icon

Ako naučiť 4,5 mesačné bábo samé zaspávať?

katkaseiner
14. jan 2013

Ahojte, chcela by som poziadat o vase nazory, mozno ste mali v minulosti podobny problem. Mala nam od zaciatku vzdy zaspavala na rukach... nekonecne chodenie, natriasanie.... Uz ma 8 kg a fakt mne aj manzelovi ide chrbat odpadnut... tak sme sa rozhodli ze s tym nieco musime urobit. Uz 3.den ju do postielky jednoducho polozime, nechame plakat.... Samozrejme doplname tekutiny, nech sa uplne nevysusi. Za asi 45 minut ju nakojim a okamzite zaspi.
Prvy den bol plac veeeelmi hlasny a silny, ale kazdy den je to trosku tichsie... Ak ste tuto metodu vyskusali, kolko trvalo kym ste babo 'naucili' zaspavat same? Napriek tomu, ze sme vytrvaly, dufam ze vydrzime.... nechceme ju trapit, ale je to aj pre jej aj nase dobro.
Dakujem za prispevky, pripadne nazory

Strana
z9
krpcok
14. jan 2013

@katkaseiner ja som moju malú dávala od začiatku spinkať do postielky hned ako som videla že je unavená a krásne sa naučila zaspávať sama. M morského koníka z fisher price ktorému svieti bruško a po stlačení hrá uspávanky ale toho dostala len teraz.

zuzanockamt
14. jan 2013

@katkaseiner pre jej dobro to urcite nie je ... miesto vyplakavania si treba kupit ergonomicky nosic alebo babysatku a dat dieta tam a uspat ho tak, kedze si to takto ziada ... pri vyplakavani stupa hladina stresovych hormonov velmi vysoko a ostava zvysena este dlhodobo po zdanlivom upokojeni dietata ... dieta sa nenauci spat samo, ale len rezignuje, ze ked vola o pomoc, tak rodic nepride a toto v nom ostane aj nadalej ... rodic ma byt ten, ktory je tu pre dieta vzdy, ked ho potrebuje .... takmer 5-mesacne dieta na tuto krutu metodu nie je absolutne zrele

boka79
14. jan 2013

Moj nazor Ta asi nepotesi, pre jej dobro to neni, to je moj nazor, , take male deticky potrebuju pomoc pri zaspavani a vyplakavajuca metoda podla mna je absolutne nevhodna.. Si nepisala, ci ste pri nej, ked place, alebo idete prec.Ja maleho uspavam od narodenia, lahnem si k nemu, alebo zaspi na prsniku, a je stastny a spokojny. Ja by som tiez nedokazala natriasat, koli chrbatu, ale ona je naozaj velmi malinka este . Skus sa riadit srdcom , dieta ked place, dava najavo, ze sa citi velmi zle a vyjadruje potrebu. Co ma robit, ked nevie rozpravat, len plackat. Skus si ju dat k sebe do postele a lahnut si k nej, ked nechces nosit, ked bude plakat a budes s nou, bude to lepsia alternativa, ako ju dat do postielky a nechat dlho plackat. Ked to citam, ze doplnate tekutiny, nech sa nevysusi je mi naozaj smutno pre to malinke. Ona Ta potrebuje a tym sa utvrdzuje vasa väzba, ked jej potrebu splnis. Je to jeden z prvkov vztahovej vychovy..
drzim Vam palce. Takto sa trapite obe, skus nieco ine, kde budete obe spokojne

ssassi
14. jan 2013

http://www.branakdetem.cz/hacka-pech.htm - kouzelné, bez bolesti zad a bez zbytečného pláče. nechat dítě vyřvat je strašné! čtyřměsíční dítě?? jedna z nejhorších věcí, co můžeš vlastnímu dítěti udělat!
možná ti některé matky napíší, že to funguje. jistě, za pár nocí dítě plakat přestane. upadne do zoufalé rezignovanosti. matka nepřijde. jsem samo. opuštěné bez lásky a kontaktu. a nic s tím nenadělám.

dítě pláče, protože chce matku.
už se tady na MK opakuji, ale člověk je jediný z té spousty savců na tomto světě, který svá mláďata vyhání do postýlek a dětských pokojů. přemýšlej o tom a nenuť dítě do něčeho, co mu není přirozené a co se mu nelíbí 😉

nos své dítě, spi se svým dítětem a miluj ho. nic víc nepotřebuje, nic víc nechce 😎

majolenka11
14. jan 2013

@ssassi veľmi pekne si to napisala a uplne suhlasim, ja by som určite nenechala svoje dieťa vyrevať, náš prvý syn mal cca 6 meiacov a uspavali sme ho na rukach skoro sme s manzelom prišli o chrbát a tiež ruky ale stalo to za to, potom to nejako prišlo samo a zaspaval sam.Teraz máme 3-mesačného a je to to isté, zaspí len na rukách a má 6,5 kg..držím palce každej mamičke jednoducho si to treba prežiť, je to vaše dieťatko tak si to užite či dobré alebo aj horšie, určite vám to raz vráti aj s urokmi 🙂

katkaseiner
autor
14. jan 2013

@ssassi, @boka79, @zuzanockamt, @krpcok Na jednej strane mi to trha srdce,ale cim skor sa nauci, tym lepsie to bude pre nu...nechcem byt egoista, nenechavame ju samu, chodime ju pozriet, pohladkat, dat napit cajik, nelezi tam v tme, sama. Obaja ju milujeme, nenechavame ju samu, len ten spanok...
Keby bolo vsetko ako ona chce, tak by este stale spinkala medzi nami a bola uspavana na rukach... je kojena a este aj tak sa velmi casto zobudza na kojenie... to jej neberiem.

schnek
14. jan 2013

nechat vyřvat považuju svým způsobem za týrání... proboha, 4,5m miminko patří do náruče k rodičům, ne samotný do klece a tmy. Zkuste si lehnout společně, kup šátek nebo ergonomický nosítko, hacku, zrátka zkuste cokoli přiměřeného, co přinese vám i dítěti spokojenost. Proč tolik matek podlehne tlaku a hloupým radám a přes svoje mizerné pocity tohle dělá?

schnek
14. jan 2013

@katkaseiner představ si, že by se z tebe najednou stal nemluvící ležák... a manžel (nebo kdokoli blízkej) by tě nechal být, donesl čaj, pohladil tě a šel. Zkrátka by tě nechal v posteli, samotnou, aby sis zvykla, občas by na tebe mrknul a šel. Byla bys spokojená? cítila by ses milovaná?

emily_666
14. jan 2013

@katkaseiner viem, že je to ťažké, my sme malého do roka uspávali na rukách sediac na fitlopte. Bolo to ťažké obdobie, ale nemala som to srdce ho nechať plakať a už vôbec nie samé. Propaguje sa tu tá skvelá kniha, že každé dieťa vie zaspávať samé, iste, dieťa si zvykne po čase, ale veď toto je najkrajšie obdobie pre matku, že môže byť so svojím dieťaťom. Ved ho nebudeš uspávať 5 rokov v kuse. My sme to poriešili tak, že som si malého položila vedľa seba a len tak ležkal, mrnkal, až zaspal. Potom som ho preložila do jeho postieľky.

angellinka
14. jan 2013

strasne!!!! 😒 preboha ved ty pises o 4.mes dietati!!!!

boka79
14. jan 2013

@katkaseiner

musim namietat...nie je to pre nu naozaj dobre, ako pisu baby, je to pre nu velky stres a ked to bude pretrvavat dalej, rezignuje a uz sa jej to vstiepi do podvedomia a vazba sa narusi, nebude splnena jej potreba a zostane jej to do dospelosti. ja nechapem, preco myslis, ze to je pre nu dobre... stazujes zivot sebe a aj jej, ale ona je len babatko, ktore bolo 9 mes. v brusku, pocuvalo tvoje srdce a teraz ma byt v postielke? sama a este aj zaspat? No najlepsie riesenie problemu by bolo dat spat k sebe do postele a vnimat tu lasku k nej a doslova si to uzivat. take dieta nevychovas na svoju predstavu, take dieta len rezignuje.

zuzanockamt
14. jan 2013

@katkaseiner ona sa nauci zaspat aj sama ... syna som uspavala do roka a pol len na rukach - vtedy uz vazil tiez dost cca 12 kg urcite 🙂 ... ale mala som nosic, satku, nebol problem ... na nosenie som bola zvyknuta, kedze bol aj intenzivne noseny pocas dna ... jedneho dna sa sam od seba rozhodol, ze ma tych ruk dost a sam zaspava na posteli - samozrejme pri nom lezim ... aj ja som bola unavena, aj ma obcas ruky a chrbat zaboleli, ale vydrzala som ... laskou dieta nerozmaznas ... do roka sa to ani neda ... 4,5 mesacne dieta tebou urcite nemanipuluje ... ale rob ako myslis - ak veris, ze tyrat dieta vyrevuvanim je dobra cesta pre teba aj pre nu - nuz nech sa paci

boka79
14. jan 2013

@zvedavamt

nehnevaj sa , ale to dieta nema ani pol roka, pokial viem, ta kniha je od pol roka - akj ked ja ju totalne neuznavam, a od pol roka je len ten slov. preklad, original pise, ze tieto metody sa daju uplatnit najskor po prvom roku a aj to vtedy, ked rodicia uz nemozu dalej a hrozi zrutenie matky..

domak2
14. jan 2013

@katkaseiner Ja som nahodou velmi spokojna ze mala chce spinkat s nami, ked sa v noci prebere, tak jej len dam prso, pocuca a spi dalej.Nemusim riesit vstavanie, zobudzanie moje aj jej, vyspim sa a je klud. Samozrejme je to na kazdom ale treba si uvedomit, ze kazde dieta je ine a ocividne to tvoje potrebuje viac pozornosti, tak preco jej ju odopierat, tu nejde o to , ze ju tym rozmaznas, to az neskor ked sa bude v obchode hadzat o zem kvoli lizatku 😀 Teraz je to len o pozornosti, ved rastla v tvojom vnutri, nie je pre nu prirodzene byt zrazu sama, ani sa nenazdame a budu v 15 papulovat, tak si uzijme ze teraz chcu byt s nami 🙂 A skutocne nechat plakat az 45 minut je asi moc, aj tie odporucania na vyplakanie, zacinaju s par minutami a postupne sa predluzuju.

ssassi
14. jan 2013

kromě prvního týdne, kdy jsme měnili značku umělého mléka (bohužel jsem nekojila a malému nutrilon vyloženě nesedl) moje dítě v podstatě neplakalo. dítě nosím (mám šátek i ergonomické nosítko), spím s ním (postýlku bez bočnice má přiraženou k mé polovině postele) a bezplenkuju. nic víc to dítě nepotřebuje. je uplně jedno, jesi má hračky lamaze, trika next a pozlacenou postel. dítě, a zvlášť takhle prťavé, potřebuje 24hodin matku. já s dítětem na břiše vařila, věšela prádlo, chodila na nákup i po návštěvách. usínal tak. ještě teď, skoro v roce a půl je nejkrásnější pocit, když mi v nosítku usne. těsně před usnutím se mi podívá do očí, pod přivírajícími se víčky vidím nehynoucí lásku, důvěru a pocit bezpečí.... zamrká řasami, položí hlavičku na moje prsa a je tuhý. nic není krásnějšího. nikdy nebude! užívejme si to, dokud můžeme. lásku a důvěru si v pubertě nevynutíme. ta se buduje teď!

lilla244
14. jan 2013

Môj syn zaspava sám od svojich 7mesiacov sám. Každodenný večerných rituál, potom do postielky, každé 2minutky som sa vrátila, pohladila povedala "je cas spinkat" a odišla.. Prvé 3noci to trvalo asi 30mins
Na 4noc mi nedal šancu sa vrátiť do jeho izby, už totiž spinkal :0)
Prespi krásne celu noc .. A zobudi sa spokojný a odpočinutý.

euka210
14. jan 2013

my sme to skusali ked mal maly 6m, lebo uz nic nefungovalo, ale po tyzdni sme to vzdali

boka79
14. jan 2013

Joj, sme sa do Teba pustili, nie je to myslene v zlom. Skus pocuvat Tvoje srdce, Tvoj instinkt, nie to, co sa pise, co Ti radia, ja som tu chybu robila pri velkej a teraz lutujem, neslo o spanie , ale vseobecne. Skus so k nej lazkat a vychutnavat pocit jej stastia, toto obdobie je take kratke, take krasne, este ti to bude chybat. ja si vychutnavam kazdu sekundu.

dankakk
14. jan 2013

@katkaseiner ako to myslíš, čím skôr sa naučí tým lepšie to bude pre ňu??? Veď pre ňu si to najlepšie ty! A teraz! Ona ešte ani zďaleka neuvažuje ako dospelý clovek! Riadi sa pudmi, teraz si pre ňu ty najdolezitejsia osoba. Len na teba sa môže spoľahnúť. Ak keď ťa svojim placom volá (lebo inak nevie) a ty jej nevyhovies... Ach, je mi smutno... Neviem prečo si niektoré mamky myslia, že to čo sa deje so psychikou dietata v utlom veku je zanedbatelne... Nas maly má cez rok a pol, ešte nikdy nezaspaval sám. Momentálne ho uspavam v objati (museli sme kompenzovat cicik - odstavila som nočné kojenie kvôli tehu) je to narocne ale krásne....

zarinkabublinka
14. jan 2013

Nechcem Ta odsudzovat, ale prosim zvaz tuto metodu, plne suhlasim s horeuvedenymi prispevkami...pridam moju skusenost: Moja dcerka zaspavala v postielke sama, ..vzdy ked som videla ze je unavena, nakojila som ju a dala do postielky, krasne zaspinkala....az jedneho dna nie. ...nemohla sa vobec ulozit do spanku, prevalovala sa stale a nie a nie zaspat...lahla som si s nou do postele a ihned zaspala. Takto sa to opakovalo aj nasledujuci den. Myslim, ze ked bola starsia, tym bola vnimavejsia a tym si aj viac zacala vyzadovat moju pritomnost pri zaspavani. Odvtedy zaspavame pekne spolu a coskoro bude mat 8 mesiacov, vobec mi to nevadi, uzivam si toto obdobie...ked uz spinka tvrdo, dam ju pekne do postielky, pohladkam ju pobozkam ju, nech citi, ze som nablizku...nedokazala by som ju nechat vyplakat...dieta musi vediet, ze ked zacne plakat, pride mamina...

popellka
14. jan 2013

hodně si tady maminky chválí knížku - Každé dítě se umí naučit spat 😉 je to metoda - že dáš mimčo do postýlky jdeš pryč, ono pláče - vrátíš se po 3 minutách - pohladíš, odejdeš, pak po 5.min. po 7 a ten interval se prodlužuje.....ale nevím, jestli jsem to správně napsala, já tu knížku nečetla. Jinak nevím co je na tom špatnýho, když dítě umí samo spávat! 😝

hradnapani
14. jan 2013

@katkaseiner ja ti rozumiem preco to robis, zufalstvo asi nabera na obratkach, vsak? Ale z vlastnej skusenosti ti mozem povedat, ze tuto metodu som skusila a keby sa dalo, aj sa za to prefackam (uz som to tu raz pisala). Z dnesneho pohladu to hodnotim ako svoje materinske zlyhanie. Nastastie, po asi piatich dnoch som sa spamatala...
Ak budes pokracovat, urcite ti za niekolko dni prestane plakat, je to individualne, kazde dieta je ine, kazde dieta ma svoju hranicu dovery k rodicom niekde inde.
Ale skus sa s odstupom a nadhladom pozriet na to, co s tou malou robite...ale pre jej dobro to nie je... mozno pre to vase "dobro"...

schnek
14. jan 2013

@popellka špatný na tom není nic, ale ty metody, který k tomu vedou, ano 😉

jancip
14. jan 2013

@katkaseiner Když ji nechcete uspávat na rukou, zkus si jí dát do postele a přitulit se tak, jako by jsi ji chovala v leže. Napřed to třeba 3x nevyjde, ale 1x ano, pak se to bude zlepšovat. U nás to fungovalo, pak jsem jen ležela v posteli bez tulení, pak přemístění do postýlky s hlazením a postupně to šlo i bez...Bylo to sice takto na dlouhou dobu, chtělo to trpělivost, ale bylo to bez pláče a mých bolavých zad.

ivanka.7
14. jan 2013

@katkaseiner aj mne mala dost dlho zaspavala len na rukach, teraz uz ju nenosim, naucila som ju, ze ked ideme do spalne a zhasnem, tak sa ide spat. Iste, niekedy je este rozblaznena, tak ju necham posalit sa v posteli, pomojkame sa a tak, potom ju poleziacky kojim a spievam jej a vacsinou je do piatej uspavanky tuha. Trvalo to, aj dnes mame niekedy vecery, kedy si vravim, ze kaslem na to, necham ju v postielke a hotovo - ale nikdy by som to neurobila.
Najdi si s malou nejaky ritual, pomoz jej naucit sa zaspavat - a urcite to ide prijemnejsie a lepsie ako ju nechat samu v postielke. Ked od nej odchadzas, tazko ona pochopi, ze sa vratis, ked nerozumie casu. V momente ked je sama, ma dojem, ze je tam sama nastalo, nerozumie tomu, co su to 3, 5 ci 7 minut, ktore tam s nou nebudes. Budu len tie minuty, ked sa boji v tme a place.

lilla244
14. jan 2013

@hradnapani môžem sa spýtať, prečo to považujete za svoje zlyhanie? Svoju skúsenosť som opísala o pár riadkov vyššie :0)
Zaujíma ma to, kedze som tiez tymto sposobom "naucila,pomohla?" svojmu dietatku ako zaspat sam. A vsak, ja nemám pocit, že som mu ubližila ?! Naopak.. Ráno sa prebúdza odpočinutý. Prespi celú noc, čo predtým sa budil cca 6-8x ..
Prosím, neberte to zle, len ma zaujal váš príspevok.

monikars
14. jan 2013

moja mala zaspavala prvy mesiac len na prsniku, potom zacala kolika, tak sme siskali, drndalali a ked kolika odisla, uz zaspala len na rukach, ale obcas aj sama, len lezala vedla nas, ked sme kukali telku, nechat dieta mrnkat je ine ako vyplakat, to by som ozaj nerobila, teraz ma vyse pat mesiacov a zaspava na rukach, ale nemusime chodit, mam ju ulozenu v lone, pritisnem si ju, staci len ked ma citi, obcas skontroluje ockom, knisem sa do prava a do lava, ale
len tak jemne, hladkam ju a to ju velmi upokojuje, kazde dieta je ine, nasa je aj cez den pokojna a v kociku spi najradsej, ale ak je dieta aj cez den dost aktivne, moze byt aj zaspavanie tazsie, je pravda, ze dieta mamu potrebuje ved s nou rastlo v brusku, ale potrebuje ju stale, ked je nespkojna, alebo nieco sa jej nepaci, je ocividne kto je jej nalblizsi, ten kto sa o nu stara aj ten s kym zaspava, takze mama, ano niekolko mesacne aj niekolko rocne dieta mamu potrebuje, dat jej pocit istoty a lasky, nie je rozmaznavanie.drzim palce pri zaspavani

macamac
14. jan 2013

takže-možno sa budem trošku opakovať
ale aby moje správanie k môjmu dieťaťu vyvolávalo uňho plač ( učenie na samotu) by som nezniesla 😒

rešpektujem každého právo na vlastnú "výchovu" detí, ale....

malé zamyslenie:
nejdem teraz prirovnávať dnešný život k životu v jaskyniach, na stromoch,.....
skúsim nazrieť do rokov našich starých mám
a vidím tam rodiny so 7,8,...aj 10 deťmi...v malých domčekoch...takže v podstate žiadne narodené dieťa ( alebo akékoľvek dieťa) nikdy nezažívalo samotu. odmala žilo v spoločenstve ľudí, svojich blízkych, nebolo samé ani počas spánku. buvalo v hluku, tichu....určite sa okolo neho nechodilo po špičkách...a ono spalo..spalo obklopené blízkymi, počulo známe hlasy a cítilo sa BEZPEČNE

dnes máme 1-2 deti a namiesto toho, aby sme si vychutnávali ich blízkosť, vôňu, to ticho, keď spia, ten rajský pokoj v ich tváričkách, už po príchode z pôrodnice ich mnohí "odkladajú" do svojich izieb, do ticha, samoty, obklopia ich pestúnkami ( elektronickými), vysielačkami, kamerami,....-aby mali "prehľad" o tom, či sú v poriadku.

smutné....chladné...

porovnajme láskavosť, úctu a empatiu našich prastarých, starých rodičov, ktorú vedeli prejaviť v rámci rodiny i mimo nej.

a porovnajme dnešných ľudí....

cítite ten rozdiel?
komu ublížila blízkosť? viacgeneračný život? nikomu. to môže len obohatiť.

tak pokiaľ môžme, nosme naše detičky pri sebe, aj naše babičky chodili okopávať s našimi mamami (otcami) na pole spolu 😉

skúsme sa zamyslieť..... 😉

abbey1
14. jan 2013

Táto téma a otázka sa tu opakuje pravidelne vážne obdivujem matky, ktoré dokážu donekonečna vysvetlovať, prečo je táto metóda nevhodná a až traumatizujúca pre dieťa. Bohužiaľ, stále sa nájdu matky, ktoré ju aplikujú.
Napíšem len jediné, je pre mňa nepredstaviteľné, že matka nechá revať svoje malinké dieťa a ešte tvrdí, že je to pre jeho dobro. Je to malinký človiečik, pre ktorého je rodič stredobodom života, na ktorého spolieha a bojužiaľ, práve tento najbližší človek nechce pochopiť jeho potreby.
Plačom a stresom sa nikdy nič dobré vo výchove nedosiahne. Je to krutá metóda, ktorá síce naoko zafunguje, ale za akú cenu? Ako by sme sa cítili my dospelí, ktorí už rozmýšľame, máme skúsenosti a napriek tomu by sme márne plakali a volali o pomoc a náš blízky by neprišiel?
Je mnoho metód, ako sa pokúsiť zlepšiť spanie či zaspávanie dieťatka, možno to proste akceptovať a vychutnať si tie okamihy s ním. Ale ak niekto hneď siahne po takejto metóde, je to pre mňa nepochopiteľné.
Ako budete riešiť ďalšie "problémy" a nepohodlnosti, ktoré pri výchove vášho dieťatka nastanú? A bude ich neúrekom. Sú to maličké bytosti, ktoré sa ešte len učia žiť tu s nami, a niekto ich to "učí" takýmto spôsobom. ☹
Pre mňa smutné a nepochopiteľné.

Strana
z9