Ako odplienkovat?
ja som dávala na nnočník hneď ako vstalo, pred spaním, keď som videla, že ide tlačiť. Od roka sa do plienky nevykakalo a plienky do dvoch rokov boli hlavne na noc a na dlhú cetu v aute. Samému mu to potom vadilo a pýtalo sa samé. Ale každé dieťa je iné a aj rodičia.
Pri dcére mi to šlo ľahšie. Keď bolo teplo, nechávala som ju bez plienky, dala som pod ňu len tú nepremokavú podložku a keď sa stala nehoda, uvedomila si to. Žiaľ, chlapec môj, ten si pretrpel troška viac. Chlapcom to šilhá na všetky strany, takže podložka bola zbytočná. Ale prednedávnom som pozerala video, tuším tu z koníka, že dieťa je pripravené na odplienkovanie, keď skáče znožmo. Či to je pravda, neviem. Konečne 10mesiacoch snaženia sa odplienkovania, som sa vyspala, čo som nemusela syna chodiť priebežne budiť, aby sa neprečúral... Bola som tu na koníku za to hanená, ale išiel syn do škôlky, a keď nemá plienku cez deň (aj počas spánku), tak v noci mu ju už teda fakt nedám. A zvykol si. V noci už vstáva sám bez problémov. Stane sa maličká nehoda, ale je to fakt možno 2x do mesiaca...
Mno, maminko, každé dieťa je iné a každá vám povie inú skúsenosť a iné možnosti.
Ja som pri dcére písala čas, kedy sa počúrala do plienky a tak som ju potom dávala na nočník. Pri synovi to bolo zbytočné. Ten mi aj hovno nechal na podlahe v kuchyni a kráčal si ďalej, akoby sa nechumelilo... 😂
Ja som obom len jedného dňa nedala plienky, ukázala, že odteraz na nočník, no a už som len čakala, kedy pochopia súvis medzi odignorovaním pocitu potreby a následným mokrým pocitom. Obaja to zvládli za prvý deň, dcéra ako čerstvo 2 ročná, syn ešte nemal 2. Pri oboch som ale už predtým videla, že vedia, keď im treba cikať, keď cikaju a vedia aj chvíľu zadržať.
U nas to bolo takto: vsimli sme si, ze syncek zacal chodit tlacit do plienky vzdy do sukromia - za nejaky roh, najcastejsie za obyvackove dvere. Nechali sme to tak asi 2m. V 2r sme mu potom za tie "oblubene" dvere polozili nocnik a povedali mu, ze ked sa bude chciet ist vycikat alebo vykakat, moze ist na nocnik, nech nam povie. A odvtedy chodi. Nehod mal presne 7.
Podla mna proste dieta musi byt samo pripravene. Ked nie je, rodic to neurychli. Aspon ja mam taku skusenost z okolia.
Kolko ma dieta?
Hlavne dbat nato aby bolo dieta pripravene.
Mam 3deti a pri kazdom to bolo ine. Ale mohla som aj “čarovať” kym neboli pripravene bolo to iba o nahanani. Napomonani a o nespolupraci dietata…
Ked to islo tak to prislo doslova z dna na den.
Ak chces co najskor odplienkovat, musis co najskor posadzat na nocnik. Od kedy vie sediet, kvoli zvyku obsediet. Pred spanim, po zobudeni, priebezne cez den. Listovat pritom knihy a zabavat dieta. A pomenovat, co ideme robit. Napr.aaa, eee. Ked sa nahodou nieco podari, pochvalit, ukazat. Ked pochopi, samo povie, ze chce aaa, aj ked este nebude vediet rozpravat. Je velky predpoklad, ze v 1,5 roku bude bez plienok. Chce to vela trpezlivosti, ale vysledok sa dostavi.

Pockat, kym si dieta bude uvedomovat, ze ide pisat alebo mu treba kakat a potom to pojde rychlo. Odlsedovat ked sa zacne "osivat" a posadit na nocnik. Ked sa podari chvalit, chvalit, chvalit. Ked sa zabudne len pripomenut, ze treba sa pytat na nocnik