icon

Ako odplienkovať dieťa s oneskorenou rečou?

30. jan 2025

Ahojte, keď sa oteplí, tak by som chcela dcéru odplienkovať, bude mať 2,5 roka, jej komunikačné schopnosti sú v zárodku. Možno to bude problém, ale verím, že to spolu zvládneme.
Prosím Vás o tipy ako na to. Nejako stručne. Ďakujem 🙂

tulipanik12
31. jan 2025

Moja dcéra veru začala poriadne rozprávať až v 3 rokoch, no bez plienok bola už 1,5 ročná. Jednoducho som jej plienky nedala vôbec, deň sa pocikávala a na druhý deň sa už pýtala cikať. No na nočník som ju dávala od 8 mesiacov a kakať chodievala na nočník.

lucia13022023
31. jan 2025

Dôležité je skôr aby rozumela ako rozprávala. Možno si dajte nejaký znak, aby ste sa do rozumeli... Ja som bola odplienkovana v roku a pol, vraj som nerozprávala a znak toho, že som chcela cikat bolo to, že som ťahala dole plienku.

danieli
31. jan 2025

Syn zacal rozpravat 3 a pol rocny, plienky od 2 nemal, od 2 a pol ani nocnu, rozumel len nehovoril, teda to slo uplne v pohode

rachel36a
31. jan 2025

Nezáleží ci rozpráva, ale či má dobré porozumenie...ak nejde tieto dve veci ruka v ruke tak ťažko budeš niečo vysvetlovat...

autor
31. jan 2025

Ja verím, že reč nebude prekážkou. 🙂 Ale nejaké praktické tipy ako začať? Alebo máte nejakú stránku podľa čoho ste išli??

tanicka907
31. jan 2025

Mozem sa spytat preco riesis rec ako prekazku? Moja nema ani dva roky a perfektne rozumie co jej hovorim...

autor
31. jan 2025

@tanicka907 Lebo nehovorí o svojich potrebách. Ani keď chce piť. Cez deň sa jej musím stokrát pýtať na všetko.

kris_tin257
31. jan 2025

Syn má NKS, veľmi ťažko nám išlo odplienkovanie, podarilo sa na tretíkrát keď mal 2 roky a 9 mesiacov, zdalo sa mi že by to už mohlo ísť že to už môže celkom chápať a ovládať, kúpila som nové hračky a tým ho motivovala, tým že už dozrel a chápal tak bol odplienkovany od chvíle ako sme ďalej plienku dole 😊 prvé dva razy katastrofa pričom rozdiel medzi 2 a 3 razom bol 2,5 mesiaca

kris_tin257
31. jan 2025

A pre ostatných to že dieťa sa nevie odplienkovať a nerozpráva má súvis, sama logopedicka nám povedala že tým že je odplienkovany by sa mala už aj reč nakopnúť nakoľko je to úzko prepojené 😊 syn sa odplinkoval v júni a začal rozprávať v auguste

autor
31. jan 2025

Dááááámy, konkrétne tipy ako na to? Poprípade odporúčiť niečo podľa čoho ste išli. Ďakujem.

kris_tin257
31. jan 2025

Ja som napríklad kúpila synovi 3 hračky ktoré chcel vyložila ich tak aby na ne videl ale nemohol sa dostať a dala mu pravidlá, prvú dostal keď začal cikať do wc (aspoň deň bez nehody) druhu keď tam začal kakať a tretiu keď nebola nehoda v noci. Zafungovalo to okamžite 😀 ale teda videla som že už je zrelý a už to dokáže len som ho musela nejak namotivovať 😊

zzzzza
31. jan 2025

Dôležité je ci ma porozumenie, motivovať, odmeny... Skúšať a možno bude na to zrelá až o pár mesiacov...