Ako mám zvládať 3 deti?
Mm je živnostník takže jeho čas na nas si najde strasne malo ja som nA rodicovskom mam 5,3r. dievcata a 1r. Syna som s nimi vkuse sama nevladzem som uz unavená a niekedy uz ani psychicky nevladzem nemala som pre seba ani 1den volný vkuse to isté do okola idem ku kadernicke s maličkým nemá mi kto s nimi pomoct ako to riesite vy mamicky
@matta1 ja mam sice iba dve deti, po roku.. a som na invalidnom dochodku, takze co sa mojej vydrze tyka sa to asi mozno aj vyrovna, ze zdrava zena 3 deti, a ja chora iba dve...
za mna ti napisem, ze najviac casu mam odvtedy, co sa manzel odstahoval. Dovtedy som padala na hubu denno denne, odkedy je prec - viem ze to musim dat sama a tak to aj davam. Ale je to brutal. Ked budes mat dve starsie v skolke, ulavi sa ti - a ak tam pojde aj tretie, budes vysmiata 🙂
kazdym dnom to bude uz len lepsie a lepsie - deti budu viac samostatnejsie.. tak hore hlavu. a vydrz
baby tá @kotatko1232 to je určite vymyslená žena, lebo taký tvor s takýmito postojmi, reakciami a odpoveďami určite nemôže naozaj existovať, ved to by bola normálne že "životná tragédia" - ale už aj to, že to takto dokáže hrať je dosť" tragické" - keby sme ju nejakou nešťastnou náhodou poznali v skutočnosti podľa mňa by sme sa nad ňou len tak milosrdne pousmiali 🙂
@matta1 - napis ako to mas s tou skolkou poriesene, lebo sa to tu uz viac krat objavilo!! 😉
Ja mam zatial dve deti, tretie pride o dva mesiace! 🙂 Ja osobne som nijake z mojich doterajsich tehotenstiev neprezivala v takom vnutornom klude ako toto a to sme tiez rodina zijuca v zahranici, bez akejkolvek rodiny nablizku, musime si vystacit na vsetko sami. tak ci tak, ani nahodou by som nemenila s mamami jedneho dietata, ja ked to niekedy vidim na ihriskach alebo kruzkoch, tak si dovolim tvrdit, ze mamy jedneho dietata to nemaju o nic lahsie (mozno s tou logistikou trocha ano...je to jednoduchsie vypravit sa niekam s dietatom, supnut niekam na strazenie jedno dieta, poziadat o pomoc o starostlivost jedneho...). Ale inak urcite nie!
Matta1 - uplne ta chapem a viem asi v akom si psychickom rozpolozeni. Zazila som sama (aj pri jednom aj pri dvoch detoch). mne osobne jednoznacne pomohli najprv len ked som sama mohla ist niekam do nakupneho centra na dve hodky SAMA!!! Potom ked som z casu na cas mohla sama vecer vypadnut sadnut si na veceru s kamoskami! No a ked mali deti 4 a 2, tak som si spravila SAMA babsku jazdu na tyzden do zahranicia! To iste ale plati pre mojho manzela, ze ma par akcii v roku kam ide a ja mu pred odchodom na niekolko dni poviem len "uzi si to"! Mna to velmi nabije energiou, pridem oddychnuta, svieza a tesim sa na deti! Vidim sama na sebe, ze ked som s nimi prilis dlho a musim sa postarat o x veci rizculuju ma uz malickosti a som podrazdena aneschopna naozaj ferovo voci nim konat! Takze skus nieco podobne!
Alebo ako pise @erikasadek aj stretnutia s maminami, ktore maju 5-7-dokonca 10 deti (z toho 3 v pestunskej starostlivosti!!!) mna osobne neuveritelne nastartuju!! Naposledy som bola na jednej takej akcii a ja s mojimi skoro troma detmi som bola medzi tymi maminkami (ktore inak boli jedny uzasne vysmiate stastne super nahodene baby ... no nechapala som!) ako take chuda s "len" troma detmi! 😉 Napis mi spravu ak ta to viac zaujima!
Moja sestra zije v Nitre, ma tri deticky tiez a jej napr. chodia pomahat z casu na cas studenti... su z nejakej takej charitativnej organizacie...robia to zadara, pridu domov k tebe a pohraju sa s detmi alebo poucia! Nie j enieco take u vas?
Alebo ma este napada....ja osobne mam troska viac kludu, ked su na navsteve u nas dcerkini kamarati alebo kamosky! Tie deti sa vtedy nejak tak zmobilizuju a prehraju, i ked mozu byt aj este narocnejsie ako keby si ich tam nemala! 😀 To je potom kapanek risk. Ale vacsinou to u nas funguje!
@martija : skus si sadnut a naplanovat zajtrajsi den, pekne minutu po minute, a drz sa planu uvidis ako bude vsetko hned jednoduhsie, proste aj deti ak maju pevny casovy rozvrh tak si na nho rychlo zvyknu, urci si priority, aj moji niekedy vymyslaju ze napriklad sa im nechce ist spat ale ja nepopustim poviem nemusis spat, pustim ti rozpravku a lez a pozeraj, alebo si vezmu jednu hracku k sebe na postel a potichucky sa s nou hraju, ale aj tak do hodiny spia 😀 , pretoze je pritmie, vsetko je ticho,ked boli mencsi tak som robila aj mrtveho chrobaka, ze ako mamka je unavena tak si k nim lahnem a ako ze spim, a oni zaspia lebo nemaju co robit, tiez niekedy su dni ked po nich hukam, je to sice vynimocne lebo ako hovorim su zvyknuty na pevne pravidla, ale su take dni,,,no potom vecer ked zasia a pozeram na nich ako spia aky su krasny, ako vyrastli tak mi je luto ze som na nich hukala
@hameeda prestudovala som viacero kniziek o vychove, v jednom sa snimi vsetkymi zhodnem - pravidla treba. Sama vidim,ze naozaj to snimi funguje lepsie. Akurat ze, ked som uz tolke roky na materskej - nepracujem, nie som taka dosledna....Mas to premakane a zavidim ti tu vnutornu silu, ktoru mas....
V tom poslednom co si napisala to je ako u mna - presne tieto pocity mavam aj ja a velmi casto... obcas mi vyleti aj slzicka, ked to prezeniem a som moc zla.
Aj psychika zeny je velmi dolezita, mne manzel v poslednej dobe nie je vobec oporou, naopak pridava nemale starosti a ako to vsetko na mna dolieha som velmi nervozna a zliznu si to zrovna deti, takze ja budem musiet najskor poriesit moje vnutro, vysporiadat sa s tym,co mam a potom myslim budem dokazat byt lepsi clovek - lepsia mama...
@onep podla mna nie je vymyslena, ja som tiez nemala problem ked mala dcerka do 1,5 roka... bol to cukricek, poslusny, podareny, nechory, ked spala urobila som si co bolo treba ale podla mna nastava problem neskor... ako napisem dalej:
@kotatko1232 vsetko co pises je teraz, uvidis ako to bude o rok-dva-tri... a potom napis. Pretoze aj dalsim tisickam mamiciek nerobi problem babatko, ale prave to vacsie dieta ;) Lebo je rozdiel dieta dat spinkat, v urcity cas papat a prebalit ako riesit "neskac na gauci, nelez na skrinu, nebez na cestu"... ale to este uvidis. Ja som teda mala maximalne uzasne babatko, poslusne, mile, spalo dobre, jedlo dobre, hocikam sme mohli ist, zdrave... a teraz je stale "daco" ;) Zase podla mna z pohladu dietata radsej budem mat 3 deti a nestihat, ako jedno a bude jedinacik ;) Ale to uz je zase ina debatka...🙂
My máme zatiaľ len dve 2r a 1r, ale som už v 4 mesiaci, ale tak ako Katren píše akonáhle manžel príde z práce deti sú jeho. Samozrejme vonku ideme spolu, ale doma je s nimi on napr. v detskej izbe sa hrajú a ja mám až do večernej hygieny oddych. A chcem sa spýtať tebe nechodia dve staršie deti do škôlky? Ak áno, tak potom nechápem, čo nezvládaš.
@kotatko1232 reagujes dost od veci a navyše máš dost pomylene názory...uz neraď, lebo len ublizujes...ta mama potrebuje pomoc, nie ju este viac zranovat...to si uvedom!
@martija : no ja ti poviem tak, ja som neprecitala ziadnu knizku, ani nemam patent na rozum a ani neviem ci vychovavam spravne alebo nie, to ukaze az cas,,,,a ani nechcem aby moje deti boli geniovia v troch rokoch, moja dcera ked isla do skoly nevedela ani poriadne slovensky, nie to este citat a pisat,,,,,a vies co je z nej sikovna ziacka, teraz je piatacka a zatial tahame na same jednicky,,,no vobec sa nebudem na nu hnevat ak nebude mat same jednicky a nebudem sa hnevat ani na seba,,,jednoducho mam ine priority,,pre mna je dolezite aby z mojich deti vyrastli slusny ludia, ktory vedia co to znamena pomoct bliznemu svojmu, ktory vedia ze zdravie a rodina su vyssie hodnoty ako peniaze a majetky,,,vediem ich k tomu aby boli samostatny, a pritom sudrzny,,,aby si vedeli obhajit svoje ale aby si vedeli aj priznat chybu,,nechcem im stat za zadkom aby nikdy nepadli,,prave naopak ucim ich ze ak padnu tak to nevadi ale vadi ak sa nepostavia spat.......
k muzovi to ti poviem takto,,,zena je stale ta ktora je hlava rodiny,vsetko sa odvija od zeny,,,,,nepoznam tvojho muza a neviem aky je no poviem ti jedno, ziadny muz sa nevracia domov rad pokial ma doma chaos, nervoznu zenu, vrestiace deti,,,muzi su sebci,,,a chcu mat vsetko lahke,,,kazdy ma cas od casu zly den, ale ak tych zlych dni je viac ako dost za sebou to je unavne pre vsetkych zucastnenych,,,,skus zacat od seba,,jednoducho nemusis byt perfektna na to aby si bola dobra matka a zena,,,moj manzel je napriklad doma,,nehovorim pomoze,,ale nikdy sam od seba,,ak mu to naplanujem a nahlasim den dopredu tak to urobi,,,no aj tak u nas je manzel skor ako taky doplnok 😀, nic nezariadi, nevybavi, nepracuje.....ale ja som s nim stastna...aj ked pride niekedy slaba chvilka ked sa nazlostim ze som na vsetko sama,,,ale potom si spomeniem,,,ze moj manzel je ten v ktorom mam oporu,,ktory stoji pri mne aj keby bolo neviem co,,,,je to clovek ktory ma neskutocne miluje,,a respektuje,,,je to clovek s ktorym sme prezili kus zivota,,,a nie stale lahkeho,,,prezili sme stratu nasej dcerky,,,prezili sme dva roky vo vojne,,kedy sme nevedeli ci sa dozijeme druheho dna,,,viem ze je to clovek ktory v pripade ak by sa nieco stalo tak tu je pre mna,,viem ze miluje nase deti a nevedel by zit bez nich,,,a to je pre mna viac ako to ci mi pomoze s domacnostou alebo varenim alebo s detmi.............verim ze ked sa zamyslis tak aj ty najdes na svojom muzovi nieco preco ho milujes, skus si to pripomenut, nazen deti do postele skor, a skuste si sadnut, skus mu to pripomenut,,povedz mu ako si unavena a ze vies ze on sa vvracia coraz neskor preto lebo ty mas zlu naladu skus ho pocuvat co povie,,,mozno ti to vela napovie,,skus sa pozriet na veci aj jeho pohladom,,,po kazdej burke raz vijde slnko,,,v zivote to je tak isto,,,len treba vydrzat,,a skusit zmenu,,nebat sa zmeny,,,deti vidim ze uz mas celkom velke,,,tak uz mozu pochopit ze sa zmenia pravidla,,normalne sadni s detmi a urcite si pravidla spolu,,trochu povol kazdemu jednemu pridat si svoje pravidlo,,a ostatne pridaj ty,,verim ze aj oni privitaju ak im oznamis ze mamka uz nebude kricat, trestat ani nic podobne,,ale budu sa dodrziavat pravidla a pri poruseni sa dohodnite na ako ja tomu hovorim kludnych trestoch,,napriklad zober s kludom bez kriku, alebo zakazany, pripadne zruseny vylet,,u nas moj starsi raz tak vymyslal cele ze doobedu reval ze chce ist von, tak poobede nesiel vonku, a ostatny isli,,vrestal ako divy,,,ale od vtedy uz nikdy nevymyslal, uz vie ze ked poviem ze teraz nie tak to je nie....
@maja22 neviem o tom,ze by som sa v tejto diskusii vyjadrovala....preto neviem,co reagujes aj mna
@matta1 ahoj, ja som rovnako, MM by s nami rad bol, ale volnu ma len nedelu, ak nevyucuje. A to vtedy este aj cestuje...
- mat uz od rana rozvrhnute jedenia, rozdelene poskatulkovane desiate. Kupovat uz ugrilovane kurence.
Varit jednohrncove jedla, alebo potom jedla co supnes na plech a same sa pecu.
- byt co najviac vonku, fyzicka unava zabera na deti najlepsie. ber si vsetko so sebou z domu, kociar znesie. Aby si sa nemusela pre vsetko vracat domov. Ked ste vonku, aj Tvoja hlava sa vetra a cloveku je lepsie.
Aj uplne blbosti ako krmenie vran starym chlebom deti neskutocne bavi.
Detske kriedy, kolobezky, bicykle, farbicky na kreslenie kamenov, motuziky na zvazovanie paliciek, vsetko stale nosit pri sebe. Cim viac ich vonku vies zabavit, tym menej ste doma.
- Doma deti miluju bunkre a prezliekanie sa do kostymov. Ked si naplanujes aspon v hlave nejaku aktivitu na kazdy den a rano im to hned pripravis - vyberies kocky aby ich videli. Postavite vlacik. Na dalsi den budete lepit a malovat. Je viacero knih vytvarnych prac pre deti, su to vyborne inspiracie.
Nezahadzuj rolky z toaletakov ani kuchynskeho papiera, vsetko sa zide na zabavu deti.
Skvela hra je schovavacka.
Vsetko je to o rozplanovani napadov na tyzden.
Kludne im daj aj vysavat, polievat, utierat vlhkou utierkou, pomoct nalozit od pracky.
Moji sa momentalne hraju na psa a pana... ;)
PS a ked ti je najhorsie, daj si RedBull, ten bez cukru 😉 kombinacia kofeinu a umeleho sladidla sposobi pre telo kopanec, ze sa budes v najhorsej chvili zase citit optimisticky. Ako skratove obcasne riesenie je to akceptovatelne.
@hameeda fuu dakujem ti za tvoj cas 🙂
Ano suhlasim so vsetkym, tiez zdielam naozaj rovnake priority... a aj viem,kde su chyby...
S manzelom je to vsak velmi zlozite. Ja som pozitivny clovek, odpustam neustale, on vsak ignoruje moje poziadavky na neho. Vyhyba sa to je pravda,ale preto,lebo byvame u nasich a sa proste dostal sam do takej kase ze nestihame platit nic... nasi nam hodne pomahaju a on sa hambi asi aj im pozriet do oci. Len nechapem,ako moze sediet v krcme namiesto toho, aby si dal veci do poriadku. Mame same exekucie, taham ho z toho iba ja, a co vladzu nasi... on je proste kapitola sama o sebe.
Dnes napriklad cakam od osmej rana,ze zavola,lebo sme mali do mesta ist vybavit jednu velmi surnu zalezitost -nezavolal. Zavolala som teda ja, znova iba slub,ze sa ozve - pozeram na hodinky je pol osmej, on nikde... ani nezavolal - neviem uz ako dalej. Nevladzem len na neho cakat, kedy sa milost panovi uraci prist domov a uvedomit si,ze ma aj deti...zenu, ktora cely den caka, a to nehovorim,ze ta velmi dolezita vec ostane nevybavena....
Je toho hodne moc, neda sa to do par riadkov vtesnat.
Inokedy zase som ho prosila asi o siedmej vecer,ze nech pride ku choremu synovi, ze potrebujem s ostatnymi dvoma este na chvilku von, cakala som marne - vykaslal sa na choreho syna a ja som musela opat vidiet sklamane tvaricky mojich deti... ja mu naozaj vsetko odpustam stale verim, snazim sa byt pozitivna,ale priznam sa, uz nevladzem... a to od neho nic nechcem - nerobi nakupy, neplati seky, nevenuje sa detom - ale aspon ked zavola, ze ide domov, nech naozaj pride... este sa tak nestalo. Pytam sa, naco mi je taky manzel??? Netusi co sa syn uci v skole, nevie ako to je,ked sa potrebujem s nim ucit ,ma ADH, potrebuje klud a dalsi dvaja pistia pri nom, prosim ho aspon nech je do osmej doma,koli detom,nie koli mne - nepride aj tak! Proste ked ho nevidim cele dni ok - ale nech aspon jogurty detom kupi - v poslednej dobe ani to uz nie!!! Slubili sme si v kostole vernost aj v tazkych casoch to jedine ma este drzi pri nom, inak uz by som ho davno kopla do zadku... neviem ako dlho mu este vydrzim doverovat,ale pochybujem,ze to uz bude inak....Vztah je o dvoch, on do nasho vztahu nedava vobec nic....neviem najst za posledne obdobie jedinu pozitivnu vec -neviem.....
@kotatko1232 TAK SUSED A SURodenec - to sa neda porovnať... Podla mna su deti bez surodenca ukratené o poznanie vzťahu tohto druhu, ktoré dieťa učí a vychováva do života. Rodičia sa môžu snažiť sebeviac, surodenecký vzťah dieťaťu nenahradia.
@kotatko1232 to je len na tvoju škodu, že nevieš jak sa chovať ;) a susedia nie sú súrodenci, čo ty nemáš bratov alebo sestry, na ktorých sa môžeš obrátiť? Susedia sa teba akurát tak vykašlú....
@sheila72 jeziis uz to neries uz ma to tu nebavi citat.rad tam tej mamicke co ma 3 deti ako ma ich zvladat.a neries moje susedy alebo mojich surodencou.Pekny večer
@kotatko1232 ja neriešim tvoje susedy, ale to že útočíš na dotyčnú zakladateľku....a inak ako sa to venuješ na 1000 % svojmu decku, keď si furt tu? Vždy keď ti odpíšem, furt si tu...chúďa decko, úprimne ho ľutujem že má takú mamku jak si ty.
@sheila72 moja ty si CHUDA alebo lepsie povedane TVOJE DETI!!!!!!a nie moje dieta.ty si asi zaspala dobu!!!naposledy som tu bola o 11:46.
@kotatko1232 :DDDDDDDDDDDDDDD baví ma to, ako sa tu furt rozčuľuješ :D schlaď si hlavu a choď spať, dobrú noc :D
@matta1 Som natom podobne. Manzel zivnostnik a deticky 6,4 a 1 rok nema kto pomoct a ked je manzel doma je na stavbe.No riesim to tak,ze ked su starsi v skolke tak obcas zajdem ku kamoske na kavu co ma rovnako stare deco oni sa pohraju my pokecame raz dva x do roka vypadnem na nejaku stretavku s kamoskami.Uzivam si deti bo stale male nebudu.No aj mne praskaju nervy a mam toho dost neboj.No vtedy si predstavim moje sestry co maju uz dospele deti ake sa cita opustene obcas.Mozno som ti nedala navod na prezitie ale rovnako ako ja po precitani tvojho prispevku vidim ,ze niesom sama.Drzim palce 😉
@sheila72 ja sa nerozčulujem.nemam preco.ja sa len smejem z MM aka si ........
@kotatko1232 choď sa s mužom radšej starať o svoju ratolesť, jak obaja sedieť za pc...
@sheila72 ty si zaspala dobu ved pozri kolko hodin moja mala uz spinuska.ty chod ku tvojej a aj ku MM
@kotatko1232 myslim, že stačilo...uz si sa tu prezentovala...si mimo témy...a IP mi neposielaj!!!
@kotatko1232 však keď sa jej venuješ na 1000% tak ja že to aj keď spí :D a to nemáš inej roboty? Keď sa nonstop hráš s malou, tak asi ani neupratuješ, nevaríš...tak to choď robiť čil!:D a taktiež mi IP neposielaj, len sa tu zhovadzuješ, pekný večer
@sheila72 moja ja stiham vsetko!!!a určite večer robit nebudem vecer sa odychuje 😀 ci ty to asi nepoznas .
@billam tebe??sa spametaj teba ani nepoznam

Len škoda, že zakladateľka sa nám odmlčala. 😒