icon

Ako motivovať 28 mesačné dieťa k rozprávaniu?

27. apr 2020

Dobry vecer,ste tu skusene maminky.Clanky na internete uz radsej necitam,same tabulkovanie...Chcela by som sa poradit,ako ho motivovat k reci.Totiz moje recitovanie,citanie,ukazovanie v knizke,ucenie zvukov zvierat,pomenuvanie veci a riekanky sa s dlhym zaujmom nestretavaju,vzdy je o chvilku nieco zaujimavejsie.Mate nejaku radu,alebo je to o mojej vytrvalosti.🙂

Strana
z2
autor
27. apr 2020

@kikulienkadd Tiez som viackkrat pocula,ze skolka velmi pomohla.

autor
27. apr 2020

@danieli Dakujem za skusenost.

autor
27. apr 2020

@pehavcek ano,ano,snazim sa brat tabulky len informativne,urcite.Dakujem.

matapo
27. apr 2020

...pride to zo dna na den, maly pred mesiacom dokopy nevedel nic povedat a teraz vsetko opakuje, komentuje, no ani chvilu ticho a zlepsuje sa teraz kazdym dnom ( 2,5 roka)

tomcimka
28. apr 2020

Nemám ešte deti,takže nechcem mudrovať 🙊. Ale ako opatrovateľka som bola v jednej rodine,kde mali dvojročného chlapca, ktorý nerozprával. Každý s ním ináč komunikoval- mama,otec a starý rodičia. Po takmer dvoch týždňov som sa normálne musela ozvať. Mama chlapčeka mi neskôr za to ďakovala. Takže ako rodina v domácnosti sa musíte zhodnúť aj na tom.

autor
28. apr 2020

@tomcimka Kazdy inac-to myslis inou recou?Ci zdrobneninky a afekt?🙂
@matapo Tak to je super.Parada.

tomcimka
28. apr 2020

Starý rodičia zdrobnenina,mama jasne a stručne a otec 🤦 dlhé vety.Napr. čas obeda:
mama-Adamko, obed, sadáme k stolu (po slove obed na chvíľu zmĺkla a potom pokračovala).
Starý rodičia-Adamko,poď si hačať a papať ham ham (2 ročný chlapec)
Otec- nebehaj ako šarkan, už si mal sedieť za stolom a polovicu si už mal mať zjedenú.
Mama mala úžasnú metódu- v jednej vete 2-3 max.4 slova. Po prvom/druhom slove na chvíľku zmĺkla a potom pokračovala . Ju stále počúval a aj chápal.

zuzuliennka1
28. apr 2020

mam rovnako stareho syna, 2r4m, tiez nerozprava. Ale nebavia ho ani knihy, odmalicka bol dieta, ktore mi vlastne kazda mama zavidela - vzdy sa zahral sam, nevyzadoval ku hre, dokonca mi to “kazil”, otocil sa chrbtom na koberci a skladal kocky. Kazdy mi vravel, co by som za to dala, uzivaj blabla...
Nevnimam to ako vyhodu teda vobec. Rozpravame sa s nim normalne od zaciatku, nikdy zdrobneniny a aj rodine som zakazala oslovovat ho zdrobneninami jeho mena.
Pred mesiacom/dvoma nerozumel ani takemu, ze podat cosi z opacnej strany izby,... tak som zacala mat podozrenie na auti. Sla som s nim k neurologicke, ta mi povedala, ze to je na nejake diagnozy skoro, ze pokracovat v hovoreni, komentovani, knihy,... no knihy su dost problem, nebavi ho to, nezdrzim ho nad nimi... obmedzila som dost telku, chodili sme do hernicky. mala som pocit ze lepsie.. bum a korona a sme doma a vsetko, co som nejako nastavila, padlo - von sa neda, hernicky nic, ihrisko nic, no priznavam - bezi telka...
dufam ze pomoze logopedicka, boli sme zatial raz, pred tyzdnom, v podstate sa ukazat, dostala som instrukcie, ktore vlastne sama od seba robim aj tak - hovorit na neho v kratkych vetach, jedno dve slova, podporit vsetko gestami, aby na vsetko nerobil to, co robi - ze potiahne mi ruku k tomu, co chce. Uvidim teda, dufam ze sa to zlepsi v skolke

zuzuliennka1
28. apr 2020

@eliska13 ahoj, prosim ta - a do toho veku 2r 7mes. ked sa ti rozrozpraval - hovoril aspon nieco, ci vobec nic?

zuzuliennka1
28. apr 2020

@danieli a bavili ho knihy, citali ste si spolu? obsedel nad tym?

autor
28. apr 2020

@zuzuliennka1 Mi hovor,akoze budovanie socialneho kontaktu a najma s inymi detickami je take dolezite a tato korona a karantena...

autor
28. apr 2020

@zuzuliennka1 Tak mam pocit,ze to podanie z druhej strany izby a vobec podanie nejakej veci konkretnej v tomto veku este niektore deti neurobia...Hoci tabulkovo by mali.Tabulky kaslat,s prepacenim...Dieta sa navyvija podla nejakeho pravitka,kazde je osobnost so svojimi zaujmami a povahou.🙂

autor
28. apr 2020

@tomcimka super.🙂

1gabriela13
28. apr 2020

Moja dcéra má 2r a 2 mesiace a teraz začína ako tak len kecať. Co je zaujímavé že počítať vie už do 20 a čísla ju bavia. Rozprávať sa jej tiež moc nechcelo. No ja sa s ňou rozprávam od začiatku po slovensky a otec po maďarsky. A každý mi hovoril ze ako si to ona bude pliesť. Proste divila som sa sama, že keď rozpráva mne tak po slovensky a otcovi zas po maďarsky. Vôbec si tie 2 jazyky nepletie, dokonca keď nieco povie otcovi po maďarsky a chce to povedať aj mne tak sa ku mne otočí a mne to isté povie po slovensky. Ale inak mate ešte čas, poznám deti ktoré nerozpráva ju ani v škôlke. Dôležité je ci ti rozumie.

mishicca
28. apr 2020

Nic si z toho nerobte...moja dcerka nemala ani 2 roky a s nou ste sa uz porozpravali ako s dospelym clovekom. Bola som na nu velmi pysna vteda. A syncek ma 2 roky a 1 mesiac. Ale povie sotva 10 slov. Vychovavam ich rovnako. Ale jeho proste nezaujima ked ho chcem nieco naucit. Dost ma to mrzi, nakolko dcerka uz v jeho veku vedela abecedu...aj farby. Ale on je sikovny zase na ine veci ako ona. Takze : NETLACME NA PILU...KAZDY SVIETI VTEDY, KED JE JEHO CAS.... aj ked Vas chapem, urcite Vas to mrzi, ako aj mna, ale to neovplyvnime...

autor
28. apr 2020
zuzuliennka1
28. apr 2020

@1gabriela13 v nasom pripade - ano, rozumie vsetko, aj veci, o ktorych by som to ani nepovedala 😁 rozumie fakt vsetko, aj vyzvy - obut, doniest, zavriet,...

1gabriela13
29. apr 2020

@zuzuliennka1 takže nie je problém 🙂 rozrozprava sa keď príde jeho čas 🙂

laura164
3. máj 2020

Ja som sa s malou od rana do večera rozprávala, muž mi nadával, že či mi šibe, veď je ešte mala a ze už sa ma nedá počúvať. Stále som jej vysvetlovala dookola všetko možné a od roka a pol už rozpravala. Ale to je individualne, niektoré deti sa hanbia rozkecat. Má ešte čas a netreba logopeda

marzuz89
5. máj 2020

@karhu och ty sa mi páčiš 😉😀 konečne nemám pocit, že som mimo, keď syna (14m) učím aby mal rád knižky ❤️ a popri nich už dlhé mesiace rozvíjame slovnú zásobu, a v podstate všetko tak, ako píšeš ty. Žiadne Cars Disney a podobné, telku nepozerá, mobil tiež nie, jediné video na YouTube nevidel. A na to, že je narodený v 34tt, má už teraz peknú slovnú (áno, skôr zvukovú) zásobu.

marzuz89
5. máj 2020

A pre autorku - prepáč, ale veľmi neskoro toto začínaš riešiť. Dievčatá tu písali veľmi dobré postrehy, tak od dnes žiadne šušlanie, prehnané zdrobnelinky a komolenie slov, veľa veľa veľa sa rozprávať o všetkom naokolo (krátke jednoduché opakované vety), veľa "čítať" knihy.

Sama píšeš, že robíš zvuky zvierat a pomenovávaš veci a zvieratká v knižkách. Áno, to je veľmi dobre, ale toto sa robí už s 12 mesačnými deťmi, a nie so skoro 2,5 ročnými 🤔 co ste robili, keď mal napríklad 11 ci 13 mesiacov? Ako ste sa hrali?

Nespoliehala by som sa, že škôlka to napraví. Tento základ musíme dať dieťatku my, rodiča ❤️

Veľmi držím palce, a naozaj veľmi dobre rady od iných maminiek, každá jedna, keď sa ich budeš držať, pôjde vám to 😉

autor
5. máj 2020

No ved ja som nepisala,ze som s tym teraz zacala.🙂,len,ze sa ho snazim zaujat a ze dlho nevydrzi pri tom.🙂Zacala som s tym asi tak od osmych mesiacov pomalicky,postupne,najma tie zvieratka.🙂

autor
5. máj 2020

@marzuz89 Dakujem.🙂

janulik2008
5. máj 2020

@marzuz89 jaj na tie zdrobneniny som alergická 🤬🤬🤬

zuzuliennka1
7. máj 2020

@marzuz89 hlavne ze takmer vsetci lekari a pediatri vsade vravia, ze okolo 2r je to tak najskor, kedy nieco riesit. Dokonca u chalanov je to vraj poposuvane. Mojho syna napr. citat si knihy absolutne nebavi a nikdy nebavilo. Mam neter jednorocnu, ked vidim videa, ako sedi s knizkami, obsedi pri tom aj pol hodiny, mojho syna toto nikdy nebavilo, kniziek som nakupila do aleluja, skor sa hral vzdy s legom. Neverim ze vsetky deti bavi citat si knihy. Ale od zaciatku sa s nim vela rozpravam/e, ziadne zdrobneniny, normalne “dospelacky”, vsetko rozumie, porozumenie ma skvele, napriek tomu stale nerozprava. A ako som sa snim hrala ked mal rok? - skusala som sa vzdy zapojit k tomu, s cim sa hral on, chvilu vydrzal a zacal nieco ine. Ked som
ho naopak nechala tak, zahral sa s legom aj hodinu. Vsetky kamosky mi to zavideli: “co by som za to dala, keby sa mi dieta zahralo aj samo”... no, znie to super, ale nie je to super. Co ja by som za to dala, keby ma tahal k sebe a ku hre... Tak dufam, ze nam pomoze logopedia, ideme aj na neurologiu opat. Uvidime.

shakes
9. máj 2020

Ked to pomoze napisem moju osobnu skusenost dost cerstvu. Maly mal v juli 3 roky. Nerozpraval vobec nic tiez som vsade hladala studovala co mam s nim robit. V septembri nastupil do skolky to som mala stres ze ako tam bude existovat ked len hmkal a nic nepovedal max mama a tata. Chcela som to riesit uz s lekarom ale lekarka povedala aby som mu dala cas pol roka po nastupe do skolky. Chodil tam len par mesiacov ved kvoli korone ale usta sa mu nezavru. Rozprava uz uplne vsetko jasne ze este nie cisto ved co by som.chcela za par mesiacov ale povie uplne vsetko okrem l, r a tazke slova. Niektore deti jednoducho zacnu ked pride ich cas. A tiez som si s nim odmalicka citala knihy rozpravala som sa s nim a venovala sa mu. Takze to tym urcite nebude. Kazde dieta je ine a nemozno porovnavat. A dievcata su uplne ine ako chlapci. Takze neboj ono to pride zo dna na den ako u nas a este budes rada ze je chvilu ticho. 😊

zuzuliennka1
10. máj 2020

@shakes podla vsetkeho to tak bude aj u nas. Zo dna na den dokonca vidim. ze aj rozumie stale viac a viac a robi sam od seba veci, ze sa nestacim divit, pomaha mi doslova so vsetkym, dnes rano napr. ponahlam sa a beriem si noz na maslo, klasicky ostry, a on mi zrazu zo zasuvky podava noz konkretne na maslo co bezne pouzivame.. alebo si robim kavu, dotiahne ma ku chladnicke, otvorim a poda mi odtial mlieko,.. vyzvam rozumie tiez, vsetkym,... uz len cakam teda kedy sa rozhovori konecne 🙂

shakes
10. máj 2020

@zuzuliennka1 ono to pride coskoro. On teraz nasava vsetky tie slova a potom to pride. Potom pouzije aj take slovo ze sa budes cudovat odkial to ma. No my sme sa minule nasmiali doma strasne
Chystali sme sa do obchodu maly sa obuval a.muz sa isiel tiez obut a po ceste ma objal a dal mi pusu. Maly to videl postavil sa a hovori. Tato ide do obchodu milovat potom. No skoro som odpadla tak sme sa nasmiali ze az. Ale z kade to pocul tiez neviem. Neboj oni si vsetko dobre pamataju a ked zacnu rozpravat pojde to hned za sebou vsetky slova. Niektore veci sa nedaju uponahlat. A tiez som milovala tie reci aby som mu viac citala a bla bla. To hovori len ten kto si tym nepresiel. Tomu sa lahko hovori. Ja som robila maximum a jedine co mi pomohlo dat mu cas. Uvidis za par mesiacov sa nad tym uz iba zasmjes😊

Strana
z2