Ako na dieťa, ktoré bije to moje?
Ahojte dievcata, potrebujem rady. Hlavne asi od skusenych maminiek alebo uciteliek v skolke. Mam 1,5 rocneho syna, ma kludnu povahu, je zvedavy, este nevzdoruje. Problem vsak nastal po tom, ako sa stretavame vonku s inymi detmi. Ma vela kamaratov, vie sa s nimi zahrat, pekne pozicia hracky... proste ma deti rad. Avsak nas 2,5 rocny sused si ho vyhliadol za obet, kedze moj syn je zo skupinky, co chodime von, najmladsi. Provokuje ho, zakazdym vezme vsetky hracky, co sme von doniesli. To by som este chapala, ze ma majetnicke spravanie medzi detmi. No on medzi deti vbehne aj vtedy, ked sa vsetci spolu hraju a z nicoho nic zacne mojho maleho bit, minule mu hodil basketbalku do hlavy, lebo moj syn nanho pozeral ako sa hra. Alebo sa rozbehne s odrazadlom z kopceka a sup mojmu malemu do noh, aby ho podrazil. Syn ma aj modrinky na nohach z toho uz. Proste stale si najde nieco, aby mu robil zle. Nie je to raz za cas, je to kazdy den, zakazdym ako si zmysli. Jeho mama ho obcas upozorni, ale tam to konci. A jeho otec zareagoval, ze ci ho ma stale okrikovat, ze mam chapat, ze jeho syn ma teraz take obdobie. Vcera s nim bola jeho opatrovatelka von a ked som ho zastavila, aby dal mojmu synovi pokoj, ze sa hra, tak sa na mna este osopila, ze je to dieta a staci ho upozornit. Ale ani po niekolkom upozorneni z jej strany sa nic nedialo, stale mojho otlka. Skusala som sa uz aj postavit medzi mojho syna a tohto, ked nanho siel s bicyklom. Najprv mi presiel po nohach, nasledne si vystupil, obisiel ma a zas zacal bit maleho. Viem, ze kazdy je haklivy na svoje dieta, ale uz neviem, co mozem spravit preto, aby sa mohol moj syn vklude hrat von s inymi detmi. Nechcem syna izolovat od jeho kamaratov len preto, aby sme sa vyhli otlkaniu zo susedovej strany. Prosim piste, ako by ste to riesili. Vopred dakujem za kazu radu
@baryana takých detí je dnes žiaľ dosť - aj my máme takého suseda, chalan s vážnymi aj psychiatrickými diagnózami im sám pobehoval po ihrisku a oni na neho "dohliadali" z balkóna...mal vtedy okolo 8 rokov...neustále prichádzal s deťmi do konfliktu, samozrejme, že ostatní chlapci si to s nim riešili po svojom - aj sa pobili...a jeho otec? keď už bolo zle vybehol von a napádal deti - zvažovali sme aj trestné oznámenie - chlapec nakoniec skončil v ústave a kvôli problémom vystriedal niekoľko základných škôl...dnes sú už deti veľké, no ten chlapec trénuje aikido, aby to raz tým deťom- už pomaly dospelým mohol vrátiť...takže treba jednoznačne riešiť rodičov, aby z toho dieťaťa nevyrástol takto chorý človek
Tak toto sme prednedávnom zažili aj my :( Moja najlepšia kamoška má 2.5 ročného syna a ja 15 mesačného. Boli u nás na návšteve. Môj syn sa iba prednedávnom naučil chodiť a teda ta rovnováha ešte nie je veľmi dobrá, ale už tackavo prejde pekne krížom celú izbu. Kamarátkin syn sa u nás hral a všetky hračky synovi bral a čo ma vyvádzalo z miery, že do syna oboma rukami silno strkal, aby spadol. Dva razy mi spadol na koberci a tretí raz hlavou na dlažbu v kuchyni a kamoška nič. To môj muž už nevydržal a zdrapil mladého za ruky a už som iba čakala, či ho aj vytrepe (predtým sme ho samozrejme x krát napomenuli, aby to nerobil). Ja normálne stres, že čo bude keď sa zas ohlásia na návštevu. Asi sa im budem vyhýbať, kým sa syn poriadne nenaučí chodiť, aby sa nedal iba tak ľahko zhodiť. Ale zarazila ma tá výchova kamoškinho syna, ktorý si robí čo chce a napomenutie nikde... A toto je asi nič oproti tomu ako sa správa sused k Vám. Ja za seba môže povedať, že ak by sa môj syn správal ako tvoj sused, tak ešte priamo na ihrisku dostane po riťke a okamžite ide domov. Nepríde mi normálne, čo robí a je smutné, že jeho rodičia to robia inak. A potom neuč dieťa, aby sa bránilo (a vracalo, čo jemu robia). Ale ja by som asi nechodila na ihrisko v čase, keď je tam sused. A časom keď tvoj synček trošku podrastie a bude odolnejší, tak by to malo byť lepšie ;)
@kvetulienka253 este by si mohla skusit jednu vec,ktora sa mi tiez osvedcila.skus sa s tym chlapcom dat do reci.rozpravat sa nim o hocicom.co ma rad,s cim sa rad hra,ake ma doma hracky,ake ma rad rozpravky.vela krat taketo deti prejavuju agresivitu preto,lebo vyzaduju pozornost.on sa bude pri tebe citit dolezito,rovnocenne.vybudujes si tym u nho respekt a bude respektovat aj tvojho syna.sice je to len kvapka v mori,lebo tu zlost si bude vybijat na inych detoch inokedy,ale ked prides ty,on sa potesi,pride sa s tebou rozpravat a mozes ho zapojit do hry s tvojim synom.takto sa mi raz podarilo uzemnit menej zlostnejsie dieta na ihrisku.len to uz potom bolo pre mna trochu "obtazujuce",lebo sa prisal na nas ako kliest.chybala mu pozornost zo strany rodicov a bolo mi ho luto.
dakujem za rady, dievcata. Kazdu jednu som si precitala, vypisala najdolezitejsie body a skusim to dalej. Na manzela sa v tomto spolahnut nemozem, tak si to musim riesit sama. Bohuzial, nie som hasteriva povaha, tak sa snazim veci urovnavat skor ako prerastu do konfliktu. V tomto pripade vsak nevidim dovod, aby som chodila so synom inam ja, aj ked to bolo viackrat spomenute. Moj syn sa s detmi hra, tak ho izolovat nebudem. Skor teda budem konfrontovat jeho rodicov, nech teda oni izoluju agresora. Dakujem, dakujem. Ozvem sa, ako to slo dalej.
Dobry den, chcela by som otvorit tuto tému lebo si tiež neviem rady. Moja malá má 16 mesiacov. Má rada deti aj zvieratká. Este objavuje svet. Moja sestra má skoro trojročnú dcérku. Byvaju s našou mamou. Sestrina malá sa na moju dceru vraj vzdy teší ale ked prídeme jej spravanie je sice aj milé ale zaroven, ked moja chce nieco zobrat alebo niekde ide v byte, kričí na ňu niee a berie jej to z ruky, strka do nej. Ked sa akoze nahanaju alebo sa moja niekde vyberie strci sa tam ona a stazuje jej to, zatvára ju. Hracky jej aj pozicia svoje ale ako jej ju da, tak jej ju hned aj vytrhne so slovami moje. A toto robi aj pri hrackach nasich. Malá este nevie rozpravat a nevie sa ani branit. A co som si vsimla, tak v nepozorovanyvh chvilach jej napriklad chyti ruku a stlaci do bolesti, udrie ju, vylozi si na nu nohy a potom ju nenapadne kope, alebo dnes jej ked vychadzala z postielky chytila ucho a drzala ju zaň. Ked ju upozornim tak sa len usmieva a je ticho. Ked to vygraduje ide za rodicmi a urobi scenu aby dala najavo ze sa jej ublizuje. Sestra má vychovu tabulkovu. A nechavaju ju prejavovat sa. Z coho vznikaju konflikty, lebo ked som jej uz naznacila ze povuvat cele dni nie nie nie, tp je moje alebo sacanie do malej ze by ju mohli aj oni upozornit. Na to som dostala len odpoved ze ona sa učí asertivite a to mam ucit aj svoju, ze toto je dlhodoby proces o ktorom nic neviem a zostala urazena, zacala nas doma ignorovat ale malu nechala dalej sa prejavovat. Predtym ju aspon upozornovali ale teraz to je ich štýl vychovy. Chapem ze deti maju rozne obdobia a zamyslam sa nad tym, či nereagujem aj ja prehnane. Mne nevadia hadky o hraacky ale pride mi ze ked ublizuje takto nenapadne tak to uz nie je v poriadku. Malá sa s ňou este chce hrat ale uz sa jej aj boji kolkokrat. Doma sa so mnou a babkou nik nebaví a ja neviem ako to riesit aby som ich zase neseparovala. Reagujem prehnane alebo je to ozaj prejav uzvaznejsej agresie? Ako by ste postupovali? Ja ju upozornujem ale kvoli tomu ze vidi ze rodicia stoja za nou tak hra svoju hru.
@evita39 ak berie vase hracky vezmi ze MOJE ... ach ta vychova ... ja by som niektore deti ach 🤬🤬🤬
@janulik2008 ani nejde o tie hracky. Skôr o to, že jej robí umyselne neumyselne zle. Bolestive stisnutie ucha a tahanie ked si mysli, ze sa nepozerame, dokonca pred mnou si na dceru vylozila nohy, co bolo este v pohode. Ale zacala ju kopat do brucha a robila to aj cez upozornenie ze to nema a odsunutie noh nabok. Az som jej slabo capla po nozke s tym, ze som povedala ze nesmie. Odisla nabok a potom prisla ku mne s takym zvlastnym ohladom, ci som jej urobila zle. Povedala som ze nie. Ale ci ona robila zle malej. Tak ze ano. Ale v podstate keby jej poviem ze som urobila tak urobi scénu, ze sa jej ublizilo a jej mama hned zakroci v prospech nej. Viem ze deti skusaju. Ale ja neviem ako to riesit aby nevznikali konflikty u nas. Lebo aj po tom incidente s uchom, si vsimla ze sa pozeram. Tak som ju upozornila a poslala najest. Nato odisla do kuchyne zastala. Lahla si na zem podvihla sa a zacala kricat a utekala za mamou. Ta sa prisla spytat co sa stalo. Nechcela som najprv rozmazavat to ucho tak som jej iba povedala ze si robili naprieky tak som ju poslala najest lebo aj moja vlastne jedla. Na to sa ona sklonila k nej a povedala. Ty si mi ale chcela povedat ine ze. Mam ta krnit ja? A odisli. Lenze potom vykricala mojej mame ze si byt ani okrikovat dieta aby jedlo nenecha. Nevien ako to riesit. Najhorsie ze byvaju u babky. Tá je slaba na riesenia takychto situacii a nakoniec si to schytala ona. A my sme od nej odisli prec aby nebolo husto. Neviem vyhodnotit spravanie mojej netere ci je to vyvin ktory prejde alebo ma sklony ozaj k niecomu viac.
To dieťa na seba upozorňuje, skús ho niečím zaujať, aby nešiel do tvojho syna, v momente ako ide do neho pochváliť mu tričko, pozrieť na oblohu aha aký pekný vtáčik atď....nieje to ok ani z jednej strany, ale ten útočník to robí lebo je rozmaznané alebo sa mu až tak nevenuju
@kvetulienka253 jedine tomu malemu treba z oci do oci povedat ze toto moj mily nie! So zvysenym hlasom a prisnym pohladom toto by som ja nikdy nedovolila! Vazne skus slusne ale tak aby citil z teba autoritu a ked nepomoze nic vyhybajte sa mu tvoj maly moze o rok dva byt rovnaky su to proste deti ale otlkat by som ho vazne nenechala
@evita39 ja som mala do bodky rovnaký problém. Aj keď sme boli susedky, normálne som sa im začala vyhýbať a iba slušne stýkať tak, aby deti neboli spolu. Tiež 3-4 ročná ta, čo vyckala nepozorovane moment,kým mojej mohla ublížiť. To bol druhý pokus, lebo prvý ústny tiež rovnaká debilna výchova. Asi tak spravilo viac ľudí, lebo sa potom asi nad svojou výchovou zamysleli, že takto nebude mať kamarátov... Po pár mesiacoch sme sa zas opatrne zblížili a už si nič k mojej nedovolí. Ale viem, že na ňu musím trochu viac diktarorsky Ko k iným deťom, čo sa k nám prídu hrať. Po ceste jej poviem, že ak sa nebude pekné hrať, rovno ju beriem domov. Dva krát som to spravila, teraz je u mňa anjelik a ešte aj uprace 😂 fakt, že by nikto nepovedal, že je to to isté dieťa!
zažívame nieco podobne , mame to tazsie v tom zmysle ,že sa to deje v rámci rodiny ... vtedy sa ťažko oponuje .. no z vlastnej skúsenosti radim ,rob to čo je pre tvoje dieťa prospešné .. ja som už tiež zakročila rázne a lady sa pohli ... žiaden rodic nechce vidieť ako je jeho dieťa šikanovanie a urobí pre to maximum ,nech ti stojí čo to stojí .. a
prečo by si malo cudzie decko budovať ego na mojom dieťati ?? teraz neriešim deti ,ale rodicov ,čo to vidia a neriešia .. hold, vtedy musis zasiahnuť ty.. nedajte sa;
Ešte dodám, že to dieťa fakt potrebuje u mňa pravidlá. Jej vždy zopakujem, do ktorej miestnosti môže ísť a ktoré supliky nemôže otvárať. Čo iným nemusím hovoriť. A je spokojná, chodí k nám klopať každý deň, asi je tu pre ňu príjemné osvieženie mať pravidlá

ospravedlnujem sa za tie gram. chyby. z mobilu sa mi tazko pise a este takato tema vie dobre zatocit s emóciami. uz mi to nejde opravit.