Ako naučiť dieťa na nočník?

14. júl 2022

Ahojte, prišla som si po radu od skúsenejších mamičiek lebo už neviem čo robiť. Doktorka mi povedala, keď mala dcéra 10 mesiacov aby som ju začala dávať na nočník. Lenže ona nechce. Nechce tam sedieť stále ide preč a uteká. Postaví sa, berie nočník a ide preč. Ona sa s ním bude radšej hrať ako tam sedieť. Ešte sa jej ani nepodarilo doňho vykonať potrebu. Dávam ju aj po zobudení, ale to je to iste, ona radšej počká a vycika sa potom do plienky. Snažím sa ju aj zabávať, čítať knižky ale nič nepomáha. Malá má už 15 mesiacov.
Keď som videla že sa jej tak naozaj nepáči, že sa zlostí tak som jej dala s nočníkom na pár dni pauzu.
Ako na ňu? Ako ju to naučiť? Alebo ešte len nie je pripravená ?
Ďakujem za rady

andreakotesova
14. júl 2022

Moje deti nikdy nesedeli na nocniku, jednoducho tam sedieť nechceli. Začali rovno s WC.

bucko555
14. júl 2022

Moja malá až hysak keď mala ísť na nočník lebo niekto povedal že už by mala cikať tak a ona nechcela potom sa to naučila keď chcela ona a nie niekto druhý

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
panelacikova
14. júl 2022

tak s týmto som to mala úplne super. kakať sa mi začala pýtať sama od seba v necelom roku. jednoducho neznášala, keď mala naložené v plienke. no a cikanie som vyriešila tesne po roku ja. keďže moje snahy o nočník hádzala za hlavu, tak som jej dala gaťky (také tie špeciálne s igelitom vnútri) a keď sa dočúrala, ukázala som jej nočník, že sa mala pýtať (rozumela mi všetko, len nerozprávala. a povedala som jej, že bude chodiť pocikaná 😀 aj chodila. asi 15 minút. potom sa začala z toho vyzliekať. toto som urobila v daný deň len dvakrát a problém skončil. začala sa pýtať aj cikať 🙂

zuziiiii
14. júl 2022

Naša tam sedí od 7 mesiaca aj sa vykaka, vycika doň, zatiaľ je s ním kamoška, ja jej zapnem rozprávku niekedy a sedí na nočník u, zatiaľ sa stále podarilo jej vycika aj vykakat. Skus jej pustiť rozprávku ani tak neposedí?
Mame ten hrací nočník z fisher price

21anjelik19
14. júl 2022

Moja má 20 mesiacov a ešte nevie, tiež mala až hysák keď som ju dala a to mi predtým chodila 3 dni krásne a zrazu blok a neviem prečo,.....vždy keď sa opýtam či ide cikať do šerblíka tak začne plakať.. dala som jej čas , za mesiac skúsime znovu

beata_k
14. júl 2022

5 mesiacov ju trapis nocnikom? Nechaj tak. Pripavene dieta sa odplienkuje za par dni. Nepripravene mozes posadzat aj kazdu hodinu a nepochopi co od neho chces.

nykkushka
14. júl 2022

Základ je do ničoho nenutit. Ak ma hisaky z toho, nechať tak, odložiť nočník na viac ako pár dní. Nechať jej ho na hranie, okuka čo to je, bude skúšať bábiky, plysakov atď.
15m je podľa mna ešte malinka a hlavne "hlúpa" (bez urážky) aby pochopila, čo s tým.
Naš sa naučil až po dvoch rokoch, za pár dní bez nátlaku, kriku. Jednoducho začala chápať, že je to lepšie ako mokrá špinavá plienka, tak to išlo rýchlo.
Áno, dr mohla povedať, aj my sme skisali, ale štýlom - poď si skúsiť sadnúť, nemusíš kakat, cikať len aby si vedel, že načo to je. Tak keď bol menší, sedel na ňom aj hodinu oblečený.
Ale 10-15 mesačne bábo je ozaj ešte malinke (česť výnimkám)

zuziiiii
14. júl 2022

Ale ženy majú pravdu, nenútit ak nechce nechaj, vyckaj ma čas.
Moja tam rada posedí aj si sama sadne, už pár krát prišla aj za mnou, ku mne a taky zvuk dala ako keď tlačí, tak som jej plienku dala dole posadila na nočník a kakala.

zuziiiii
14. júl 2022

Samozrejme mali sme už aj také nehody, že sa vykakala do nocnika, kým kakala ja som odbehla do kuchyne... Prídem za ňou o chvíľu, a ona už z nocnika dole a ochutnávka🤣 už sa zoznamovala co to je. 😁 🤷‍♀️🤦‍♀️

mamamasama
14. júl 2022

Je vtipne ako tu dávate deti sediet na nocnik pomaly od pol roka 🤣 Ja som na to pekne 2 roky kašľala, neriešila a teraz v lete som skúsila. Cele odplienkovanie trvalo bez stresov a nervov "az" 3 dni. 🙈 Netlačte na pílu.

panelacikova
14. júl 2022
nwnw
14. júl 2022

Postav nocnik veda WC a ked bude ready, tak bude chodit s tebou. Hento na silu posadenie, len averziu vypestuje.

marianarem
14. júl 2022

Ja som vobec neposadzala na nocnik, zacali sme rovno zachodom az v 2 rokoch. Ale to som na malom videla, ze ak by to aj dal do nocnika, bola by to nahoda. Dlho som videla, ze si ani jednu potrebu neuvedomuje, nikdy si ani nevsimol, ze sa precikal, ked bol nahodou holy a pocikal sa, tiez si to vobec nevsimol. On je taky intelektual, recovo a rozumovo velmi vyspely, ale motoricky a s tymito potrebami bol skor pozadu. Ale nakoniec sam dospel k zachodu.

andreatytler
15. júl 2022

My sme odplienkovali za necely jeden den, ked mal syn asi 2.5 roka.

Mal nocnik na hranie od 1.5 roka.
Robil mi doprovod na toalete odkedy vedel stvornozkovat a vsetko sme komentovali a vysvetlovali.
Sledovala som ci ma znaky ze je pripraveny. (Schovava sa ked kaka, zaujimal sa o to co sa robi na zachode, chcel to aj on robit, vadilo mu ked je mokry, vedel hovorit, vedel si sam obliect a vyzliect nohavice.)
Jedno sobote rano som dala nocnik do kupelne, nedala plienku, iba teplakove nohavice a povedala ze ked pojde pipi alebo pupu, tak nech mi povie, budeme utekat a urobi to do nocnika, ze ja pockam za dverami aby mal sukromie. Potom to moze vyliat do zachoda, splachnut a pri hovienku moze aj pouzit spray.
Pocikal 5 nohavic a vobec sa mu to nepacilo. Vzdy som prezliekla a povedala ze nech nabuduce urobi pipi do nocnika.
V sobotu okolo 17:00 urobil prve pipi do nocnika. Urobili sme velku oslavu.
Odvtedy cika a kaka do nocnika.
Na spanok este davam plenku a budem davat az kym nebude aspo tyzden sucha.

basska_b
15. júl 2022

Moje deti isli na ocnik, az ked tam obsedeli, cize v 2 eokoch. Mam dve kamosky, ktore davali deti od roka na nocnik, deti maju aj take pasivne a pokojne povahy, cize slavili uspechy. V 2 rokoch prisiel vzdor a na nocnik ani za svet.... jedna vobec nepochopila, na co to je, jeden den pekne cika, druhy den ma 100 nehod a takto to strieda. Su znaky pripravenosti a kym ich nemali, netrapila som sa tym

kris_tin257
15. júl 2022

Syn vôbec na nočník nechodil iba si tam hračky dával, začal chodiť rovno na wc. Nočník bol preňho Max jedno obdobie stolička pred TV iné využitie nemal 😊

81anina
15. júl 2022

moj dostal nocnik na prve narodeniny. Vyse rok a pol nan sadal prach lietal cez celu izbu atd. Nechcel na nom sediet mohla som sa aj na hlavu postavit. Tak som na to kaslala ked mal viac ako 2 roky som obcas skusila hysacil nechcel zase som cakala az ked mal 2r7m konecne posedel tak sa odpienkoval za 3 dni. A teda keby mi dr. povedala ze ho mam tak skoro posadzat no vypocujem a idem si svoje. Nenutim a nestresujem decko len preto lebo dr. povedala 😨 Isli sme na to podobne ako andreatytler vzdy ked sme ho prebalovali vysvetlovali sme mu dlho predtym ako sme odpienkovali ze je uz velky bude cikat a kakat do nocnika, citali sme knizku co je to hovienko, chodil s nami na wc. Ked sa pokakal do plienky tak sme mu ukazali hovienko aby sa neskor nebal a nedostal blok keby ho prvy krat uvidel v nocniku.To je velmi dolezite viem o detoch co sa zlakli a dostali blok ked sa prvy krat vykakali do nocnika a potom velky problem so zadrziavanim stolice. Chodi vylievat nocnik do wc splachuje zamava povie ahoj ciko a kako. Zo zaciatku som davala lentilky ked sa vycikal do nocnika neskor uz netrebalo..

andreatytler
15. júl 2022

@81anina Ano, mne to tu mamicky poradili ze treba budovat vztah k hovienku.😀 Synovi som musela ukazat hovienko po kazdom prebalovani asi od 2 rokov a vzdy sme hodnotili ci je male, alebo velke a tak. Zaroven to bola prilezitost ho naucit ze hovienko sa nechyta, ze su tam bakterie a ak by chytil bol by cely spinavy a bolelo by ho brusko. Ak sa dieta tesi na to ze v nocniku uvidi svoje hovienko, tak ho tam s nadsenim urobi.

81anina
15. júl 2022

@andreatytler aj moj sa vytesuje stale ked sa vykaka. Hovori ze urobil hovienko ako slonik 😁