Ako pomôcť 10-mesačnému dieťaťu začať sedieť a štvornožkovať?
Ahojte,
Uz som tu pisala zhruba pred mesiacom, a som tu znova.
Toto moje dieta…
Ma 10,5 mesiaca stale nestvornozkuje ani nesedi. Plazi jak drak, urobi 3-4 kroky na 4och, zvysok odplazi. Zacal sa teraz od utorka davat na kolena, resp zo 4 sa chyti gauca stola, hracky a hra sa v klaku.
Len mam vkuse pocit ze je akysi pasivny, skusa 5percent z dna a zvysok dna plazi, hra sa na brusku. Chodime 2x dotyzdna momentalne na fyzio. Co este mozem urobit? Uz je to celkom pruser co? Zachvilu ma rok a mna chyta panika, ze preboha on asi fakt nebude ani len sediet na ten rok🤯
Ake mate skusenosti, ako mu este pomoct?
Dakujem
zintenzívniť cvičenie. cvičíte vojtovku a cvičíte ju vôbec správne? my sme stratili veľmi veľa času lebo vojtovku sme necvičili správne - vyhľadali sme iného fyzioter. a ten sa nestačil čudovať čo vlastne sme cvičili.
Vezmi ho niekam lozit po schodoch, ak mate parkety, tak nech je bez nohavic aby sa mu nesmykalo... na sedenie ma cas
Tiež som mala paniku lebo vsetko pozadu presne ako tvoja situácia
Najprv sme chodili na kurzy ale mal problém s kolektívom,tak som zacala ja bez instruktora a obkukane cvicky sme clapkali v bazéne
A v priebehu 2 týždňov zacal si sadat, vstávat o nabytok a stvornozkovat
Len cvicit. A nech pozoruje ine deti. Zakazdym ked prebalis chvilku pocvic.
Pýtaj sa na cvičení ale sed je úplne posledný krok.
Tiež som mala paniku lebo vsetko pozadu presne ako tvoja situácia
Najprv sme chodili na kurzy ale mal problém s kolektívom,tak som zacala ja bez instruktora a obkukane cvicky sme clapkali v bazéne
A v priebehu 2 týždňov zacal si sadat, vstávat o nabytok a stvornozkovat
@anonym_721582
Zdravim, a kolkokrat do tyzdna ste boli v bazene?
Pýtaj sa na cvičení ale sed je úplne posledný krok.
@januska12323 zdravim. Ako myslite - Co sa mam pytat?
Chodime 2x dotyzdna pondelky piatky k fyziomame a zvysok s nim skusam cvicit doma… jasne ze som velakrat vyslovila obavy, stale tvrdi ze on je uplne c poriakdu len ma svoje tempo ale toto extrem tempo mi uz pride.
zintenzívniť cvičenie. cvičíte vojtovku a cvičíte ju vôbec správne? my sme stratili veľmi veľa času lebo vojtovku sme necvičili správne - vyhľadali sme iného fyzioter. a ten sa nestačil čudovať čo vlastne sme cvičili.
@anonym_0ce2dc zintenzivnit v zmysle akom?
Necvicime vojtovku. 2 fyzio sa vyjadrili, ze vojtovku nepotrebuje ale teda neviem…
U nás extrémne pomohol baby balance a súkromne hodiny plávania. Vojtovku by som isto necvicila, ak je všetko v poriadku po zdravotnej stránke. Proste si niektoré deti dávajú načas.
A cvik z rehabky
Hračky vyššie nech ma dosahu ruky keď ho posadis
Ale posadis ho na jeden bok ale tak ze sa opiera o ruku a a druhou sa hrá
Na svornozkovanie.dat na 4 a ísť s nim ruka noha ruka noha ako keby on stvornozkuje
A to mal aj magnetoterapiu a všetko možné a vraví nam rehabilitacna ze to plávanie
Tak sme skúsili...pri kurze sme chodili 2 krát do týždňa
A potom ja sama tiež tak...
Uz v priebehu ako sme začali chodiť plávať som videla doma ze ho to nabudilo
Zrazu pozeram ze robí to... robí tamto😅
Takže my v 11 mesiacoch sme presne toto dobehli
Ale my sme mali problem so zvýšeným tonusom a od narodenia vo všetkom pozadu
Teraz riesime chodenie😅 tak tiež rozmýšľam ze zas to plávanie i ked je zima
@januska12323 zdravim. Ako myslite - Co sa mam pytat?
Chodime 2x dotyzdna pondelky piatky k fyziomame a zvysok s nim skusam cvicit doma… jasne ze som velakrat vyslovila obavy, stale tvrdi ze on je uplne c poriakdu len ma svoje tempo ale toto extrem tempo mi uz pride.
@julcinka19 ved z nejakého dôvodu tam chodíte nie?
U nás extrémne pomohol baby balance a súkromne hodiny plávania. Vojtovku by som isto necvicila, ak je všetko v poriadku po zdravotnej stránke. Proste si niektoré deti dávajú načas.
@anonym_d71f4e to mo hovori aj fyzio. Chodime teraz takisto individualne 2x dotyzdna… skusim pozriet este to plavanie ked nam tu radiite 🙂
A cvik z rehabky
Hračky vyššie nech ma dosahu ruky keď ho posadis
Ale posadis ho na jeden bok ale tak ze sa opiera o ruku a a druhou sa hrá
Na svornozkovanie.dat na 4 a ísť s nim ruka noha ruka noha ako keby on stvornozkuje
A to mal aj magnetoterapiu a všetko možné a vraví nam rehabilitacna ze to plávanie
Tak sme skúsili...pri kurze sme chodili 2 krát do týždňa
A potom ja sama tiež tak...
Uz v priebehu ako sme začali chodiť plávať som videla doma ze ho to nabudilo
Zrazu pozeram ze robí to... robí tamto😅
Takže my v 11 mesiacoch sme presne toto dobehli
Ale my sme mali problem so zvýšeným tonusom a od narodenia vo všetkom pozadu
Teraz riesime chodenie😅 tak tiež rozmýšľam ze zas to plávanie i ked je zima
@anonym_721582 my detto… stale kazdy milnik je pozadu 🤯 no idem pozriet nejake plavanie v okoli..
@julcinka19 ved z nejakého dôvodu tam chodíte nie?
@januska12323 lebo som tam sama sla ked kazdy milnik meskal🤯😃 pretacanie druhe vzrpiamenie pivotovanie…
@anonym_721582 my detto… stale kazdy milnik je pozadu 🤯 no idem pozriet nejake plavanie v okoli..
@julcinka19 fakt skús to,hlavne dieťa nech si zvykne na vodu
Kurzy su fajn veľmi a hlavne keď sa nebude moc báť tak aj potápať sa naučí
A keď tak obkukat cviky alebo si nájsť a ísť s ním sama do bazéna
I keď len tak jednoducho ho ,,pohompalat,,vo vode
No samozrejme zvyk na vodu aby to bolo bezpečné 🙂
Ja by som nerobila nic viac, max skúsiť na tie schody liezť, mysim ze to pride samé čoskoro
@julcinka19 a aku ma diagnozu? Predcasnik? Chodite / boli ste na neurologii a dalsich vysetreniach? Ak ano, co povedali lekari?
@julcinka19 ako klud, dieta najprv 4nozkuje a potom si az sadne. Je tam pokrok? ked ano, kazde dieta je ine. Su deti, co chodia na 10mes a su take, co zacnu v 15mes...do 1,5r je norma, takze klud. Moj prvy pohodak tiez sa dal na 4 az v 10mes a potom to uz slo rychlo, na rok robil prve kroky. Daj mu cas. Este sa za nim nabehas, neboj sa.
@julcinka19 a aku ma diagnozu? Predcasnik? Chodite / boli ste na neurologii a dalsich vysetreniach? Ak ano, co povedali lekari?
@anonym_1144a9 zdravim, narodil sa s mensou porodnou hmotnostou 2670, 38 tyzden, poloha KP. Na neurologii sme boli, ze ak za mesiac nenastane progres, budeme riesit nejake odbery atd… neviem co presne tym mysleli, verila som, ze za mesiac to zvladneme. Ubehol tyzden a pol od navstevy neurologicky a pokrok spominam vyssie.
@julcinka19 ako klud, dieta najprv 4nozkuje a potom si az sadne. Je tam pokrok? ked ano, kazde dieta je ine. Su deti, co chodia na 10mes a su take, co zacnu v 15mes...do 1,5r je norma, takze klud. Moj prvy pohodak tiez sa dal na 4 az v 10mes a potom to uz slo rychlo, na rok robil prve kroky. Daj mu cas. Este sa za nim nabehas, neboj sa.
@euka210 zdravim, snazim sa byt kludna,… len 🥹🤯 dni tyzdne utekaju a ten si plazi, lezka a nejak chyba ta motivacia u neho ci co to s nim je 😂
@anonym_d71f4e to iste s tou vojtovkou mi povedali aj 2 fyzio, ze ju nepotrebuje.:/ tak skusamw len take stimulacne cviky.. handling. 2x do tyzdna. Potom som chcela aj baby balance, len som myslela ze ho dostanem aspon na tie 4 najskor…
@anonym_d71f4e to iste s tou vojtovkou mi povedali aj 2 fyzio, ze ju nepotrebuje.:/ tak skusamw len take stimulacne cviky.. handling. 2x do tyzdna. Potom som chcela aj baby balance, len som myslela ze ho dostanem aspon na tie 4 najskor…
@julcinka19 tak idealne usg mozgu, ze je vsetko ako ma byt (taky maly este asi MRko nie)... 38 tyzden je podla mna vpoho...
@julcinka19 tak idealne usg mozgu, ze je vsetko ako ma byt (taky maly este asi MRko nie)... 38 tyzden je podla mna vpoho...
@anonym_1144a9 usg mozgu absolovoval v 6M. Tiez sme vtedy boli u neuro.. 1x… ked sa dlhsie nevedel samostatne pretacat. Teraz 2x… teda sono uz nerobila.
@julcinka19 môj šiel na štyri až keď sme začali chodiť na balance, tam ho to oslovilo. Za dva týždne šiel ako raketa.
@anonym_1144a9 zdravim, narodil sa s mensou porodnou hmotnostou 2670, 38 tyzden, poloha KP. Na neurologii sme boli, ze ak za mesiac nenastane progres, budeme riesit nejake odbery atd… neviem co presne tym mysleli, verila som, ze za mesiac to zvladneme. Ubehol tyzden a pol od navstevy neurologicky a pokrok spominam vyssie.
@julcinka19 možno vás pošle na genetické, metabolické vyšetrenia..asi, teda my sme to tak mali
Ale zatiaľ fakt v kľude,skusaj nejaké aj nové pohyby,tie schody i keď to neviem ako alebo aj vaňu napustiť a tam ho clapkat keď nie bazén
@julcinka19 Hlavne pokoj, kazde dieta ma svoje tempo. Moja dcerka tiez zacala stvornozkovat az v roku. A co 🤷♀️ Chodili sme na fyzio, vojtovku nebolo treba. Cvicili sme baby gymnastiku.. ale ani to nebolo treba. Proste dozrela a zacala. Potom chodit zacala v 15m. Ked sa ti 2 fyzio vyjadrili, ze je ok, tak by som im verila. Ja viem, ze sa clovek boji, ale ver, zachvilu zacne. Drzim palce.
Mozno je proste lenivy. Moja dcera bola vo vsetkom popredu, docasu. Rychle sa zacala pretacat, plazit, pivotovat. A potom to zrazu seklo a nic dalej. Dostala sa kam chcela plazenim a nemala ziadnu motivaciu k tomu, aby sa rozliezla. Tiez som cakala, boli sme u fyzio, kde zhodnotili, ze vsetko ok. Vykladala som jej potom hracky vyssie, aby sa trosku namahala a mala motivaciu sa pohnut. Ale ona sa mi na tie hracky radsej vykaslala, nez by mala vykonat nejaky pohyb navyse. A potom zrazu zo dna na den sa dala na 4, pozabudla sa a uz sa po tych 3 krokoch nevratila do plazenia. Tiez mala uz takmer 11 mesiacov.
To iste s chodenim. Nebude ani za svateho, radsej vsade na styroch. Neexistuje sa postavit na nohy. A potom zrazu z nicoho nic, v 15. mesiacoch sa sama zvihla zo zeme, bez toho aby sa niecoho drzala, tiez sa nejak pozabudla a z nicoho nic sa rozbehla. A odvtedy chodi.
Ak ti viacero fyzio zhodnotilo, ze je ok, tak mozno este pockat. Davaj mu hracky vyssie, davaj mi do cesty prekazky, aby ich zdolal, skuste, aby sa vyskrabal na schody... jemu to musi samemu docvaknut, ze stvornozkovanim to bude rychlejsie.
@julcinka19 Hlavne pokoj, kazde dieta ma svoje tempo. Moja dcerka tiez zacala stvornozkovat az v roku. A co 🤷♀️ Chodili sme na fyzio, vojtovku nebolo treba. Cvicili sme baby gymnastiku.. ale ani to nebolo treba. Proste dozrela a zacala. Potom chodit zacala v 15m. Ked sa ti 2 fyzio vyjadrili, ze je ok, tak by som im verila. Ja viem, ze sa clovek boji, ale ver, zachvilu zacne. Drzim palce.
@bytc20 ❤️
Mozno je proste lenivy. Moja dcera bola vo vsetkom popredu, docasu. Rychle sa zacala pretacat, plazit, pivotovat. A potom to zrazu seklo a nic dalej. Dostala sa kam chcela plazenim a nemala ziadnu motivaciu k tomu, aby sa rozliezla. Tiez som cakala, boli sme u fyzio, kde zhodnotili, ze vsetko ok. Vykladala som jej potom hracky vyssie, aby sa trosku namahala a mala motivaciu sa pohnut. Ale ona sa mi na tie hracky radsej vykaslala, nez by mala vykonat nejaky pohyb navyse. A potom zrazu zo dna na den sa dala na 4, pozabudla sa a uz sa po tych 3 krokoch nevratila do plazenia. Tiez mala uz takmer 11 mesiacov.
To iste s chodenim. Nebude ani za svateho, radsej vsade na styroch. Neexistuje sa postavit na nohy. A potom zrazu z nicoho nic, v 15. mesiacoch sa sama zvihla zo zeme, bez toho aby sa niecoho drzala, tiez sa nejak pozabudla a z nicoho nic sa rozbehla. A odvtedy chodi.
Ak ti viacero fyzio zhodnotilo, ze je ok, tak mozno este pockat. Davaj mu hracky vyssie, davaj mi do cesty prekazky, aby ich zdolal, skuste, aby sa vyskrabal na schody... jemu to musi samemu docvaknut, ze stvornozkovanim to bude rychlejsie.
@diewcatqoo ďakujem pekne. Presne odpoved ktoru vacsinoz dostanem ze on je proste asi bufetak tvrdohlavy. 🙈

Plávanie
Nám veľmi pomohlo
A začal v 11 mesiacoch všetko- po plávaní