Ako naučiť 4,5 mesačné bábo samé zaspávať?
Ahojte, chcela by som poziadat o vase nazory, mozno ste mali v minulosti podobny problem. Mala nam od zaciatku vzdy zaspavala na rukach... nekonecne chodenie, natriasanie.... Uz ma 8 kg a fakt mne aj manzelovi ide chrbat odpadnut... tak sme sa rozhodli ze s tym nieco musime urobit. Uz 3.den ju do postielky jednoducho polozime, nechame plakat.... Samozrejme doplname tekutiny, nech sa uplne nevysusi. Za asi 45 minut ju nakojim a okamzite zaspi.
Prvy den bol plac veeeelmi hlasny a silny, ale kazdy den je to trosku tichsie... Ak ste tuto metodu vyskusali, kolko trvalo kym ste babo 'naucili' zaspavat same? Napriek tomu, ze sme vytrvaly, dufam ze vydrzime.... nechceme ju trapit, ale je to aj pre jej aj nase dobro.
Dakujem za prispevky, pripadne nazory
@romcovaklarka NO ono by sa to tak dalo chapat iba vtedy ak by som pisala, ze ho nechavam v postielke revat. Ale ja pisem ze on pekne spinka v postielke, ze s tym problem nie je. Takze aj tak mi to nesedi, ale nevadi. Ved si to kazdy mohol vysvetli po svojom.
Mam 3 deti a dovolim si tvrdit, ze take male dieta tazko naucite nieco take. Preco?? Moj prvy syn bol to, comu sa teraz hovori narocne dieta. Dokonca super narocne, ked kojit, tak kazdu hodinu, ked zaspat, tak jedine pri mame, neexistuje od neho odist bez toho, aby pol panelaku nevedelo, ze mame doma dieta. Na druhy pokus boli dvojicky..ale, a za tym si stojim, odmietam ucit stvormesacne deti same zaspavat ak oni nechcu, po pol roku neriesim, ze necika a nekaka do nocnika, naozaj ma nezabije, ak v roku nebeha a zrozumitelne nerozprava a v troch nerata do desat a nepozna polovicu abecedy. Moje deti su pre mna jedinecne a zazracne a je pre mna stastim, ze tu som pre nich.
Je to skoro alebo neskoro?... Niektoré z vás to robia od narodenia, vlastne neukázali, že sa to dá aj ináč. Tie čo uspávanie s pomocou riešili problém, už dieťatko ťažšie peknou metódou (uplne bez plaču) usmernia aby spinkalo "samo". Nehovorím že tie maminky chcú aby spinkalo celú noc, respektíve že nevstanú a neskontrolujú viac krát bábo, nepodajú mliečko..., ale vy čo hovoríte, že ten čo rieši učenie spánku regulovým plačom je zlý rodič, tak si urobte takéto 2 týždne: Nastavte si pred spaním budík na každú trištvrte hodinku -hodinku. nepárne zvonenie: Pol hodinu ležte bez spánku v posteli (to je v našom prípade podať cumel, upraviť polohu atď, a nasledné hemženie kým nezaspí), párne zvonenie choďte pobyte a v rukách noste-natriasajte-fitloptujte vak o váhe vášho bábätka (to je že podať cumel, cucnutie si alebo akákoľvek pomoc bola neúčinná a dieťa sa prebralo úplne a nielen že mrnká ako v prvom prípade ale že už plače) Noste pol hodinky... a toto opakujte až do rána. V medzičase - ak sa vám podarí tak skoro zaspať-, budete spať pol hodinku a opäť začujeťe známy zvuk 🙂 Deň prežite ako normálne, s rozdielom, že uspávanie je také isté ako v noci.... Ktorá to absolvuje 2 týždne má zlaté nervy, gratulujem... Ale tým to nekončí a robte to ďalej... Pretože ostatné tiež nikde nedali svoje deti a robia to ďalej až do úplného vyčerpania, kedy už niesú schopné dať na druhý deň svojmu dieťaťu plnohodnotnú lásku a opateru. K tomuto kroku uspávania som sa z ťažkým srdcom odhodlala vo veku 8 mesiacoch nášho chlapčeka, ktorý ráno vstával nevyspatý a už po pol hodinke - hodinke si šúchal očká a vykazuje známky únavy, ktoré už sú podľa odborníkov, známky preťaženia, takže logicky vstáva unavený. A stálym uspávaním sa len dostávame do začarovaného kruhu, kedy sa s nášho usmievavého drobčeka stáva menej usmievavý drobček 😅
@sevilka Regulovaný plač? Super termín. ☹ Každý zbytočný plač u dieťatka je zbytočný naozaj. Tvoj pokus skúšať nemusím. Fungovala som , a občas tak stále fungujem, bežne. Každá z nás si praje mať líčka vyspinkané do ružova, mať večer čas len pre seba, otázka je za akú cenu to chceme docieliť.
Nikto z nás tu netvrdí, že je niečo zlé na tom, učiť dieťa spinkať v postieľke, prípadne spinkať celú noc. Veľký problém však vidím v tom, aký spôsob sa na to zvolí. A metóda akú tu zakladateľka prezentovala je naozaj drastická a rodiča, ktorý svoje malinké dieťa nechá vyrevať, mnohokrát som čítala, že až do zvracania, naozaja nenazvem inak ako zlým rodičom.
Treba hľadať iné spôsoby, skutočne prijateľné pre rodiča i dieťa. Dieťa je to, ktoré potrebuje našu podporu a my ako dospelí, by sme predsa mali byť schopní mu ju poskytnúť a nie ho nechať vyrevať.
Možno by si mnohé maminky mohli vyskúšať, čo je to naozaj padať únavou, keď sa niektoré maminky musia denno denne starať o svoje choré, či postihnuté deti. Mnohé tak žijú roky a napriek tomu dokážu byť usmiatou plnohodnotnou matkou.
Ide o to, kto si akú cestu ku svojim deťom zvolíme. Každá im chceme dať správny smer, naučiť ich všetkému, čo treba. Len treba zvoliť správny spôsob a správny čas, kedy je aj samo dieťatko na to pripravené, a nie kedy len rodič chce.
jednu vec nerozumiem. naco maju take "matky" vlastne dieta ☹ mat cim skor pokoj od neho, nech sa preboha neopovazi pomaly ani v noci zobudit, nieto este, aby som ho musela uspavat... je mi z toho fakt smutno na dusi... 😢
jeden z najnadhernejsich pohladov, ked dieta pomaly zaspava, ci uz na prsniku, alebo v naruci, alebo neskor uz len tak pritulene pri boku... tie mimovolne usmevy, ked sa este normalne usmievat nevie, ale pri zaspavani jeho svaliky na tvari ten nadherny usmev vytvoria nechtiac... ten pocit odovzdanosti a dovery... pocit, ze ho clovek chce chranit pred celym svetom... dakujem vsetkym hviezdam tam hore ze som to mohla zazit. tvoja nepohoda je riesitelna, baby uz napisali vela rieseni. nepohoda tvojho dietatka ale bez teba riesitelna nie je. ziadnu inu mamu nema, si jeho jedina mama.
nevymyslela som si ten termín, iba prevzala, ospravedlňujem sa. :( privítam tvoj návrh ako to urobiť... ako docieliť, aby moje dieťa sa v noci akotak vyspalo a nevstávalo unavené... Mám ho nosiť celu noc na rukách? alebo ho ráno po hodinkách dávať spať na pol hodiny-(na rukách, akonáhle zložím, je hore, akonáhle nekočíkujem je hore, na rukách spí aspoň pol hodinu) Aj 5x za deň? Ja už neviem ako ďalej. Mali sme problém s bruškom... Dokonca nám doktor ho musel odplyňovať rúrkou, lebo nič nezaberalo. Vlastne tak to začalo... Jedine ako sa "vyfúkol" bolo hojdaním ak toto nezabralo tak rúrka, prvé 3 týždne a aj v porodnici spinkal krásne, bez pomoci, problém ešte nebol.. Aj keď mal problém tak som ho bez problémov nosila hojdala. Ale bolesti skončili a on už zaspávať inač nechcel, alebo nevedel? Neviem. Viem že zo začiatku sa budil po 4 potom 2 a teraz každú hodinku. Sú chvílky v noci kedy proste aj každú pol hodinku plače. Podávam cumeľ, sťahujem nižšie aby si nebúchal hlavičku, ak nepomáha a plače tak beriem na ruky. Vyskúšali sme aj spánok pri nás. Ja ho nenútim spať keď nechce, ani cez deň, zavádzam rituály... nepomáha, Uspávam keď je unavené. Som v začarovanom kruhu. Aj teraz len čo to píšem som už 5x bola u neho a ukludnovala ho (podotýkam nevadí mi to). Ak aj skúšam túto metódu, tak moj drobček negrcal z toho, nereval hystericky (došla som k nemu), reval naštvane. a reval menej, ako sa nareve za celú noc. Nebola som mimo 45 minút ako zakladatelka - on ani 40 minut neplakal. Všetci tu píšu, že spokojnosť a vyspatie bábätka je najdoležitejšie. Ano, som presne za, ale čo robiť ak mi vstáva nevyspaté? A vyskúšala som všetko. V 4-5 mesiacoch áno je to drastické som za preto to skúšam až teraz, iba píšem, že viem takéto maminy pochopiť. Ja by som to takto drasticky nespravila (nemám to srdce), robím to podľa seba. Ale tiež pri tom plače, či zbytočne? Neviem. Nie je zbytočné takisto nechať dieťa plakať lebo mu niečo nedovolíte a ono sa nervuje, a na rozhovor že to nemože, lebo to nieje pre neho podľa nás vhodná "hračka" reaguje plačom a nepomáha ani objatie (uviedla som to ako príklad), prečo mu to teda nedať? A skor som apelovala na tie príspevky oveľa kritickejších mamičiek, ktoré nepripustia iný názor a výchovu ako majú ony samé. :(
@sevilka absolvovali sme nieco podobne cca 2,5 mesiaca. Zdravi sme vsetci - ja, manzel aj dcerka. Stalo to vela energie a nervov, ale mam doma stastne dieta, ktore mne i mojmu manzelovi absolutne doveruje a hoci nezaspava lusknutim prstov, zaspava leziac pri mne v posteli - nestalo sa to zo dna na den, museli sme k tomu postupne dospiet.
Autorka by měla zapomenout na rady typu nechat vyřvat (metoda kontrolovaného pláče a jiné nejsou nic jiného než staré nechat vyřvat, akorát jsou u toho berličky pro rodiče, aby se necítili tak blbě, jak jim jejich instinkty velí). Možná taky miminko něco trápí, bolí a proto pláče, nemůže usnout, chce to hledat příčiny.
Narazila jsem na jeden článek http://www.svobodauceni.cz/wp/pribeh-evolucniho... - osobně mi to dává smysl. Malá mometálně spí vedle mě a usnula u prsa 😵.
vsak tie deti rovno priviazte k postielke a cakajte, kedy zaspia, urevane, zasoplene, same...
Viete vaše detičky s vami si našli sposob uspávania a vy s nimi, ja by som brala ak by spal pri mne, ak by sa takto vyspal, alebo držať za rúčku, alebo hladkať... Ktorýkoľvek sposob by som brala, ale mne po chvílke týchto pekných chvíl (taktiež si ich užívam) začne plakat, nezaspí. Zaberá len zobrať na ruky a hojdať a hojdať. nezaspí na fleku, len neplače. Mám to nechať tak? A hojdať vkuse? aký je ten vhodný sposob. Podotýkam ak ho uhojdám a ľahneme si v objatí, tak je aj tak za chvílku (max pol hodinka) hore a ja vstávam a hojdám znova. Ale vidím, že aj keď takto "prespí" noc, je nevyspatý. Filmuška18, áno je to krásne 🙂 náš robil aj také Ó bez zvuku s našpulenou pusinkou, išlo mi z toho vyskočiť srdce radosťou. Teraz má iné krásne mimiky. Viem že som pre neho tá jediná, preto som hľadala všetky prijateľne alternatívy, ktoré mi však vobec nepomohli a ďalej a ďalej sa to len zhoršuje. Je mi fuk že si nepozriem film, nevyžehlím, že mám bordel, nevadí, že jem za pochodu, nevadí. Keby mi nevstávalo bábo unavené tak vždy by som v sebe našla silu pokračovať, ale ak vidíte že už aj metóda hojdania zlyháva, čo mám skúsiť? že boli písané rady, aké... toť moj problém, áno asi zlyhávam ako mamina a je to pre mňa ten najhorší pocit, aký som kedy zažila
A na manželův nátlak (budiž mu omluvou období stresu na všech frontách) jsme tuhle metodu jednou někdy v 8 měsících zkusili ☹ (pyšná na to nejsem já a ani manžel), já trpěla, úplně jsme se klepala, malá šíleně brečela, čím dál víc, tohle už nechci nikdy zažít - nakonec jsem ji stejně uspala u prsa, v naší posteli, ze spaní fňukala a následujicí týden se mě skoro nechtěla pustit, v šátku trávila většinu dne, i na záchod jsme s ní chodila, pak se naštěstí dala zase dopořádku.
@sevilka presne tento styl spanku sme mali s manzelom prve tri mesiace.. v kuse... a dvojmo..babatka papali kazde dve hodiny, den, noc.. a samozrejme, ze nie spolu. A to som zial nemohla kojit, ale musela odsavat. Takze.. babo chcelo papat, najskor nachystat mliecko, nakrmit, prebalit, potom uspat, vytiahnut odsavacku, odsat, upratat mliecko do chladnicky, umyt odsavacku, lahnut.. a zacalo druhe babo, tak to vstal manzel.. a az na odsavanie robil pesne to iste.. 😉 Takze presne viem, ako sa citis a aj si pamatam, ze za tri chodiny spanku by som asi aj dusu upisala... a ked niekto prisiel a vzal mi babatka len na prechadzku cez den, tak som si normalne lahla a spala az kym neprisli. 🙂 🙂 Mna pri vasom fesakovi napadlo tiez to, ze mozno sa mu nechce spat vtedy, ked ho davate, to robili totiz aj moje deti.. hadzali sa v postielkach alebo u nas v posteli, plakali, jedovali sa.. tak skuste davat ho spat neskor, nie vsetky deti zaspia o osmej. 😅 Deticky maju rady pravidelne veci, ale to si si uz asi odsledovala, ci nepomaha robit rovnake veci v rovnaky cas.. mozno zmenit jedlo, co davate na veceru, ci ho netlaci brusko.. ja neviem, najlepsie ho poznas ty.. 😉 ale mozem ti povedat, ze aj toto obdobie raz prejde a napr. moj 16-rocny syn by dokazal prespat aj den aj noc uplne sam a bez uspavania.. 😀
no spat sa mu podla mna chce , trie si očká, chytá si uško a hlavne je nervozny, nejde utíšiť ani nosením, ani hraním... Ja som tiež memohla kojiť, takže prípravu jedla a odsávanie poznám 🙂 krmila som striekačkou a čo ja viem čo ešte... To bolo na začiatku 🙂 Potom prišli tie bolesti bruška a s pochopením sa to zhoršovalo. A keď odzneli bolesti bruška nezlepšovalo sa to, iba stále horšilo (to spanie).
Skúšali sme ho dávať aj skor, aby nešiel spať preťažený, aj neskor, či nebude lepšie (skončilo to zase len hojdaním)... nič k lepšiemu. Skúšala som zmenu jedálnička, večere, nechala ho pár dni si na to zvyknut ak bolo horšie vrátila som sa k starému sposobu. rituály robím, skúšala som ich aj nerobiť 🙂 Dieťa je zdravé len akčné. Ja si myslím, že sa budí na svoj pohyb, ak už nemá kam ísť dalej v postielke, tak sa v polospánku jeduje (a ak sa prebere tak nedokáže zaspať inak ako hojdaním. A hýbe sa skoro stále. Ak mu znemožníme pohyb napríklad pritúlením, tak je tiež hore a nervný (ako drobištek miloval byť zavinovaný). On dokonca ani cez deň si o mňa (o nikoho) nikdy neoprie hlavu, keď ho nosím... U kamarátky si na mňa položilo dievčatko na hruď hlavičku a len tak odpočívalo a pozorovalo, u našeho sa to ešte nikdy nestalo, na rukách je spokojný (ak nieje problém so spánkom), ale vždy všetko sleduje a vykrúca sa na strany. Nevidím to ako problém že je živejší a zaujíma sa o všetko 🙂 len si myslím, že ak dieťa nieje ráno vyspinkané tak to už problémom je.
schnečik, má medvedíka s ktorým si tre očká 🙂 a pred spánkom, akýmkolvek sposobom uspávania si jemne ťahá vlásky 🙂 má 8,5 mesiaca
oukej, chlapčiatko spinká, ale predchádzalo tomu 2 hodiny vzdoru pri hračkách, na rukách, dali sme aj fľašku, hned po nej sa pretočil na brucho a zahájil útek.(s kľudom angličana som to s ním absolvovala...) Pokúšala som sa ho uložiť viackrát a aj tak sa to neobišlo bez plaču (bola som pri ňom - blízko) Vzdoroval (so zatvorenými očami) teraz ešte 5 minut kým úplne zaspal... (ráno to bolo to isté) Mňa len zaujíma či za tie 2 hoďky kedy bol zväčša nervný a urevaný, nepomáhalo ani hranie, zábava či nosenie nieje pre neho horšie a nervnejšie, než to že sa 15 minut v postielke pri mojich častých návštevách a opätovným položení (keďže automaticky sa stavial na bok postielky) pohladkaním, šúchaním chrbátika, tľapkaním po zadočku vynervuje a poplače (nie hystericky, iba nervne) a zaspinká. V podstate je to rozdiel 10 minut a a aj ked revka dlhšie pro zaspatí, tak to nepredchádza jeho 2 hodinovým nerváčením... On može byť unavený ako chce, ale proste lozenie a dvíhanie sa na dva je pre neho priorita... Takže zaspatie v klude ležaním neočakávam.
aby ma niektorý nebrali za slovo... o klude angličana, som tým chcela povedať, že dieťatko malo príjemné prostredie bez nervou (ktoré možno odo mňa očákavali, kedže podľa niektorých chcem odložiť svoje dieťa a mať pokoj) a aj napriek tomu bol nervózny a uplakaný
@filmuska18 Tos mi hezky připomněla, už jsem na to skoro zapomněla 🙂 Prvně jsem malého načapala takhle usínat hned v porodnici, jak se u toho tak "usmívá" a byla jsem z toho úplně u vytržení 😵
@katkaseiner ako prepac, moje deti maju 2 roky a 9 mesiacov a 1 rok a 9 mesiacov a do dnesneho dna nezaspavaju same, ale vzdy ich uspavam - proste lezim vedla nich kym nezaspia.
4,5 mesacne dietatko sa ti ani nepostavi v postielke - tak si ju daj proste do postele vedla seba a bud tak pri nej, ked ju nevladzes nosit... ved nikde nikto nevravel, ze dieta sa uspava natriasanim na rukach!!!
ja som svoju maličku od narodenia uspavala na rukach,ked zaspala tak som ju uložila do postielky čo mi už dosť vadilo pretože mam znova problemy s ramenom a od pondelka mame krasnu uspavajucu ovečku podotykam že je naozaj zazračna a moja Zoe zaspava pri nej sama v postielôčke.Ma to projektor kde su zvuky ako pada dažď to ma najradšej,šum mora,tlkot srdca a vietor ale to je troška strašidelne 🙂 fakt to funguje a mame len 3mesiace 🙂 a zaspaveme už same
@sevilka poznam pocit, ked si clovek mysli, ze uz zlyhava. najhorsi je stav, ked viem, ze nieco mu je, nieco nie je tak ako by malo byt, ale neviem co je to, plac, unava, vsetky nasledky... clovek zufalo hlada rady, informacie, frustrovany z toho ze nezaberaju, prvy, druhy, treti, stvrty a ix dalsich pokusov. Najhorsia je vzdy ta faza, kym nevie co sa deje, akonahle sa to preklopi do fazy - ach toto je ten problem, obrat o tisic stupnov, uz staci len vydrzat ale uz vieme co robit. Moj maly mal koliku, reflux, tiez prve tyzdne krasne spinkal, potom to zacalo, zaspinkal, ulozila som, po 15 min plac... vsetky dobre mienene rady sa minali ucinkom, doktorka, laktasne poradkyne, informacie, web, knihy... nakoniec som nadabila na jednu zo stranok a postupne nasla pricinu... reflux s kolikou a k tomu moj nadbytok mlieka, takze sa chudak nadajal len tym prednym, ktore ho nezasytilo a navyse zduvalo a lahko grckalo... nahodou som prisla na polohu, ktora mu pomohla, ked som si vycerpana raz sadla do takeho sikmeho kresla a zaspal mi na bruchu, spal vtedy prvykrat skoro pat hodin a ja s nim. skoro mesiac sme tak potom spavali cez den aj v noci. oblozila som nas vankusmi, aby sme nespadli na zem, ako pises, odsavala predne, zahustovala, ako/tak fungovalo. domacnost vybuch, ale prezili sme, nasli sme pricinu a aj recept. nepohodlny, ale spali sme. problemy zacali ustavat v piatom mesiaci, potom prisiel spurtovy, zas sa to trochu zostrilo, ale uz som mala metody, odsavacku, uz brnkacka. 🙂 vsetko slo bokom, tatinko hrdina, vydrzal, pomahal. nevzdavaj sa, si najlepsia mamina aku ma, zvladnete to, v podstate vsetci to nejako zvladli, nie? 😉 dnes s usmevom pozeram na to kreslo a myslievam na tie noci, ktore sme na nom stravili. 🙂
fakt dakujem za dobre mienene rady.... nechcem malu trapit, skusala som uz fakt vselico... tiez mame projektor, premieta hviezdy a mesiac na strop... ten ma zapnuty, ale ked jej len obleciem spaci vak, uz place... ona jednoducho nevie zaspat sama... ci pri nej nelezim alebo lezim, vysledok je ten isty... mozem ju hladkat, capkat, spievat, mrnkat, jednoducho place. Tuto noc sme to vzdali... kazdu hodinu som kojila... som unavena, chcem len vediet ako jej pomoct. Vsetky co ste ma tu skritizovali, mate bud specialne dieta alebo jednoduchy sposob uspavania... tak je jednoduche kritizovat...
Uz neviem co skusim dnes... viem, mala nie je pokusny kralik, ale takto sa fungovat neda.... unavena a znicena mamina moze byt viac nebezpecna ako osozna....a to nie ze by som jej isla nieco urobit.... jednoducho mozem aj ja skolabovat.... tolko. Tie, co ma chapete, dakujem.
@katkaseiner Nezkoušela jsi ji uspat doma v kočárku? A nebo mě ještě napadá, kamarádčina holčička zásadně od malička usíná ve vibračním křesílku a náš prcek tam usínal taky když jsme nespali doma.
@sevilka... asi som poriadne nepodotkla na zaciatku, alebo to zle vyslo... mala plakala asi 45 minut, ale s manzelom sme ju chodili po par minutkach pozerat, pohladkat, proste som ju nenechala len tak. Viem ze nam dlho trvalo si to uvedomit, ze takto uspavat je chyba, ale prepac, mam prve dieta... pri druhom budem uz urcite mudrejsia, budem sa vystrihat chyb ktore som urobila a uvedomila si. Netvrdim ze planujem dieta hned... urcite nie. Tak snad ma tu nikto neskritizuje za planovanie dalsieho baba.... kedze ine tu uz v tejto teme ani necakam... Skusila som uz fakt vselico... mozno aj vsetko... aj z lustra by som visela keby to pomohlo, ale nepomoze...
@vendullka aj do kocika ju vkladam tak, ze ju aspon trosku popestujem, potom uz neprotestuje, lebo sa kocik hybe. Kresielko mame, ale nema ho zial rada... radsej sedi vo vajicku, ale uz vecer sa nenecha uhojdat ani v nom. :( Uz len fit loptu som neskusala, ale dnes vyskusam... hoci.... ked si s nou sadnem, bude to cele o proteste :(

autorka doteraz predychava to, ze za svoju supermegauspešnu metodu nezožala pochvalu, ale spršku kritík
@tinkax