icon

Ako podporiť dcérinu samostatnosť pri odplienkovaní?

domuuska1
11. jún 2025

Dobrý deň, prosím poraďte nám, dcéra má o mesiac 2 roky. Začalo teplo, skúsili sme začať s odplienkovaním, keďže už dlhšie chodila so mnou na wc (ona tam mala nocnik a vždy si tam sadla, aj sa vypišala, raz sa podarilo💩). Teraz je to vyše týždňa. Sme na tom tak, že keď jej ja nepripomeniem a nepošlem ju na nocnik/wc, tak sa nevypýta, nesadne si sama a komplet sa pociká, nič nepovie, ešte sa v tom vyčľapká alebo sa hrá ďalej, vyslovene jej to nevadí. Znaky pripravenosti má všetky, vie sa aj sama obliecť, vyzliecť, všetko vie povedať, ale nie som si teda istá, či je naozaj pripravená alebo nie. A koľko takto fungovať. Zadržať vie, na prechádzke ju dám na trávu a ide jej to. Ale nikdy sa neohlási sama a najviac ma vytáča to, že jej to ani nevadí, keď je ona a všetko okolo nej mokré. Poraďte prosím, či máme pokračovať alebo to skúsiť niekedy neskor. Je mi ľúto sa znova vrátiť k plienkam. Po noci je plienka suchá. Vopred ďakujem.

mamamasama
11. jún 2025

Lebo nie je 🤦🏻‍♀️

dixitka
11. jún 2025

@domuuska1 Je to na tebe, či vydržíš alebo sa vrátite k plienke. Ak má tvoja dcérka veľa nehôd alebo sa ti nechce to sledovať a posádzať ju, či riskovať ocikaný gauč alebo posteľ, tak kľudne ešte s odplienkovaním počkaj. Ak to ale viacmenej funguje, hoci sa sama nevie vypýtať, tak vydrž a určite sa raz pýtať začne.

My sme asi mesiac fungovali tak, že som syna na nočník dávala ja, vždy sa pekne vycikal, vydržal cca 1,5 - 2 h, tak som to sledovala. A po tom mesiaci sa začal normálne pýtať sám. Mne ani nejak nevadilo, že sa dovtedy nepýtal, lebo tak či tak by išiel na nočník po prebudení, pred spánkami, pred odchodom von a po návrate zvonku, čiže medzitým som ho stihla ešte tak max. raz doobeda a raz poobede posadiť a bolo vybavené. Nehôd bolo pri tomto "systéme" fakt minimum a vedela som, že skôr či neskôr pochopí, že sa má aj sám vypýtať, keď mu bude treba. Docvaklo mu to v hlavičke, keď mal 20 mesiacov 🙂

domuuska1
autor
11. jún 2025
@dixitka

@domuuska1 Je to na tebe, či vydržíš alebo sa vrátite k plienke. Ak má tvoja dcérka veľa nehôd alebo sa ti nechce to sledovať a posádzať ju, či riskovať ocikaný gauč alebo posteľ, tak kľudne ešte s odplienkovaním počkaj. Ak to ale viacmenej funguje, hoci sa sama nevie vypýtať, tak vydrž a určite sa raz pýtať začne.

My sme asi mesiac fungovali tak, že som syna na nočník dávala ja, vždy sa pekne vycikal, vydržal cca 1,5 - 2 h, tak som to sledovala. A po tom mesiaci sa začal normálne pýtať sám. Mne ani nejak nevadilo, že sa dovtedy nepýtal, lebo tak či tak by išiel na nočník po prebudení, pred spánkami, pred odchodom von a po návrate zvonku, čiže medzitým som ho stihla ešte tak max. raz doobeda a raz poobede posadiť a bolo vybavené. Nehôd bolo pri tomto "systéme" fakt minimum a vedela som, že skôr či neskôr pochopí, že sa má aj sám vypýtať, keď mu bude treba. Docvaklo mu to v hlavičke, keď mal 20 mesiacov 🙂

@dixitka ďakujem Ti za odpoveď 🙂❣️ dúfam, že jej to začne čím skôr prekážať a príde na to. Je veľmi šikovná a veľa rozumie, tak som mala asi prehnané očakávania, že to dáme do pár dní...a to je moja chyba. Rada som si precitala Vašu skúsenosť.

elanor
11. jún 2025

jaaaj, to si velmi lahko a naivne predstavujes, ze ona sa zacne zrazu po tyzdni sama pytat.
Este dlho to bude hlavne na tebe, ju sledovat, a podchvilou sa jej pytat ci jej treba. Resp. nie len sa pytat, ale ju posielat si sadnut na serblik. Lebo dieta ti povie, ze nie, netreba a o pol minuty uz bude v mokrych gatiach.
Ty si musis odsledovat ako sa sprava, na tom dietati to vsetko dopredu vidno. Staci pozriet a vidis. A uz aj reaguj, opytaj, a posli ju na serblik.
Az neskor bude toho schopna sama.
Ale i tak nezabuduja, ze dieta ked sa hra, tak ta hra je cely eho svet, a vtedy sa lubi zabudnut. Takze keby sa aj neskor, ked uz to bude zvladat sama, pritrafila nehoda pri hre, je to normalne.
Chce to cas, a hlavne tvoju podporu.

domuuska1
autor
11. jún 2025
@elanor

jaaaj, to si velmi lahko a naivne predstavujes, ze ona sa zacne zrazu po tyzdni sama pytat.
Este dlho to bude hlavne na tebe, ju sledovat, a podchvilou sa jej pytat ci jej treba. Resp. nie len sa pytat, ale ju posielat si sadnut na serblik. Lebo dieta ti povie, ze nie, netreba a o pol minuty uz bude v mokrych gatiach.
Ty si musis odsledovat ako sa sprava, na tom dietati to vsetko dopredu vidno. Staci pozriet a vidis. A uz aj reaguj, opytaj, a posli ju na serblik.
Ale i tak nezabuduja, ze dieta ked sa hra, tak ta hra je cely eho svet, a vtedy sa lubi zabudnut. Takze keby sa aj neskor, ked uz to bude zvladat sama, pritrafila nehoda pri hre, je to normalne.

@elanor ďakujem pekne za povzbudenie. Veľa som sa dočítala, ze sa dieta začalo pytat samé hned alebo do par dni, inak nato nie je pripravené a treba sa vrátiť k plienkam. Tak som potrebovala čítať/počuť aj takéto názory a dat sa do kľudu a ist ďalej. Viem, že to spolu s malou dáme. Vďaka 🙂

elanor
11. jún 2025
@domuuska1

@elanor ďakujem pekne za povzbudenie. Veľa som sa dočítala, ze sa dieta začalo pytat samé hned alebo do par dni, inak nato nie je pripravené a treba sa vrátiť k plienkam. Tak som potrebovala čítať/počuť aj takéto názory a dat sa do kľudu a ist ďalej. Viem, že to spolu s malou dáme. Vďaka 🙂

@domuuska1 zo zaciatku by som mozno este odporucala pouzivat plienkove nohavicky.
Sundavaju a nandavaju sa ako klasicke nohavicky, cize na trenovanie praxe v sundavani gati super, ale ked sa pritrafi nehoda, hlavne voknu na prechadzke, ked nieje moznost sa ihned prezliect, bude v suchu.
Doma naj asi klasicke gatky, aby caspom pochopila, ze ked si cvrkne do gati, tak to bude chladit, je to mokre, srudene, atd...

andreatytler
12. jún 2025
@elanor

@elanor Vobec to nie je naivna predstava, ze dieta sa bude pytat same. Ked dieta skutocne chce byt bez plienky a vadi mu ze je mokre, velmi rychlo sa nauci sledovat svoj mocovy mechur a utekat na nocnik este pred tym ako mu treba. Moj 2.5 rocny sa takto odplienkoval za pol dna. Nikdy som ho nemusela posielat ani sledovat. Prave naopak, ked ho v skolke zacali davat na zachod kazdu pol hodinu, zacal sa na to spoliehat aj doma a ked som ho neposlala, tak sa pocikal. Musela som ucitelkam v skolke nakazat aby ho prestali posadzat. Do par dni uz zase fungoval samostatne.

andreatytler
12. jún 2025

@domuuska1 To ze jej vadi ak je mokra je jeden zo znakov pripravenosti, tak mozno nie je este pripravena. Lebo takto ona nema ziadnu motivaciu na ten nocnik ist. Dieta to musi same chciet. Ja by som este pockala.

biglovemom
12. jún 2025

Neni pripravena to je vsetko .

A Necitaj tolko.

Mojej som rano zobrala plenu a od poobedia bola 100% odplienkovana . Nikdy sa nepytala na serbel Alebo Wc. Nikdy .

marianarem
12. jún 2025

@domuuska1 Praveze nema vsetky znaky pripravenosti, lebo jeden z nich je, ze si uvedomi, ze je pocikana. Moj tiez dlho bol takto, ze to vobec neriesil, kludne bol aj pocikany. Ale preplo sa to. U nas to islo v 2.5r.

javiemneviem
12. jún 2025

Je to individuálne. Ja som skusala syna v 2 rokoch. A bežne sa pocikal. Aj si hopal na nocnik a vyvcikal sa tak, ale pocikal sa úplne bežne mimo to. Mne to vadilo, 5x do dňa prezliekať. Posunula som to. Povedala som si, že nie on, ale ja na to nie som pripravená. O nejaký čas nato sám ráno vstal a povedal mi, že on chce pisat už len do nocnika, že nechce už plienku. Myslím, že mu vadila. Odvtedy sa pýtal pravidelne. Samozrejme, sem tam sa ešte nehoda stala, ale vôbec nie tak pravidelne.

basska_b
12. jún 2025

Nema vsetky znaky pripravenosti, lebo jej nevadi mokre. Moje dcerky striasalo, ked mali nehodu - mokre a spinave, s hnusom si to vyzliekli. Mali vtedy 2roky aj 4 mesiace. Takisto reaguje moj syn, tiez ma teraz 2 roky 4 mesiace. Tak u neho uz rozmyslam, ze zobrat plienky, lebo ten strach z mokreho hoooodne motivuje k šprintom na nočník

martinka17
12. jún 2025
@elanor

@elanor naozaj nevieš o tom, že ak je dieťa pripravené tak sa odplienkuje okamžite? Netreba mu žiadnu trpezlivosť, žiadnu oporu a už vôbec nacvičovanie na nočníku. Treba len matku s rozumom, ktorá počká, kým je jej dieťa pripravené. A vraj naivné myslenie matky 🙂 No si pobavila 🙂

milanemila
12. jún 2025

@domuuska1 znak pripravenosti je hlavne ten, ze si uvedomuje vykonanie potreby a vie ju zadrzat a ist na ten nocnik…tvoje dieta si toto neuvedomuje a preto nie je pripravene na odplienkovanie.
U nas starsia sa odplienkovala sama asi 2m pred druhymi narodeninami, jednoducho mi oznamila ze plienku nechce a hlasila az ked bola na nocniku hotova a potrebovala utriet. Mladsi ma 2r2m a ma uplne v pazi. Vecer ked sa vyzlecie do sprchy, tak si na ten nocnik sadne alebo ked je uplne holy, tak tam cokat ide ale akonahle ma na sebe co i len slipky, tak sa pocika a neriesi…naozaj to nesil, ma este kopec casu a ona na to dozreje sama.

domuuska1
autor
21. jún 2025

Ďakujem Vám za odpovede. Chcem sa opäť ozvať, po uplynutí 2 týždňov sa zo dňa na deň konečne začala sama pýtať , aj chodiť na nočník. Nemá problém ani na wc či vonku na trávu, keď sme niekde na prechádzke. Tak sa mi konečne uľavilo a stalo to zato, že som s tým nesekla a pokračovali sme 🙂 zatiaľ týždeň tak funguje a je to každým dňom lepšie. Takže si nemyslím, že ten proces odplienkovania má trvať len zopár dní, ako niekto uvádza... nemusí to byť ani pol roka, ale fakt si to musí to dieťa zautomatizovať a dostať to po tých 2 rokoch nosenia plienok do hlavičky. Všetko dobré prajem 🍀