Ako naučiť deti upratať si hračky v izbičke?
ahojte, ako naucit deti upratovat si hracky v izbicke?dakujem
@halienka moj bude mať o mesiac 4r a pomaha len vysavač 😅 alebo ak mu poviem že pride navšteva..on sa nechce hanbiť tak uprace,len pre mna upratovať nechce 😀
no vela x sa stane že on si aj uprace a pride moje male tornado-druhe dieťa a izba je hned v horšom stave ako bola predtym 😅
dnes rano moja slecna vstala bordel v izbe ako vtanku tak som jej zobrala hračky...mala sa rozplakala a vykrikla ako jej mozem taketo veci robyt a odisla do skoly....xexe to este nevie co bude dalej 😉
Bratrancek si zacal upratovat sam od seba ked videl jeden diel Macka Uska kde si macko pred spanim neupratal a potom tie hracky v noci behali po izbicke 🙂 nebal sa, akurat si z toho zobral priklad 🙂
JA malu k tomu vediem odkedy ma svoju izbicku a hra sa tam,ci sama alebo s kamoskami...nemozem povedat,ze vzdy,ale vacsinou si uprace,nie je to akoze najednotku,ale aspon sa snazi-ci uz lego,plastelinu,a pod.....myslim,ze treba ist nato formou hry,nie krikom alebo plieskamim po zadku,to robi este vacsiu zlobu,aspon u nas...ja to riesim,ze ju vezmem,a poviem:Pod upraceme hracky ,aby od nas neodisli,ked budu lezat na zemi bude im zima,budu plakat,a pojdu druhemu dievcatku,ktore ich da na miesto....alebo podobne,a zabera to,alebo ze pridu smetiari a nahadzu ich do kosa,ked budu rozhadzane....dieta by asi malo byt k poriadku vedene od mala,aby potom nezacalo vystrkovat rozky,musi vediet,ze ma aj nejake povinnosti 😉
Mojej malej keď povieme že nech si pekne uprace izbičku lebo príde možno nejaká návšteva a by sa jej smiali, že tam má neporiadok alebo jej poviem, že jej kamarátky si tiež upratujú tak sa zahanbí a tak upratuje jedna radosť 🙂 Ale v škôlke ich to učia tiež: pekne si po sebe odložiť hračky.
@bodka13 poradil...mala je komplikovana jednoducho ak jejnieco vysvetlujem ona ma nepocuva nevnima.ju napadne si stiahnut na ulici gate tak si ich stiahne.doktor mi povedal ze deti s ADHD su take impulzivne a tvrdohlavé.zakážem jej tv alebo ist von ona absolutne nič jej to nevadí ved čo...ona je odmalička tvrdohlavá.snažím sa vysvetlovat jej všetko a ona ma má na haku...ale ked už vidí že som moc nahnevaná tak sklopí uši oči a ide.ale uvidíme ako to bude teraz.ale som povedala už neustúpim ani za svet.darmo je to pravda nie len deti ale aj rodičia sa učia.a nikto neni dokonalý ani moja dcera ani nechcem aby bola lebo ani ja niesom len musim naist nejaky sposob ako ju naucit poriadku a rešpektu...chvilu to asi potrva 🙂
@kacickah ahoj, ja mám syna síce nemáme potvrdené adhd, ale doktorka vravela že je tak tesne na hranici, takže pochopím že čo prežívaš. u nás zabralo to že sme zaviedli červené a čierne bodky. ked niečo spravil čo som očakávala tak dostal červení bodík,ale naopak ked bol zlý tak čierny. za desať cervených dostal maličkosť ale za päť čiernych mi musel dať on sám do jednej tašky 5 hračiek , ked mi ich nedal tak som zobrala ja a nenechala som len tak. s krikom u nich nedosiahneš vôbec nič, ja som sama nato prišla že ked mu to niekedy poviem aj 10 krát aj viac už mi lezie na nervy ale potom to už spraví, ver mi že to funguje síce to trvalo pár mesiacov ale zvikol si na to a už mu ani nemusím brať hračky 🙂 . to jednoducho musíš vydržať a vo všetkom jej pomôcť, oni musia mať vo všetkom jednoduchosť a hlavne režim bez toho u hiperaktívnich to jednoducho neide. neviem akom ste štádiu ale časom to prejde vyrastie z toho. hlavné je že jej musíš dôrazne povedať, že napr. ked si neupraceš hračky nebudeš hrať na počítači, alebo vymysli si niečo čo na nej zaberie, ale vždy jej musíš povedať, že ked niečo nespraví tak čo ju čaká, a ked to neurobí tak musíš sľub dodržať ale nikdy nie krikom, u nich to vôbec nezabere. držím ti palce.
@tunzal ahoj,ja možem malej niečo povedat 5 krát a absolutne nič.moja mala vstane rano o piatej a je schopna fungovat až do desiatej ale naštastie som si ju naučila že o pol ôsmej do postele.snažíme sa ju nejak unavit zamestnat ale nič jednoducho ako keby bola na baterky čo sa nikdy nevybijú.a ak ju niečo nebavý tak to ani robyt nebude.krik nezaberá ..som zvedavá ako bude reagovat ked jej nevrátim dnes hračky či to zaberie.dnes som jej urobila zoznam jej poviností.mala je tvrdohlavá a totalny flegmoš.aj v škole ma učitelka s nou problém....lieky jej dávat nebudem a ani nechcem mame odskušane a bolo to ešte horšie,ale doktor povedal Pevné pravidla,neustupovat a hlavne pevné nervy vraj stoho vyrastie....len sa bojím aby nebolo neskoro.ale skúsim tiež tie bodky.len sa bojím že chvílu to bude brat vážne a potom si s toho nebude robit nic 🙂
ahojte 🙂
ja som svoju dcerku zapajala do upratovania hraciek uz asi od 18 mesiacov ...neviem to presne 🙂 vzdy ked ide spinkat, ci uz na obed alebo vecer, musime to poupratovat 🙂 samozrejme nie vzdy sa jej chce, ale mame to ako ritual a samozrejme jej niekedy pomozem ja, ci manzel 😅
vzdy ju pochvalim, ked si poupratuje a ona je potom takaaaaaa pysnaaaaa 😀 😀 .....niekedy ked ma chut, poupratuje aj sama ( napriklad skor ako sa vratim z WC 😀 ) a len ma taha za ruku, povie "ukaem" akoze mi chce nieco ukazat a ukaze na upratane hracky 😀
treba motivovat a chvalit, chvalit, chvalit 😀
@mummy01 plne suhlasim s tvojim postojom
@kacickah no lieky iste nie, to by som nedávala ani ja, jedine trpezlivosť a pevné nervy. v škole to máš povedať učiteľke že je hiiperaktívna ona by mala vedieť ako na nu, to u nás tiež bolo tak, sice sme v prvom ročníku zažili všetko možného, ja ešte mám tú výhodu že veľmi ľahko sa učí, aspon tým nemáme problémi ale učiteľka mu musela dať viacej uloh aby ho zamestnal, lebo sa veľmi nudil, aj mi to niekolkokrát vravel že on neide do školy lebo sa tam nudí. dali mu viacej úloh a bol pokoj. oni to vedia ako na to, aspon by mali vedieť.
to vidím že si nato prišla že krik nezaberá ešte budú frustrovanejšie a to tiež viem že ked mu niečo kážem tak ani za svet, môžem si aj na hlavu stáť. nebude neskoro neboj sa to prejde rokmi to bude lepšie a lepšie, to som si aj zbadala lebo teraz je už druhák a cez prázdniny mu už aj skola chýbala. v škole nám velmi pomohlo že učitelka mu umožnila sedieť sám v lavici, tak to je ovela lepšie lebo on mi potrebuje veľmi vela rečniť, je schopný od rána do večera len hovoriť a hovoriť. vždy ked ideme niekam, tak som mala nervy že ako sa bude správať, teraz sa mu to už dá vysvetliť že ako sa má správať a aj to tak spraví, niekedy si síce vykolají ale to už je vpohode.
@tunzal učitelka o tom vie aj papiere som jej odniesla a sama povedala že jej dáva zabrat 🙂 vidím že naše deti sú rovnaké.verím že ked je stanovím jasne pravidlá a neustúpim tak sa polepšíme obe 😉 deti s ADHD sú ine ako tie ostatné,a moja malá je výnimočná teda hlavne premna,keby bola trochu kludnejšia a trošku ma viac vnímala bola by som spokojná.a hlavne keby si plnila to čo má... 🙂 ale to ma bude stát ešte trochu nervov....
@kacickah potrebuješ pevné nervy ale každý den to bude lepšie ked si stanovíš pevné pravidlá a v žiadnom prípade neustúpiš. len sa drž a nezabudaj že nič u nej nevyriešiš s krikom,aj ked sa to zdá byť niekedy ťažké, ale ja vidím na svojom že je to už ovela lepšie ako bolo napr. v škôlke alebo prvom ročníku. tak sa maj
dcérka má dva roky, ale tež ešte upratujeme spolu (a začali sme po roku, roku a pol asi, keď už vedela behať aj s niečím v ruke 🙂 ). veľa zvládne aj sama, hlavne keď ide o miesto, kam hračky patria. to si pamätá perfektne.
a zistila som, že najlepšie sú pre ňu šuflíky, alebo poličky, prípadne farebne odlíšené krabice max do výšky jej bruška... a tiež jej pomáha pri samostatnosti, keď poviem konkrétne, kam ktorá hračka patrí. napr. lego do krabice, bábika do postieľky, plyšáky na posteľ, knižky na policu atď...
ukázať mu to .. pomôcť a motivovať ... a postupne sa to naučí http://akoapreco.com/ako-nakupovat-hracky-pre-deti/

tak my uz upratujeme si od 18 mes...ale tak ze spolu-krpec mi pomaha
podla mna chape co od neho chcem ked poviem ze treba upratat hracky,,lebo ked on nieco chce a kazem upratat tak je to do 1minuty,,ale ked sa mu nechce robi opicky a vyskiera sa 😠
no momentalne mame fintu ze ked si to neuprace tak volame jeziskovi ze tie hracky si pride zobrat naspat!!! a vacsinou to zabere
alebo mu jednoducho hracky zbalim do krabice a vylozim na skrinu,,v kratkej dobe su tam uz 3 😅 😅 😅
ked bude treba pojdu aj dalsie...ked vie rozhadzat tak nech sa uci aj upratat 😉
inak je sikovny,,rad pomaha vysavat ,,utret prach,,dava pradlo do pracky ked ideme prat,,velmi rad pomaha v kuchyni-teda skor zavadzia 😀
ale idem nanho tak ze ho poprosim nech mi pomoze a on je najstastnejsi ked moze pomahat 🙂 🙂 🙂