icon

Ako odnaučiť 4-ročné dieťa ohrýzať si nechty?

23. apr 2025

Dobrý večer
Ženy, muži
Prosím poraďte
Ako odnaučiť 4 ročne dieťa ohrýzať si nechty??
Za tipy a triky veľké vďaka!
Už minimálne rok som nestrihala nechty na rukách
O zaderoch ani nehovorím
A ako tie nechty vyzerajú :(
Katastrofálny stav

silvike
23. apr 2025

No, to nie je len take jednoduche. Ohryzanie nechtov je v podstate prejav neurotizmu ktory z niecoho vychadza. Moj syn ma s tym problem odmalicka tiez. Dohovaranie, tresty, odmeny nemaju u nas velmi zmysel. Tam by muselo dojst asi k zmene nervovej sustavy a to teda asi sotva docielim. Mozno, ked bude mat frajerku, tak bude mat vacsiu motivaciu sa ovladat, kontrolovat. Ale veru, je to des. V kuse jedna alebo druha ruka v ustach. Uz ma 12r. a prsty strasne :/ Tak, zial poradit velmi neviem, sami by sme potrebovali radu ako uspesne na to. Len teda, chcela som vyjadrit pochopenie. P.s. ja som si tiez ohryzala od nala nechty aj tu kozu okolo, doteraz to zial robievam, stale do tych prstov supem. Vyzeraju tiez nic moc, tak asi aj genet. predispozicie neurotizmu to u nas budu :/

autor
23. apr 2025
@silvike

No, to nie je len take jednoduche. Ohryzanie nechtov je v podstate prejav neurotizmu ktory z niecoho vychadza. Moj syn ma s tym problem odmalicka tiez. Dohovaranie, tresty, odmeny nemaju u nas velmi zmysel. Tam by muselo dojst asi k zmene nervovej sustavy a to teda asi sotva docielim. Mozno, ked bude mat frajerku, tak bude mat vacsiu motivaciu sa ovladat, kontrolovat. Ale veru, je to des. V kuse jedna alebo druha ruka v ustach. Uz ma 12r. a prsty strasne :/ Tak, zial poradit velmi neviem, sami by sme potrebovali radu ako uspesne na to. Len teda, chcela som vyjadrit pochopenie. P.s. ja som si tiez ohryzala od nala nechty aj tu kozu okolo, doteraz to zial robievam, stale do tych prstov supem. Vyzeraju tiez nic moc, tak asi aj genet. predispozicie neurotizmu to u nas budu :/

@silvike ďakujem ti veľmi pekne , si zlata 😊😍
No ja som si nechty okusovala tiež, môj brat tiež, môj otec tiež a robia to doteraz , muzova mama taktiež..
Ja už som prestala okusovat nechty, už okusujem len tu kožičku okolo, nech to predsa nejako vyzerá tie nechty 😬🤪 ale keď sme kdesi pri vode tak sa hanbím za tie prsty keď sa mi tie zadery rozmočia ako to vyzerá..
Ja už som sa skúšala aj vyhrážať, ze prsty pôjdu do korenia, aj tie laky na nechty , co by mali pomôcť.. ale absolútne nič nepomáha :/ to je zúfalstvo..
Dvaja súrodenci a tak diametrálne odlišní..
Jeden kúše, druhý nekúše
Jeden spi, druhý nespi
Jeden jedák, druhý nejedak..
Aj tie povahy

autor
23. apr 2025

No v mojom prípade ide stále o 4 ročne dieťa
Tam kým bude nejaký partner , tak už ani nechtové lôžka nebudú 😡

noasijaaa
23. apr 2025

ako dieta som si nehryzala nechty žial je to niečím možno je nervózna

noasijaaa
23. apr 2025

A ja si tiež asi od 12 kusem nechty a teraz mám 18 a žiaľ nedá sa toho zbaviť 😆nechty nemám pomaly

autor
23. apr 2025
@noasijaaa

A ja si tiež asi od 12 kusem nechty a teraz mám 18 a žiaľ nedá sa toho zbaviť 😆nechty nemám pomaly

@noasijaaa vieš čo, ja som v tom veku prestala tiež
Išla som raz na umelé nechty , medzičasom 3-4 týždňov tie moje vyrastli a keď som ich dala dole mi ich bolo ľúto ohryzt tak som sa o ne začala starať. Vyskúšaj🙂

silvike
23. apr 2025

Hej, ja mam tri deti, a vlastne len ten prostredny syn si tak echt okusuje tie nechty. Dcera, najstarsia, praveze tiez ked bola taka malinka okolo 3rockov, tiez mala take pokusy o ohryzanie ale ona nejak s tym po case prestala a fakt mozno od tych 4-5 rockov uz vobec nesupe do nechtov. Ona ma fakt pekne prsty aj nechty. Uz ma 13r. Sem tam uz nalakuje. A najmladsi (6r.) ten tiez tu kozicku okolo sem tam skusa okusovat, supat do toho. A ked ho napomeniem, tak minule mi hovori: "A ty mas take vyhody, ty si mozes aj do orstov supat a ha nie !" No, ta co mu mam na to povedat, zial vidi to u mna. Taze asi musim s tym prestat v prvom rade ja...ale ako ? Asi obviazem a olepim s leukoplastom vsetky prsty a tak budem chodit. No, fakt, je to hrozny zlozvyk. U vas teda celkom rozsirene. U nas ani nie, len ja a segra. Dalsia segra ani rodicia nic a ani z manzelovej strany vobec nikto, kazdy pekne upravene pestovane nechty...hmmm, mozem len ticho zavidiet, neviem si pomoct veru.

noasijaaa
23. apr 2025

Mala som veľa krát gelove ale nedalo sa to vydržať pre mňa to bolo moc zaťažujúce a boleli ma nechty tak som si raz musela ten akryl dať dole hneď , skúšala som aj umelé vydržali mi max 5dni lebo sa mi to nepáčilo nalepené a moc mi ani nerastú nechty lebo mi rastu niektoré nechty do okrúhla nie rovno

pribinak
23. apr 2025

Hm….nechty si ohryza pol rodiny. Prestaňte a prestane aj dieťa.

Na to nie je žiadny trik, to vieš asi aj sama. Proste je to záležitosť nervovej sústavy, niečo ho dráždi a tak sa ukľudňuje

autor
23. apr 2025
@pribinak

Hm….nechty si ohryza pol rodiny. Prestaňte a prestane aj dieťa.

Na to nie je žiadny trik, to vieš asi aj sama. Proste je to záležitosť nervovej sústavy, niečo ho dráždi a tak sa ukľudňuje

@pribinak tak ale s tými členmi domácnosti nežijeme
Vidí ich raz do mesiaca
To bol príklad, že to máme v rodine a ci to môže byť dedičné
Nebolo to, že dieťa vidi nonstop niekoho s prstami v ústach🙂

dahra
23. apr 2025

- asi vypozorovať kedy to robí, vyhýbať sa tým situáciám. Nie vždy to ide. Do ruky niečo - vreckovku, apod. Na niečo iné to preniesť.

silvike
23. apr 2025
@dahra

- asi vypozorovať kedy to robí, vyhýbať sa tým situáciám. Nie vždy to ide. Do ruky niečo - vreckovku, apod. Na niečo iné to preniesť.

@dahra Mojmu asi pomaha aj zutie niecoho. Strasne rad zuje zuvacky. Keby tie nezul, tak uz ma prsty asi zjedene 🤪

pribinak
23. apr 2025

Nie je to dedične, ale dieťa opakuje vzorce správania ktoré vidí vo svojom blízkom okoli

engel76
23. apr 2025

URGO Filmogel STOP obhrýzaniu nechtov 9ml

zitaje
23. apr 2025

Dedičná bude skôr náchylnosť na oslabenú psychiku. Nemyslím si, že je to zlozvyk, skôr prejav nejakej výraznej nepohody, a tiež si nemyslím, že dieťa opakuje videné vzorce. Máme v rodine taký prípad, od 4r si hryzie nechty. Má 22, vďaka psychoterapii a osobnostnému rastu konečne viac-menej nechty ok. Samozrejme, obhrýzanie nechtov je len prejav, následok iných problémov. Keby som mala teraz malé dieťa, ktoré si hryzie nechty, riešim psychológa.

andrejka1974
23. apr 2025

Asi tá nepotešil , neviem čím to je , ale ja to robím stále proste neviem s tím prestať a to si u nás neobhryza nikto a to som už po 50 proste to u mňa nefunguje

stellariaaquatica
23. apr 2025

Mne osobne pomohlo lakovat si nechty, doma mi mama robila "manikúru" (nalakovat nejakým vyraznym lakom) a každy deň komentovala že jeeej ako ti pekne drží lak ešte, ale nesmieš ho okusat lebo lakovat sa môže len raz mesacne aby sa nepoškodili nechty, nechceš predsa čakat taaak dlho kým ich urobíme znova - áno také reči mi pomohli. Síce som bola jediné dieťa v škôlke s kriklavo ružovými alebo červenými nechtami, ale zabralo to :D lakovat nechty si musím dodnes- ostal mi ten zvuk. Držím palce!

aliziana
23. apr 2025
@stellariaaquatica

Mne osobne pomohlo lakovat si nechty, doma mi mama robila "manikúru" (nalakovat nejakým vyraznym lakom) a každy deň komentovala že jeeej ako ti pekne drží lak ešte, ale nesmieš ho okusat lebo lakovat sa môže len raz mesacne aby sa nepoškodili nechty, nechceš predsa čakat taaak dlho kým ich urobíme znova - áno také reči mi pomohli. Síce som bola jediné dieťa v škôlke s kriklavo ružovými alebo červenými nechtami, ale zabralo to :D lakovat nechty si musím dodnes- ostal mi ten zvuk. Držím palce!

@stellariaaquatica no dobre, ale čo pre chlapca? Máme ten istý problém 😬

silvike
24. apr 2025
@aliziana

@aliziana Ved to, nebudem 12r. chalanovi lakovat nechty.

mimikarol
24. apr 2025

Skúsila by som tie už spomenuté žuvačky. Inak ja som zvolila veľmi tvrdú metódu ktorá zabrala na prvý krát. Tiež bola dcéra škôlkarka, skúšala som aj po dobrom, čo nepohlo. Upozorňovala som ju, že ak neprestane tak pôjde jej obľúbený plyšák do pivnice. Aj tam išiel na tri dni. Už má 10 rokov a neohrýza si.

stellariaaquatica
24. apr 2025
@aliziana

@aliziana odfot ho, a povedz že to zavesis na internet ako má paprce v ústach 😂

jamidea
24. apr 2025

Nijako, zo skusenosti 50rocnej. Z rozumu som prestala, ale kozku si stale rada sklbem. Tonie je o nervoch, ale o zvyku a dieta to neprestane robit, lebo chces. A stale ho neustrazis.

dahra
25. apr 2025
@pribinak

Nie je to dedične, ale dieťa opakuje vzorce správania ktoré vidí vo svojom blízkom okoli

@pribinak - poopravím a asi by som povedala, že obhrýzanie nechtov môže byť ovplyvnené dedičnými faktormi (náklonnosť vzhľadom na charakter psychiky, čo sa dedí), ale veľkú rolu hrá aj výchova a prostredie.

aliziana
25. apr 2025
@stellariaaquatica

@aliziana odfot ho, a povedz že to zavesis na internet ako má paprce v ústach 😂

@stellariaaquatica to pochybujem, že pomôže, má 6

stellariaaquatica
25. apr 2025
@aliziana

@stellariaaquatica to pochybujem, že pomôže, má 6

@aliziana prepáč chcela som odpísať tej pani čo písala pod tebou, s tým 12 ročným chalanom :D

lucienkahaj
25. apr 2025

Môj syn si začal obhryzať nechty v troch rokoch, teraz ma 14 a stále to robí. Dokonca aj na nohách..no čo s ním? Ma robený aj psychologický rozbor, on si tým ventiluje vnútorné napätie. Nikdy som to nejak dramatický neriešila