Ako nazývate u malých deti cikanie?
Ahojte mamičky, chcela by som sa spýtať, s rodinkou sme sa presťahovali za rodinou na východ SR do KE, detičky 4 a 6 nastúpili do škôlky a my si s manželom nemôžeme zvyknúť používaný výraz v škôlke "piškať" - u nás doma používame čúrať alebo cikať a podľa mňa mi nepríde OK zo strany učiteliek v materskej škôlke, aby používali takýto výraz. Bojujem aj s tým, že deti namiesto "prosím?" (ktoré donedávna bežne doma používali) ... teraz povedia "čo?". Ešte ďalšia perlička je, keď mi učiteľka povie, aby som na nejaký aktivitu prispela - slovami: dva pätdesiat.... uši mi to neskutočne reže to DVA. Riešili by ste to nejako prosím? Čo robiť? Dcéra nastúpi o chvíľu do školy, ale syn ešte do tejto škôlky by mal nejakú dobu chodiť, tak si to neviem predstaviť. Ďakujem za všetky názory a príspevky 🙂
Tento vyraz pouziva aj moj tatko, ktory nema s vychodom Slovenska nic, mne to tiez usi reze strasne 😃 deti sa na tom smeju a just to opakuju. Ale to vysumi. Moja kamoska naucila syna hovorit "ide moč!" To ma vie šokovat este viac 😃
@alianan nehovorí sa DNESKA, ale dnes.
My tiež hovoríme cikat.
Každý región ma kadejaké nespisovné slová. Asi si budeš musieť zvyknúť. Na otázku čo, ho jednoducho upozorni, hovorí sa ,,prosim". A takto to môžeš aplikovať pri každom slove, ktoré sa ti nepáči- zopakujes po dieťati správny výraz.
Boze,z teba musia mat radost. My tiez pouzivame to slovo. Uplna normalka. Ucitelka sa s nimi bavi pekne,tak nechapem co riesis
To veru nie je vychodniarsky vyraz, ale nic to nemeni na tom, ze to je hrozne 🙈 tak isto ako pišulka a šušurka a podobne 🙄 ale riešiť to s ucitelkou, no neviem ci to nieco vyriesi… tiez som toho nazoru, ze taketo osoby by sa mali vyjadrovat spisovne, ale myslim si, ze to nikomu nikto neprikaze a v konecnom dosledku nic zle nerobi…
@alianan joooj, moj 8r minule "idem sa vyšvonďat" 😂😂😂😂 skoro mi zabehlo 😂
@petulda333 No my to nepoužívame, manžel nie je vychodniar a roky sme žili mimo KE. Proste nepríde mi ok, aby pedagog učil deti nespisovne slová...
A tiež mi nepríde ok, aby povedal.... DVA EURA to je už je fakt sila
@alianan no a? Ved oni sa v skolke hraju,spisovne sa bude ucit v skole.
Ja som teda z BA, ale pišať mi ide do ucha omnoho viac ako čúrať, to je podľa mňa strašné slovo 😂 nemyslím si, že je čo riešiť, nie je to žiadne hanlivé slovo, za mňa tiež rovnaké ako cikať, len iná zdrobenenina...
Asi je to o zvyku, no proste mi to reže uši, tie dva eura ešte viac
tak určite cikať je lepšie ako pišať, čo je to za slovo????
@alianan zvyknes 😄
cikať nedok. det. močiť - toto mi našlo na nete, ale pišať ani čúrat nenajde
@alianan ja som z okolia BA a úplne normálne sa tu hovorí pišať, cikať a aj čúrať a príde mi to jedno, hlavne, aby to neskončilo v nohaviciach. Tie dva eurá, trhá uši, ale každý región má svoje špecifiká, myslím, že ešte nie ste na vrchole.
@petulda333 v KE som od juna minulého roku a ide to velmi tažko, myslím, že nezvyknem... :( ale to je už moj problém.
@alianan Nemyslím, že by si niečo vyriešila.Som z východu,mám rada spisovné vyjadrovanie,hlavne v škole, ale toto je jednoducho východ. Tu sa pomýlia alebo aj nevedia aj slovenčinári,nieto učiteľky v MŠ,ktoré mali zo SJ asi len jednu skúšku. Chodievam aj do iných častí Slovenska. Myslíš,že všade je to tip top? Ani náhodou. Nevravím,že ma to nehnevá,ale to,o čom píšeš,je naozaj smiešne. Možno dve a dva,to sa naučiť dá,ale piškať a cikať? Mne sa napr. nepáči cikať či čúrať, fuj😂
@alianan dva/dve je veľký nezvyk aj pre mňa, ale viem, že tam je to bežné, takže nemyslím, že škôlka je jediné miesto, kde sa s tým stretnú, budú to počuť aj od kamarátov atď... tiež viem, že iným môže rezať uši napríklad moje tvrdé "ne" a to, že nevyslovujem pekne ľ a možno aj slangové/nárečové slová, ktoré mne prídu prirodzené a druhým nie... a síce, keď je treba snažím sa hovoriť pekne, ale stane sa, lebo tak rozprávam celý život a som tým obklopená... príde mi nereálne niekoho dospelého teraz preúčať jazyk... akurát ťa zaškatuľkujú ako tú čo sa sťažuje na blbosti...
@ivana.natasha manžel je z púchova a trvalo mu to niekolko rokov, aby ma naučil používať dve eura a teraz mne to reže uši.
U nas sa hovori idem na malu/na velku
Mase deti dievcata cikaju chlapci čuraju.😂😂😂. Teda podla manzela je to spravne takto. Podla nazvu ( hovoroveho) organu ktorym sa tato cinnost vykonava. 🤣😂. No co uz zvykla som si. Ale piškať/pišikat je fakt hrozne.
@alianan bože kriste to sú mi problémy 🤪. Vieš čo, sprav školenie celému východu najlepšie. Lebo aj predavačka v ktoromkoľvek obchode môže povedať dva päťdesiat, veru, mala by si s tým niečo robiť... Také učiteľky určite len čakajú na teba, že im konečne objasníš, že sa nehovorí piškať, ale cikať... Alebo - ešte jedna možnosť, presťahuj sa na západ. A keď ma náhodou stretneš ako idem s malým okolo PIŠKAŤ k stromčeku, tak potom ťa asi vystrie dvojnásobne. Môj názor - sú to len blbé slovíčka. To, či dieťa hovorí čo, alebo prosím, veru nezávisí, či ste na východe, v strede, či západe, ale od toho, ako sa s ním rozprávaš a ako to riešiš doma. Alebo - môžeš dať školenie celému Slovensku, že "čo" sa nehovorí, hovorí sa "prosím". Nech sa páči, tvoja celoživotná úloha sa práve začína...

@alianan ja som tiež z Košíc,ale slovo pišať,piškať neznášam,ja používam cikať,vycikať