icon

Ako naučiť 2 ročné dieťa zaspávať samé?

opica89
29. feb 2012

Ahojte žienky potrebujem radu moj dvojrocný syn spáva s nami v posteli, v postielke spat nechce a ked ide spať naobed a večer potrebuje aby niekto ležal s ním kým nezaspí. Čakáme druhé babatko a neviem ako to budem zvládať keď tohto našho šintra treba ukladať. Dakujem za rady

Strana
z2
m.i.r.i
29. feb 2012

@sloto ak je to nocny des a nie nocna mora, tak to by nemuselo branit tomu, aby sama spinkala..
Ja som trepela na ten nocny des z rozpravania rodicov od 1.5 asi do 3 rokov..a nie ze obcas, ale kazdu noc..mamka si niekedy podla mna mohla nastavit hodinky..po hodine spanku to zacalo..presne to co pises, oci vyvalene, rev, krik..pomahalo ked ma potom hladkali a skrabkali po chrbatiku a tak...a ja som pritom bez problemov spavala sama, sama zaspavala a vsetko..takto som sa zobudila tu hodinu po zaspati a potom som spala az do rana
Lekari sa na to vyjadrili nakoniec, ze je to ten des a je to nieco ako prilis intenzivne prezivanie zazitkov z dna..mne proste stale pracoval mozog a co som cez den zazila sa mi takto vracalo.nemuselo to byt nic hrozive, nic coho som sa bala, len proste intenzivne prezivanie..ked som bola prvacka v skole, tak som uz len rozpravala zo sna a to bolo nieco ako" velke pisane A, male pisane a"🙂 Asi sme sa to vtedy v skole ucili🙂
Moj drobec ma 2 roky a zazili sme tieto desy ked mal 1.5 roka..ja som si uz myslela, ze to bude trvat tak dlho ako u mna..ale nastastie to trvalo len asi 2 mesiace..a preslo ho to..moja mama to videla a povedala, ze to je presne take iste ako u mna..A on zaspava od narodenia sam vo svojej postielke a aj ked ho ten des pominul tak bez problemov som ho tam ulozila opat, odisla a on spinkal do rana..
Ked uz ale mate nocne mory, tak to je uz ine..lebo tam je uz ozajstny strach..a potom to bude tazsie..

sloto
29. feb 2012

@m.i.r.i ja viem presne čo sú nočné desy. ja som nimi totižto takisto trpela, dokonca od doktorky viem, že bývajú i dedičné. ja som mala veľmi ťažkú formu, mne trvali dokonca až do puberty. každý deň mi bol kvôli tomu podávaný diazepam, pretože mne sa to dialo i počas denného spánku. mne vraj nepomáhalo nič. veľa razy rodičia nevedeli čo so mnou, tak ma skúšali dať aj pod studenú sprchu, nech sa z toho desu preberiem, ale nič vraj nepomáhalo, preto viem iste že to sú desy, aj rodičia keď videli čo robí malá v noci tak že presne to čo ja, len akoby to mala ešte len v začiatkoch.

edit.ka
8. aug 2012

ahojte...poradit neviem,pretoze sama neviem co s nasou malou..v septembry bude mat dva a taktiez musim byt pri nej hladka ju a spievat a potom po pol hodke zaspi.druha dcerka ma dva mesiace...mame poschodovy dom a manzel ma vzdy nocne.takze sa kazdy den vypita z prace na hodinu aby postrazil mensiu na prizemi a ja na poschodi uspavam druhu.neviem dokedy mu to budu tolerovat a starsia nezaspi v pritomnosti mladsej pretoze ziarli. i ked raz som to vyskusala obe uspat...ked uz starsia konecne zaspala mala zacala plakat 🙂 zobudila ju a mohla son zacat od zaciatku. od vtedy nezaspi ak je s nami mala. ooo a este obe spia som mnou 🙂malinka som mnou v posteli a velka bambulka vo svojej postielke. 🙂))

katka1205
8. aug 2012

k tejto teme...ako si to tak citam..vsetky skusenosti a nazory... musim jednoznacne suhlasit s tym, ze kazde dieta je individualne.. ja som tiez uz nadtym premyslala ako nechat maleho zaspat sameho.... a vidim ze je to velmi tazke...vidim to na mojom, bude mat 15 mesiacov a jednoducho on mi sam nezaspi.. chce aby som ho hladkala a on hladka mna.... jednoducho ja to citim tak, ze to potrebuje. chce sa pritulit a pomojkat...a tiez som skusala ho davat sameho spinkat.. ale dospela som k nazoru ze asi je na to este cas. proste vsetky veci zatial prisli prirodzene a ked bolo treba tak sme tomu trosku pomohli ale nikdy nie za kazdu cenu. ono asi treba skusat sem tam a hladiet na to co to male potrebuje. vela mamiciek sa strasne ponahla so vsetkym. naprk. dieta by malo/mohlo mat plienky az do 4 rokov..len rodicia to urychluju lebo ich chcu dat do skolky. co viem pochopit a dnesne deti su bez plienok uz ako 2 rocne. ale kazde dieta napreduje svojim tempom... a este k tomu ze dieta nepatri do manzelskej postele.. na jednej strane to chapem, ze vela ludi si mysli ze je to proste zlozvyk ktory treba odnaucit alebo ucit uz od zaciatku ze tam nie... ale znova... ja to nechapem.. take male stvorenie predsa potrebuje citit lasku, teplo obidvoch rodicov.. ved aj nam dospelym to niekedy dobre padne, ked sa naprk. o nas niekto stara, ked sme chori, alebo ked nam manzel donesie ranajky do postele, nie? a to babatko nam to inak povedat nevie, ze chce byt pri nas.... ale s tym spankom baby... no budem citat na dalej co radite 😉

lujza123
13. aug 2012

@edit.ka skus jej tam nechat zazatu malu lampicku a pootvorene dvere aby sa necitila odrezana a zatvorena v izbe, na chodbe zazate svetlo. Chvilku si s nou polez, porozpravaj rozpravku daj pusu a chod prec. Pre zaciatok skus len byt v izbe a napriklad si citaj casopis . Ked bude protestovat (co asi bude) tak ju uisti ze si predsa s nou, len teraz musis citat. Akonahle sa s tym po par dnoch zmieri tak skus odist s izby. Najskor sa pohybuj len na chodbe a vzdy sa vrat ked zavola a uisti ju ze si tam len mas robotu. Uvidis ze po par dnoch tyzdnoch sa nauci. Ozaj u nas este plati ze malej poviem ze sa zachvilocku vratim a ked bude spinkat tak jej dam pusinku a bude mat pekne sny. Neviem preco ju tato veta vzdy ukludni.

Nemam sice dve deti ale podla mna by si to mala urcite vyhodnejsie keby ti zaspavaju obidve spolu...vsak velka ziarlit nebude vecne...

milluska
13. jan 2014

Ahojte, som nazoru, ze na vsetko musi dieta dozriet. Nema vyznam tlacit na pilu, pokial dieta este nie je natolko zrele, aby to pochopilo.... Ja som sa uz tolko krat popalila pri mojej dcerke a pri druhom- verim ze bude, uz budem vsetko riesit uplne inac...
Malu som do 19 mesiacov uspavala na rukach a mnoho krat som sa pokusala ju naucit zaspavat samu v postielke a neuspesne... Az prisiel ten spravny cas, skusala som kazdy mesiac, ale az v 19 mesiacoch, ked som vzala aj babiku, aj ju, ze idu do postielky buvat, uplne v klude si lahla a za par minut uz aj bolo ticho, ani nepipla a takto to islo ou niekolko mesiacov az do Silvestra...
A tam sa nieco pokazilo, zobudili ju petardy, strasne sa nalakala a odvtedy sa bala, aspon som si to myslela...
ALE! Za tie dva tyzdne, co odmietala sama spavat, sa zo ma stal doslova jej otrok, co som si uvedomila az neskor... Som zastancom nazoru, ze aj rodicia maju narok sa vyspat a teda pokial je ina moznost, nedovolit dieta naucit na spanie s rodicmi v posteli.. Mo jej srdcervuce vykriky mamina, maminka ma donutili si ju dat az k sebe do postele...Velka chyba, dcerenke sa to zapacilo a na druhy den uz nielen ze odmietala spat sama, ale aj vo svojej postielke, co sa nam este nikdy nestalo! A tak som si povedala, ze dost! Vedela som, ze je velmi mudra a ze ako nahle zisti, ze placom dosiahne co chce, bude to tak robit...A tak som ju vecer ulozila do postielky, lahla som si do svojej a stale sa ozyvala, aby vedela, ze som tam, ale ze postielka je na to, aby ona v nej buvala... Vzdy prestala plakat, vypocula si ma a zacala plakat znova... Potom ma napadlo, ze sprisnim hlas a povedala som, ze ak neprestane plakat pobudi vsetky babatka a bolo po placi, pochopila, ostala ticho a do minuty zaspala....
Na druhy den uz plakala len chvilku, ked videla, ze uz neustupim a na treti den ma uz zrazu ani nepotrebovala... Takze je to o dietati a aj vytrvalosti, kazde je ine...
Drzim palceky!! 🙂

magda89
13. jan 2014

Pre take velke dietatko by mohla zabrat aj hra. Skuste spankoveho pomocnika: http://www.prosimspinkaj.sk/19/post/2013/12/vys...

kleopatra284
14. jan 2014

ahojte kocky mala som taky isty problem do 18mesiacov som musela spavat pri malej v posteli niekolko krat sa mi stalo ze som zaspala skor ako ona ale vyriesila som to tym ze som jej nechala pootvorene dvere do izby a nechala svietit vo vedlajsej izbe (mozno sa bala tmy) a neskor sme jej kupili detsky projektor ktory som jej dala do postielky a vie si na nom pustit melodiu a svetielko pri ktorom mi zaspi sama...jasne ze ma okolo toho sem tam komentar ale zatial zabralo vzdy... 🙂

magda89
18. jan 2014

Ahoj, dvojrocny chlapcek by uz mohol zvladnut spaciu hru. Je to hrave a deticky to bavi. Skus to, da sa stiahnut zadarmo aj s popisom na stránke o uspávaní : http://www.prosimspinkaj.sk/21/post/2014/01/spn...

vela stastia a daj vediet ci to zabralo... 🙂

briketa
18. jan 2014

presne tak! milovat svoje deti ale nenechat sa manipulovat. od toho som rodic, aby som dieta usmernovala
v jeho dobro ( vydatneho, nezavisleho spanku nas oboch)

mily7
24. mar 2014

@katka888 prosim ta, ty ked si ucila malu zaspavat samu a odchadzala z izby nekricala mala ale ze ozaj, alebo nezliezla z postele za tebou? lebo ja mam 2 rocneho ktoreho sa pokusam sameho naucit spinkat ale on zide dole z postele, ja sa s nim vratim spat do spalne place aby som tam zostala samozrejme zostanem ale potom mi pride ze nema zmysel odchadzat ked tak ci tak place.asi to je chyba, prosto chcem pocut tvoku skusenost, odporucanie. dakujem

slozika
24. mar 2014

@opica89 nasa zaspavala do 2,5 sama ( po zlych skusenostiach s predoslimi detmi) a teraz zacina vymyslat, no lezii sice u seba ako vzdy, ale uz musim pockat kym zaspi, inak vymysla, ale doetarz zaspavala v tmavej izbe sama. Ale ma obdobie, ze chce byt stale somnou, reve zamnou, ma ,,maminkovske,, obdobie a vsetkeho sa boji, neviem ci sa da prave v tomto veku naucit, ak doteraz bolo s Vami, skor po 3-4 roku zivota, ked si uz vysvetlit da. Ale nasa najstarsia do 5 rokov nezaspala u seba sama, pokazili sme ju, preto dalsie deti uz od narodenia zaspavali samy a zvykli si a nevadilo im to. Neskor okolo 2,5 -3 kazde zacalo postupne vymyslat

katka888
3. apr 2014

@mily7 ahoj, kedy ako, nas syncek odchadzal a my sme trpezlivo chodili ho odnasat spat do postele... jedine co tu zabere je trpezlivost a cas, za 2-3 dni sa nedaju ocakavat ziadne vysledky. na 99% to skonci "zle" nie preto, ze nieco nefunguje, ale preto, ze to rodicia jednoducho vzdaju, lebo ocakavaju, ze zmena nastane iohned, ako si to oni naplanuju.... proces ucenia dietata, aby zaspavalo same, aj podla knizky je cca 2 tyzdne . s tym treba ratat 🙂

mily7
3. apr 2014

@katka888 dakujem kati.

katarina6014
21. apr 2014

Ahojte, vsetky tu pisete ako naucit 2 rocne deti zaspavat same vecer. Nevie mi niekto poradit ako naucit 2 rocne dieta spat cez den v posteli ? doteraz zaspala cez den aspon v kociku, ale teraz uz ani to a potom ked cely den nespi, tak je to hrozne(viem, ze pre deti to nie je dobre aby cez den nespali) a clovek by si myslel, ze aspon vecer skor odpadne, ale ani to nie. Musim ist s nou spat aj ja - spava so mnou v posteli. Prave dnes som ju skusila uspat tak ako tu radite, zaspala za 45 minut, sem tam plac, par krat zliezla, ale inak celkom ok, som myslela, ze sa mi to nepodari. Ale cez den mozem skusat hocico, nezaspi doma v posteli ani do 3 hodin....rezim nemame ziadny - od malicka koliky, reflux a od 10m zuby, ale strasne bolesti, odvtedy spava u mna v posteli...... dakujem vopred za rady 🙂

gabrish
4. aug 2014

Naco maju potom zeny tie deti nechapem...len mamky bez citu riesia kraviny...dieta je dar a je logicke ze chce citit matku...jej lasku,dotyky...moj syncek ma 3 roky a neviem si predstavit a ani nechcem ze by som ho len tak drbla do postielky a cau...ako dovi dopo...vzdy zaspavame spolu je to to najkrajsie na svete...drzim mu rucku,bozkavam ho a on ma hladka za uskom...uzasne...cakam druhe...a keby aj piate...ked mi pri zaspavani vravi:mamicka lubim ta najviac ba svete...jaaaj hned mi je luto vsetkych matiek ktore nevedia o co prichadzaju ...o najkrajsie obdobie...ked uz dieta vyrastie tak posle matku do prdele😉 ani pusu nebude chciet dat,nieto sa este tulit,laskat...treba si to uzit kym je dieta male ...poznam matky co hned po porode supnu dieta do postielky do vedlajsej izby...ako nechapem...tak ci tak musia vstavat a trepat sa k nemu...ked ho mam pri sebe nemusim behat lietat a vstavat....ale to je mimo temu...podla mna a vsetkich mojich kamosiek ktore maju aj po 5 deti...deti su radost a rychlo vyrastu...a len krkavcie matky alebo tie americke kozy nechaju len tak same deti spat...a psychologovia aj tak tvrdia ze najdolezitejsie roky su do 3,4...vtedy deti najviac vnimaju,a to aky pristup sa im da do tohto veku sa odzrjadli aj na ich dalsom vyvine....na psychike,dusevnom stave a celej buducnisti...kazdy vie ze tie deti ktore spavali s matkami napr.do 5 rokov a mali nehu lasku tak boli uplne ine ako tie ktore matka ledva polaskala a nechala same...vsade naokolo vidim potom aj ten citovy vztah ,,syn a matka" ,,matka a dcera"...hned je vidiet ktore deti spavali s namou a boli mojkane ako tie ktore chudiatka len tak...aby sa nepovedalo...detom sa treba venovat!!!aj v noci aj rano aj po obede aj vecer stale...alebo si deti jednoducho nerobim ked ich mam dat ako sa hovori...nabok,lebo som pohodlna a nemam cas na ine...alebo nedajboze ako je v mode zvykom dat pestunke..🙂)))))no moj nazor...a nie len moj....a asi trochu od temy...ale napadlo mi toto ked zaspavame s malym vedla seba

gabrish
Odpoveď bola odstránená
nonny
1. sep 2014

aj naš drahušik zaspava tak že sme niekto ja alebo manžel pri nom a zaspinka ak je unaveny raz dva...spi v našej posteli potom ho tam trošku nechame kým popozerame telku a tak relax 🙂 no a potom hajde k nemu a spinka medzi nami....ma 19 mesiacov a neriešim to teraz som rada že je medzi nami 🙂 tiež poznam babenky čo sa pochvalia že pol ročne dieťa už spi same v detskej ale tak ja by som to nechcela...ale tak jasne každa mama robi ako uzna za vhodne...no podla mna sa netreba ponahlať ho oddeliť ved deti chcu niekoho pri sebe citiť... 😉

tiffanka
1. sep 2014

môj názor je, že to záleží vo veľkej miere od rodičov, kedy ich ratoliestka začne zaspinkávať sama. 🙂 Moje dve staršie baby zaspávali od malička samé... pričom malý, mal pred dvoma týždňami štyri roky a veru si vyžaduje. Ale asi aj nám to vyhovuje. 🙂... Ale pomaličky začíname "vymýšľať", že ležkaj pekne, ja sa idem umyť a potom prídem..Kým sa umyjem väčšinou zaspí... ;) Takže je to " indi vidi" .

sante81
2. sep 2014

@gabrish neberiem vôbec osobne tvoje reči ako krkavcia mater, alebo moderná mater, čo si nepochopila z môjho príspevku? ak treba vysvetlím ti to polopate, lebo som si to čítala 3x a neviem čo ta tak vytočilo. mne je srdečne jedno ako si kto svoje dieta vychováva, a ty si ma odsudila na základe jedného príspevku, moje dieta vôbec nieje odstrkované, ma tolko lásky kolko som mu schopna dat. ma 5 rokov a venujem sa mu od narodenia kazdy jeden den, to ze so mnou nespával v posteli, to znamena ze som zlá matka? a ze som nechala vyplakat 2 a pol ročné dieta lebo pil 6 flias sunaru? ty by si čo robila? 3x do noci prebalovala, vstavala kazdu hodinu a pol zarobit sunar aby bolo dieta spokojné? po pár prebdenych nociach pochopil ze nepolavím a od vtedy mi spí celu noc a su to uz skoro 3 roky.
nezvyknem sa vyjadrovat k nejakym príspevkom ale toto som napísat musela, také vyjadrovanie ako más ty - ze kravy bez citu atd, tak to sa na matku vôbec nehodí.

lenkamiskova
9. jan 2016

@bosoriak vyborne riesenie!🙂 tiez nie som zastanca vyplakania dietata. Aj nas maly sa vecer vyrozprava a ja mam tie chvile s nim velmi rada (aj ked niekedy ma vytaca ze rozprava tak dlho🙂 buduje to medzi nami taku intimitu a doveru. ale priznam sa, povodne som zacala citat diskusiu s tym, ze mam presne ten problem ako @opica89 🙂 rada by som ho naucila zaspavat samotneho, hlavne kvoli skolke, ale aj kvoli tomu, ze s nikym inym zapat nevie iba so mnou, a ked zrovna nie som k dispozicii, je problem.

wikynka126
30. mar 2016

@sloto mame to iste...mala ma cely den nepotrebuje. Ale ked sa ide spat...musim ju uspat a ked sa sama zobudi. Strach v ociach vystreli do sedu a snazi sa dostat sa dolu z postele s huronskym revom..a tiez ked ju nechame v tom samu...iba sa to zhorsuje na najblizsie tyzdne. Co uz...musime len vydtzat a nenechat ich v tom samych.

Strana
z2