icon

Ako naučiť 8-mesačné dieťa liezť?

vanessav
14. feb 2023

Dobrý deň,

chcela som sa spýtať ako vaše detičky sú na tom s lezením.
Moja dcéra ma 8m a 5dni a stále mame problém s lezením. Keď je na brušku tak sa skusa hojdať dopredu- dozadu aj sa raz za čas pohne. Najviac sa jej darí rukami odtlacat dozadu a otáčať sa na mieste. Keď jej chytím nôžky tak sa odrazí dopredu aj rukami sa snaží ťahať ale sama to nerobí. Snaží sa často stavať na nohy keď ju mám na sebe a včera som ju skúsila dať do choditka (pavúka) a veľmi pekne jej to išlo. Na nohy sa postavila a podarilo sa jej aj pohnut dozadu a 2x dopredu. Chodili sme aj na cvičenia do Vítal Clinic a cvičili sme s loptou ale viac mi plakala aj doma pri cvičení. Nevnímala čo vlastne robíme len plakala. Sedieť keď ju posadim sedi sama. Na všetkých povrchoch. Už má aj napadlo či nebude jedno z deti ktoré skratka preskočí stvornozkovanie a rovno bude chodiť. Je to možné? Prosím poraďte mi ako ste to mali vy pripadne čo odporúčate.
Pôrod sme mali v poriadku isla vaginálne a je veľmi šikovná už aj snaží rozpravat čo to skôr “mama, baba, tatatata” , zubky mame 3 vonku a pretáča sa sama z bruska a chrbatiku.

Vopred ďakujem za všetky vaše odpovede ❤️

Strana
z3
aurora33
16. feb 2023

@zuzkaemmka17 ocividne sa v tejto problematike absolútne nevyznáš. Treba si nasjkôr niečo naštudovať a potom útočiť na iné komentujúce.
@venividivikinka ma vo všetkom pravdu.

erinka90
16. feb 2023

@vanessav Nas zacal liezt ked mal 10 mesiacov. Teraz mal rok, a az teraz sa skusa postavit sa. Maju cas niektore deti. 🙂

lacibo
16. feb 2023

@aurora33 ja som ju urcite neposadzovala, kym si sama nesadla, podmienky mala vyborne, dost priestoru aj casu na hru na deke na zemi..jednoducho ju to nikdy nemotivovalo k tomu aby stvornozkovala..aby sa tak presuvala...ona, ked sa maja coho zachytit, sa dvihla na nohy uz ako 8 mesacna..aj na mojich kolenach. Stale sa vzpierala na nohy..chodit sama zacala ako cerstvo 11 mesacna..u syna aj mladsej dcery to bolo inak..mimochodom posledna sa zacala plazit, stvornozkovat aj sa postavila v priebehu 2 tyzdnov az ako 12 mesacna..tiez nemala vytvorene podmienky??.. ako 2 rocna sa vysplhala na vysoku preliezku, po schodoch ako dospela..vie sa korculovat, od 3 rokov bicyklovat bez pomocnych, plavat..je sikovna a obratna..tak mi tu nehovor, co a ako ma byt..je to vysoko individualne, aj ked su podmienky idealne..

monitamoni
16. feb 2023

@vanessav tiež sme sa trápili a lákali rôznymi vecami, aby liezla za nami. Podstatné je, že má čas začať liezť do 10 mesiaca. Úsek kedy by dieťa malo začať loziť je od 7 do 10 mesiacov.

aurora33
16. feb 2023

@lacibo nemusis na mňa útočiť, nerozumiem prečo si taká prchká. Ano všetko je vysoko individuálne, takže ti odpovedám len takto všeobecne. Aj keď dieťa stvornozkuje aj ako 12 mesačne je to absolútne v PORIADKU. Keď si pozrieš moje odpovede tak uvidis že píšem že aj pri chôdzi ma dieťa čas do 18 mesiacov. Moje deti tiež začali každé stvronozkovat v inom čase, syn sa postavil už ako 7 mesačný čo bolo strašne skoro preto som mu UPRAVILA PODMIENKY, aby sa nemal za čo ťahať smerom nahor, pretože viem že to nie je správne. Čiže ano aj moji boli motoricky veľmi rýchly ale mne šlo o kvalitu pohybu čiže ja som ich vedome mierne brzdila aby bol pohyb vykonaný správne. čiže toto nie su preteky kedy ktoré deti začalo stvornozkovat či chodiť alebo bicyklovať alebo sa štverať na vysoké preliezky skôr.
Písala som autorke čo by jej dietatu mohlo pomôcť. Význam sa v tejto problematike. Ty si na mňa zareagovala tak som sa ti to snažila vysvetliť. Ale toto mám zo svojej praxe a budem si stáť za tým čo píšem.

zuzkaemmka17
16. feb 2023

@aurora33 samozrejme

zuzkaemmka17
16. feb 2023

@aurora33 samozrejme, nevyznam sa, lebo ponukam svoje skusenosti a pohlad

lacibo
16. feb 2023

@aurora33 ved v poriadku..kazdy sme v niecom inom odbornik..mna zamrzelo len to, ze si pisala, ze ak moja dcera nestvornozkovala, tak nemala vytvorene na to podmienky..s tym sa nestotoznujem..aj ja si myslim, ze spravne posobit na dieta od narodenia je zaklad..v tomto s tebou max. súhlasím😊

aurora33
16. feb 2023

@lacibo v žiadnom prípade to nebolo myslené ako útok na teba. To už je skor taký náš fyzio slovník. Proste ak je dieťatko v poriadku (vnútorne podmienky su ok) v tom prípade sa treba zamerať na tie vonkajšie.
Ak som sa ťa dotkla, tak sa ospravedlňujem a nebuduce sa posnažím pisat zrozumiteľnejšie.

lacibo
16. feb 2023

@aurora33 v poriadku..tvoja práca je luďom pomáhat..rovnako ako aj moja..preto ta viem pochopiť..pekný deň

mamusa123456789
16. feb 2023

@vanessav prosím ta choditko rovno výhod, ničia tým malej chrbticu, zadať ju tiež nedávaj, kým si nesadne sama... Moja najmenšia sa najskôr presúvali tak ze sa kotulali, potom sa začala dávať na 4 a hojdala sa dopredu-dozadu a potom, začala veľmi opatrne a pomaly lozit a po 2-3 týždňoch lietala po chalupe po štyroch ako šialená... Takže sa neboj, je to na dobrej ceste, za chvíľku sa rozbehne

Strana
z3