Ako naučiť 4,5 mesačné bábo samé zaspávať?
Ahojte, chcela by som poziadat o vase nazory, mozno ste mali v minulosti podobny problem. Mala nam od zaciatku vzdy zaspavala na rukach... nekonecne chodenie, natriasanie.... Uz ma 8 kg a fakt mne aj manzelovi ide chrbat odpadnut... tak sme sa rozhodli ze s tym nieco musime urobit. Uz 3.den ju do postielky jednoducho polozime, nechame plakat.... Samozrejme doplname tekutiny, nech sa uplne nevysusi. Za asi 45 minut ju nakojim a okamzite zaspi.
Prvy den bol plac veeeelmi hlasny a silny, ale kazdy den je to trosku tichsie... Ak ste tuto metodu vyskusali, kolko trvalo kym ste babo 'naucili' zaspavat same? Napriek tomu, ze sme vytrvaly, dufam ze vydrzime.... nechceme ju trapit, ale je to aj pre jej aj nase dobro.
Dakujem za prispevky, pripadne nazory
@zuzanockamt Tak s těmi 2 dětmi má @aliza podle mě pravdu, nejde jen o nošení. Když máš jedno, tak tu můžeš opravdu být "jen a jen" pro něj, málokdy se vyskytně něco natolik důležitého, aby se to nedalo skloubit. U dvou - no, jsem na to zvědavá a když Bůh dá a vše půjde dobře, tak to za pár týdnů zjistím 🙂 Ale je jasné, že když potřebuju jedno kojit a druhé zrovna nutně chce jít třeba ven, tak zkrátka oběma najednou nevyhovím, a takových situací se dá vymyslet... Tam už nezbývá než doufat, že to budu umět co nejlépe skloubit navzájem a když už na ty nesoulady dojde, tak to vysvětlit a zorganizovat nějaký kompromis k co největší spokojenosti nás všech.
@melaniaa len to vyplakavanie zanechalo na dietati nasledky, ktore na prvy pohlad nevidis ... a kvalitny spanok sa da dosiahnut aj s dietatom v posteli 🙂
@katkaseiner paneboze! Toto sa ani citat neda. Nehnevaj sa ale co ti to babo urobilo ze ho uz take male tak hrozne stresujes. Ked ho nevladzes nosit tak si s nim lahni alebo nech zaspi pri kojeni len ho nenechaj plakat...chuda dieta ved to zanecha na psychike nasledky. Ma par mesiacov a uz straca jedinu istotu v zivote a sice pocit ze ked mu je zle tak mamina pride.jasne ze bude plakat menej lebo rezignuje.udusi svoje obavy a zial a smutok,lebo vie ze aj tak nikto nepride...
@melaniaa Promiň, ale "obaja sme tu"??? On asi nikdo netvrdí, že to to miminko nepřežije. Ale jaký mu to dá vklad do života? Axistuje názor, že to formuje založení optimista/pesimista, že to může vést v dospělosti k depresím a jiným psych. problémům... To že "ste obaja tu" fakt není argument...
kým je dieťa nemluvňa, potrebuje matku celú. je to jeho jediná istota. teda dovtedy, kým je matka pri ňom. nechať také malé dieťatko tak dlho plakať je sebecké a nezodpovedné. a také kecy že....nechali sme sa ho vyplakať a tu sme...hroza...na psychike sa to určite prejaví...buď skor-bude sa pomočovať...ubližovať deťom v školke...za každú cenu upútavať pozornosť...uzavrie sa do seba...alebo neskor-bude z neho nedoverčivý človek a možno tvrdý realista atď....ja som kojila malú každé dve hodiny deň aj noc do roka...možno si jej tráviaci trakt neoddychol, ale nechcela som prejsť na sunar...a tu som...moje dieťa vie, že sa nemusí nikdy nikoho a ničoho báť, lebo vždy je tu buď mamka alebo ocko...vždy...nie cumlík je jeho istota ale my...mamky, prosím vás, nenechávajte svoje detičky plakať...koľko lásky dáte vy im, toľko vám dajú neskor ony....a koľko budú koli vám plakať, toľko budete plakať neskor vy koli nim...toto je moj názor a aj keď dieťatko toľko plače, že by ste ho najradšej zavreli do trúby, tak to vydržte a noste ho v náručí, nech má tú jedinú istotu....kašlite na svoju chrbticu...veď je to len jeden rok a niekedy len polrok...a potom bude lepšie...a chrbtica vás bude bolieť tak či tak...je to už takmer civilizačná choroba...
@katkaseiner tvoje rozmýšlanie absolútne nechápem,ako môžeš také mále bábo nechať tak dlho plakať. ☹ aj ja mám 4 mesačné a tiež zaspáva len na rukách, a aj cez deň je väčšinu času len a len na rukách.tak aj varíme a so staršími sa učíme a píšeme úlohy.samozrejme vydrží aj nejaký čas na gauči v obývačke,kedže tam sa cez deň zdržujeme a v ohrádke ale je to oveľa menej ako na rukách.nikdy by som ju nenechala takto plakať.
naša už od minulého týždňa zaspí niekedy sama,ked už je unavená. napapá sa,prezliekam ju do pyžama,nechám ju pokopať a ked vidím,že už priviera oči dám plienku,doobliekam,zoberiem na ruky a lež prejdeme do spálne do postielky len položím a vtedy väčšinou už spí.nikdy by som ju nenechávala takto plakať.skús aj ty takto nejako a ked sa unaví daj do postielky 🙂
zkus si to přebrat z pohledu dítěte...jsi jeho největší jistota, důvěřuje ti a počítá s tebou..a když na tebe zavolá, ty nepřijdeš...takhle se u dětí akorát pěstuje nedůvěra v rodiče a myslím, že ti to vrátí...já jsem dcerku taky chovala od narození, zvedla jsem ji pokaždé hned když zabrečela, byla jsem strhaná, ale chtěla jsem docílit toho, aby pochopila, že jsem tu pro ni a nemusí mít strach, když mě zrovna nevidí, že přijdu hned jak zavolá..od dvou měsíců přestala chtít pořád jen chovat, začla si hrát sama a od tří měsíců večer usíná sama..a když zrovna se stane, že nemá den a nechce spát v těch osm, tak se nezblázním a prostě ji máme u sebe...co jsem ale zjistila je, že musím dodržovat její spací režim přes den, čím méně je vyspaná, tím hůře večer usíná..takže zkus zjistit, jestli není chyba třeba tam, jestli rozpoznáváš jeho náznaky, kdy je unavené, večer je třeba už přetažené a i mě osobně, když už jsem hodně unavená, tak nemůžu usnout..každopádně opravdu věřím, že tím, že jsem se jí věnovala, i když to stálo hodně usílí, ale chovala jsem ji seč mi síly stačily, tak mi to vrátila tak, že se v noci budí jen jednou a večer po koupeli usíná buď u kojení nebo sama ve svém pokoji, od tří měsíců spí sama...a myslím, že právě pocit, že ví, že jsme s tátou poblíž a hned přijdeme, ji dává i pocit bezpečí a jistoty..což by asi neměla, kdyby řvala hodinu a nikdo by za ní nepřišel..já rozhodně nejsem zastáncem vyřvávání, to dítě se neprosilo o to, abyste si ho pořizovali a jste to vy, kdo by se měl podřídit, zkuste se vcítit do jeho situace, to kolikrát rodičům pomůže, aby si uvědomili, že to dítě je na tom hůře než oni sami
@melaniaa citam si este raz tvoj prispevok a vidim, ze mas 5-mesacne dieta, pises, ze si ho nechala plakat hodinu, lebo chcel prsnik ... to mal kolko mesiacov, ked si takto experimentovala?
@cawes jo, to je bohužel problém... jsem věčná za českou MD/RD. Asi těžko porovnáme naše děti. Samozřejmě je ideál, pokud máš spokojený dítě, který nemá problém a zvládne bez pláče a nátlaku rodiče přizpůsobit se situaci, je to super. Ale těžko to aplikuješ na dítě, který brečí, resp. bude to znamenat, že buď režim nezavedete a přizpůsobíte se dítěti, nebo ho necháte vyřvat a ono na situaci rezignuje. Dál bych to asi už nerozebírala 😉
@melaniaa nechcem ťa ani odsúdiť za názor, ani nič také...ale moja otázka na teba znie- ako vieš či tvoje dieťa naozaj znáša až tak dobre tento pokus? veď má len 5 mesiacov....nebola by som si taká istá 😒 ako moja dcérka má 15 mesiacov, je kojená, nejakú dobu spávala v postieľke aj celú noc sama, ale to bolo asi od 3 do 7 mesiacov a všetky ostatné mesiace spáva s nami...a veľmi dobre viem, čo je to vstávať k nej každú chvíľu...lebo boli obdobia, že jej v noci prsník stačil raz-dvakrát, ale ešte aj pred časom sa v pohode stalo, že aj 10krát za noc (keď išli zuby napr.)
A môžem povedať, že ani mne a ani manželovi nevadí, že s nami spí...vyspíme sa dobre... 🙂 ale každý sa musí rozhodnúť sám a každé dieťa je iné...
@romcovaklarka
ahoj, som sa ta chcela opytat, ci ste pokrocili s s uspavanim? Nemam cas vsetko teraz citat
@katkaseiner mne starší syn zaspával na rukách do 2 rokov,položil sa mi na plece a spinkal,ked som už fakt nevládala,tak som ho pomaly učila spať vedla mňa,ruku som mu položila na zadoček a robila mu haja haja-pomaly som ho knísala....nechcem nikoho súdiť,ale myslím si,že toto je trápenie dieťaťa....ved ono mamu potrebuje....mám druhého syna a tiež ho občas nosím na rukách,má 10kg a nie je to nič hrozné....nikdy by som ho nenechala plakať tak dlho prečítaj si toto
katarina6
Ach maminky, nenechavajte svoje babatka vyplakat v postielkach aby akoze spali!!! aspon nie do 1roka! Tie babatka este nemaju vyvinutu mozgovu koru aby vas mohli manipulovat!!! to neexistuje!!! placu preto lebo im chybaju zakladne potreby, ktore ovladaju tie casti mozgu ktore maju vyvinute - hlad, smad, pocit samoty - chcu objatie, bolest - rastu zuby, atd....! Ako to mozete robit? vy im vytvorite taky traumaticky blok v mozgu, co im zostane naveky v ich vnutri a prejavi sa to neskor v ich zivotoch..... budu neisti, nebudu doverovat, bojazlivi, problemy vo vztahoch atd..... nebudu mat istoty.... Vy si len myslite ze su ok, ale vy ste len usekli z ich dovery k vam! ani sa uz nesnazia plakat lebo vedia ze nepridete! Precitajte si knihu Rodicovstvo je Veda, alebo jednoducho len CITAJTE SVOJE INSTINKTY A DAJTE NA NE! Ani ja som vela noci nespala ked mala plakala, a ani teraz nezaspi bez objatia.... ale preboha ved su to malilinkati cloviecikovia, a nehovorte mi ze vy ako dospele zeny nespite lepsie ked vas manzel objime.... tak preco od svojich babatiek vyzadujete aby boli samostatne??? ved maju len par mesiacov..... Vydrzte to, utisujte ich, koliste, hladkajte.... su to docasne obdobia, pominu... no musia vzdy citit ze vy ich v tej bolesti, samote nenechate!
@katkaseiner ahoj, ja tu nejdem polemizovat nad tvojim konanim, len ti chcem povedat, ze v tom nie si sama (aj ked to urcite vies 🙂 ). Ja dcerku uspavam od narodenia na rukach, castokrat mam pocit, ze uz som na konci so silami a ze pri najblizsom spanku ju uz necham plakat, lebo uz fakt nevladzem, ale vzdy ked k tomu dojde, tak nemam to srdce pocuvat ju a tak sup s nou na ruky. Najhorsie je, ze potrebuje na spanok vyslovene mna. Ani manzel alebo babka, nikto ju nevie uspat. A tak denne travim asi 3 a viac hodin hojdanim ☹ proste niektore deti fakt nechcu zaspat, hoci uz nevladzu ani oci drzat otvorene.
Ja som skusala aj uspavat ju tak, ze som si ku nej lahla a hladkala ju, tlapkala po zadku, ci spievala. Ale vzdy som sa len dockala placu, pokial som ju nezobrala na ruky. Takze tot moja skusenost.
@boka79 Jé, díky za optání 🙂 No pokročili - krok tam a krok zpět 😀 Začal usínat sám úplně bez nátlaku (resp. třeba párkrát na mě třeba zavolal, ale nebrečel v kuse, spíš s přestávkama a dohromady třeba 5 minut, takže to mi přišlo ok) - přečíst pohádku už v postýlce, chvilku si popovídat a odejít. No a asi je to týden, co se to úplně zvrtlo - nepřišla jsem na žádný "spouštěč", ale prostě večer při ukládání scény, zkouší cokoli, co by oddálilo položení do postýlky, dokonce se vrátil k večernímu kojení, což už nepil dobrý dva měsíce, nechtěl, tvrdil, že mlíko není... No tak teď chce prso, zpívat, povídat, číst, tuli tuli, cokoli jen ne do postýlky. A pak, když ho uložím po dostatečné době kojení, mazlení, čtení atd., tak stejně při mém odchodu zoufale pláče - ale aspoň hned přestane (hned mám na mysli třeba do půl minuty nebo do minuty) a spinká. Zkoušela jsem si ho vzít i k sobě do postele, ale asi ho zas ruším nebo nevím, ale byl za noc několikrát vzhůru, což normálně spává ve své postýlce celou noc. No a abych neskončila pesimisticky, tak dneska jsme sice taky absolvovali večerní maraton mlíko - tuli - zpívat atd., ale potom mi SÁM řekl, že chce do postýlky, hajnul si a po mém odchodu ani nezaplakal, usnul v klidu. Tak kdo ví, kam se to obrací. A kdo ví, kam se to obrátí, až se malé narodí. Rozhodně se ale nenudíme 🙂
ahoj tak to ja si uzivam sve treti ditko s nami v posteli je to tak uzasne s nim usinat a rano se probouzet, nocni kojeni je pohoda protoze nemusim nikam vstavat. jen se otocim a kojim a rano sladousek 4 mesice casto jeste lezi a sama si povida zatimco ja dospavam. Pokud jsem pres den unavena tak si k ni sednu na postel ona si lezi povida ja i ctu knizku nebo pletu ..... nosim ji v satku ona spi a ja muzu na pc nebo myju nadobi.......Na uspavani se mi hodne osvedcil nafukovaci gymnasticky mic.....pekne se na nem hopsa s ditetem na ruce nebo jeste pohodlneji v satku.....ruce neboli.... zpocatuku a je to vyborne na panevni dno myslim noseni ditete v satku.
Moje tchyne hlidala maleho, ked mel cca 8-9 mesicu.. Polozila do postylky a nechala plakat.. Nechala ho vybrecet do totalneho vycerpania,pak usnul!! Hned ako som dosla domov som zistila, co urobila.. Maly hlasite vzlykal zo spanku.. Vzlykal celou noc, i kdyz jsem ho vzbudila, aby vedel, ze som uz doma.. Nezabralo nic.. Proste sialena noc..☹ strasna metoda.. A ze tchyne odvtedy nikdy nehlidala vecer, to snad dodavat ani nemusim.. A to uz je vyse troch rokov.. Doteraz ho uspavame s manzelom.. Ano, je to narocne, ale kym ma stres z toho, ze bude zaspavat sam, tak sam nebude.. Skusila som to nedavno a druhy vecer bol z neho uzlicek nervu, nemohla som sa na to divat.. Takze uspavat budem nadalej..
@hamca a co nejaky babyvak, satek nebo ergonomicke nositko? pak je vsechno hnedle jednoduzsi a u uspavani se da udelat spousta prace 🙂 u nas v tomhle a i pozdejsim veku usinali u kojeni. starsi zacal usinat sam, az kdyz jsme se na tom domluvili a k tomu, ze to sam zvladne dosel sam. to spolecne lezeni, tuleni, zpivani a vypraveni, co se ten den delo a dalsi bude povazuju za jedny z nejkrasnejsich okamziku 🙂
@katkaseiner ahoj...mozno by pomohlo zamysliet sa preco musi 4,5 mesacne dieta zaspavat same? ved ma rodicov a ti maju dieta, starate sa onho urcite uzasne aj v inych veciach tak potom mu mozete dopriat aj uspavanie s vasou pritomnostou 🙂 ano, to nosenie musi byt narocne, ale urcite by ste vedeli najst aj iny sposob, postupne a menej drasticke pre dieta a pre vas....hlavne najvacsia nevyhoda je ze detom do 12-18 mesiacov sa ten spanok tak velmi meni kazdu chvilu ze to co ti teraz mozno bude fungovat, to nemusi o par mesiacov a potom sa bud vratis k rukam alebo budete riesit vyplakavanie kazdu chvilu...ver mi ze ten rok - rok a pol taaak strasne rychlo uleti ze sa aj oplati venovat sa dietatu pri zaspavani a nechciet od babatka nech je hned vzorne 🙂 je to taky vzacny cas a opakovat sa to nebude...ja sa len usmievam ked si pomyslim co som vsetko povymyslala aby krpec spal...ale pomaly a postupne sme dopracovali k tomu ze v 2 rokoch ho mozeme nechat v izbe na posteli a sam o chvilu zaspi...a pritom do 13 mes zaspaval len pri kojeni a 14-17 len pri mne...ale pomaly a postupne sa naucil vsetko, hlavne to pre nas aj prenho bolo bez dramy 🙂 uz sa mi to lahsie pise ale ked mal 5-6 mesiacov tak som pri nom niekedy stravila aj 2 hodiny kym zaspal pri kojeni a potom bol hore kazdu chvilu...a to som chodila aj do roboty 😀
Obe moje deti som NIKDY nenechala vyplakat, Nadka už je veľká, ale zaspava sama zriedka, je pri nej tato, alebo počúva rozprávky, Maťko spi so mnou.
Dnes som sú zrovna prečítala k tomuto krásny článok!
http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/stanislav...
Etologa vůbec nejvíc šokuje způsob zacházení s kojenci: jejich situace se ovšem od dob našeho dětství zlepšila, byť mírně. Odebírání novorozeňat a jejich masové skladování odděleně od matek, kde křičela tak dlouho, až upadla do mdlobného spánku, je asi nejhorší způsob týrání malých človíčků, jaký si lze vůbec představit – kdyby takto v některé zoo zacházeli s novorozenými šimpanzy, dočkali by se dnes brzy kriminálu. Pevně doufám, že je nějaké peklo a v něm se smaží onen pediatrický činovník, který toto „hygienické“ opatření kdysi navrhl.
@zuzanockamt
@misickab3 bohuzial nic ine mi neostavalo - ked sa kazdych 15 minut budil kvoli tomu ze chcel prsnik - a to som ho uspavala niekolko hodin... vy nieste zastanci vyplakania ja zas spania v posteli s dietatom. Nebol to experiment, isla som do toho podla rady isteho dokumentu ktory som stiahla na internete ("nocne dojcenie") a podarilo sa. .. a na druhej strane - ked som zacala s touto metodou, nepoznala som bohuzial tuto stranku ☹ a nikto z mojho okolia nevedel ako na uspanie toho mojho nezbednika...respektive, on zaspaval pekne.. ale ked zaspal pri dojceni...dala som ho do postielky..a ked sa prebral tak plakal... Ja som tu nechcela radit, iba upozornit, ze ked uz chcem nechat dieta naucit zaspavat metodou vyplakania...tak ho nedavam ku dojceniu po 45 minutach vyplakavania..to potom nema vyznam ani siahat po tejto metode... neberte to za zle.. kazdy ma svoje metody a metody ktore neuznava..
Malé bábo vie komunikovať iba plačom. Keď potrebuje svoju maminu pocit istoty zaplače a mamina mu vyhovie. Malé deti odjakživa spávali so svojimy mamami a boli nosené na rukách či chrbte pri práci. A my teraz od nich chceme aby zabudli na to čo majú zakódované v génocha aby boli samostatný už od narodenia? Budeme ako americké mamičky a uložíme novorodenca samého do inej izby s babyfónom a budeme sa čudovať, že z neho výrástol malý psychopat. Mám tri deti a všetky spali so mnou (najmenšia ešte stále)nič nám to nevzalo ale skôr pridalo. Vychutnajme si to kým sa dá.
@melaniaa chapem co pises a preco...ale myslim ze niektori rodicia tak slepo (nie prave Ty) nasleduju metody namiesto vlastneho citenia ze sa stane pripad ktory poznam - kolega postupovali podla nejakej knizky a od 3 mes babatka chceli s manzelkou aby v noci spalo a nedojcilo sa a samozrejme aby zaspavalo same...dopadlo to tak ze po mesiaci-dvoch bola mala pod spodnymi normami /niezeby som tie normy velmi uznavala, ale toto bolo aj evidentne/ co sa tyka hmotnosti...chudatko, pri zaspavani a v noci plackala ze chce mliecko a mamina verila knihe ze ked bude dostatocne vytrvala a bude ignorovat plac tak bude cela rodinka spokojna...pri tak malom babatku mi toto pride ako cisty experiment...a ked zacali opat dojcit aby nakrmili vyhladovane dieta tak uz boli ochotni aj uspavat na rukach a robit aj mozne-nemozne aby to malej vynahradili...ja sa cudujem ze ked ma niekto dieta tak potom mu vadi ze place a nespi a okamzite to musia riesit...
@katkaseiner ako nič v zlom, ale je to len pre vaše dobro, nie pre dobro dieťaťa, ako píšeš. Nepochopím žiadnu matku, ktorá nechá 45 minút revať dieťa samé v postieľke...
@mirkita no tak takých ľudí nepochopím. presne, chcú dieťa, a potom ho doslova týrajú, že ho nechajú hladovať??? A plakať až do úplnej únavy. čo sú to za rodičia? Veď dieťa potrebuje aj náruč a pohladenie a zvlásť také malinké. Niektoré matky by nedbali, aby im hneď novorodenec zaspával sám a prespal celé noci. Určite, sú aj také deti, no sú výnimkou. Naša malá má rok aj trištvrte a stále som s ňou, keď zaspáva. A neberiem to ako niečo, čo je naobtiaž, som s ňou rada, užívam si každú minútu s ňou. Veď čo môže byť milšie ako to, keď zaspáva a obdarí ma pusinkami a povie "moja". Nechcela by som prísť o tieto chvíle a čudujem sa každej matke, ktorá chce o toto prísť...
Nesúhlasím s tým aby dieťa spinkalo s rodičmi v posteli, nevyspíme sa ani my ani dieťa. A keď sa na to naučí tak kedy ho to odučíme? to bude 5 rokov spávať s nami? Ale je potrebné nájsť kompromis. Mne je tiež najlepšie keď mi malý zaspí pri krmení a potom ho len uložím do postielky a spinká. No niekedy máme tiež problémy zaspať, ale určite ho nezavriem do izby a nenechám revať. Keď dieťa plače tak asi niečo potrebuje, či už papať, prebaliť alebo čokoľvek. U nás zaberá pred spaním ho nechám pohrať sa pod kolotočom, potom dáme čajík, pohladkáme a zaspinká. Príp. ešte trošku mliečka ako "dorážku".
Jeeejda, to je skoro, moja mala do pol roka plakala pri zaspavani a mohla som robit, co som chcela. Na nosenie zvyknuta nebola, ale dodnes ju chodim uspavat, od pol roka neplace, no este nikdy som ju nenechala zaspat samu a bude mat 15 mesiacov, pretoze som stastna, ze uz neplace a zaspi do 10 minut, ja si pri nej posedim, pohladkam, obcas pocapkam a spi a uz prespi noc. No ja na tvojom mieste, ak chces zacat s uspavanim metodou odist na par min. atd. by som zacala az od pol roka, ja som tak malu naucila spat cez den v postielke, ale nechodila som od nej prec, v 1 den plakala 2x po 40 min a od dalsieho dna zaspala, no stala som pri nej. Ona bola totiz zase zvyknuta spat len v kociku! A to bolo take, ze hodina uspavanie a 1/2 hodina spanok, hrozne! V postielke spava 1 a pol hod, ak ju teda nebolia zubky ci nie je chora.

@katkaseiner mno poviem nazor neodsudzujte ma ale hned zan... Robis zakladnu chybu - pisala si ze nechas vyplakat a potom po 45 minutach ju vezmes a nakrmis - to je hlavna chyba.. ked uz pouzivam metodu vyplakania neberiem ju na ruky.. ono ide o to ze ked ju nechas vyplakat - a potom vezmes - mala sa ti nauci - aha cim dlhsie placem tym je istejsie ze ma vezmu - ... mna tiez prestalo bavit vstavat kazdych 15 minut na to ze maly objavil ze nieje pri prsniku... tak som ho nechala vyplakat..prvy den plakal cca hodinu..druhy polhodinu..a potom uz len par minut...odvtedy sice uspavam nadalej pri dojceni... ale ked sa maly prebere a nic mu nieje tak zaspi bez placu... kolkokrat ho uz teraz davam do postielky este pri vedomi...a pekne zaspi (ťuk ťuk ťuk🙂 ide o to ze ked uz s vyplakavanim raz zacnes...uz by si ju mala nechat tak.. je to krute..ale nauci sa... viem ze vela mamiciek nepochopi nieco taketo..ale ja som zasa zastanca kvalitneho spanku matky aj dietata a nie pripadneho spania s dietatom napriklad v jednej posteli... maly mi spi teraz sam..a dobre, dosiahla som to trosku krutou metodou...ale obaja sme tu :-P my sme si vytvorili vecerny rezim - kupanie - kasicka - dojcenie - spanok... o tej istej hodine kazdy den a aj to velmi pomohlo..drzim palceky 🙂