Je "rozprávanie" 15 - mesačného syna v poriadku?

7. júl 2022

Ahojte skusene maminy,

chcela by som sa opytat od vas, ci je to ok.

Syn ma 15 mesiacov. Mne hovori mama, ked vidi dietatko, tak zakrici a ukaze baba. Ked vidi auto tak ho napodobnuje, ale nepovie auto. Ked v knizke vidi hada, rybu alebo kona, tak ukaze a napodobnuje, ako robia. Ked sa ho pytam, ako robi, pes, sliepka, krava, sova, baran, hus, tak napodobni zvuky. Velakrat zapocujem aj slova od neho, nove, ale nezopakuje sa to viackrat, mozno o tyzden neskor alebo to pocujem intenzivnejsie 2 dni apotom noc, nove zas. Po mne sa snazi zopakovat slova, ale vacsinou prve alebo posledne 2 pismenka, a tak velmi mi pozera na usta. 😅
Teraz cca ma tyzden take obdobie, ze ked mi nieco chce ukazat, alebo ked nieco chce z police, tak neustale hovori pismenko A-AAA-AAAA, alebo E-E-EEEE, ako opica, fakt. Ked uz sa fakt nepozriem, lebo varim, tak zakrici MAMAAAA alebo ked spi ale zobudi sa, lebo mu vypadol cumlik na zem, tak opat kroci mamaaa, podla mna to uz vie, ze mama som ja.

Ukazuje brutal vela, ziada, aby som mu vysvetlila, a pyta sa normalne, ale nie ze co to je, ale "A"? Alebo ked zapocuje, ze vonku na ulici ide bycikel, auto, alebo hocico, hned pride za mnou, ukaze na okno, a pyta sa opat "A"? Zamava iba na povel vacsinou, alebo len tak ked ideme s kocikom, na 98% ukazuje na ludi.

Ako ho viest, aby sa rozrozpraval, ci ma este cas? Net radsej necitam, tam ze 15 slov ma vediet. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Dobre.

autor
7. júl 2022

Podla vas je to na dobrej ceste? Kedy zacnu pouzivat slova tak ozajstne? Napriklad: co to je? Tam, toto, a taketo slova...?

Dakujem vam!

tara42
7. júl 2022

Ma kopec času.

roja01
7. júl 2022

Aj nasa presne takto rozprava a je rovnako stara.

autor
7. júl 2022

@tara42 🙏🏼
@roja01 ano??? Aj to pismenko A? 😅

ukulela
7. júl 2022

Moj mi prvy krat povedal mama ked mal 2 roky prec.... inac zdrave dieta bez diagnoz. Len hovorit sa mu nechcelo. Do 2 a pol roka nemy a potom zacal sukat hned vety.

deti95060810
7. júl 2022

moje deti ani jedno nezačalo rozprávať v tomto veku...

roja01
7. júl 2022

Nieco podobneho pismenku a ci e. Neboj, je to OK.

janka_266
7. júl 2022

Môj je na tom podobne, až na to, že každé zvieratko, či auto mi napaodobnil dokopy asi raz 😃proste raz mi to predvedie, že to vie, a potom len krúti hlavou, že už to nezopakuje 🤷‍♀️ Ale niekedy sa pomýli a povie znovu, najčastejšie tiež len aaaa alebo eeee, keď mi niečo ukazuje, a najviac ho baví napodobňovať smiech a kychanie😃a keď má dobrú naladu, tak mi aj niečo porozpráva, ale rozumie úplne všetko, aj mi velamveci ukazuje, aj vela čítame, myslím, že ešte majú čas na súvisle vety

bashee
7. júl 2022

Vsak ale to krasne komunikuje na svoj vek. Bud nanho pysna. Musi byt velmi sikovny. Wau!

sashka22
7. júl 2022

Nooo, o tom som pri synovi mohla snívať. Samozrejme je úplne zdravý len je viac športový typ ako rozprávanie a to ma už skoro 3 roky. By som povedala, že hovorí ako Tvoj teraz..

svetlonos
7. júl 2022

Ahoj je sikovny 🙂 v 15 mesiacoch so mohla tak snivat s napodobnovanim zvieratiek 😂 Rozumel vsetko v dvoch jazykoch ale ze by tak napodobnoval, tak to isto nie. Ked nieco chcel ukazal nam, komunikoval vo svojom jazyku s nami a vzdy vedel dat na javo co chce. Ale co je to nepovie ani teraz, ma 2r 3 mesiace. Rozrospraval sa asi dva tyzdne pred druhym rokom a pokracuje. Vety hovori - ocinko je doma, ocinko nie je doma, bager je prec, mama jest ham, kde je. Kamaratkin maly uz v 1,5 roku hovoril 4 slovne vety typu - vo vode je vyr, kedy budeme uz doma 😂 a podobne. Je to individualne. Neboj tvoj maly je ok. Inak nas tiez tak povedal napriklad medved, zajac a potom aj 4 mesiace vobec. Kyval v tom veku vsetkym ako na prveho maja 😁 Teraz zakyva alebo povie papa ludom len obcas. Zato papa voda, bager, hupacka, zajko, vtacik - kedykolvek 😂
No je s nimi sranda. Neboj este budes raz rada, ked bude chvilku potichucky, taky bude ukecany 😀

kiki68
7. júl 2022

Ano , je to v poriadku. Primerane veku dietata

andreatytler
8. júl 2022

Ste na to velmi dobre.
To ze opakuje prve slabiky zo slova je bezne. Tak to zacina. Neskor bude hovorit cele slova.
Take otazky ze: Co to je sa bude pytat ovela, ovela neskor. Najskor bude veci viac menej len opisovat co sa deje a co je naokolo. Ideme vonka. Hojdam som sa na hojdacke. Papam banan. Tricko je spinave. Mama je doma, ocko je v praci.
To ze ti velmi pozera na usta znamena ze ma velku tuzbu hovorit a chce sa to naucit. Chce to od teba odkukat.🙂
Tu je par bodov co som sa naucila pocas kurzu o detskej reci.

1. Zameraj sa na jedno slovo a nie cele vety. Ked ho obuvas, ukaz mu topanku a vyslov pomaly a artikulovane TOPANKA 2-4 za sebou. Ked zacne hovorit topanka, pridaj dalsie slova "topanka IDE NA NOHU”
2. Vyslovuj tieto slova nadsene, s mierne prehnanou intonaciou.
3. Priloz si vec tak trochu k ustam, alebo k tvari ked o tej veci hovoris. Napriklad tu topaku priloz k svojej tvari a vyslov slovo TOPANKA... aby ta vzdialenost mezdi ustami (slovom) a vecou boli co najmenej aby to dieta hned pochopilo.
4. Prisposob rec jeho veku. Namiesto Prosis si este trochu vody? sa len opytaj CHCES VODU?
5. Cakaj na jeho odpoved. Ked sa nieco opytas, pockaj kludne aj 10-15 sekund. Tak malym detom trva veeeelmi dlho kym si utriedia myslienky a odhodlaju sa nieco vyslovit.
6. Rob hry ktore nabadaju k reci. Mas 4 male krabicky s vrchnakmi a v kazdej mala hracka. Otvor pomaly prvu krabicku a povedz slovo OTVOR a vyber hracku, ukaz, daj naspat a zavri krabicku so slovom ZAVRI. Potom to iste s dalsimi 2 krabickami. Pri poslednej krabicke, ju iba otvor a pockaj (zase kludne aj 10 sekund) na to ci on povie slovo OTVOR. Nehovor nic ine, len OTVOR a ZAVRI aby si ho nezahltila.
Vyfukni bubliny bublifukom a povedz BUBLINY. Zase vyfukni a zase Bubliny a tak niekolko krat a nakoniec vyfukni a pockaj ci on povie bubliny.
7. Pochval kazdu snahu o rec. Na zaciatok je dolezita kvantita a nie kvalita. Aj keby sa jeho slova ani zdaleka nepodobali spravnej forme, tak to pochval a ocenuj. Neskor sa kvalita zlepsi casom.
8. Pouzivaj pesnicky a riekanky. Alebo citaj kratke vety v knizkach. Opakuj niekoko dni a potom vynechaj posledne slovicko v riadku a cakaj ci ho doplni. Toto je jeden z najucinejsich sposobov ako ucit deti rozpravat.
Osievame (a pockaj ci doplni "mucku")
V slamenom (a pockaj ci doplni "klobucku")...
9. Pouzivaj gesta alebo obrazky... to pomaha detom vidiet slova. Povedz slovo HORE a vzdy pri tom natiahni ruku hore. Potom mozes niekedy len natiahnut ruku hore a cakat ci on doplni slovom. Ale zase by to malo byt v kontexte. Napriklad ak nieco chce co je hore alebo v knihe citate o niecom co je hore alebo vidite lietadlo...
10. Sadni si na zem aby si bola na jej urovni ked na nu rozpravas. Co najviac tvarou v tvar ale to samozrejme nejde vzdy. Napriklad ak rada sedi v lone pri citani knihy, tak ju tak nechaj.
11. Pridaj sa k jej hre so svojou hrackou. Ked sa hra s kockami, prisadni si k nej a pridaj svojho panacika ku kockam. Ak sa hra s autockom, zober si ine autocko a pridaj sa k nej. Sleduj jej zaujem a zameraj sa na veci co ju zaujimaju a tie opisuj a vyslovuj.
11. Knihy citaj tak ako on chce. Nesustred sa na text ale na to co dieta v knihe zaujima. Opisuj, ukazuj, vydavaj zvuky, kludne listuj aj dozadu ak chce.
12. Davaj veciam gramaticky spravne slova. Hodiny su hodiny a nie Tik Tak. Ale mozes sa jej opytat ako robia hodiny a vtedy je odpoved tik tak.
13. Nepytaj sa na veci o ktorych je velmi zrejme ze vies odpoved. Deti vedia ze ich iba skusas a vtedy naschval neodpovedia.
14. Nenut opakovat ak nechce. Take to kasicke: "Povedz MAMA". Niektore deti to nebavi a nemaju radi taketo papagajovanie. Ale napriklad moj syn rad hra na opakovanie a navzajom po sebe opakujeme nove slovo ked sa ho prave uci.
15. Uc nielen podstatne mena ale aj slovesa, pridavne mena, prislovky. Na zaciatok su velmi oblubene protiklady. “TMA-SVETLO a mozes pri tom zhasat a zapalovat svetlo. HORE-DOLE a gestikuluj rukou hore dole. Prve slova su casto aj rodinny prislusnici, jedlo, jeho veci: vlacik, cumel, plienka, tricko

autor
8. júl 2022

No, maminy, vy ste mega super uzasne!!!!!!!!!!!!!!!!!! DAKUJEM VAM!!!!!!!!!!!!!!!! 🥰🥰🥰🥰🥰🙏🏼

h2
8. júl 2022

Na 15 mesiacov rozpráva úžasne! Máloktoré dieťa začne tak skoro. Fakt. Poznám kopu detí, čo začali ako-tak rozprávať až v 2 rokoch.

autor
8. júl 2022

@h2 takze aj tie zakladne slabiky sa pocitaju, ja som si myslela, ze uz by mal vediet slova, a to 15 🙈🙈🙈

fanyke
9. júl 2022

“Máš šikovného synčeka, nehľadaj problémy. Moja má 18m, zvieratká, auto, motorku, vlak atď vie napodobniť, ale z iných slov používa tak mama (občas), tata, papa, babi, dii (cumel), daj, háji, mňam, hop a slabiky. Ukazuje len keď sa jej chce. Ale rozumie čo od nej chcem primerane veku a to je dôležitejšie ako rozprávanie momentálne. Na rozprávanie majú ešte kopu času. ”

zuzubb007
9. júl 2022

Nahodou vie na 15 mesiacov dost vela veci, kazde dieta je ine, niektore rozprava v 1,5 roku suvisle, mne napriklad dcera zacala normalne rozpravat v 32 mesiacoch co som uz bola zufala, vsetky deti naokolo rozpravali, dovtedy len 10 slov hadam a dame pazvuky, teraz ma 6 rokov a nezastavi sa od rana rozprava a mudruje :D