Ako efektívne odplienkovať 2,5-ročné dieťa?
Mamy, viete mi poradiť, ako efektívne odplienkovat? Syn má o pár dní 2,5roka. zatial skúšame dva týždne. Keď ho nechám s holým zadočkom, ide na nočník na malu aj na veľkú. Proste sa chytí, sadne si, urobí čo treba. Ale akonáhle ma oblečenie, nevypyta sa ani za nič. Spýtam sa ho 30x, či mu treba, povie, že nie a o dve minúty sa pocika/pokaka. Musím vystihnúť chvíle, kedy mu treba a niekedy aj nasilu dať na nočník. Dohovaranie a vysvetľovanie si nevšíma, vidím, že to ide úplne mimo neho. Už mi aj praskli nervy a dala som mu na zadok, ale to ma mrzí, lebo viem, že to nerobí naschvál a je to dieťa. Čo by ste mi poradili? Vydržať, prenasledovať ho? Či ešte nie je zrelý? Ďakujem za rady.
Ocividne este nedozrelo, moj syn bude mat zaciatkom leta 3 roky a az teraz sme zacali odplienkovat, ked sa sam zacal pytat na toaletu, aktualne su to 3 tyzdne a stale mame 1-2 nehody denne. Nikdy by ma ale nenapadlo dieta za to hresit, ci trestat...myslim, ze s tym vyvolas iba opacny efekt. Bud v klude, bez zbytocnych emocii.
Môj syn sa presne takto odplienkovával. Na začiatku keď nemal gate ani slipy, tak behal po byte a keď mu bolo treba, proste prišiel k nocniku a vycikal sa. Akonáhle som mu dala nohavice, pocikal sa. Neriešila som to, von som dávala plienku a doma bol bez. Von sme chodili tak na hodinu doobeda a na dve poobede. Veľakrát sa stalo, že mal plienku suchu po prechádzke a vycikal sa až doma. Taktiež po obednom spánku mával suchu plienku.
Zlom nastal, keď išiel doma na nočník a predtým aj oznámil že ide( hovoril na všetko kaka). Vtedy som sa odvážila ísť von bez plienky a samozrejme vkuse som sa ho pýtala či mu netreba 😅 mal vtedy necelé 2 roky, tak hovoriť veľmi nevedel 😬 dobrá motivácia na cikanie bola, že vonku ocikaval nejaké kamene, strom a podobne 😅 a takto sa naučil pekne s minimálnym počtom nehôd, vôbec som to nesilila. Dokonca aj keď bol už skoro úplne odplienkovany a išli sme autom dlhšie, dala som mu plienku pre istotu a vysvetlila že prečo mu ju dávam, že nech sa aj tak vypýta ak mu bude treba(používali sme vtedy už len pantsky), takzw ak napríklad počas cesty bolo treba a dalo sa zastať autom, stiahla som plienku ako slipy, vycikal sa a išli sme ďalej. Ako raz sa nestalo, že by sa pocikal do plienky v aute ale mala som lepšie pocit 😬
Jedno dieťa som odplienkovala 2,7 rocne v máji a druhe v januari ako 2,5 rocne . Hole nikdy nechodili zo začiatku som sa ich tisíckrát pýtala ci sa im nechce cikat alebo kakat keď sa stala nehoda vysvetlila som ze treba cikat do nocnika. Ale šlo to celkom fajn na moje prekvapenie 😂

Nič, počkaj pár dní, týždňov a skúsiť to zase. Dieťa musí pochopiť v hlave,čo sa od neho chce. Keď ho budeš dávať len ty na nočník,to nie je odplienkovane dieťa. Proste musí mu "tuknut" čo má robiť a to je rôzne u detí.jedno to pochopí ako dvojročné, druhé ako dva a pol a ďalšie ako trojročné.Ale pointa je,že musí samo vedieť,kedy mu treba a samo chcieť ísť na nočník či wc,ešte skôr,ako sa pocika či pokaka
Keď to pochopí, zvládne to aj za deň -dva