icon

Ako často by som mala prezliekať bábätko?

14. máj 2025

Ahojte maminy, možno trocha zvláštna otázka no pre mňa ako novopečenú mamičku prvého bábätka dosť zásadná. Uvediem do obrazu.
Včera u nás poobede bola svokra, naša malá (3 týždňové bábätko) bola oblečená v dupačkách. Nič nezvyčajné. No dnes ráno sa svokra opäť zastavila pretože niečo priniesla. A slovami "no čo moja, mama ťa neprezliekla?" Sa prihovorila k malej... A tak ma to trocha zarazilo. Nebola nijako špinavá, ogrckaná ani nič podobné. Úplne čisté oblečenie, ktoré áno mala na sebe aj včera. To ju mám prezliekať na každý deň do niečoho nového? Kúpem ju každý 2-3 deň pretože máme problém s pokožkou. Ale samozrejme keď sa zašpiní/ogrcká tak ju prezliekam hneď, no keď je čistá tak načo? Alebo mala by som?... Ďakujem vopred za odpovede😊

Strana
z3
silvicka247
19. máj 2025

Môj vždy obliekanie veľmi preplakal akoby ho z kože ťahali, takže tiež sme neprezliekali nejak extra často a mama hovorila to isté z toho si nič nerob 😆 alebo povedz keď chceš môžeš ho prezliecť ty 😀

andrea2323
19. máj 2025
@andreatytler

@katrin21
@andrea2323
@luliu
Ona radi vymenit podlahu ak sa dieta na nu vycika, lebo ten moc prejde cez spary a bude pod podlahou kvasit. Takze toto prezliekanie je tiez len dalsia perla.

@andreatytler odpadavam 😀😀😀 este som ju tu nezachytila, preco som o toto prisla? 😀

miruskaam
19. máj 2025

Podľa mňa je to len typická svokrovská poznámka.

veraaq
19. máj 2025

Bože tieto drble reči ľudí 🤦🏻‍♀️🤣vôbec si z toho nič nerob,moja mava aj 3 dni čisté oblecenie a čo akože keď je čisté neriesim

ysseba
19. máj 2025

Oooch, to bude ďalšia zo svokier ako za trest 😨 Ja mám tretie dieťa, to najmenšie má 2 týždne a prezliekam ho tiež keď sa preciká, pogrcká. Môže to byť tak obdeň, nesledujem to. Alebo samozrejme keď sa kúpe (každé 2-3 dni), tak mu dám čisté. Vôbec sa tým netráp. Pri starších si už nepamätám kedy presne som to začala riešiť, ale už keď som chcela formovať nejaký režim, tak som začala prezliekať - ráno prezliecť z pyžamka do nejakého body a nohavíc a večer zase do pyžamka. Ale prvý mesiac, možno dva som to neriešila.

evkatk
19. máj 2025

Aj novorodenci sa potia. Ich pot z dôvodu, že sa ešte aj vnútorne čistia, je dosť agresívny. Ak dieťa denne nie je kúpané a viac dní má na sebe ošatenie dotýkajúce sa tela, aj to je presiaknuté potom. Ten pot spôsobuje vážne podráždenie pokožky v dôsledku čoho sa vytvoria tam, kde sa najviac potí drobné vyrážky - potničky. Tie sa tvoria u detí, ktoré nie sú udržiavané v čistote. Potničky ich veľmi svrbia, deti sú nespokojné. Potničky sú zlou vizitkou mamičky. Stačí dieťa pravidelne kúpať a držať v čistom ošatení a samé zmiznú. Je smiešne čakať, že sa 3- týždňový novorodenec zašpiní tak, aby to bolo viditeľné a tak sa ukázala potreba ho prezliecť.

cimage
19. máj 2025

Uzivaj si, ze nemusis prezliekat, ked vyrastie a zacnu prikrmy, plazenie, objavovanie budes prezliekat aj 3x denne. To svokra bude mat zas reci, ze co je to princeznicku, ze ju mama tolko prezlieka.

1mina
19. máj 2025
@jumperly1

@1mina to s prezlecenim, ked ju niekto pochyta robim aj ja 😀😀😀 ale
zatial som sa nahlas nikomu nepriznala 😀

@jumperly1 tak nie som jedina 😂😂😂 ja som to tiež nahlas nekomentovala ale vždy keď odišli som prezliekla 🙈😂 ale keby bola len so mnou a nezaspinila sa tak by som nechala 😃

dannieja
19. máj 2025
@evkatk

Denne som bežne celé dieťa prezliekala 3x. Ráno po zobudení som ich umyla vlhkou žinkou, kvôli prípadnému poteniu sa a celé obliekla do čistého. Cez deň pred odchodom na prechádzku som ich celé prezliekla aj keď nebolo zašpinené ani zaslinené. Dôležité bolo, aby von som išla s čerstvo vyžehleným obliečkom a nie takým, čo ho malo celé dopoludnie. Večer som ich vykúpala a obliekla do nočnej kombinézy. Nič som 2x neobliekla. Akonáhle to bolo vyzlečené, šlo na pranie aj to nočné. Ak čo len kvapka sliny sa dostala na oblečenie, ihneď som prezliekla. Denne som tak prezliekla najmä hornú časť aj 10 x a podľa potreby aj viac. Zásobila som sa dobre, z každého čísla oblečení som mala po minimálne 30 kusov. Takto som sa starala o všetky 3 deti a tak sa moje deti starajú aj o vnúčence. Dieťa má voňať čistotou. Pot, slinky aj zvratky i keď len minimálne, veľmi cítiť najmä u tých najmenších. Od svokry to ber ako dobrú radu. Pohľad na vnúča v tom istom 2 dni by som asi neprežila. To si ho večer nekúpala a neprezliekla na noc do čistého alebo si ráno obliekla to, čo už deň malo na sebe? Nie je to len o viditeľnom zašpinení, ale je to aj pot,... Zamysli sa nad svojou starostlivosťou o malé dieťa, ktoré sa nedokáže brániť.

@evkatk ak nie si troll, tak tí úprimne odporúčam vyhľadať pomoc psychológa.

dannieja
19. máj 2025

Bežne som dávala a aj dávam to isté oblečenie viac krát ak nie je špinavé alebo spotené. Mini bábätko, ktoré ani nelozí sa nemá kde zašpiniť a potiť sa asi tiež veľmi nepotí. Nevšímaj si takéto hlúpe poznámky. Ak niekto prezlieka dieťa viackrát počas dňa mal by sa zamyslieť, čo si tým kompenzuje.

Strana
z3