icon

Ako naučiť 4,5 mesačné bábo samé zaspávať?

katkaseiner
14. jan 2013

Ahojte, chcela by som poziadat o vase nazory, mozno ste mali v minulosti podobny problem. Mala nam od zaciatku vzdy zaspavala na rukach... nekonecne chodenie, natriasanie.... Uz ma 8 kg a fakt mne aj manzelovi ide chrbat odpadnut... tak sme sa rozhodli ze s tym nieco musime urobit. Uz 3.den ju do postielky jednoducho polozime, nechame plakat.... Samozrejme doplname tekutiny, nech sa uplne nevysusi. Za asi 45 minut ju nakojim a okamzite zaspi.
Prvy den bol plac veeeelmi hlasny a silny, ale kazdy den je to trosku tichsie... Ak ste tuto metodu vyskusali, kolko trvalo kym ste babo 'naucili' zaspavat same? Napriek tomu, ze sme vytrvaly, dufam ze vydrzime.... nechceme ju trapit, ale je to aj pre jej aj nase dobro.
Dakujem za prispevky, pripadne nazory

cawes
15. jan 2013

@jancip dobre ano mas pravdu, ale zase dieta si moze poplakat ci? Neviem ako to zakladatelka robi ale ak ho necha poplakat nic na tom nevidim je rozdiel ho tam nechat pol hodinu ked reve a 2 minutky ked place

jancip
15. jan 2013

Jinak ale té ostré kritiky bych se zdržela...myslím, že tazatelka ví, že to není nejlepší, proto se ptá, co se s tím dá dělat.

johankaa
15. jan 2013

ahoj, ja mám len o čosi menšieho syna, tiež je to valibuk - 7 kíl a chcela by som, aby zaspával sám v postieľke. ale nedokázala by som zniesť jeho plač ani len celú minútu. už som sa zmierila s tým, že ho uspím na prsníku, dám do postieľky, zobudí sa, znova vybrať z postieľky, uspať...a tak dookola. napokon aj tak zaspinká a je spokojný. dieťatko je malé len raz, je krásne sa o neho starať a dať mu úplne všetko, najmä veľa láskavosti. plač je stres aj pre dospelého, nieto ešte pre malinké bábo. skúste si to s manželom ešte premyslieť... vaše dievčatko bude určite spokojnejšie, keď bude zaspinkávať bez plaču.

jancip
15. jan 2013

@cawes To si asi přeje hodně maminek, aby dítě pochovala, položila do postýlky, ono neplakalo a uslo..jenžet ak to právě u spousty dětí není. Jak se položí, řvou jak s prominutím paviáni....Je rozdíl nechat 2 minuty poplakat a půl hodiny řvát.

mirusak1
15. jan 2013

Ahoj, nas maly ma necelych pet mesicu a sedm a pul kila, takze taky zadny drobecek, a taky ho uspavam na rukach 🙂 Nekdy tak usne do dvou minut, nekdy do peti nebo deseti, ale treba vcera jsem uspavala skoro hodinu, ale nenapadlo by me polozit ho do postylky, odejit a nechat plakat... Jsem rada, ze ma tolik maminek stejny nazor jako ja 🙂 V okoli, hlavne u starsich generaci se totiz setkavam s nepochopenim a poucovanim typu, ze nedelame dobre, ze se nam to vymsti atp. No myslim si o tom svoje a dal broucka uspavame tak, jak je mu to prijemne 😉

marrei
15. jan 2013

@katkaseiner - ještě chci dodat, že nejsi sama, kdo o Estivilovi přemýšlel, nechci vypadat jako dokonalá matka - nejsem, taky jsem měla takový tendence, ale nakonec jsem se k tomu nikdy nesnížila, neměla jsem to srdce 😉 Takže není špatně, pokud o tom uvažuješ, únava je hrozná věc a matky jsou pak zoufalé, ale zkus to vydržet... Jednou bude hůř, až přes den už nebude spát vůbec, přibude k ní třeba sourozenec, budou dělat plno bordelu po bytě, vyhazovat věci ze šuplíků, nenechají tě uvařit atd. atd. 😀 To na nějaký uspávání v náručí budeš vzpomínat se sentimentálním úsměvem 😉

cawes
15. jan 2013

@jancip no a ty si myslis zee moj maly sa narodil a vedel ze ma spinkat sam, ked som s nim cely den? urcite ze nie tiez by sa asi rad nosil na rukach ale jednoducho sme ho to neucili od malicka sme ho davali do postielky. stali pri nom a kolisali sme ho hladkali atd. Mal chvilky kedy tiez poplakal 2-3 minutky a museli sme pribehnut ale vie ze to je takto. Myslim si ze kazde dietatko sa to da naucit, urcite nie drastickou metodou vyplakania da sa aj inak.

kikulienka19
15. jan 2013

Ja osobne malú cez deň uspávam v komunistickej liberte, večer sa mi akosi sama od seba hneď na začiatku naučila zaspávať sama, ale spí so mnou v posteli, musí ma vidieť. Kamarátky a veľa známych okolo uspávajú na fit lopte, nebolí z toho chrbát a efekt je rovnaký. Tiež sa prikláňam k názoru, že dieťa musí vedieť, že matka je pre neho a nikdy by som svoju malú nenechala plakať v postieľke.

jancip
15. jan 2013

@cawes Jenže některá miminka to prostě takto jednoduše nenaučíš. Neusnou, když je položíš, ani když je houpeš, ani když je hladíš. Třeba nepláčou hned, ale tím, že neumí usnout, přetáhnou se a řvát začnou později...U nás ty první týdny dokonce nestačilo ani chovat, syn strašně všechno vnímal, tak jsem si ho ještě musela natočit obličejem k sobě, aby nic neviděl, uvázat do mumijky a houpat se s ním na balóně...Jinak neskutečný řev. Trvalo 3 týdny, než jsem přišla na to, jak ho takto uspat bez křiku. ..a pak přišel někdo a říkal, Ty sis ho tak naučila (a nejlépe maminky, co jejich děti problém s usínáním neměly)...jenže já jsem ho to tak neučila, ale prostě to jinak nešlo, pokud jsem ho nechtěla nechat řvát (myslím řvát, ne nechat pár minut poplakat)....pak jsme to postupně odnaučovali. Sám v postýlce se naučil spát cca v 8 měsících....

katkaseiner
autor
15. jan 2013

ak som vo vasich ociach krkavcia matka, tak sa ospravedlnujem, ale uz mame aj za 3 dni niekolko pokrokov. Napriek nazorom ktorymi ste ma nesetrili, dakujem

tichackova
15. jan 2013

@katkaseiner Už jak jsem si přečetla úvodní příspěvěk, tak jsem přesně věděla, že se na tebe okamžitě sesypou...☹ Nehledě na to, že ses neptala na názor, co si o týhle metodě myslí, ale na zkušenosti s touhle metodou. Opět se tu některý neumí držet tématu 😠 😠 Já ti fandím. Je tedy pravda, že bych ještě nějakou chvíli počkala, třeba do toho půl roku, ale jinak držím palce!!!😉

lenicka07
15. jan 2013

@katkaseiner Tak to bych taky byla krkavčí matka 🙂 Dělej to tak, jak to tobě a děťátku vyhovuje, a jestli je někdo příznivcem třeba celonočního nošení děťátka na rukách, ať to tak dělá a vy si to dělejte po svém 🙂 Naše malá usíná sama od devíti měsíců, a zvykla si na nový režim během jednoho týdne. Do doby jsem jí uspávala tak, že jsem byla stále vedle ní (když jsem na chviličku odešla, hned brečela) a trvalo většinou tak čtyři hodiny než usnula a ani během těch čtyř hodin nebyla klidná, pořád se mrskala, pořád chtěla ode mě pít. Pak jsem zjistila že čekáme druhé děťátko, musela jsem jí odstavit a využila jsem toho k tomu, abych ji naučila usínat samotnou v postýlce. A žádné trauma z toho nemá, usíná bez pláče kolem osmé hodiny (narozdíl od dřívější půlnoci), spinká krásně celou noc a ráno se budí v osm nikoli s pláčem, ale hned začne brebentit. Takže já s tím mám dobré zkušenosti, ale pravda, že jsme to vyzkoušeli až v devátém měsíci. A jestli mě za to někdo zkritizuje, je mi úplně fuk 🙂

tichackova
15. jan 2013

@lenicka07 No a hlavně pojďme si říct, jestli nás naše mamky taky uspávaly na rukách😀 Mě tedy určitě ne. Když jsem se na to mamči ptala, tak mi jen řekla, jestli jsem se náhodou nezbláznila😀 😀 Prostě se šlo spát a jeslti jsem chtěla řvát, tak jsem klidně mohla. A žádný trauma z toho tedy nemám, mám k mamče moc hezkej vztah...🙂

lenicka07
15. jan 2013

@tichackova Já jsem to taky konzultovala se všema okolo a nikdo mi neřekl, že bych měla dítě uspávat na rukách. Spíš mi připadá, že taková ta silná fixace na matku přináší jen problémy, a dítě se stejně musí osamostatnit - nejpozději, když půjde do školky. A kolik dětí má z chození do školky trauma, než si zvyknou. Jestli to zrovna nejsou ty děťátka uspávaná na rukách 🙂) Naše malá je v pohodě, můžu odejít z místnosti a nebrečí, můžu jí nechat někomu pohlídat (nebojí se nikoho), líbí se jí mezi lidmi atd. Všichni kolem obdivují jaké mám pohodové a věčně nasmáté dítě. A každá mamka snad dokáže odlišit brek děťátka které se bojí že je samo, od breku, kterým chce dítě něčeho dosáhnout ve svůj prospěch. Malá se taky někdy vzteká, když chce nějakou věc, kterou jí nemůžu dát a je to velice podobné breku, kterým se dožadovala mé přítomnosti večer.

abbey1
15. jan 2013

Mňa ťažko niekto presvedčí, že sa niečo robí v prospech dieťatka napriek jeho revu. Je to len pohodlnosť rodiča.Ešte tak malinké dieťa, ktoré naozaj nemá inú možnosť, ako vyjadriť svoju nespokojnosť. Každý si môže a aj vychováva dieťa po svojom. To však neznamená, že tú jeho metódu musíme aj ostatní schváliť. A takúto drastickú naozaj nie. Neverím, že za 4 mesiace skúsili možné i nemožné a sú na konci so silami. Kto v tom berie ohľad na dieťa?

gubcikova
15. jan 2013

dnes je téma v supermame

paris3
15. jan 2013

zaujimalo by ma, ci ti rodicia, co aplikuju tuto 'drsnu vychovu', su taki prisni aj sami na seba.... podla mna nie... ale im sa to samym vymsti, ked budu tie deti vacsie... a zial, museli by mat otvorenu mysel, aby pochopili, co im chceme povedat, ked ich chceme varovat pred takymito 'vychovnymi opatreniami'....

anka56
15. jan 2013

Dnes v supermame na jojke od 13hod to maminky rozoberaju 🙂 typy a triky na zaspanie dietatka, reprizu si mozte pozriet na nete - na JOJkarskej stranky.

cillikat
15. jan 2013

ahoj, nemozem citat vsetky reakcie, ci nieco podobne Ti uz pisali, ale ja si myslim, ze je to malinke dieta na to , aby zaspavalo samo, asi potrebuje Tvoju blizkost..... ved bolo s Tebou 9 mesiacov, ved sme tu pre nase deticky a tie nas potrebuju..... verim ti ze sa citis unavena, ale ona Ti to neskor urcite vynahradi, ked teraz vydrzis..... ja mam 2,5 rocnu dcerku a 1,5 rocneho synceka, dcerku som do porodu dojcila, a samozrejme sa uspavala na prsniku, synceka doteraz uspavam na prsniku, aj ked je pravda, ze nie na rukach, ale v posteli, tiez som unavena, ale myslim si ze robim to najlepsie pre svoje deti, jasne ze niekto ma iny nazor a neodsudzujem za to nikoho...... ak dcerku chces ucit samu zaspavat, myslim si ze skor ako po 6. mesiaci to nie je vhodne, cize ja by som pockala aspon do tych 6 mesiacov, ak aj pouzivas metodu, pri ktorej sa necha dieta plakat, ak si dobre pamatam, ked som to citala, aj tam je pisane, ze az po 6. mesiaci je dieta schopne sa naucit zaspavat same..... zelam vela sil 🙂

svetlusska
15. jan 2013

@katkaseiner noo ja som tiez maleho ucila spinkat sameho v postielke ked mal asi tolko ale 45 min som ho plakat nenechala po 3 min.ked neprestaval som prisla zobrala na ruky pomojkala aby sa ukludnil, ved niekedy si aj odgrgol este raz, dala pusu ulozila a sice poplakal este asi 3 min. ale tak uz som len prisla a pohladkala ale sameho by som ho tak dlho nenechala a zvlast ked place...na 3 krat zaspal...teraz mam sice 7 mesiacov ale vecer zaspavame tak ze musi sa trocha pokolisat na rukach a tak zaspi...toto co robis ty urcite nie je pre jeho dobro...

samika
15. jan 2013

skúste si prečítať knihu koncept kontinua. autora teraz presne neviem, ale ak by mal niekto záujem večer pozriem. 😉

paris3
15. jan 2013

@samika jean liedloffova - koncept kontinua 😉

michaela80
15. jan 2013

@katkaseiner pre mna nepochopitelna teoria nechat vyplakat a este pri takom malinkom babetku ,nasa mala ma 2,5 roka do Silvestra sa uspavala na prsniku teraz je odstavena a ano 2,5 rocne dieta uspavam vacsinou na rukach a to sa mi budi aj 4-5 x v noci a prechadzam sa s nou po byte a tisim ju aby zaspinkala...sama mi povie ako chce "hajky" ci na rukach, ci si spolu lahneme alebo lezi v postielke a ju len hladkam... Ja ju teraz nedokazem nechat takto plakat nieto este babetko nechat...

misickab3
15. jan 2013

nečítala som úplne všetky príspevky, tak sorry, ak sa názor zopakuje...
Nikdy by som nenechala plakať dcérku....minútu, dve, tri- a to teraz keď začínajú truci- ale určite nie 45 minút....mne osobne ide srdce vyskočiť, keď plače čo len chvíľku sama...dcérku stále uspávam v podstate pri kojení na rukách- ale sedím na posteli a nenosím ju...určite by som neriešila vec vyplakaním.

Jednak som čítala v knižke od Bukovského, že dieťa do určitého obdobia- cca 2 rokov nikdy neplače bez príčiny, alebo len tak, aby nás nahnevalo- takže nechať jeho/jej plakanie bez odpovede znamená pre dieťa impulz, že mu akoby nemá kto pomôcť...a moja otázka znie, čo sa z toho dieťa naučí? že sa nedá na nikoho spoľahnúť? že ani jeho najbližší vlastne nie sú dostatočne blízko?
A druhá vec, čítala som v jednom časopise výskum- už neviem ako sa to volalo- bolo to asi pred rokom...že deti, ktoré od malinkého bábätka musia spať samé v izbe, alebo zaspávať samé sa v skutočnosti nikdy nestanu nezávislé, pretože im vždy bude chýbať to prvotné puto s mamou a potom aj otcom samozrejme....takže závislosť bábätka na prítomnosti rodiča pri zaspávaní, spánku vlatne prispeje k tomu, že sa skôr správne začne osamostatňovať a že bude sebavedomejšie....

Toľko čo som sa dočítala....a popravde, tiež som unavená z toho, ako niekedy ťažké zaspávanie máme, alebo noc, alebo hoc čo iné- ale tá závislosť mojej dcérky na mne je to, čo sa už nikdy nezopakuje...také puto nie je ani medzi mnou a manželom a ani nemá byť- to patrí do vzťahu rodič-dieťa....

beruska141
15. jan 2013

opytaj sa svojej mamy, ako si ty v tomto veku spavala. aj my sme mali velmi tazke zaspavanie a dcera tiez bola strasne tazka. ale uvedom si, ze bola nerozlucne s tebou spojena 9 mesiacov, ty si jedine co pozna a chce mat vzdy nablizku. uspi ju tak, ze si spolu lazkate a budes ju drzat za rucicku, alebo hladit po hlavke. deti su male velmi rychlo a aj ked je to teraz velmi narocne, rychlo vyrastu a potom ti bude smutno, ze si sa jej vzdala pri zaspavani len pre svoju unavu. potrebuje ta teraz, vsetko pocka. bud pri nej tak dlho, ako sa len da. to je moja rada.

samika
15. jan 2013

@paris3 ďakujem

schnek
15. jan 2013

@lenicka07 s tou školkou, osamostatněním a podobnými záležitostmi - dítě, které ví, že když potřebuje, tak rodič na jeho "volání o pomoc" přijde, nemá problém se osamostatnit. naopak dítě, který je "vyřvaný", se drží rodiče zuby nehty, aby mu neutekl, co kdyby ho zrovna potřebovalo. Ne vždy to platí, ale je to poměrně logické.

@cawes máš kliku. Můj první syn byl taky takovej, hodně samostatne od miminka, ale neodvážila bych se tvrdit, že jsem ho to naučila, vycházelo to z jeho povahy. Druhej kluk mi to dal vychutnat i za něj. Celý dny nonstop ječel. I kdybych se rozkrájela, stejně nebyl spokojenej, ani na rukách, ani v kočárku, jedině u prsa. Ani ve snu by mě nenapadlo nechat ho vyvřískat, i když jsem toho měla plný zuby. Prostě jsem se střídali s manželem a říkali si, že z toho jednou vyrpste a my děláme to nejlepší, co můžeme.

A ještě něco ke společnému spaní - všechny děti spaly s námi. Jednu dobu jsem spávali všichni v naší posteli. A víte co? už teď mi to chybí! Děti se postupně bez problémů přestěhovaly do pokojíčku do svých postelí a já si v té svojí připadám sama. Jsem moc ráda, když v noc některé z nich dorazí a spí se mnou. Užívejme si to, přijde doba, a nebude to moc dlouho trvat, a budeme nemoderní otravní rodiče, co nestojí ani za půl slova!

betuska22
15. jan 2013

ahoj ja mám 10 mesačnú dcerku a ked bola malinká zaspávala sama, ale po niakom čase z niakeho dôvodu si zmyslela že musím ležať pri nej, teraz asi tyžden už nechcela zaspať ani ked sme pri nej ležali, tak som ju začala davať do postielky tak ako píšeš dám lahnuť a idem preč, a malinká tak 5 minut kričí a potom zaspí, a ked sme ju šitkali tak aj 2-3 hodiny trvalo uspavanie, takže si myslím že každe dieťatko je iné a ono by sa malo naučiť ked položiš do pestielky a zhasneš tak že má spať.... naučí sa neboj 🙂

schnek
15. jan 2013

@betuska22 v tomhle věku přichází separační úzkost, je tedy normální, že dítě vyžaduje vaši přítomnost. Právě v tomto období je podle mě důležité vydržet a tu pozornost věnovat.

kaja73
15. jan 2013

celych 9m snivame o nasom babatku,kupujeme mu vecicky s laskou v srdci,fotime si rastuce brusko.........................................preco ked sa babo narodi tak zrazu uz len-ako ho naucit spat same,ako ho oducit od nosenia,ako ho naucit hrat sa same,byt same ..............................ved ho tym ucime v par mesiacoch ako zit bez nas. 😲
je to smutne................ 😢