Ako odplienkovať dieťa s oneskorenou rečou?
Ahojte, keď sa oteplí, tak by som chcela dcéru odplienkovať, bude mať 2,5 roka, jej komunikačné schopnosti sú v zárodku. Možno to bude problém, ale verím, že to spolu zvládneme.
Prosím Vás o tipy ako na to. Nejako stručne. Ďakujem 🙂
Dôležité je skôr aby rozumela ako rozprávala. Možno si dajte nejaký znak, aby ste sa do rozumeli... Ja som bola odplienkovana v roku a pol, vraj som nerozprávala a znak toho, že som chcela cikat bolo to, že som ťahala dole plienku.
Syn zacal rozpravat 3 a pol rocny, plienky od 2 nemal, od 2 a pol ani nocnu, rozumel len nehovoril, teda to slo uplne v pohode
Nezáleží ci rozpráva, ale či má dobré porozumenie...ak nejde tieto dve veci ruka v ruke tak ťažko budeš niečo vysvetlovat...
Ja verím, že reč nebude prekážkou. 🙂 Ale nejaké praktické tipy ako začať? Alebo máte nejakú stránku podľa čoho ste išli??
Mozem sa spytat preco riesis rec ako prekazku? Moja nema ani dva roky a perfektne rozumie co jej hovorim...
@tanicka907 Lebo nehovorí o svojich potrebách. Ani keď chce piť. Cez deň sa jej musím stokrát pýtať na všetko.
Syn má NKS, veľmi ťažko nám išlo odplienkovanie, podarilo sa na tretíkrát keď mal 2 roky a 9 mesiacov, zdalo sa mi že by to už mohlo ísť že to už môže celkom chápať a ovládať, kúpila som nové hračky a tým ho motivovala, tým že už dozrel a chápal tak bol odplienkovany od chvíle ako sme ďalej plienku dole 😊 prvé dva razy katastrofa pričom rozdiel medzi 2 a 3 razom bol 2,5 mesiaca
A pre ostatných to že dieťa sa nevie odplienkovať a nerozpráva má súvis, sama logopedicka nám povedala že tým že je odplienkovany by sa mala už aj reč nakopnúť nakoľko je to úzko prepojené 😊 syn sa odplinkoval v júni a začal rozprávať v auguste
Dááááámy, konkrétne tipy ako na to? Poprípade odporúčiť niečo podľa čoho ste išli. Ďakujem.
Ja som napríklad kúpila synovi 3 hračky ktoré chcel vyložila ich tak aby na ne videl ale nemohol sa dostať a dala mu pravidlá, prvú dostal keď začal cikať do wc (aspoň deň bez nehody) druhu keď tam začal kakať a tretiu keď nebola nehoda v noci. Zafungovalo to okamžite 😀 ale teda videla som že už je zrelý a už to dokáže len som ho musela nejak namotivovať 😊
Dôležité je ci ma porozumenie, motivovať, odmeny... Skúšať a možno bude na to zrelá až o pár mesiacov...

Moja dcéra veru začala poriadne rozprávať až v 3 rokoch, no bez plienok bola už 1,5 ročná. Jednoducho som jej plienky nedala vôbec, deň sa pocikávala a na druhý deň sa už pýtala cikať. No na nočník som ju dávala od 8 mesiacov a kakať chodievala na nočník.