icon

Ako nazývate u malých deti cikanie?

alianan
10. jan 2023

Ahojte mamičky, chcela by som sa spýtať, s rodinkou sme sa presťahovali za rodinou na východ SR do KE, detičky 4 a 6 nastúpili do škôlky a my si s manželom nemôžeme zvyknúť používaný výraz v škôlke "piškať" - u nás doma používame čúrať alebo cikať a podľa mňa mi nepríde OK zo strany učiteliek v materskej škôlke, aby používali takýto výraz. Bojujem aj s tým, že deti namiesto "prosím?" (ktoré donedávna bežne doma používali) ... teraz povedia "čo?". Ešte ďalšia perlička je, keď mi učiteľka povie, aby som na nejaký aktivitu prispela - slovami: dva pätdesiat.... uši mi to neskutočne reže to DVA. Riešili by ste to nejako prosím? Čo robiť? Dcéra nastúpi o chvíľu do školy, ale syn ešte do tejto škôlky by mal nejakú dobu chodiť, tak si to neviem predstaviť. Ďakujem za všetky názory a príspevky 🙂

koniarova
10. jan 2023

Škandál. Volala by som prinajmenšom žandárov.Nemám problém, vyrobím problém. 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

alianan
autor
10. jan 2023

@martul tých veci v školke je viac čo sa mi nepáči, predtým sme chodili do inej školky v inom meste a za polrok dcéra nevidela telku vobec v školke napríklad a tu včera pozerali rozpravky, dneska sa mi pochválila kolko pozerali rozpravok, to isté aj syn príde a pochvali sa dneska nám pustila paní učitelka fíhu... a ešte dalšie veci, ktoré nebudem rozpisovat...

alianan
autor
10. jan 2023

@mikadooo No to teda su problémy, že ...... doteraz deti doma vychované používali "prosím" a prídu zo školky a povedia "čo", tak potom neviem kde je problém vo výchove, či doma alebo ma na nich zlý vplyv školka, ked nechcem aby používali .... čo jak na opicu. Je to primitivne, že také niečo riešim že?, ale viem jak som doteraz učila deti, jak su vychované a zrazu šup sme v školke a všetko inak ...

jaskolka
10. jan 2023

@alianan prepáč, ale fakt úplne somariny riešiš. To"dva, dve "aj mne sa nepáči, ak niekto používa nesprávne, ale zase tragédiu z toho nejdem robiť. A co sa ostatnej týka, skutočne nechápem čo na tom ta irituje
Jednoducho ta činnost ma mnoho označení. A všetky sú v podstate správne.
A takisto existuje veľa slangovych slov, od toho tiež neuchranis deti

koniarova
10. jan 2023

@alianan ty si jedna z tých premotivovaných mamiciek, čo všetko, ale ozaj každý prd rieši. Učiteľkám želám veľa sily. 👍

bayuska
10. jan 2023

@alianan pozri sa... stazovat sa na to, ze niekto pouziva "nespravnu" formu nespisovneho synonyma, lebo tebe sa nepaci je hovadina... Hovorove slova su tiez sucastou slovnej zasoby a neda sa ich uplne vylucit aj ked suhlasim, ze dva eura je uz cez... A co sa tyka inych okolnosti v skolke - ked ti nevyhovuje, tak ju zmen. Pokial to ostatnym rodicom nevadi, tak kvoli tebe nezmenia svoje zauzivane sposoby a mala by si hladat skolku podla jej kvality, ked ti na tom tak zalezi a nie spoliehat sa na to, ze prides, postazujes sa a vsetko zacnu riesit na tvoj obraz.

alianan
autor
10. jan 2023

@koniarova A ako je to možné, že v inej školke, v inom meste sme sa s takým niečim nestretli - prosím namiesto čo, dve, bez rozpravok a aktivity vonku... a tu to nejde...

koniarova
10. jan 2023

@alianan žeby to bolo ľuďmi, ktorí v tej škôlke pracujú? No tak ju zmeň.

boldo87
Odpoveď bola odstránená
nikaeli
10. jan 2023

Som z východu, som učiteľka a tiež chodím s deťmi pišať a dokonca aj kakať, dávam im papať, mnohé kŕmim a obliekam, lebo hoc by to už mali vedieť, nevedia. Keby si sa kvôli takej blbosti šla na mňa sťažovať mojej nadriadenej, asi by na teba pozerala dosť divne. V mene všetkých učiteliek ti ďakujem za tvoje podnety na zlepšenie našej práce 🤦🏻‍♀️ ľutujem učiteľky tvojich detí. A prosím ťa, neupoučuj ich kvôli tomu. Je to fakt trápne.

alianan
autor
10. jan 2023

@koniarova asi na tom niečo bude, učitelky sú strašie a chýbajú im ešte 2 učiteľky, zástup prichadza paní na dochodku... asi jedine zmenit

simona20201309
10. jan 2023

@alianan sory ale to dneska mne osobne reze oveľa viac uši, ako to piskanie
Najprv popracuj na sebe a potom kritizuj druhých.

alianan
autor
10. jan 2023

@nikaeli Aj v tejto debate sa ozvali mamičky, ktoré taký výraz nepočuli a nepoužívajú... takže nie som jediná. Nie je to len o slovách, aj u Vás v školke ste včera a dnes zapli detom televiziu, aby pozerali rozpravky? alebo ste mali nejaké aktivity?

koniarova
10. jan 2023

@alianan bežne keď pršalo, pozerali chvíľu telku.

nikaeli
10. jan 2023

@alianan reagujem iba na tvoje pôvodné starosti z úvodného príspevku - slovíčka.. pýtaš sa, či to máš riešiť a ďakuješ za všetky názory. Ja hovorím, nerieš to. Neviem prečo ideš hneď do protiútoku. Ak sa ti MŠ nepáči, zmeň ju. Ale snáď nebudeš striedať všetky škôlky iba kvôli 'pišaniu'.
My v škôlke telku nemáme 😉

januska12323
10. jan 2023

Riešiš sprostosti. Keď sa ti nepáči ako tvoje deti hovoria hovor s nimi tak ako chceš aby sa vyjadrovali. Asi odpadneš keď prídu domov s nadávkami.

angeliska
10. jan 2023

Prepac, riesis tu slovicka ale pritom sama sa bevyjadrujes spisovne
Dneska je rovnako nespisovne ako dva eura
A piskat, cikat... ako vazne?

alianan
autor
10. jan 2023

@januska12323 Ale ja s nimi hovorím, ale ked príde zo školky a povie niečo čo doma nepoužívame tak viem, že to nie je od nas... doma tiež nenadavame, no asi som divná, že... :(

svokrinjazykmonika
10. jan 2023

@alianan tiež by mi to uši trhalo

koniarova
10. jan 2023

@alianan neviem. Jediné, na čom by mne záležalo, aby bola učiteľka na deti milá a mali ju radi. A keby aj šmochcať /po trnavsky/ chodili, bolo by mi to šumafuk.

sasanka605
10. jan 2023

Rezať uši ti to bude stále, ja som si nezvykla nikdy ale pisa sa v Trnave aj v Košiciach.

alianan
autor
10. jan 2023

@koniarova Tak tento výraz vobec nepoznam, asi v každej školke su rozne výrazy. Ale doma narečím nerozpravame, bude to moj problém.

alianan
autor
10. jan 2023

@sasanka605 manžel je Púchov a tento výraz nepoznal

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
sasanka605
10. jan 2023

@alianan Púchov netuším, leta som trávila v Trnave a písalo sa tiez 😀 aj chlap učí maleho tie čarovne vychodniarske výrazy, musim obcas riadne rozmýšľať nad niektorými co znamenajú.

alianan
autor
10. jan 2023

@elizabet173 Veď to, to ešte len bude...

bessie12
10. jan 2023

@alianan ja hovorím celý život "vyšikať " 😀

yanni
10. jan 2023

@alianan nemam problem, tak si ho vyrobim. Nudim sa a nemam co riesit, tak si nieco vymyslim. Riesis uplne hovadiny. Kazdy region ma dialekt, slang, nespisovné slova.Ja som zo srdca stredneho Slovenska a cuduj sa svete, aj u nas pocut vselico. Zijem v DE, prve roky tam, kde sa hovori Hochdeutsch, cize najspisovnejsou nemcinou a teraz uz 20 rokov v Bavorsku a bavorcina by ti usi rovno odtrhla. Nik to neriesi. Neries, s demi si rozpravaj ako chces a okolie, skoly, skolky, obchody atd. nechaj rozpravat ako sa naucili. Akurat sa bude tebe okolie prisposobovat.

tani777
10. jan 2023

Jak pise @elizabet173 ,kludne niektore z veci mohli pochytit od deti a nie od ucitelky..ku pišať sa nevyjadrim,mojim babam sa lahsie hovori toto ako cikat 🤷‍♀️ dva eura vadi aj mne a to som vychodniarka (narodena kosice,zijem presov)..ale dva patdesiat je uplne normalne (ak nepovie dva patdesiat eura,ale to je cele divne)...no a u nas telku nepozeraju,dnes bolo hnusne pocasie,von nesli,ale mali kopec aktivit vo vnutri,chodia k nim studentky a vymyslaju toho vela

yanni
10. jan 2023

@elizabet173 to fakt? U nasej malej v skole telku ani nemaju. Ved naco. Aj ked leje,tak sa maju ako zabavit.