icon

Ako naučiť 4,5 mesačné bábo samé zaspávať?

katkaseiner
14. jan 2013

Ahojte, chcela by som poziadat o vase nazory, mozno ste mali v minulosti podobny problem. Mala nam od zaciatku vzdy zaspavala na rukach... nekonecne chodenie, natriasanie.... Uz ma 8 kg a fakt mne aj manzelovi ide chrbat odpadnut... tak sme sa rozhodli ze s tym nieco musime urobit. Uz 3.den ju do postielky jednoducho polozime, nechame plakat.... Samozrejme doplname tekutiny, nech sa uplne nevysusi. Za asi 45 minut ju nakojim a okamzite zaspi.
Prvy den bol plac veeeelmi hlasny a silny, ale kazdy den je to trosku tichsie... Ak ste tuto metodu vyskusali, kolko trvalo kym ste babo 'naucili' zaspavat same? Napriek tomu, ze sme vytrvaly, dufam ze vydrzime.... nechceme ju trapit, ale je to aj pre jej aj nase dobro.
Dakujem za prispevky, pripadne nazory

something
16. jan 2013

@katkaseiner To je fakt pokrok, ze take male babetko straca doveru vo svoju matku a prestava plakat lebo vie, ze nik pre neho nepride..Normalne mi je z toho zle, ja si to nedokazem predstavit, ze by maly reval sam v postielke a ja cumim na bednu alebo do PC. Ale v jednom mas moj obdiv, ze to dokaze. Tak na toto ja by som nervy nemala

vendullka
16. jan 2013

@katulik851 Tak to já Vám budu oponovat. Malá s náma spala od malička v posteli, vyspali jsme se všichni a v roce a půl začala spát bez problémů sama ve své postýlce kterou jsem měla vedle postele a de dvou a půl se pak přestěhovala do velké postele ve svém pokojíčku. Teď s náma opět syn spí v posteli a nedovedu si ani předstacvit, že bych ho u sebe neměla, protože si to užívám že se můžeme tulit. Rychle to uteče a za chvíli už bude spát ve svém pokojíčku a pak už to poetí tak, že se bude chtít tulit s holkama a ne s mámou, takže si to opravdu užívám🙂)))

romcovaklarka
16. jan 2013

@vendullka Tak oponovat - ono každé dítě je fakt jiné. Já jsem se na společné spaní s miminkem vyloženě těšila, ale malej na to prostě nebyl a není! Když v postýlce se budil třeba jednou, dvakrát za noc, tak se mnou v posteli byl vzhůru třeba 6x a druhý den byl nevyspalý a protivný. Že jsem já spala taky na půl oka, o tom ani nemluvím, ale to by nebylo hlavní. Prostě má radši svůj klid, samozřejmě jsem ho vždy uspávala jak zrovna potřeboval - nejdřív u kojení, pak tím, že jsem s ním ležela vedle jeho postýlky, pak jsme četli pohádku, trochu si popovídali a spinkal - no a teď se zase před uložením chce hodně mazlit, tulit a zpívat ukolíbavky. V každém období něco jiného. Nikdy bych ho jen nestrčila do postýlky a nenechala tam plakat do usnutí - ale není automaticky pro každého nejlepší spaní ve společné posteli 😕

vendullka
16. jan 2013

@romcovaklarka To také netvrdím, že je to pro každého to pravé ořechové, jen zase vím, že není nutné, aby tam prcek spal až do puberty a že se to pomalu a v klidu odnaučí docela brzy sám🙂 Jen na to jsem narážela.

katkatomas2
16. jan 2013

Ahojte, moja dcerka ma 7 mesiacov a zaspava sama s dudlikom a so svojou zmolinkou (plienka) ;) Ja si nemyslim., ze je vhodne ak dieta spi v posteli rodicov lebo myslim, ze kazda matka venuje svojmu dietatku cely volny cas ale taktiez ma pravo na svoj priestor a taktiez na chvilku s tatinkom :D Ak to niekomu tak vyhovuje tak budiz. Ja som nemusela malu trapit placom, ale ak aj dieta matka necha poplakat a priebezne pride k postielke, pohladka babatko a da mu najavo, ze je tu pre neho ale nosenie na rukach tolerovat nebude tak je to podla mna v poriadku a zvykne si zaspavat same. Nemyslim si, ze matka, ktorej dieta zaspava same a na zaciatku sa mu to nepaci by malo mat problemy s psychikou. Neviem kde a kto fundovany to vyskumal a radila by som mamickam precitat knihu "kazde dieta sa vie naucit spat"(a urcite nie v posteli rodicov ;)

romcovaklarka
16. jan 2013

@vendullka Tak to jo 🙂 No já si ještě říkám, že jestli druhé mimi u nás bude "spoluspací", tak třeba se nechá nalákat i brácha 😀 Ale nutit ho k tomu, to zas ne, to by bylo na hlavu, že jo 😅 😀

romcovaklarka
16. jan 2013

@katkatomas2 Tak jasně, pokud by matka spala s dítětem a přitom by to rodičům nevyhovovalo a byli by z toho otrávení, tak by to určitě nebylo to pravé ořechové.
Jinak s tím vyplakáváním... Já si myslím - ale je to jen můj názor a to, jak jsem to cítila a dělala já, žádný patent na rozum nemám 😀 - že když dítě nemůže usnout samo a nechci ho nosit, tak mám být aspoň u něj, celou dobu. Pokud i přesto pláče, tak holt se "nedá nic dělat", ve smyslu nepolevím a nezačnu ho nosit, ale budu se mu snažit ukázat, že i přesto jsem tam pro něj. Syn když přestal v 10 měsících při bojkotu kojení usínat u prsa, tak to jinak prostě neuměl, ale přitom u prsa už nechtěl a co teď. Byl z toho sám na nervy a třeba hodinu lozil po postýlce a z toho prvních dvacet minut řval. Ale byla jsem tam s ním, napřed jsem se ho snažila i všelijak hladit nebo utěšovat, i když pak jsem přišla na to, že nejlíp zabírá, když si lehnu vedle postýlky a dělám, že spím. Jednou ze začátku jsem zkusila i z pokojíku odejít, čistě abych zjistila, jestli náhodou nepotřebuje na usnutí naopak klid - ale to byla fakt hysterie a zoufalství, to jsem nedala a hned jsem se vrátila. A takhle (že jsem ležela u postýlky) jsme uspávali dalších asi 8 měsíců.

Na tu knížku, kterou radíš, mám dost negativní názor - respektive na to, aby byla takto paušálně doporučovaná.

Jedním důvodem je to, že jsem to vyzkoušela - podotýkám, že jen JEDNOU - jeden den na odpolední spaní, měla jsem v plánu dodržet celý ten program a "naučit" syna takto usínat, ale po tom jednom jediném uspávání jsem sama za sebe subjektivně a zcela nevědecky naznala, že než toto, tak raději budu syna uspávat do puberty. Řev, řev, řev, celých 50 minut (pomimo těch přestávek, co jsem k němu podle knížky chodila), než usnul. Večer jsem už na knížku radši zapomněla a zase jsem si k němu lehla. A to prosím synovi byl skoro rok a půl, to znamená, že hodně maminek si třeba řekne, že už je "dost velkej na to, aby usínal sám" - žádné miminko.

Druhým důvodem je to, že i sami autoři v knížce uvádějí, že se tato metoda má používat pouze u dětí starších půl roku a i to pouze v situacích, kdy jsou už rodiče naprosto zoufalí, mají pocit, že všechno jiné vyzkoušeli a nic nepomáhá, prostě v těch nejextrémnějších a nejšílenějších případech. Necituju to přesně, nemám teď knížku před sebou, ale takto nějak to vyznívá. Už toto mi stačilo na to, abych to na miminko - kojence - tedy dítě, které má jen pár měsíců - ani ve snu nepoužila.

A jen na okraj - kdesi jsem myslím četla, že snad sami autoři to později olitovali, jaké masové popularity se tato metoda dožila a že to opravdu původně nemělo být myšleno jako všelék pro každou maminku, která chce mít to "pohodlí" položit večer miminko do postýlky a odejít si za svými záležitostmi. Ale to je spíše na úrovni "jedna paní povídala", takže to neberte za bernou minci.

mikymiky
16. jan 2013

@katkatomas2 nechcem sa montovat do diskusie, pretoze takato tema mi trha srdce, ale to, ze dlhotrvajuci plac dietatu vyslovene skodi, vyskumalo mnoho fundovanych, odporucam ti napr. precitat si knihu Rodicovstvo je veda, kde je to vsetko absolutne jasne a logicky vysvetlene (napisala ju detska psychologicka v spolupraci s vyskumnikmi v oblasti afektivnej neurovedy). Od knihy Kazde dieta sa vie naucit spat sa uz distancovala aj sama jej autorka, ktora zostala zhrozena, ako nestastne bola tato kniha pochopena, v tom ma @romcovaklarka absolutnu pravdu. Bohuzial, aj tak to bude zrejme ako hadzanie hrachu na stenu, pokial to chce nejaka zena aplikovat na svoje dieta, vzdy si to niecim ospravedlni ☹

katkatomas2
16. jan 2013

@romcovaklarka ano kazda maminka si musi najst ten svoj sposob a nevravim, ze vsetko co je napisane v knikach treba striktne dodrziavat... Ale napr. ked ide dieta do skolky.. prechadza si tym istym ked prvy tyzden place ked ho tam tato ci mama rano chcu nechat same. Urcite ani jedna maminka nezostane s dietatom v skolke a bohuzial si musi dieta zvyknut. Casrokrat to mama znasa horsie ako dieta. Vtedy sa mamicky tiez zaoberali tym, ze tam dieta chodit nebude lebo place? Ja svoju malu nadovsetko milujem a bez vacsich placov sme sa naucili zaspavat stylom polozim a odidem a neviem si to vynachvalit a vzdy sa mi zobudi krasne usmiate dievcatko. Verim, ze su deticky vytrvalci ale viem aj to ze niektore maminky su na svoje ratolesti prilis precitlivele a casto s nich vyrastu deti, ktore neposluchaju svojich rodicov ale rodicia ich a potom sa cuduju kde sa stala chyba a hadzu to na povahu dietata. Nechcem sa nikoho konkretneho dotknut ale je to moj nazor.

katkatomas2
16. jan 2013

@mikymiky neviem kde som pisala o dlhotrvajucom placi. Skus si moj koment precitat este raz.

tinkax
16. jan 2013

to je fakt skvele cakat od kojenca ze sam zaspi,to uz mi pride ako psychicke tyranie, uz to tu napisali snad vsetky mamicky, nerob to ! to dieta chudatko musi pekne pri tom trpiet, a ty zatial ratas minuty alebo co ? sledujes serial ?, takymto sposobom z nej bude zakriknute nesebavedome dieta z pocitmy menejcennosti, skus si k nej lahnut,nieco proste vymysli ale nenechaj ju len tak plakat, potrebuje pocit istoty, teraz vas najviac potrebuje, zjavne si prvorodicka a myslis ze to nema konca, pri tretom by si vedela ze to trva tak kratko toto babetkovske obdobie a treba si ho uzit

mikymiky
16. jan 2013

@katkatomas2 citala som ho pozorne a reagovala som na: "Nemyslim si, ze matka, ktorej dieta zaspava same a na zaciatku sa mu to nepaci by malo mat problemy s psychikou. Neviem kde a kto fundovany to vyskumal a radila by som mamickam precitat knihu "kazde dieta sa vie naucit spat"(a urcite nie v posteli rodicov ;)"

Ja som ti zas na oplatku radila vyssie spominanu knihu, pretoze zaspavanie dietata, ktoremu sa to podla tvojich slov "na zaciatku nepaci" sa spravidla inak, ako jeho placom dosiahnut neda. Take to "pravidelne pridem k jeho postielke, aby vedelo, ze ho lubim", moze tazko fungovat u maleho babatka, ktore este nedokaze taketo veci vobec chapat. Ine je to s troj-stvorrocnymi detmi, ktorym sa uz da hocico pekne vysvetlit, potreby malych babatiek, ktore su vo vsetkom odkazane na nas, by vsak mali byt prvorade. Ale ako hovorim, kto inklinuje k takemuto typu vychovy, ten si svoje dovody najde.

romcovaklarka
16. jan 2013

@katkatomas2 Mno, napsalas "ak aj dieta matka necha poplakat a priebezne pride k postielke, pohladka babatko a da mu najavo, ze je tu pre neho ale nosenie na rukach tolerovat nebude tak je to podla mna v poriadku a zvykne si zaspavat same..." a potom ještě "radila by som mamickam precitat knihu "kazde dieta sa vie naucit spat". Z toho jsem stejně jako asi @mikymiky pochopila, že sice ty / tvoje dítě jste měli to štěstí, že ono se naučilo usínat samo a bez pláče, ale že jako dobrou / správnou / vhodnou metodu považuješ i tu, co se uvádí v tebou doporučované knížce a to opravdu v krajním případě znamená až 3/4 hodiny pláče dítěte, přerušovaného jen příchody a odchody rodiče po přesně stanovených intervalech.

Tak z tohoto jsme asi obě pochopily, že píšeš o "dlouhotrvajícím pláči".

To píšu jen pro vysvětlení, ne abych se hádala.

sabina84
16. jan 2013

Aj ja moju malu 5-mesacnu dcerku davam spavat samu,ked vidim ze je unavena a aj ked sa chvilu hneva tak vie ze sa ide spinkat a zaspinka,ale inu metodu neviem,na prsniku mi nezaspi v naruci sa uspavat nechce a toto sa osvedcilo aj ked chvilu place.Dam ju tam az ked si pretiera ocka a vidim ze sa pyta spinkat.

evaviki
16. jan 2013

@katulik851 moje dieta zaspavalo zo zaciatku same v postielke.. pak mu zacali rast zubky, tak sme zacali uspavat u nas v posteli, pak som ho prehodila do postielky.. takto to fungovalo, kym ho neoperovali (mal 16 mesicu).. odvtedy zacali sialene nocne mory, kazdu noc sme s nim pochodovali po byte, aby sme ho ukludnili.. jedina vec, co to alespon trochu tlmila, bolo ze spal s nama a ked sa preberal, tak som hned reagovala a aj on citil, ze nie je sam.. Nocne mory mal do 3 let.. inak teraz ho uspime u neho v pokojicku (cca od 2,5roku), kdyz mel nocni mury, chodila som k nemu.. teraz sa pocas noci vzbudi, kolikrat i breci, obcas vola, obcas potichu vstane a vlastne kazdou noc sa presuva k nam do postele.. pre mna je spani s nim jedina moznost ako sa vyspat aspon trochu.. a je mi jedno, ze ma 4 roky.. no a co, nech sa klidne stahuje aj nadalej, kym to potrebuje.. do puberty s nama spavat nebude, tak sa tym netrapim.. .-D

katkatomas2
16. jan 2013

@romcovaklarka ano pisala som knizke ale tiez som nzsie napisala, ze urcite netreba vsetko co je napisane striktne dodrziavat cize u mna znamena poplakat nie 3-4 hodinovy plac. Ved poplakat a nie tyrat ;) musim ist lebosa mi poklad zobudil.. aj tak vas mam rada a respektujem kazdy nazor. Pa

boka79
16. jan 2013

@romcovaklarka

podla mna to znie dobre, myslim, ze ste na spravnej ceste, drzim palce, inak trochu to tu citam a zabavam sa, inak ako aj ty pises, moja starsia s nami v posteli, ked bola mala vobec nevedela spat, ani zaspat , ani spat, stale sme ju rusili pohybmy, teraz uz jej to nevadi, pride, kedy chce, popripade vyhodi tata z postele, ale ako babo u nas v posteli ani zaspat nevedela, lebo som bola pre nu skor na zabavu, ako na zaspanie.. 🙂

kalifa28
16. jan 2013

@katkatomas2 sorry, ale vzdat sa spoločneho spania so svojím vlastným dietatom kvôli trtkačke, odložit ho do postielky, nechat mrnčat a priebežne ho kontrolovat je ozaj terno 😝

something
16. jan 2013

este nieco ma k tejto teme napadlo. Nas maly velky nespac ALE chvalabohuc cez den. A mozno je to aj tym, ze som od vsetkej tej lasky k nemu si stala za jednym, ze proste s nami spat nebude. Ja viem, ze pre niektorych je to super atd. ALE ja som sa bala, ze ho priatel zalahne, ze ho buchne atd. A tak...od prveho dna co sme boli doma z porodnice a aj v porodnici, siel maly na noc do postielky. A tak nas vecer od prveho dna ako sme prisli z porodnice bol taky, ze maly sa napapal na prsniku, na ktorom aj zaspal, hned som ho prelozila do postielky. Velakrat sa stalo, ze s uplne otvorenymi ocami som ho dala do postielky, zhasla svetlo a cakala co bude. A on zaspal. Stalo sa aj to, ze zaplakal, pockala som max, minutu (stopnite si pri placi kolko je minuta, zda sa neskutocne dlha) a zobrala ho znova na prsnik a znova zaspal a znova som ho prelozila a bubal pekne. Mozno je prave to chyba, ze tie deticky sa neprelozia hned do postielky alebo ja sama neviem. Lebo mi cez den zaspavame len v nosici, lebo cez den to na maleho zazracne nefunguje, kolkokrat ho aj z nosica prelozim do postielky a on je v zapati hore. Neviem, len skusam hadat kde moze byt pricina zleho VECERNEHO zaspavania. Inak, strasne casto mam nutkanie vziat si ho k sebe a mojkat ho...ale este som nepodlahla. Lubim mojho Matika na najviac na svet!

kalifa28
16. jan 2013

@katkatomas2 pripomínam, že moj intímny život je v najlepšom poriadku, napriek tomu, že z jednej strany spinká naša 3ročná dcerka a v strede naša 4 mesačná, ktoru kojím, dokonca kedykolvek sa jej zachce...
Však sexovat sa da aj v obyvačke a za efektivne stravený čas s manželom, považujem aj to, ked sa večer vdržime aj dve hodiny pozerat na naše kočky 😉
Asi sme už starí alebo čo....

kalifa28
16. jan 2013

@something Inak, strasne casto mam nutkanie vziat si ho k sebe a mojkat ho...ale este som nepodlahla. Lubim mojho Matika na najviac na svet!
Tak teraz si ma absolutne, normalne, totalne, bezkonkurencne a nadobro ODROVNALA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

kalifa28
16. jan 2013

fuuuuu, idem ja z tadialto kadelahšie, lebo na toto fakt nemám žaludok 😝 😝 😝 😝 😝 😝 preboha ženy (naštastie tých čo maju rozum je tu nepomerne viac) spamätajte sa!

katkatomas2
16. jan 2013

@kalifa28 🙂 ja som to nemyslela LEN kvoli "trtkacke" ale vseobecne. Ja sa velmi rada rozvalujem a moj manzel by malej najskor v noci jednu privalil 🙂 su mamicky ako ty, ze im deti v posteli nevadia a su take, ktore maju deti v posteli a niesu s tym spokojne a napriek tomu si ich do postele od zaciatku davali. Podla mna ma vela deti problem so zaspavanim vseobecne, cize nielen v postielke, ale aj v posteli. A nemyslim, ze ste stari :D mna nebavi sa tu dohadovat o niecom co vlastne ani nema vyznam pretoze kazdy ma na vec iny nazor a tazko sa navzajom jedna druhu o tom svojom presvedcime ;)

kalifa28
16. jan 2013

@katkatomas2 v pohode 🙂 tvoj názor z časti totálne rešpektujem, teplo rodinneho kozuba treba udržiavat 🙂 to vážne, horšie je to s extremom, napr. u something... tam to už hraničí z tažkým protirečením si, kde jedno slovo v zápätí vyvráti to druhé a po dočítaní takýchto slov mám pocit na vracanie aj ja 😝

baris
16. jan 2013

už jsem tu jednou psala, ale nedá mi to, abych nenapsala znovu.

uspávala jsem a uspávám pořád obě holky. Nedjříve na rukách, pak si k nim lehnout. Katuška (starší dcera) nejdříve spala (po uspání) ve své postýlce vedle naší postele a od roka se k nám přestěhovala do postele. Mladší spala (rovněž po uspání) ve své postýlce vedle naší postele.

Loni před vánoci jsme holkám udělaly nový pokojíček a tam jim daly dvě lůžka přiražené k sobě. Já si lehnu doprostřed, holky se ke mě přitulí a usnou. Je to pro mě ten nejlepší pocit. 🙂

Jak usnou, vstanu a odejdu. Občas mě ještě v noci volá starší dcera, kde jsem. Opět stačí si k ní jenom přilehnout a okamžitě usne (já někdy rychleji 😀 😀 😀 😀 😀 😀 , tak tam spím až do rána).

věřím, že některé miminka raději usínají samy - sestra první dceru doteďka uspává na balóně (má 2,5roků), mladší (6měsíců) - uspává na balóně jen na návštěvě, jinak jí položí do postýlky, chytne za ruku a ona usne. Když jí rostou zuby, je protivná, uspává zpátky na rukách (balóně). Ale ROZHODNÉ bych své dítě nenechala usnout vyčerpáním po hysterickém brečení. 😠 Je to malé miminko, nerozumí tomu, proč ho maminka opustila, když jí volá .

romcovaklarka
16. jan 2013

Já jen čekám, kdy si tu někdo založí třeba diskusi "Jak naučit tříměsíční miminko jezdit na kole" 😀 🙄

something
17. jan 2013

@kalifa28 Zaujimave ako niektore mamicky dokazu uplne vsetko otocit. Ja som nikde nepisala, ze neschvalujem spanie v posteli s dietatom a aj napriek tomu to robim!!!!!!!! Ja to neschvalujem a ani to nerobim aj ked mam nutkanie. Takze si myslim, ze tu niekto zase osocuje bezdovodne. Takze vobec nejde o ziadne protirecenie si....tento konik je typicky zensky....pletky, urazacaky atd....chlapi si daju po papuly a pokoj ale zeny nie, tie sa budu urazat...strasne....

hamca
17. jan 2013

@natama nedavno som zacala pouzivat manduku, je to fakt super vec, akurat ze mala v tom vydrzi iba vtedy, ked skacem na fitlopte alebo sa snou prechadzam kolisavym krokom. Ale aspon chrbat uz neboli! 🙂

romcovaklarka
17. jan 2013

@something Já myslím, že to "protiřečení si" bylo myšleno spíše jak jsi psala, že máš hroznou chuť si mimi vzít a mazlit si ho, ale že to vydržíš a odoláš 😅 a v další větě něco jako "miluju ho nejvíc na světě"... Taky mě to praštilo přes oči, i když asi chápu, jak jsi to myslela - že prostě děláš tak, jak myslíš, že je pro něj nejlepší. Jen prostě tyto dvě věty za sebou na mě působily zvláštně.

tinkax
17. jan 2013

a autorka sa uz nevyjadri ako pokracuju ? ja uz radsej nebudem nic komentovat, len dufam ze ho uz nenechava revat kym sa unavi, tak sa to deje asi v detskom domove a nie tam kde ma jedna matka na starost jedno dieta