icon

Ako budiť dieťa, keď príliš dlho spí počas dňa?

halienka
9. nov 2011

Ahojte mamičky 🙂 ak máte nejaké dobré tipy, budem vám veľmi vďačná. Moja malá vyspáva cez deň 3-3,5 hodiny a potom ju večer nedokážem dostať do postieľky, je hrozne dlho hore a ja už som z toho na nervy. Dlhšie som sa tomu bránila, ale už asi iného východiska niet, budem ju musieť začať budievať a zotrvať v tom dokým sa jej ten režim neupraví, lebo takto to skutočne už ďalej nejde. Nepoznáte nejaké dobré triky ako ju zobudiť tak, aby moc neplakala? Ja som to už zo dvakrát skúsila a revala až sa zakuckávala, to ma dosť vtedy odradilo. Búchanie v kuchyni ani okolo nej nepomáha, ona vtedy spí ako zabitá, nevadí jej nič. Ďakujem za pomoc 🙂

Strana
z4
benne
9. nov 2011

@halienka a koľko má?

anjelicek26
9. nov 2011

@halienka - my steglime, pusinkujeme, hladkame, zaznem svetlo resp. roztiahnem zavesy, upracem mu izbicku, on sa postupne na ten hluk aj tak zobudi, teda preberie, hladkam ho, veeelmi opatrne a postupne. Tiez mam takeho spaveho tvora doma, pod 4 hodiny na obed ideme malokedy 😅

halienka
autor
9. nov 2011

@benne 2 roky 🙂
@anjelicek26 a nejde ti potom neskoro večer spať?

anjelicek26
9. nov 2011

@halienka - nie normalne o pol osmej tuhy (dnes uz o siestej zalomil napriek 4 hodinam spanku 😝 ) a budicek byva medzi 07:30-08:30.. dnes som ho o tej pol deviatej budila, larvu jednu lenivu 😀

benne
9. nov 2011

@halienka Moja práve v tom veku začala s denným spánkom vymýšľať a často mi vôbec nezaspala, čo sa zmenilo, ked v 3 rokoch nastúpila do škôlky, opäť sa cez deň dosť unavila a obedný spánok potrebovala.. ale o inom sme tu chceli, že:

Monča mala vždy problém, keď som ju zobudila ja.. skúšala som všeličo, nakoniec sa osvedčilo nechať otvorené dvere.. niekedy síce nepomohlo ani búchanie hrncami, ale toto bolo jediné (ne)násilné zobudenie, po ktorom mi neplakala

alenka600
9. nov 2011

@anjelicek26 Jej Ty musis byt stastna mamicka! 🙂

anjelicek26
9. nov 2011

@alenka600 - ja som, toto dieta je uplne za odmenu 😵 Vsetky chybicky krasy z nespanim sme si vychytali pri dcerke, druhu "objednavku" na babo sme zadali kriterium - dobre spi - na dost vysoku priecku 😅 😅 A zafungovalo 😅

halienka
autor
9. nov 2011

@anjelicek26 jéžiš 😀 šťastná to žena 😀 moja práve cez noc nedá viac ako 9 hodín, čo by mi až tak nevadilo ( závidím mamičkám, ktorým deti spia cez noc predpisových 11-12 hodín vkuse 😀 to u nás nikdy nebolo) mne vadí to, že ide spať až o 23,00, proste tú druhú bdelú fázu má väčšinou 8 hodín, je čulá, veselá, proste v pohode, okolo 23,00 začne zívať a bezproblémov zaspí...problém je iba ka ju chcem uložiť skôr, keďže je čulá a spať sa jej vôbec nechce, tak samozrejme protestuje, schádza z postieľky, reve atď. A to robí dokým nepríde jej hodinka únavy, aj tak skôr nezaspí ... 😖

halienka
autor
9. nov 2011

@benne no uvidím čo zaberie, dnes som jej po hodine a pol odhrnula žalúzie, otvorila dvere dokorán, dokonca aj okno som v spálni otvorila aby počula hluk z ulice, ja som začala v kuchyni robiť hrozné rošambó, ale nič...možno som to mala robiť dlhšie, ja som to robila iba nejakých 10 minút...

anjelicek26
9. nov 2011

@halienka - no ved hej ked to pocitam, ze su dni ako tento, ked je hore 08:30-10:30 a od 14:30-18:00 a padla, ved co to je? 5 hodin "zivota" a 19 spanku??

halienka
autor
9. nov 2011

@anjelicek26 inak ja mám dávno tušáka, že to baby sú väčšinou takéto spánkové tyranky 😀 😀 chlapi chrápu v pohodičke ako zabití 😀 ja som z dvojičiek, moje dvojča je brat, a mama doteraz spomína, ako som ja v postielke dennodenne ryčala a brat hneď vedľa spal ako zabitý 😀

halienka
autor
9. nov 2011

@anjelicek26 že 19 hodín 😀 to je zas iný extrém 😀 😀

sladkasue
9. nov 2011

@halienka
a co to znamena, ze je velmi dlho hore???
ja by som dieta cez den nebudila...
nas drobec ma 14mes. a chodieva spavat niekedy aj 2x za den, niekdy raz, niekdy vobec - teda, az vecer...

anjelicek26
9. nov 2011

@halienka - No veru dnes 19 hodin, ale, väcsinou spi len tych 17 hodin 😅 😅 😅 Len posledne dni zalamuje uz o siestej, kedze je tak tma alebo taha na dva spanky teda 4 hodky a o pol piatej este 1,5 hodky a potom ide spat o osmej.... no neviem,c o je horsie 😕

halienka
autor
9. nov 2011

@sladkasue cca do 23,00 hod ☹ to znamená, cez obed spí trebars od 12,00 do 15,00 a potom ide spať až o 23,00 hod. medzitým ani raz nezazíva, nechce si posedieť, ledva pri kreslení chvílku, stále je akčná a veselá, unavená začne byť až okolo tej 23,00 hod. 😖

sladkasue
9. nov 2011

@halienka a, prepac, nasla som to,... o 11 vecer... 🙂 no, mne to ptom pride asi takto: asi mas hyperaktivne dieta a nie dostatocne ma cez den vybitu energiu. nespajala by som to so spankom pocas dna...
skus viacej aktivit a nie ju budit s jejj spanku 🙂
aj nas drobec je akcny... ak sa mu cez den menej venujem, popripade nejdeme von, tiez nechce spat...

halienka
autor
9. nov 2011

@sladkasue snažím sa, keď sa zobudí asi o hodinku je a potom ideme von aj na 2 hodinky, dlhšie už neviem čo s ňou von, lebo je už tma aj na ihrisku a zas stále len ísť na motorke po ceste ju nebaví trebars 3-4 hodiny. Už začíname chodiť aj po obchoďákoch ako blbci, nie kvôli nákupom, ale aby si tam malá pobehala, niečo ju zaujme chvíľu sa s tým akože pohrá, vrátime a tak. Ale neviem aké aktivity jej ešte vymyslieť, k niekomu na návštevu je ťažko, lebo v byte sa tiež moc nevybehá...Je to fakt ťažko...

senoble
9. nov 2011

@halienka ahoj mne mala chodila spat o druhej rano a stavala o deviatej rano,vysmiata bez obedneho spanku od šiestich mesiacov,malí nezmar no a drobca budim,len ked musim ist pre princeznu na kruzky,hladkanim,ked nezabera tak som akoze nasla nieco zaujimave ze jeeej no a niekedy ho prenesiem do kocika v pancuskach a navlecem do bundy lebo spi ako zabitý 🙂🙂

anjelicek26
9. nov 2011

@halienka - podla mna ju postupne po dvoch hodinach bud, zasa taka hroza to neni, vidno, ze jej v konecnom dosledku tolko spat netreba, ked chodi spavat o jedenastej 😲 Rozmyslala si nad indoor ihriskom ci materskym centrom? Tam by sa mohla vylietat celkom ze dost 😀

halienka
autor
9. nov 2011

@senoble fúúú, tak vidím, že nie som na tom ešte najhoršie 😀 😀 a teraz ti už dcérka chodí normálne večer spať?

senoble
9. nov 2011

@halienka ano,chodí do skoly,domace ulohy a kruzky ju unavia tak o desiatej spinka🙂,ale zacalo sa to upravovat okolo 4 rockov a do svojej postielky sa prestahovala len preto ze bracek spal ties vo svojej,tak aby mu nebolo smutno 😉

halienka
autor
9. nov 2011

@anjelicek26 vnašom meste bohužiaľ indoor ihriská nie sú, máme tu len CVČ, kde je otvorené pre takto malé deti v utorok a vo štvrtok doobeda od 9,30-11,30 hod. a to tam sme 😀 no ja by som viac potrebovala poobede a večer...niekedy zájdeme do vedľajšieho väčšieho mesta (pol hodiny autom) aspoň do obchoďákov s detským kútikom, ale to sa tiež každý deň nedá, u nás ani také obchoďáky nie sú, tu ideme niekedy do tesca, hypernovy a normálne tam behá pomedzi regále 😝 😀 len dosť divne sa niekedy na nás ľudia pozerajú, že také malé dieťa a ešte beháme s ním po obchodoch o deviatej napr. 😅 😀 materské centrum máme, len to je tiež dosť od ruky a neviem dokedy je otvorené, musím vyzistiť, aspoň tam by sa možno dalo...ja by som ju potrebovala zamestnať tak od 16,00 do nejakej 21,00 aspoň 😀
@senoble tak mi vlievaš nádej, že sa to aj nám raz upraví, ale teda ja som z toho dosť grogy, lebo môj biorytmus je ísť spať o pol desiatej 😀 neviem po kom to dieťa je 😀 , mám čo robiť vydržať to dlhšie a ešte byť rovnako s ňou akčná, ešte šťastie, že mám muža, ktorý mi s ňou pomáha, no ja aj tak musím byť hore, bo ja sledujem, že či ešte jesť, piť, prebaliť, prezliecť atď.

tinki
10. nov 2011

@halienka ahoj, tak moja keď spala cez obed, tak tiež spala dlho a potom nie a nie zaspať. Ale po 2.roku som ju už nenútila cez obed spať. Len sme si ľahli v obývačke na gaučík. Pustila som jej na hodinku rozprávky, aby si oddýchla a potom sme sa hrali ďalej. No a o 7. večer už krásne spala na noc a spala do rána do 7. A to trvá tak do teraz..lebo keď spí cez obed, napr. v škôlke keď ju nanútia, potom nechce ísť večer spať alebo keď zaspí napr. o 8.30, tak sa zobudí okolo druhej v noci a dve hodiny nemôže spať. Takže mi je jasné, že obedný spánok nepotrebuje a tak ju nenútim. Spí len ak je chorá.

halienka
autor
10. nov 2011

@tinki len ja ju cez deň vôbec nenútim, ona mi doslova padne, niekedy prídeme z vonka a ledva ju stihnem povyzliekať, hneď beží ku svojmu vankúšu, strčí cumel do huby a spí - a to prosím pekne po 4-5 hodinách bdenia...potom spí tie 3 hodiny približne úplne tvrdo ako zabitá a potom dokáže byť hore bez únavy tých 8 hodín 😖 Už sa nám pár krát podarilo ju udržať bez denného spánku, ale potom mi odkvecla trebars o 18-19 hodine, lenže buď potiahla 2-3 hodiny (akoby práve ten denný spánok) a zobudila sa a potom strašila aj tak do polnoci alebo aj do druhej v noci, alebo síce pospala dlhšie, zato ako ty píšeš, zobudila sa dajmetomu o tretej a chcela sa ísť hrať. No proste bez denného spánku to u nej zatiaľ nejde, vôbec sa tým nestane to, že by si ona akože večer spojila denný s nočným a prespala vkuse tých 11 hodín 😖 Ja už som to skúšala kadejako aj som sa nad tým narozmýšľala, a fakt asi najlepšie mi z toho vychádza to, že musím aspoň dosiahnuť aby spala cez deň kratšie a tým aby chodila večer skôr spať aspoň o hodinku a pol, aj to by bola pre mňa výhra 😀 ...dokedy ráno potom potiahne uvidím...

tinki
10. nov 2011

@halienka tak to máš pravdu, keď je to tak... ešte jej môžeš skúsiť dať pred večerou čaj z medovky na upokojenie alebo vraj sú nejaké homeopatické sirupy na spánok..možno by skúsila sa upokojiť skôr..Prajem ti veľa síl..nemáš to jednoduché.. 😉

hoogy
10. nov 2011

@halienka ona ocividne chce cez den spat. ja by som skusila ju rano zobudit skor. tym padom sa ti posunie cely den. teda ked nevstavate o 6 🙂 moj syn je tiez teraz taky spachtos. cez den spi 3 hodiny.ale vecer chodi spat normaln o pol 9

zuzana581
10. nov 2011

@halienka Ahoj. A kedy sa ti budí ráno? Môj malý je tiež spavý, ale mne to vyhovuje. Dcéra bola hrozná. Nechcela spať ani cez deň ani v noci. Syn prespí aj tie 3 hodinky cez deň. Chodí síce spať pred desiatou večer, ale ja som tiež taký nočný živel, takže mi to nevadí. Budí sa pred deviatou ráno väčšinou. Na tvojom mieste by som skúsila robiť to, že doobeda by som s ňou von nešla a vymyslela jej len nejaké nevyčerpávajúce hry doma. Potom by som ju uložila na spánok. Keďže by nebola vybehaná zvonku, tak by možno pospala menej. Po hodine a pol, prípadne dvoch by som ju budila jemne, tak ako píše @anjelicek26 . Pusinkovaním, hladkaním a ruchom z domácnosti, prípadne pustením oblubenej rozprávky. Ja prekladám malého do obývačky k telke a tam ho jemne budím, keď potrebujem aby vstal. Potom by som s ňou až išla von, prípadne do obchodou, podla počasia, aby sa vybehala a vyšantila. Ale určite ju nebuď nasilu, aby to bolo z plačom. To je podla mňa také násilné a môže jej to rozhádzať ten spánok úplne. Možno je proste také nočné vtáča 🙂

babulka123
10. nov 2011

@halienka mame priblizne rovnako stare deti ..
nasa ninka bola taky isty spachtos ako tvoja.. teraz o 3 budim ci spi pol hod, hod, 2 hod.. to je jedno .. o 3 vstava..
budim ju tak ze si lahnem k nej chytim za ruku pomalinky na nu rozpravam hladkam.. ak vidim ze je uplne tuha este necham ju 5 min a zno va... ale vacsinou sa snazim aby sa aspon ako tak prebrala z toho najhlbsieho spanku

citala som ze mala je potom velmi dlho hore.. skus jej posunut ranne vstavanie na cca pol 7 max 7, o pol 1 max o 1 do postele a o 3 budit.. vecer o pol 8, 8 do postele.. mozno bude chvilku bojovat, ale mozno ani nie. mne sa osvedcilo ju davat skor spavat ci spala poobede alebo nie.. lebo ked som presvihla tak potom dokazala byt hore do tej 11 bez mihnutia oka.. neboj to sa casom spravi.

halienka
autor
10. nov 2011

@tinki vidíš, ten medovkový čaj je dobrý nápad, ja ho píjavam, ale jej som ho ešte neskúšala dať 😀
@hoogy @zuzana581 ona sa ráno zobudí skoro vždy po tých 9 hodinách spánku, čiže ak ide o 23,00 tak o 8,00 je hore, niekedy aj skôr trochu. Neviem prečo nedokáže potiahnuť viac... čiže je mi jasné, že ak bude chodiť spávať o 21,00 tak vstane o 6,00, ale to by mi nevadilo, ja tiež tak skoro vstávam, som ranný vták 😀 a práve preto mi to ja vadí, ja potrebujem ísť večer skôr spať a nejako nám spolu tie naše biorytmy tuším nesedia 😀
@zuzana581 veď práve, že ja som sa veľmi dlho tomu budeniu bránila, ale už akosi nevidím iné východiško, buď ju budiť ráno skôr, alebo po obede skôr, ale nejako to robiť musím, bojím sa totiž, že sa to furt bude nejako posúvať ďalej a ďalej...

hoogy
10. nov 2011

@halienka no tak ju skus zobudit rano. bude potom viac unavena a obed pojde skorej spat tri hodinky si potiahne a vecer skor spat. teda mojho maleho lahsie zobudim rano skor ako cez obed. cez obed ma tvrdi 3 hodinovy spanok a ked ho zobudi tak to je ohen na streche 😀 rano ked idem mm skor do roboty ako on vtane tak hned je hore. proste po tom 9 hodinovom spanku lahsie vstane. on tiez spi asi tak 9 hodin. lebo o pol 9 ide do postele skor ako o pol 10 nezaspi(on si tam este vselico rozprava so zvieratkami co mana stene 🙂 a rano o tej 7 je uz hore. takze 9,5 hodiny.

Strana
z4