icon

Aké sú vaše skúsenosti s ihriskovou etiketou?

7. máj 2025

Názov témy - ihrisková "etiketa" (just in case)

Ahojte, akurát som narazila na jedno video od zahraničnej influencerky, kde spomína niečo ako playground etiquette.
Spomína tam, že rodičia by ju mali učiť svoje deti. Priklady:
- keď je vaše dieťa na smykalke a za ním čakajú ďalšie deti, malo by sa do 5min šmyknut, aby ostatné deti necakali
- ak je vaše dieťa na hojdacke, hojda sa už nejaký ten čas a príde do parku druhé dieťa, ktoré chce ísť na hojdacku, mali by ste svojmu dieťaťu vysvetliť, že je čas ísť dole aby sa mohlo ísť hijdat druhé
- ak vaše dieťa nechce požičiavať druhým hračky, tak si ich vôbec na ihrisko neberte

Toto nie sú moje názory, len to interpretuejm ďalej. Co si o tom myslite vy?

cyberk
7. máj 2025

5min smyknut? To je dooost dlho, nemal by zavadzat a hned sa smyknut…hojdacka pravda… a hracky blbost

lenkakravcova
7. máj 2025

Myslím si, že by tam mali byť ešte podstatnejšie veci ako:
- do nikoho nestrkame. Na šmýkačke už vôbec nie (už som pár krát videla ako deti hlava nehlava strkali do iných)
- nenapchame sa na šmýkačku, keď sa šmýka práve v tom čase iné dieťa (videla som už vláčik 4 deti a také mini zakliesnené medzi nimi)
- nesmykame sa dole hlavou
- nehadzeme kamene a piesok, ani šišky po okolí len tak bez rozmyslu ani po iných deťoch
- nebijeme sa lopatkami, hrablickami, palicami zo stromov ani ničím iným
...

autor
7. máj 2025
@lenkakravcova

- do nikoho nestrkame. Na šmýkačke už vôbec nie (už som pár krát videla ako deti hlava nehlava strkali do iných)
- nenapchame sa na šmýkačku, keď sa šmýka práve v tom čase iné dieťa (videla som už vláčik 4 deti a také mini zakliesnené medzi nimi)
- nehadzeme kamene a piesok, ani šišky po okolí len tak bez rozmyslu ani po iných deťoch
...

@lenkakravcova súhlasím.

kvietok1992
7. máj 2025

Rodičia nech necumia do telefónov ale dávajú pozor čo ich deti vyvadzaju, ja nemám problem ich upratať ak to nespravia oni.

nika11103
7. máj 2025

Tak toto snad žiadny normálny rodič nemusí ani pozerať , veď to je hádam sedliacky rozum vedieť , ako sa na ihrisko mame správať 🤣

jamimo
7. máj 2025
@lenkakravcova

...

@lenkakravcova súhlasím. A ešte také, že nevyliezť pomaly inému dieťaťu na hlavu na šmýkľavke, nenaháňať sa okolo malých detí ako neriadené strely a brať ohľad aj na menšie deti. Často som také situácie zažila (aj tie čo popisuješ ty) a pozerala som ako puk, že rodičia nič, ani slovo 🤷‍♀️

jamimo
7. máj 2025
@nika11103

Tak toto snad žiadny normálny rodič nemusí ani pozerať , veď to je hádam sedliacky rozum vedieť , ako sa na ihrisko mame správať 🤣

@nika11103 to fakt? Dosť často na detskom ihrisku sa prejavuje práve dg. Nevidím, nehovorím, nepočujem, ťukám do mobilu, alebo fajčím s kamoškou 🫣

traktor
7. máj 2025

Hračky nesúhlasím.. Ty tiež neprídeš na ihrisko a nedáš svoj telefón druhej mamičke, nech si pozrie, lebo sedí bez.. Áno učiť dieťa požičiavať.. Ale prirodzene, nech sa samo rozhodne a nie, že nedáš? Nebudeš nosiť.. Skôr učiť deti, že keď prídem na ihrisko nie je všetko automaticky moje..

unicornlady
7. máj 2025

@traktor Pamätám si, že raz dávnejšie tu otecko riešil, že jeho dieťa nechce hračky požičiavať na ihrisku.
Ale presne ako hovoríš. Veď aj dieťa má právo nepožičiať, ak nechce. Aby sa nenaučilo, že musí automaticky ustúpiť, aby nebolo zle.

viestta
7. máj 2025

Nevezmen hracky na piesok a s cim sa bude moje dieta hrat? S tymi hrackami, ktore si pozicia od inych deti (ochotnych pozicat) alebo bude stat a pozerat ako sa hraju? Dobra blbost.

elianto_01
Autor odpoveď zmazal
liz_lemon
7. máj 2025
@viestta

Nevezmen hracky na piesok a s cim sa bude moje dieta hrat? S tymi hrackami, ktore si pozicia od inych deti (ochotnych pozicat) alebo bude stat a pozerat ako sa hraju? Dobra blbost.

@viestta na vsetkych ihriskach je plno erarnych hraciek

viestta
7. máj 2025
@liz_lemon

@liz_lemon nie na vsetkych, ver mi. U nas boli malokedy.

maciatkolulu
7. máj 2025

Mňa minule fascinovalo na nivach na tej veľkej šmykľavka vo vnutrobloku,naozaj fascinovalo,že decká sa šmýkali,hej,normálne. A traja haranti si proste lozili hore a smykli a tie naše telata tam stáli a aj taký otecko,nabehla som tam ako furia,no hold...ukrajinské detičky a ukrajinský tatik. Upratala som ich jedna radosť. Snažili sa nepanimajet,ale vysvetlila som to dostatočne dôrazne. Takže myslím,že žiadna etiketa,ale zdravý rozum a trochu IQ. Ale tak,no,býva to problém. Potom teda to dôrazne vysvetlenie základných prirodzených noriem spolužitia na verejných ihriskách.

simca06022011
7. máj 2025

na smyklavke, sa ma dieta suchnut cim skor... kedze za nim je rada a deti cakaju, ak nie je (nam sa to stavalo casto, ze na ihrisku sme boli same) tak nech si robi co chce :D A dolezitejsie je, davam pozor na deti okolo, nikoho nestrkam, nepcham sa, nehadzem veci = mozeme si ublizit.

Ostatne je prehananie = hracky nebudem dieta nutit poziciavat, napr mam skusenost, ze cim viac sa to robi, tym viac to dieta trucuje a neda, ak sa moje dieta hra (resp bude sa hrat) so svojou hrackou nebudem mu ju brat , lebo nejake ine ju chce. Tu treba pozerat aj na to, ze napr nesieme kybel hraciek do piesku, a potom moje dieta napr musi cakat alebo zhanat lopatku, ktoru si niekto zobral a je po hre... Maminy, ktore detom hracky nedonesu, nech nosia = nebudu musiet tvrdit "ze nemam nenosit dieta, co nepozicia hracky na ihrisko". na ihrisko patria vsetky deti, aktivit tam maju habadej...

Co by malo byt pravidlo = ak mi niekto hracku pozicia, vratim ju. CO sa u nas malokedy stava.. bud hracky sme hladali pohadzane kade tade, samozrejme dieta s rodicom, co si pozicali uz prec. Alebo sme hracku uz nenasli :D

autor
7. máj 2025
@nika11103

@nika11103 to video na mňa vyskočilo samé, ja mam deti už veľké. Nehladala som to video. Píšem, že to nie sú moje názory.

autor
7. máj 2025
@kvietok1992

Rodičia nech necumia do telefónov ale dávajú pozor čo ich deti vyvadzaju, ja nemám problem ich upratať ak to nespravia oni.

@kvietok1992 súhlasím.

autor
7. máj 2025
@liz_lemon

@liz_lemon v menších mestách ci dedinách to tak nie je. A aj tie erarne hračky miznú...

merrysa
Autor odpoveď zmazal
autor
7. máj 2025
@merrysa
Odpoveď bola zmazaná

@merrysa vieš čítať? Toto nie sú naše názory, toto sú názory na video.

merrysa
7. máj 2025

Ano, dopísala som po odoslaní že odkazujem tvorcovi...ale potom som sa na to vykašľala. Nechce sa mi to riešiť a naťahovať sa😀 peace

autor
7. máj 2025
@merrysa

Ano, dopísala som po odoslaní že odkazujem tvorcovi...ale potom som sa na to vykašľala. Nechce sa mi to riešiť a naťahovať sa😀 peace

@merrysa okej, beriem späť.

jamimo
7. máj 2025
@anonym_autor

@liz_lemon v menších mestách ci dedinách to tak nie je. A aj tie erarne hračky miznú...

@autorka hračky knihy...miznú aj v čakárni u lekára. Už som taký oznam videla, kde prosili rodičov aby hračky neodnášali, lebo majú potešiť aj iné deti.
Ja poznám opačný extrém- preplnené ihriská hračkami, a neporiadok aj na chodníkoch v okolí napr. 3 odrážadlá, chodítka, plienka pod lavičkou, piesok aj na okolitých chodníkoch. Proste kde sa dieťa dohrá, tam nechajú a hotovo.
Mamičky tam nanosili hračky kt. doma vyradili a spravili si tam hračkärsky zberný dvor. Okolie upratuje pani ktorá býva oproti pieskovisku cca 8 metrov a nemôže sa tam na to pozerať 🤷‍♀️

autor
7. máj 2025
@jamimo

@autorka hračky knihy...miznú aj v čakárni u lekára. Už som taký oznam videla, kde prosili rodičov aby hračky neodnášali, lebo majú potešiť aj iné deti.
Ja poznám opačný extrém- preplnené ihriská hračkami, a neporiadok aj na chodníkoch v okolí napr. 3 odrážadlá, chodítka, plienka pod lavičkou, piesok aj na okolitých chodníkoch. Proste kde sa dieťa dohrá, tam nechajú a hotovo.
Mamičky tam nanosili hračky kt. doma vyradili a spravili si tam hračkärsky zberný dvor. Okolie upratuje pani ktorá býva oproti pieskovisku cca 8 metrov a nemôže sa tam na to pozerať 🤷‍♀️

@jamimo vieš u doktora som si to nikdy nevšimla, lebo som tam s deťmi nechodila často. Ale chodili sme na iste ihriská jeden čas vkuse a tam tie hračky mizli neskutočne.

nin12345
7. máj 2025

No ja napríklad svoje dieťa zatiaľ neviem naučiť aby požičiavalo hračky a preto ho mám zavrieť doma a nebrať na ihrisko? Samozrejme keď berie z ruky druhým deťom vysvetlím že nesmie a hračku vrátim aj keď plače
A nesúhlasím ani s bodom suchnut sa do 5 minút však to je hrozne dlho aby tam 5 minút niekto blokoval šmýkačku🤣

nika11103
7. máj 2025
@jamimo

@nika11103 to fakt? Dosť často na detskom ihrisku sa prejavuje práve dg. Nevidím, nehovorím, nepočujem, ťukám do mobilu, alebo fajčím s kamoškou 🫣

@jamimo áno ja viem , ja hovorím o nás , co sme pricetne hehe . Toto tiež zažívam na jednom ihrisku , dve mamičky sa otočia zadkami , proseco do plastaku a ich obe dcerenky hor sa šikanovať malé detičky 🤣 ony ani obraz , ani zvuk .

greta2017
7. máj 2025

Niekto to nazve "ihriskova etiketa" ja to volam "normalne ludske spravanie"...z toho co si spomenula akurat ta smyklavka ze 5min mi pride prilis...ja som nervozna ak moje dieta zdrziava 10s 😁🤣 ale zvysok jasne ze funguje aj z mojej strany aj zo strany inych rodicov...nastastie

deedol
7. máj 2025

s tymi konkretnymi nesuhlasim
- smykacka - idem hore, smyknem sa. ak nie su na nej ziadne deti, mozem sa zdrziavat. ak tam su, akych 5 min? to je pre tie ostatne male deti privela
- hojdacka - hojdacky su oblubene a je ich malo. ak sme prisli na preplnene ihrisko, vopred som upozornovala, ze na hojdacke sa striedame. aj moj musel x-krat cakat a ked sa dostal na rad, vedel, ze tam nebude vecne. ak bol rad, tak par minut, ak nebol rad, tak po prichode dalsieho zaujemcu som povedala, ze aha, uz je rad, takze este chvilku (minutu-dve) a striedame sa. vacsinou to vyslo bez revu.
- poziciavanie veci - bud sme nenosili vobec, alebo som pozicanie nechala nanho, su to jeho veci. jasne, ze clovek poukaze na to, ze aha, teraz tebe niekto pozical, ale netlacila som. cuduj sa svete, pozical aj sam. (moj je taka nemajetnicka povaha, cize je to urcite aj tym. ja som bola strasny sebec, doteraz si to pamatam, ako som len zhromazdovala svoje hracky v kute pieskoviska a ani som sa nehrala. a opat, cuduj sa svete, dnes uz sebec nie som).

je vsak vela inych pravidiel, ktore je fajn, ked sa dodrziavaju, hlavne je dobre, ked rodicia na tie svoje deti aspon z dialky pozeraju, aby vedeli, co sa stalo, ked sa nieco udeje, a mohli zasiahnut.

jamimo
7. máj 2025
@anonym_autor

@jamimo vieš u doktora som si to nikdy nevšimla, lebo som tam s deťmi nechodila často. Ale chodili sme na iste ihriská jeden čas vkuse a tam tie hračky mizli neskutočne.

@autorka všetko okolo nás je vizitka ľudí.

jamimo
7. máj 2025
@nika11103

@jamimo áno ja viem , ja hovorím o nás , co sme pricetne hehe . Toto tiež zažívam na jednom ihrisku , dve mamičky sa otočia zadkami , proseco do plastaku a ich obe dcerenky hor sa šikanovať malé detičky 🤣 ony ani obraz , ani zvuk .

@nika11103 fakt smutné