Aké sú výhody mať jedináčika?
Ahojte...vyzerá to tak,že viac detí mať nebudem. Kôli zdravotnému problému. Už mi lezú na nervy tie otázky,kedy bude druhé...syn je z predošlého vzťahu a tak sa po svadbe od nás očakávalo,že aj my budeme mať samozrejme spoločného potomka. Aj to bolo v pláne,ale ako to už chodí,človek mieni....Sú medzi Vami aj také maminy,že máte jedináčika a viac detí nechcete? Má to podľa Vás nejaké výhody? Snažím sa na tom nájsť niečo pozitívne....ja som bola jedináčikom do 9 rokov a jediné,čo mi utkvelo v pamäti sú tie škatuľkovacie frázy,že som rozmaznaná a mám všetko,lebo som sama. Snažím sa ho vychovávať tak,aby nebol rozmaznaný,či egoistický,neviem či sa mi to darí. Niekedy som možno až zbytočne prísna a tvrdá,ale nechcem,aby z neho vyrástal typický jedináčik-maznák..
@nefertitka ja ti poviem ako jedinacik, jedinu vyhodu, taku morbidnu, nemusi sa s nikym vadit kvoli dedicstvu, to je podla mna jedina vyhoda
@sarinka2012 uz si tam🙂
@andrejka2424 Aj ja som vždy chcela iba jedno dieťa a teraz čakám dvojičky 🙂 Takže ja môžem plánovať, ale niekedy to proste príde samo 🙂
@liz_lemon no ved dobre, tvoj nazor. Ja si myslim, ze to ma ovela viac vyhod.
Vies ze taketo prispevky nemusia niekomu robit dobre? Je vela zien, ktore nemozu mat viac deti a citat si potom niekde, ake to je zle mat len jedno dieta, a ze to nema ziadne vyhody mozu zatat do ziveho? Lebo aky je rozdiel u jedinacika, ktory je jedinacikom preto, lebo je to dobrovolne rozhodnutie rodicov, alebo mat takeho jedinacika, kde nebola ina moznost? Ziadna.
@sardinka333 aj ja som ucitelka a mam jedno dieta a podla mna si to napisala sposobom nie vhodnym. Nikdy nevies preco ma niekto jedinacika. Nam pri porode hrozilo, ze neprezije ani jedna. A radsej budem ziva mama jedneho dietata ako mrtva matka dvoch deti. Ako moze jeden pedagog povedat, ze dieta pre okrasu? Poznas pribehy v pozadi? Mala by si odvahu mi povedat do oci, ze moj postoj k rodicovstvu je nespravny? Nie napisat, ppvedat ako matke dietata v tvojom oddeleni?
tiez si myslim, ze surodenecke vztahy su privelmi idealizovane a precenovane...a nehovorim do luftu, jedinacik rozhodne nie som🙂
Ja sama som jedinacik a mne to nikdy neprekazalo, prave mi bolo venovane viac pozornosti, ale v dobrom slova zmysle, ze som stale musela hlasit kde a co s kym som a rodicia si na to niekedy posvietili pre ten strach o 1 dieta..ak si s tym ty stototoznena, tak nevidim v tom problem a na okolie mozes kaslat...ako baby niektore pisu budes dietatu venovat viac rodinnej i socialnej a financnej pozoronosti....
@amouramour suhlasim, moji rodicia nemaju so surodencami vzdy idealne vztahy, preto sa aj asi rozhodli tak ako sa rozhodli....
@mata1984 vieš,ja som nikdy nechcela len jedno dieťa,ani nechcem,ale hlavou múr neprerazím 😉
Výhody??? Môžeš si dovoliť viac míňať, pre to jedno (pokiaľ nezarábate milióny) 😀, keď podrastie je jednoduchšie dať ho ku babke a vyraziť si pokiaľ máte možnosť ako keby si chcela odložiť aj bábätko, menej starostí s organizáciou... Ja mám jedináčika už 4 roky a vidím, že to mám ľahšie ako tie, ktoré mali dve deti za sebou... Čo sa nás týka, je pre nás určite jednoduchšie emigrovať ako plánujeme s jedným dieťaťom než s dvoma. Avšak potom súrodenca (tak do troch rokov od teraz) 🙂 určite plánujeme ale teším sa, že Monika už bude staršia 🙂 Želám vám veľa šťastia, užívaj si synčeka a na okolie kašli... Nie je dôležitý počet ale váš vzťah, vaše city a to, či bude dobrý človek 🙂
@jajka257 prepáč jajka, ale vytiahla si si z toho čo sa ti hodí a vytrhávaš z kontextu - napísala som, že každý má mať tolko detí, kolko chce, uzná za vhodné, ak si nie je istý, nechce, necíti sa na to tak jeho vec. Vyjadrovala som sa k dovodom ako je ,,budu chytať od seba choroby,, ,,ako ho budem podporovať o 20 rokov na výške,, ,,budem mať viac času na dieťa,, ,,nebudem musieť pendlovať medzi vnučatami,, ,,bude mať lahšie dedictvo,,....toto som komentovala - nie prípady ochorení, stavy kedy to jednoducho nejde.S rodičmi komunikujem - denne riešime ich deti a vždy tak aby sme pomohli dieťaťu, riešime nie ,,postoje rodičov,, neriešime či má niekto 1 dieťa alebo 2 a dokonca máme vela rodín s tromi, najdu sa aj 4...a nie su to kupodivu žiadne socky, hladné deti, ani romovia, deti v oblečení po x tej generácií, su to deti čo chodia čisté, najedené, pekne oblečené a aj na kružky. Riešime konkretne problemy a zatial sa nestalo, že by sme nenašli riešenie s rodičom ktorý chce....aj mne povedala učiteľka v MŠ aby som si prišla občas skor pre syna lebo má taký a taký problém ...a vobec som sa neurazila, ide nám s spoločné dobro dieťaťa. Alebo žiak sa mi bije - každý konflikt rieši bitkou spolužiakov - s mamičkou to riešime a nikto sa neuraža. A nezameriavame sa len na problémy, ale aj pochvaly, čo ide dieťaťu dobre, v čom sa mu darí....Ak vidím, že dieťa má nejaký problém (tiky, bije sa, problém v jedení, neprijíma ho kolektív) tak poviem normálne a na rovinu nechodím s listami. Nepoznáme ako pedagogovia každú rodinu detailne.... v niektorých prípadoch poznáme aj rodinné pozadie, hlavne v rodinách s deťmi ktoré su problémové a ,,známe firmy,,.
Ahoj ja som z dvoch deti ale tiez som sa rozhodla pre jedinacika.
Pre mna bolo rozhodujuce ze som si vysnivala syna co sa mi splnilo a chcem aby hraval hokej. Co je financne aj casovo narocne. Takze toto bol moj dovod pre rozhodnutie ze chcem jedinacika.
Napr. moj manzel hraval ale kedze mal brata ktory isiel na vysku a rodicia si nemohli dovolit platit obom tak hokej isiel bokom.
Pre mna je vyhoda mat jedinacika ze sa venujes len jemu, nemusis sa rozhodovat ci jednemu dietatu dat to ci ono na ukor druheho
To ze bude rozmaznane si nemyslim zalezi od vychovy.
Pridu urcite obdobia kedy mu bude chybat surodenec ale zas keby boli dvaja prislo by zas obdobie preco nie som jedinacik.
A pokial to zdravotne neide tak neide. vobec sa s tym netrap. 🙂
Zamýšľať sa nad výhodami je podľa mňa úplne zbytočné. Žiadne neexistujú. Rovnako ako neexistujú "výhody" pri výchove dvoch, alebo desiatich detí, lebo každá rodina je úplne unikátna, čo je niekde vnímané ako pozitívum, je inde vnímané ako pravý opak. Absolútne nesúhlasím s tým, že by jedináčikovia boli šikovnejší (poznám aj úplne priemerných jedináčikov), alebo že by paušálne dostávali viac rodičovskej pozornosti. Niekto sa nevie postarať ani o jedno dieťa. A ten, kto to vie, sa obvykle vie postarať aj o dve, aj o tri. A nemám teraz na mysli materiálnu stránku veci, tú by som v súvislosti s deťmi nemala to srdce spomínať. Môže a tiež vôbec nemusí byť menej náročné vychovávať jedináčika. Môže a nemusí byť náročnejšie vychovávať dve, alebo viacero detí. Viem, že si chcela čítať o výhodach, ale ja ti napíšem niečo iné: najlepšie, čo môžeš pre svoje dieťa a pre seba v tejto situácii urobiť, je zmieriť sa s tým, ako sú veci dané a robiť to najlepšie, ako vieš 🙂 Všetko ostatné - názory okolia a nejaké frustrácie a obavy nad tým, či je všetko ako má byť - úplne nepodstatné. Áno, iste je všetko ako má byť, keďže zrejme nemáš možnosť to zmeniť, ale máš možnosť zo svojho dieťaťa vychovať skvelého človeka aj keď bude jedináčik 🙂
@lucya87 🙂 prepac ze ti pisem... tvoje rozhodnutie mat jedno dieta uplne beriem🙂 ale tie dovody... hrat hokej... 🙂 strasne mi to prislo smiesne... si tak predstavujem ako tvoj syn za tebou jedneho dna pride ze chce ist na balet, korculovat sa nebude vediet naucit alebo ho to nebude bavit...
ja mam tiez len jedno dieta a s manzelom sme sa zhodli, ze ich viac uz ani nechceme. Ci to ma vyhody, alebo nevyhody, nech si kazdy urci podla svojej situacie a nazoru.
S cim ale nesuhlasim je to, ze jedinacikovia byvaju rozmaznani. Moja svagrina, aj najlepsia kamaratka su jedinacikovia a obe su absolutne fantasticki ludia. Je to skor o vychove a postoja rodicov k dietatu/ detom, nie o ich pocte.
ja som nikdy nechce jedinačika. osud chcel, že mam 2 deti s 12 ročným odstupom, teda akoby dvoch jedinačikov 😉
Vychadzaju si výborne, maju sa velmi radi, ale vidim, že mladsi by chcel aj niekoho seberovnejsieho, nie len v skole, ale aj doma.ked vidim kamartky, čo maju malý vekový rozdiel a ako sa zahraju, v dobrom im zavidim 😉 nie je pravidlom, že súrodenci si budu dobre vychadzat, ale je tam velký predpoklad. ak sa niečo stane, maju s kým držat, ma im kto pomoct...ale opäť, samozrejme, že to nie je pravidlom. Nedavno som bola svedkom toho, ako zomrel chlapček, rovnako starý ako moj mladsi syn / 6r. / dozvedela som sa, že to bol jedinačik. Viem, že druhe dieťa nie je žiadna útecha ani naplast na bolest, neskutočne ma to vzalo ale ked si predstavím, že tej mamičke okrem manžela neostal už nikto...je mi z toho vždy do plaču ☹ ale teda ak mam za seba povedat, určite minimalne 2 deti. Teda hlavne pokial si to rodičia možu finančne dovolit, nemusia počitat každú korunu a pracovat od vidim do nevidim.
@m.i.r.i no to si napísala,ona chce počuť výhody ked má niekto len jedno dieťa.Určite sú výhody,len ja som to nepocítila.Neporovnali ma nikým,ale napriek tomu takisto som počula,môžeš sa aj lepšie učiť,kúpime či nekúpime niečo...jednu kamarátku som mala tiež takú ktorá bola sama,ostatné boli z dvoch či troch detí.Netvrdím,že každý musí mať viac detí,dokonca ja sa tiež teším,že mám tie svoje,obdivujem tie,ktoré majú 4 aj viac,možno aj by som to nezvládla,možno ano.Nie som ten stereotyp,vydať sa,porodiť,po roku dve tiež porodiť...ani nám to nevyšlo,vydala som sa,najprv som nechala voľný priebeh,potom nám to vyšlo až skoro po šiestich rokoch.Dalšie som neriešila,nebola som proti,moc som tomu neverila,ked sa to podarilo prekvapko a sme štyria.Koľko ma otravovali babky na dedine,že joj zase dievča dokonca chuda žena,určite si chcela aj chlapčeka,akoby to druhé dievčatko bolo nejaká vada,lebo to nie je podľa ich predstáv...Hrdo som sa postavila a hovorila,že nie som žiadna úbohá žena,mám zdravé deti a to je najpodstatnejšie.Ľudia poriadne vedia niekomu rýpať do duše.Treba sa brámiť,skonštatovať,pozitívne myslieť.Keby nám bolo sudené len jedno,tak by sme povedali určite,nech sa nestaraju je to naša vec,vlastne kto má niečo do toho ako mi slúži zdravie,prečo môžem či nemôžem mať.Ja som bola 29 rokov sama...potom som sa vydala.Keby nemám ešte sesternice tak vlastne okrem svojej rodiny nemám nikoho .Tak som len napísala čo mi srdce diktuje.Možno,keby som mala súrodenca by sme sa žiarlili ,by sme sa neznášali...neviem aké by to bolo,či práve naopak.Mám jednu blízku osobu,staršiu ako ja,tá mi povedala raz,každému sa nedá vyhovieť,treba si vybrať z davu pár ľudí,s ktorými si rozumieme,komu dôverujeme,navzájom si pomáhame,ostatných treba dať bokom a žiť svoj život čo najlepšie.To je presne tá tvoja veta druhých si nevšímaj...niekedy je to ťažké však?
@moni244 nie si sebecká,ale normálne rozmýšľajuca dospelá osoba.
@andrejka2424 ešte niečo ti napíšem:Napriek všetkému,čo si to prečítala za a proti nech je prvoradé to tvoje zdravie,porozumenie,láska spokojnosť v rodine,vždy si mysli na to,že máš milujuceho manžela a ten určite pochopí,ked aj to druhé bábo nebude,však miluje teba určite nadovšetko a tým pádom aj tvoje dieťa...svet sa nezrúti,ked nebude mať vlastného.Hlavne nech vychováte spolu toho ,koho máš,koľko ľudí žije na svete,ktorým ani to jedno nevyšlo a našli zmysel života v niečom inom.Riskovať netreba.Ty to vieš najlepšie ked sa nedá,prečo sa nedá.
suhlasim s gabuci
@nefertitka ahojček, aj ja by som poprosila pridať do témy vychovávam jedináčika. dakujem
@nefertitka moj prvy prispevok bol o tom, ze ked niekto nemoze mat viac deti, tak sa s tym neda zial nic robit, celkovo si myslim, ze je tato tema zbytocna, lebo ked viem, ze viac deti mat nemozem, tak o com diskutovat? je to zbytocne
mne skor islo o ludi, ktori maju 1 dieta z nejakeho presvedcenia, lebo to je scestne, hlavne ked ide o ludi, ktori surodencov maju
@liz_lemon mne velmi pomoze premyslat o pozitivach mat jedinacika, lebo mi to psychicky pomaha. Kedze druhe nam osud nedopraje.
@liz_lemon pravdaže je to scestné...vlastne by to malo byť trestné!!! 😀 však áno 😉
@andrejka2424 ja som jedinacik a neni to bohvieco radsej by som mala surodenca, preto nemam jedno ale dve deticky.

@nefertitka Prosim možem sa aj ja pridať do skupiny vychovavam jedinačika ? dakujem