icon

Ako naučiť 4,5 mesačné bábo samé zaspávať?

katkaseiner
14. jan 2013

Ahojte, chcela by som poziadat o vase nazory, mozno ste mali v minulosti podobny problem. Mala nam od zaciatku vzdy zaspavala na rukach... nekonecne chodenie, natriasanie.... Uz ma 8 kg a fakt mne aj manzelovi ide chrbat odpadnut... tak sme sa rozhodli ze s tym nieco musime urobit. Uz 3.den ju do postielky jednoducho polozime, nechame plakat.... Samozrejme doplname tekutiny, nech sa uplne nevysusi. Za asi 45 minut ju nakojim a okamzite zaspi.
Prvy den bol plac veeeelmi hlasny a silny, ale kazdy den je to trosku tichsie... Ak ste tuto metodu vyskusali, kolko trvalo kym ste babo 'naucili' zaspavat same? Napriek tomu, ze sme vytrvaly, dufam ze vydrzime.... nechceme ju trapit, ale je to aj pre jej aj nase dobro.
Dakujem za prispevky, pripadne nazory

islava
14. jan 2013

naša má Zuzanka 2roky a 3 mesiace,len asi mesiac sa naučila zaspávať sama,a to ešte len večer.Jeden večer som jej proste pvedala,že idem pozerať televízor,nech ma počká a tak čakala až zaspala.Tiež sme ju nosievali dlho na rukách,keď som už nevládala prešli sme na posteľ. Aj tam dlho trvalo kým zaspala,striedali sme premietačku,čítanie knižky spievanie....ale nikdy som nemala srdce nechať ju plakať.Manžel mi občas povedal,že ju mám nechať trochu poplakať,ale on sám to nevydržal.Doteraz ju ešte dojčím a nevedela inak zaspať ako pricucnutá na prsníku. Cez deň sa nám to ešte nepodarilo,neplače,len sa hrá v posteli aj 1,5hod.Musím si nakoniec ku nej ľahnúť pocucká si a kľudne zaspí. 😉

hradnapani
14. jan 2013

@lilla244 jasne, odpoviem,nemam problem 🙂 V prvom rade preto, ze som po tejto metode siahla bez toho, aby som si riadne nastudovala, co to vsetko moze obnasat z dlhodobejsej perspektivy. Vtedy som este velmi malo vedela o vztahovej vychove,ktora je mojmu mysleniu velmi blizka a ktora vychadza okrem ineho aj z predpokladu, ze vztah medzi rodicmi a detmi a ich buduce fungovanie sa buduje uz od prvych dni,mesiacov a dovera rodicom sa velmi buduje aj cez to zaspavanie. Ak niekomu dieta touto metodou zaspi a zaobide sa to bez nejakych dramatickych placov, tak je to snad aj v poriadku - ved ako dobre vieme, kazde dieta je individualne.
Ale u nas to tak nebolo... synov plac sa stupnoval a ja som na jeho "prosbu" byt s nim reagovala "odmietavo". vysledok bol taky, ze v noci plakal zo sna (predtym som to nepoznala). Cez den bol odo mna badatelne odtazitejsi, ovela menej sa usmieval, bol taky bez duse... Proste som to na nom videla, ze ak budem pokracovat, tak sa mi to vypomsti. Po par veceroch (maly plakal v posteli, ja v kuchyni),som sa spamatala a nejaky dobych par dni nam trvalo, kym ma moje dieta "zobralo na vedomie" znova. Keby som to nezazila, neuverim. A musim podotknut, ze to neberiem ako jeho manipulovanie mnou. Teraz viem, ze sa spraval absolutne prirodzene.
A este som si uvedomila jedno...pochadzam z generacie, ktora doverne pozna sunar, minimalne ci ziadne kojenie, samostatne zaspavanie s flaskou sunaru, jaslicky atd... a veru, mozem povedat, ze ja a aj mnohi moji rovesnici mame veru s nasimi rodicmi dost nastrbene vztahy. Nechcem tvrdit, ze za to moze iba vyssie spomenute, ale svoju mieru to podla mna neodskriepitelne ma...

paris3
14. jan 2013

@katkaseiner ahoj! v prvom rade si nemyslim, ze tato metoda je dobra pre jej ci vase dobro ☹
mam svoje skusenosti s dietatom, co nevedelo zaspavat a trvalo to hodiny. dodnes musim byt pri nej cca pol hodinku kym zaspi. skusali sme tiez vsetko mozne aj nemozne, ale s odstupom casu si myslim, ze sa malicka bala byt sama. proste vyzadovala moju pritomnost...
raz som tiez skusala metodu nechat vyplakat a poviem ti, ze som to velmi olutovala... mala z toho prisernu traumu, potom bolo zaspavanie este horsie 😒
osobne povazujem metodu nechat vyplakat dieta za krutu a zastaralu.... ja viem, ze je narocne mat dieta a dlho ho uspavat, ale urcite ste po nom tuzili a tak ste s tym trochu mohli ratat.
dalsia vec je, ze skus si sama predstavit ako sa citi to dieta, mozno ta to povzbudi v hladani ineho riesenia... nemala si niekedy pocit, ze ti je v posteli samej smutno? je to este len malicke dieta a zilo u teba v brusku 9 mesiacov... tak je pochopitelne, ze nechce zaspavat same v tmavej, opustenej izbe... deti v tomto veku to uz viac vnimaju, takze skus sa do nej trochu vcitit...
a naozaj by som doporucila hladat iny sposob uspavania... ani chodenie s nou hodiny nie je riesenie, ale ani nechat ju samu plakat do vycerpania.... skuste zaviest ritualy pred spanim, skusila by som kolisku, alebo nejaky iny system hojadnia atd. odporucam tiez literaturu od jiriny prekopovej... napr. Kdyz dite nechce spat 😉
vela stastia!

berenika39
14. jan 2013

@katkaseiner
cituji: "Keby bolo vsetko ako ona chce, tak by este stale spinkala medzi nami...."
A ted mi pověz, porč by mělo být u tak srtrašně malinkého miminka něco jinak, než "jak ona chce". Přeci je na vás závislá, vy jste od toho, abyste uspokojili její potřeby, vychovávat můžete ještě asi 18 let, ale ted je to jen o naplnění toho, co miminko nutně potřebuje. Místo nošení - což nemusí být jen na rukách, můžete přeci usínat s ní, ona vás potřebuje, to tě nenapadlo?

cawes
14. jan 2013

@katkaseiner ahoj moj maly zaspava od narodenia sam v jeho izbe. Ked sme prisli z nwmocnice jednoducho sme ho tam davali pekne vecerny ritual papnie postielka. Tak to fungovalo od narodenia a funguje dodnes.

iviatko
15. jan 2013

Ja rozmyslam, na co mate deti? To nie su hracky, ktore odlozite, ked vam lezu na nervy. Mate malinke par mesacne dieta a chcete ho odlozit, nech si zaspava samo? Na co mate deti? Do poctu, aby sa nepovedalo, lebo ste si mysleli, ze to bude inak? Sorry, ja toto vazne nepochopim!

monika15
15. jan 2013

NO.. u nas to bolo tak ze ziadne zaspavanie na ruke !!! a na cicke, a na hrudi proste NIC TAKE.... od 1 chvile sa spinkalo v postielke... 🙂)) ked bol rev tak som posedela pri nom pekne kludne.. bez vrestania.. a on si potancovil, pokrical a pekne zaspinkal...... ked nie tak som ho vybrala pohrala citala polhodinu a zas dat spat flasa ...
bolo to na zaciatku tazsie ale slo to....
neni som nijak krkacia mater.. ale dieta potrebuje spat.... moj maly cez den nespal uz ako 2 mesacny vsetko chcel vidiet, kukat pocuvat takze u nas sa chodi spat o 7.30 vecer... do rana 8.
Mas svoj kolobeh a u nas to funguje 🙂))

bronia13
15. jan 2013

ja si tiez myslim ze je blbost nechat dieta tak dlho plakat ako tebe by sa to pacilo???? a tym ze doplnis tekutiny ako ze lebo vela vyplace? nechapem... asi sa radis starimy komunistickymi dristami ze cim nechas dlhsie plakat tym budu mat silnejsie pluca/???

sante81
15. jan 2013

@katkaseiner dcéra ma 7 mes a 8kg, do dnes ju uspávam na rukách aj počas dna. polozím, plače. bolia ma ruky, chrbát, uspím a do 5 min prelozím do postielky. v noci sa budí na kojenie, na vypadnuty dudel, zakryt, kde je mama? vyplakat u mna jednoducho nehrozí, chcela som dieta, tak som tu na to aby som k nemu vstavála a venovala sa mu. ak tebe táto metoda vyhovuje, tak sa nou riad, ale som pysna na to dieta ma potrebuje pri uspávaní a mne to nevadí.

marrei
15. jan 2013

Dcera má 3 a půl roku a dodnes taky beze mě neusne, teda pokud není nějak extrémně unavená. Musím ležet vedle ní v posteli, nebo aspoň být v místnosti. Kolikrát mi řekne "maminko, já se bojím tmy", takže je moje mateřská povinnost vytvořit jí pocit bezpečí a zůstat u ní.
4,5 měs. miminko toto říct neumí.
Kamarádka má 3 kluky, a všichni vždycky usínali sami, prostě zavřela, zhasla a bylo. Moje děti (obě) by hned plakaly a běžely ke mě. Prostě některé děti to tak mají. Podle mě matky o dost přijdou, pokud nezažijí ten pocit, když jim dítě spokojeně usne v náručí.

Jinak si říkám, nedáváš ji spát moc brzy? Je už unavená? Protože jinak se unaví až tím řevem...

baris
15. jan 2013

moje holky mají skoro 4,5 roků a 3 roky a doteďka neumí usnout beze mě 😀 Musím si jít k nim lehnout a to pak usnou hned. Jinak je řev, okamžité bežení za mnou. A tak je to odmalička. Dokud ještě neuměly chodit, tak jsem neměla to srdce je tam nechat řvát, až se z toho poblily.

a proč chceš tak malé miminko nechat usínat samotné? Holky, užijte si to. Za chvíli je tu puberta a to se k vám nebudou chtít ani přitulit. Užívej si miminka dokud to jde. Nikdo zpátky ten čas s tak malým miminkem ti už nevrátí.

Nevím jak vy, ale já se nemůžu nabažit "mazlení" s holkama. 🙂

baris
15. jan 2013

Jo a u já jsem na rukách skoro do 14měsíců uspávala taky. Ale vždycky jsem si s holkama sedla na balón a "uhuštala je". Párkrát jsem skočila na balóně a holky tuhé - spaly. 😀 A naše záda to v pohodě ustála.

desszi
15. jan 2013

Mam 36 rokov, ked som vo svojich 32 ostala tehotna ani nie dva mesiace po vysadeni antikoncepcie, podakovala som vsetkym tam hore, ze mi to dopriali. Bola a boli sme nesmierne stastni, tesili sme sa z kazdej zmeny, z kazdej dobre dopadnutej poradne, z toho ako nas drobcek v brusku rastie, ako nam az do siestich mesiacov nechcel ukazat, ze co vlastne bude a ako sme sa potom radovali (hlavne ja), ze bude chlapcek. Pripravovali sme sa na porod spolocne s manzelom, bol pri mne pocas porodu, lekari i asistenti boli skveli, rodila som prirodzene aj ked velmi dlho, ale prve zaplakanie nasho dietatka bol maly zazrak - on najprv povedal dve slabiky - MA-MA a potom sa rozplakal. Personal povedal, ze za celu svoju karieru nic take nepoculi. Presli sme si vsetkym tymto krasnym a ja mam teraz len preto, ze je to moderne, ze niekto ma chce naucit zaspavat moje dieta podla knihy, ze babky a prababky lamentuju, ze moje dieta bude rozmaznane, ze mamicky na sidlisku tu predbiehaju jedna druhu, ktorej dieta same zaspava.....kvoli tomuto mam svoje dieta nechavat same, v postielke, vo vlastnej izbe, ked to jednoducho tak nie je prirodzene? Naco si tym vsetkym potom maminky prechadzaju/prechadzate, ked nakoniec dieta odstrcime/odstrcite? Nechapem logiku tohoto postupu a nikdy ju nepochopim. Nastastie sa nou neriadim ani nebudem 🙂
Tento clanok sa mi pacil
http://zuzanakollarikova.blog.sme.sk/c/263416/O...

jancip
15. jan 2013

@cawes Pominu-li to, co si myslím o pokojíčcích pro novorozence, tak je mnoho dětí, keré by se s tím rituálme a uložením do postýlky nesmířily už od narození. Není to tedy o tom, že jste ho to naučili od malinka, ale že asi nemá tu potřebu být od malinka při usínání chované. Vím, že takové děti opravdu jsou, jenže hodně je právě těch, co tu potřebu mají.

amouramour
15. jan 2013

@iviatko to co je za blbost co si napisala????proste niektore deti sa potrebuju nosit a uspavat, ine bez problemov zaspia same...a rozhodne by som neoznacila take zeny za zle matky alebo tu pisala traktaty na co mali deti...to, ze nieco robi ina matka inak neznamena, ze je to zle...

sashabb
15. jan 2013

@katkaseiner ešte je malinka aby zaspávala sama. Nikde nieje "napísané", že sa dieťa pri zaspávaní musí nosiť a nadtriasať. Prečo si nelahnete spolu do postele? a tak ju neuspíte? Ono hladkaním a kludom to bábätko zaspí skôr ako si myslíš. 😉

iviatko
15. jan 2013

@amouramour moja otazka smeruje matkam,ktore svoje niekolkomesacne deti nechavaju same v izbe vyrevat,nech sa naucia spavat same! Lebo ich to otravuje?! Tak sa pytam,preco chceli deti?

iviatko
15. jan 2013

@sashabb presne.nas usiacik od narodenia zaspaval na mne,nejaky ten mesiac sa mu to uz tak nepacilo a len na brusku s hladkanim chrbatika ho uspim. Ved je to nadherne. Aj ked ho hojdam na rukach a sledujem ako mu klipkaju ocka.

cawes
15. jan 2013

@jancip aj nas maly ma potrebu sa chovat. Len jednoducho ho netahame kazdu chvilku na ruky a uz vobec nie ked ma spinkat. Vecee ho pekne ulozime. Cez den lezi na sofe a ja ho hladkam za rucicku a maly zaspi. Dalej sme si kupili sleepy system na postelku, postielka sa kolise. Ja osobne si myslim ze babätko sa da naucit zauspavat same. Bez nosenia a kupovania satiek. Nie kazdy ma super chrbat ja z mojim chrbatom nemozem mat ziadnu satku ani nosic.

something
15. jan 2013

@katkaseiner Nechceme ju trapit ale nechavame ju revat v postielke. Fakt super. Pri plakani sa dietatu zvysuje stresovy hormon a ma to zly vplyv na imunitu napr. Mas 4,5 mesacne dieta, snad nechces od neho aby aj na zachod chodilo samo. nas ma 6mes. a zaspava vecer len na prsniku a cez den v nosici. Urcite by som ho nenechala plakat kym zaspi. A medota placu funguje len preto, lebo dieta prichadza na to, ze nik nepride, neutisi ho, tak ten plac vzda. Ach, 4,5 mesacne dieta takto nechat.....strasne

xlucia
15. jan 2013

@katkaseiner to co robis, je tyranie dietata, zaziva obrovsky stres a samotu. ked nevladzes, kup si fit loptu a uspavaj na nej

marianka0101
15. jan 2013

@katkaseiner fuu, tak mne sa zdá veľmi skoro nechať malinkú vyplakať... veď ona je ešte ozaj malá... Pozri,moja bude mať 17teho 3mesiace a už máme cez 8kg - veľká sa mi narodila a teda nosím ju dosť, tiež nevládzem, ale je to malinké bábo, potrebuje ťa cítiť, mať ťa pri sebe. Veď 9 mesiacov bola v brušku, deň noc s tebou... a teraz to nieje také ľahké byť v tomto veľkom svete bez teba. Skús to vydržať, napríklad ja keď už nevládzem, lahneme si do postele, rozprávam jej, ona mne, mojkám ju a vždy nakoniec zaspí. Napríklad teraz máme taký "režim, že zaspáva o polnoci a ráno mi spí tak do 10:00, aj teraz ešte spí. No najradšej je na rukách, tak mením polohy, niekedy stojím, chodím, sedím, hojdám ju... Napríklad môj prvý synček, ten bol ukážkový, večer o 20:00 som ho dala do postielky a do 10 minút zaspal. Vždy som mu pustila kolotoč, ten sa točil vyhrával a uspal ho. No teraz Natálka kolotoč neznáš, máme aj hracieho psíka, ale jej ten pisklavý zvuk vadí, chce sa iba nosiť a komunikovať. Vieš, ber to tak, že teraz si ju môžeš užiť, príde doba,keď ty budeš túžiť po jej prítomnosti, no ona vyletí z hniezda a tebe bude ľúto, že keď sa dalo si to nevyužila. Ja viem že je to náročné, ale netráp ju prosím ťa, ona je ozaj ešte malinká...

elli333
15. jan 2013

@katkaseiner juj normálne mám chuť pustiť sa do teba ostro rovnako ako ty ideš ostro a bez citu na svoje dieťa,ale nebudem taká a napíšem to slušne a budem sa zrejme opakovať to čo napísali baby. Moja dcérka spinká pri mne a nikdy ma ani nenapadlo nechať ju vyplakať v postieľke a už vôbec ma nenapadlo že by som to robila pre JEJ dobro,keby som niečo také robila tak iba sama pre seba a pre manžela,zastierať to tým že je to vraj dobré pre dieťa svedomiu nepomôže pretože ono vie ako to v skutočnosti je. Ak dieťa potrebuje pri zaspávaní matku tak ju skrátka potrebuje,túži po láske,je to normálne,ľudské...prečo sa tomu tak brániš? prepáč ak som bola príliš tvrdá ale priznám sa že tvoja téma ma hrozne vytočila ☹

marianka0101
15. jan 2013

@katkaseiner a presne ako ti tu niektoré maminy píšu, v tej knihe sa píše od polroka... ale ono to treba posúdiť individuálne. Podľa mňa, ani polročné dieťa s tebou ešte nemanipuluje, chce byť iba s tebou, ty si všetko čo má, jediný bod, na ktorý sa môže spoľahnúť - teda neviem či môže,keď ho takto trápiš. Keď chceš ísť podľa knihy, ok... tá kniha má svoj zmysel, len ju treba použiť, až na to bábo "dozreje". Keď je už jasné, že sa s tebou zahráva, že hladá spôsob ťa ovládať, prepáč, ale tvoja malinká určite netuší, čo je to ovládať človeka. Nebuď taká krutá k tak malému drobčekovi prosím ťa, keď už naozaj nevládzeš, skús možno nosič, možno kočík, ja neviem... mne napríklad aj dosť často zaspí na prsníku. A píšeš, že dojčíš, tak neviem, ale čajík dávať nemusíš, nie sú horúčavy - ale to už je iná téma, keď už ale veľmi chceš dopĺňať tekutiny, radšej by som vodičku čistú dávala. Normálne som ešte taká precitlivelá, že mi až srdce trhá keď to čítam....

elli333
15. jan 2013

@marianka0101 srdce ti netrhá len kvôli hormónom po pôrode...ja som po pôrode už rok a srdce mi trhá rovnako ☹

vianne
15. jan 2013

suhlasim s prispevkami tu predo mnou, ze metoda vyplakania sa je velmi skodliva pre obe strany. ja to posudzujem podla seba, odkedy mam partnera, najradsej som ked zaspavame spolu. obcas, ked spim sama, citim sa zvlastne, proste chyba mi to objatie, blizkost, niekoho milovaneho takze uplne chapem moje, ked tuzi zaspavat v upokojujucom objati a ja neviem preco by som mu to mala odopierat. nas syn zacal zaspavat sam od seba uplnou nahodou. dala som mu vecer flasku s mliekom, nechala na posteli a odbehla este po nieco. ked som sa vratila o par minut, maly sladko spal. par dni som teda skusala nechat ho v nasej posteli s mlieckom, ked nezaspal pocas pitia, prisla som si este k nemu lahnut. v priebehu asi 2 mesiacov sa naucil takto zaspavat v postielke. a to ma 1a pol roka. takze nadalej ak nezaspi, hned prideme k nemu s lahneme s nim. vzdy zaspi do par minut. proste nas potrebuje a my tu na to sme. uznavam, ze niekedy je t unavne, a radsej by som robila nieco ine vecer, ale mojou prioritou je moje dieta a nie pozeranie serialov 🙂

cawes
15. jan 2013

naozaj neviem preco tu mate potrebu moralizovat, dehonestovat atd. kazda matka vychovava dieta podla toho co uzna ona za vhodne. Ked sa zakladatelka tak rozhodla tak je to jej volba. Verim ze malu nenechava vyplakat 4 hodiny do odpadnutia. A napr. co by ste robili keby zijete v zahranici rodina nikde, muz cely den v praci vy nastupujete par mesiacov po porode do prace. Tak co jasne tiez budete cely den dieta nosit, bozechran aby spalo vo svojej izbicke, nie date ho ku sebe a rano o 2 ked pojdete do prace tak ho mozno zobudite. Cely den budete ho mojkat atd bez ohladu na vybavovanie veci, varenie pranie atd. A nie kazdy ma pracku v byte, mi ju mame v sklepe, tak co mam maleho tahat so mnou dole do chladneho sklepu? Niekedy mi to tu pripada ako keby nic ine nebolo len cakat koho mozme ukamenovat na konikovi.

jancip
15. jan 2013

@cawes Jenže když právě hodně dětí na rukou při usínání nenecháš, tak buď neusnou a "hrají" si do té doby, než jsou přetažené a začnou řvát a nebo rovnou řvou.

jancip
15. jan 2013

@cawes Ale tady nikdo nepíše, že se má dítě celý den chovat, ale že nechávat dítě vyřvat není zrovna ta nejlepší metoda usínání

cawes
15. jan 2013

@jancip ok tak to ti povedat neviem nemam taku skusenost, moj maly sa okupe, napapa chvilku ho mame na rukach na odrgnutie polozime ho do postielky a bez toho aby si hral ci plakal krasne zaspinka.