Ako pomôcť 10-mesačnému dieťaťu začať sedieť a štvornožkovať?
Ahojte,
Uz som tu pisala zhruba pred mesiacom, a som tu znova.
Toto moje dieta…
Ma 10,5 mesiaca stale nestvornozkuje ani nesedi. Plazi jak drak, urobi 3-4 kroky na 4och, zvysok odplazi. Zacal sa teraz od utorka davat na kolena, resp zo 4 sa chyti gauca stola, hracky a hra sa v klaku.
Len mam vkuse pocit ze je akysi pasivny, skusa 5percent z dna a zvysok dna plazi, hra sa na brusku. Chodime 2x dotyzdna momentalne na fyzio. Co este mozem urobit? Uz je to celkom pruser co? Zachvilu ma rok a mna chyta panika, ze preboha on asi fakt nebude ani len sediet na ten rok🤯
Ake mate skusenosti, ako mu este pomoct?
Dakujem
Ja by som nerobila nic viac, max skúsiť na tie schody liezť, mysim ze to pride samé čoskoro
@blondinka95 dakujem❤️
A možno aj taký detail... nechať ho viac nudiť...😅
To niekedy tiež pomôže, dieťa potom viac skúša, hľadá si zábavu a nie vsetci mu všetko podávajú a tak
@anonym_721582 skryjem mu hračky? Lebo vkuse sa v nich špáre… kolieska svetielka zvuky 🤯😃
@diewcatqoo ďakujem pekne. Presne odpoved ktoru vacsinoz dostanem ze on je proste asi bufetak tvrdohlavy. 🙈
@julcinka19 ked ti viaceri ludia zhodnotili, ze tam nie je nejaky problem s pohybovym aparatom, tak asi fakt bude len lenoch. On nepotrebuje lozit, lebo sa dostane vsade tym, ze sa plazi. Tam musi v hlave nieco cvaknut, kedy si uvedomi, ze na tych styroch to pojde rychlejsie a jednoduchsie, nez plazenim.
Prisla som na to pri oboch detoch, ze to je jednoducho tak, ze si to musia vsetko sami uvedomit. Pri lezeni, potom pri chodeni, pri oducani od plienok... proste kym sam na to nepride, ze je to pre neho vyhodnejsie, tak to robit nebude.
@euka210 zdravim, snazim sa byt kludna,… len 🥹🤯 dni tyzdne utekaju a ten si plazi, lezka a nejak chyba ta motivacia u neho ci co to s nim je 😂
@julcinka19 chápem ťa. Môj druhorodený bol taký....pohoďák. Stale som ho len porovnávala s inými deťmi (mali sme v rodine akurát blízko narodené), so starším. On bol pritom úplne v poriadku, len mal čas. Neužila som si vôbec toto obdobie, teraz mi je to ľuto. On sa začal pretáčať v 6,5 mesiaci ešte len na bruško. jemu stačilo ležať na chrbte, alebo na brušku a pozorovať svet. Neustále som bola z toho v strese. Mal 10,5 mesiaca a len sa plazil. A potom týždeň na to, v priebehu 2 týždňov začal štvornožkovať, sedieť a stavať sa pri nábytku. 13,5 mesačný chodil sám.
@julcinka19 chápem ťa. Môj druhorodený bol taký....pohoďák. Stale som ho len porovnávala s inými deťmi (mali sme v rodine akurát blízko narodené), so starším. On bol pritom úplne v poriadku, len mal čas. Neužila som si vôbec toto obdobie, teraz mi je to ľuto. On sa začal pretáčať v 6,5 mesiaci ešte len na bruško. jemu stačilo ležať na chrbte, alebo na brušku a pozorovať svet. Neustále som bola z toho v strese. Mal 10,5 mesiaca a len sa plazil. A potom týždeň na to, v priebehu 2 týždňov začal štvornožkovať, sedieť a stavať sa pri nábytku. 13,5 mesačný chodil sám.
@qwert87 ahoj, presne tak. Uplne si trafila moje pocity. Aj ked sa snazim nerobit to, neustale porovnavam s okolim. Neuzivam si s nim dni, stresujem, aby uz konecne zacal toto hento a tamto… do toho je to “tazky nejedak” a ja som z toho uz uplne na nervy. Tiez ma trz 10,5 mesiaca, plazi dlho ale teraz sa akosi rozplazil na dlhsie trate:D
No verim aj ja, ze raz sa to zlomi…
Aj ste nieco cvicili atd., ci si len nechala, nech na to pride sam? 🤔 dakujem krasne 🙂
Na plávanie pozor, ak malo problém so záklonom.
Na plávanie pozor, ak malo problém so záklonom.
@oblecenie99 s akým záklonom?
Podporovat pivotovanie nie plazenie. Ked uz sa plazi tak nech je to cez prekazky..napr dat hracku na vankus a nech sa do hora taha. Podporovat sikmy sed…vaha na jednej ruke a druhou nech sa toci za hrackou takze rotacia tela. Sikmy sed na fitlopte. Furik na overballe. Pokladat na vystrete ruky…hra cez tvoje nohy tak aby bolo dieta zatazene na rukach.
Pozri si napr Michalu Pukalovic na instagrame ma tam pekne tipy na aktivne hry..vsetko co som napisala vyssie.
A plazi sa dlho lebo si na to “zvykol” vela krat ked sa dieta do par tyzdnov nezdvihne na 4nozkovanie tak si akoby zafixuje plazenie a vie pri nom zostat aj niekolko mesiacov.
Vobec plazenie nepodporuj davaj hracky iba do boku alebo akoby pod brusko mu daj nieco drobne aby bol nuteny sa na rukach dvihat. Radsej menej hraciek aby nemal motivaciu sa hybat iba dopredu.
Ahoj, ak ťa môžem ukľudniť, moja dcéra začala sedieť až v 10 mesiacoch a syn sedel až v roku, obaja sú zdraví, možno to chce iba čas .
Podporovat pivotovanie nie plazenie. Ked uz sa plazi tak nech je to cez prekazky..napr dat hracku na vankus a nech sa do hora taha. Podporovat sikmy sed…vaha na jednej ruke a druhou nech sa toci za hrackou takze rotacia tela. Sikmy sed na fitlopte. Furik na overballe. Pokladat na vystrete ruky…hra cez tvoje nohy tak aby bolo dieta zatazene na rukach.
Pozri si napr Michalu Pukalovic na instagrame ma tam pekne tipy na aktivne hry..vsetko co som napisala vyssie.
A plazi sa dlho lebo si na to “zvykol” vela krat ked sa dieta do par tyzdnov nezdvihne na 4nozkovanie tak si akoby zafixuje plazenie a vie pri nom zostat aj niekolko mesiacov.
Vobec plazenie nepodporuj davaj hracky iba do boku alebo akoby pod brusko mu daj nieco drobne aby bol nuteny sa na rukach dvihat. Radsej menej hraciek aby nemal motivaciu sa hybat iba dopredu.
@anonym_721c1c význas sa, môžem či nemáš tip, keď dieťa sa stavia, chodí pri nábytku ale na špičkách,samostatne nechodí a ma 17 mesiacov
Riešime to aj odborne ale čakáme na rehab.pobyt ale čo dovtedy robiť 🫣
@anonym_721c1c význas sa, môžem či nemáš tip, keď dieťa sa stavia, chodí pri nábytku ale na špičkách,samostatne nechodí a ma 17 mesiacov
Riešime to aj odborne ale čakáme na rehab.pobyt ale čo dovtedy robiť 🫣
@anonym_721582 prepac s tym neviem vobec pomoct nemam s tym ziadnu skusenost 😕
Baby plavanie odporucam aj ja, u nas stvornozkovanie sa tak nastartovalo. Tiež bolo dieta pozadu, ale akoze v ramci normy, teda na konci. chodit az v roku a pol. A aj tie skupinové detske cvicenia su fajn, lebo tie deti po seba pokukavaju, kopiruju
A uz cvicite, tak len vydrz, teraz sa plazi, lebo vie, že to mu ide, rychlo dosiahne ciel. Ked pochopi, ako do sedu, bude sedieť, lebo to bude novinka, zase zisti vyhody. Len musí prist ako na to, ale ked uz je na štyroch, uz je na ceste sa tam dostat, tak leb vydržať 🙂
@oblecenie99 s akým záklonom?
@anonym_721582 Zaklon hlavy (či telíčka) dozadu, ked sa dáva dieťa do tzv. luku, napne sa a ide do takého C-čka. Neskôr na brušku dáva hlavičku dozadu, do záklonu, čiže nezapaja medzilopatkove svaly tak ako treba, lebo sú napr. slabšie. Dá sa to odpozorovať už pomerne skoro. My sme na Tom boli podobne so synom ako autorka, a tiež mi napadlo plávanie už skôr (vtedy to prudko ficalo), fyzio nás však upozornila, že plávanie moze spôsobiť u dieťaťa podporu a posilnenie tohto "zlozvyku", presnejsie problemu,, čo nie je žiadúce (lebo pri plávaní sa snaží udržať hlavičku nad vodou a dáva ju dozadu). Z rovnakého dôvodu nám neodporúčali ani nosenie syna v nosiči (v žiadnom, vrátane aj tých ergo).
Keď som zisťovala, kto robí plávanie s bábätkami, a vypytovala sa, tak či výsledku to neboli fyzioterapeuti, a nemali skúsenosti, išlo len o baby plávanie. U nás bola výnimka plávanie v Novej nemocnici v KE, ktoré bolo zrušené vtedy kvôli covidu.
Upozorňujem preto autorku, lebo niečo, čo môže dieťaťu pomôcť, môže na iného fungovať opačne, preto treba brať do úvahy všetky okolnosti, najmä ak už cvičia.
@anonym_721582 Zaklon hlavy (či telíčka) dozadu, ked sa dáva dieťa do tzv. luku, napne sa a ide do takého C-čka. Neskôr na brušku dáva hlavičku dozadu, do záklonu, čiže nezapaja medzilopatkove svaly tak ako treba, lebo sú napr. slabšie. Dá sa to odpozorovať už pomerne skoro. My sme na Tom boli podobne so synom ako autorka, a tiež mi napadlo plávanie už skôr (vtedy to prudko ficalo), fyzio nás však upozornila, že plávanie moze spôsobiť u dieťaťa podporu a posilnenie tohto "zlozvyku", presnejsie problemu,, čo nie je žiadúce (lebo pri plávaní sa snaží udržať hlavičku nad vodou a dáva ju dozadu). Z rovnakého dôvodu nám neodporúčali ani nosenie syna v nosiči (v žiadnom, vrátane aj tých ergo).
Keď som zisťovala, kto robí plávanie s bábätkami, a vypytovala sa, tak či výsledku to neboli fyzioterapeuti, a nemali skúsenosti, išlo len o baby plávanie. U nás bola výnimka plávanie v Novej nemocnici v KE, ktoré bolo zrušené vtedy kvôli covidu.
Upozorňujem preto autorku, lebo niečo, čo môže dieťaťu pomôcť, môže na iného fungovať opačne, preto treba brať do úvahy všetky okolnosti, najmä ak už cvičia.
@oblecenie99 pytam sa preto lebo my sme to mali kvôli tonusu vysokému zaklon a nám práveže odporúčali a pomohlo
No len hej veľa ľudí inak povie a ma inu skúsenosť
@qwert87 ahoj, presne tak. Uplne si trafila moje pocity. Aj ked sa snazim nerobit to, neustale porovnavam s okolim. Neuzivam si s nim dni, stresujem, aby uz konecne zacal toto hento a tamto… do toho je to “tazky nejedak” a ja som z toho uz uplne na nervy. Tiez ma trz 10,5 mesiaca, plazi dlho ale teraz sa akosi rozplazil na dlhsie trate:D
No verim aj ja, ze raz sa to zlomi…
Aj ste nieco cvicili atd., ci si len nechala, nech na to pride sam? 🤔 dakujem krasne 🙂
@julcinka19 nikde sme nechodili. Len som ho motivovala, dávala na 4, podporovala stvornožkovanie. A rozbehol sa. Neboj, aj tvoj sa rozbehne. Každé dieťa je výnimočné, zažiari keď príde jeho čas. Naozaj teraz lutujem ze som ho neustale porovnavala a chvilami mu neverila. Tento syn mi dal zabrať vo všetkom. Pýtať sa pýtal v 2 rokoch, hneď aj na noc. Ale veľkú potrebu vykonával do 3 rokov len do slipov, nech sme robili co sme robili. Malo rozprával. Išiel do škôlky ako 3 rocny a hovoril asi 20 slov. Chodili sme na logo, kde sme si tvrdo odmakali kazde jedno pismenko. Teraz je druhák, mal v auguste 7 rokov a robi nám radosť. V skole žiadne problémy, nosí jednotky. Ale tvrdohlavý zostal dodnes 😀
@oblecenie99 pytam sa preto lebo my sme to mali kvôli tonusu vysokému zaklon a nám práveže odporúčali a pomohlo
No len hej veľa ľudí inak povie a ma inu skúsenosť
@anonym_721582 Asi to naozaj závidí od konkrétneho dieťaťa a konkrétneho "problému". A možno aj názor fyzioterapeuta. Nás bol práveže slabý v svaloch, mal aj diastazu prakticky od narodenia. Ja som ho napokon na to plávanie pre istotu nedala, ale krásne sa rozšupol, najmä keď sme prešli z Votovky približne v siedmych mesiacoch na Bobata a veľmi pomohla osteopatia (boli sme dvakrát).
Autorka, neboj sa. Môj syn skôr stal, ako stvrinozkoval, ale potom v jeden deň to zrazu išlo. Prosím, len sa kvôli tomu nestresuj, všetko je v poriadku, zbytocne prídeš o krásne časy s dieťaťom (viem, o čom píšem).
@julcinka19 ahojky ak môžem pridám sa , rsp spýtam sa ako to ide ďalej? ja mam podobnú situáciu s malým bude mat o chvíľku 10mes . A len sa plazi aj to asymetricky nesedí ani šikmý sed stavia sa popri gauči na kolienka aj na nohy ale úplne zle cez špičky takze ho dávam dole , chodim s ním ku fyzio aleee tie cviky s ním sa daju robit len chvíľu a tiež som uvažovala nad plávaním vodu má rád.
@julcinka19 ahojky ak môžem pridám sa , rsp spýtam sa ako to ide ďalej? ja mam podobnú situáciu s malým bude mat o chvíľku 10mes . A len sa plazi aj to asymetricky nesedí ani šikmý sed stavia sa popri gauči na kolienka aj na nohy ale úplne zle cez špičky takze ho dávam dole , chodim s ním ku fyzio aleee tie cviky s ním sa daju robit len chvíľu a tiež som uvažovala nad plávaním vodu má rád.
@shania12345 ahooj, tak stvornozkuje, sedi, stavia sa pri nabytku a trz zacina pomaly obchadzat nabytok, ale ozaj zacina. Cez vikend ma rok, tak ratam ze chodit bude neskooor 🙂
Stvornozkovat zacal ked mal 10,5m, tiez som sa snazila cvicit, ale myslim, ze sam sa musel rozhodnut, ze ide nato🙂 ale asi po 2-3 dnoch sa hned zacal stavat, chodili sme na fyzio, sed mal uz dlhsie dobry, pevny, volny len nevedel do neho prejst sam… to robi mozno dva tyzdne teraz… a ide mat teda rok 🙂 takze nezufaj.. nasledujuci mesiac to dobehne🙂) ak sa uz vladze postavit (chapem nie uplne fyzio spravne) tak uz podla mna ma silu na stvornozkovanie, resp. ho mozno preskoci….
Dava sa na 4? naam pomohla lopticka, hryzatko, hracka do tricka aby nelahal na brucho a pochopil 🙂
Ale kazdopadne ma vsetko dojde, asi pomalsie, tiez nie som z toho nadsena, no …
Drzte sa🙂
@shania12345 a teda boli sme aj plavat, 2x… boli sme 3 tyzden tak intenzivnejsie na fyzio (2x40min do tyzdna) potom bol trosku nachladnuty a medzitym sa rozstvornozkoval…tak sme uz plavat nesli.. ale fajn to bolo,pacilo sa mu… tiez rozmyslam, ze sa na jar vratime 🙂)
@shania12345 a teda boli sme aj plavat, 2x… boli sme 3 tyzden tak intenzivnejsie na fyzio (2x40min do tyzdna) potom bol trosku nachladnuty a medzitym sa rozstvornozkoval…tak sme uz plavat nesli.. ale fajn to bolo,pacilo sa mu… tiez rozmyslam, ze sa na jar vratime 🙂)
@julcinka19 no dá sa na 4 ale len preto aby vyšiel ku gaucu , stolíku atd na kolena … a potom na nohy ale stojí zle takze ho opravujem alebo dám dole … on je taka trochu flegma keď ho porovnám so staršou sestrou jemu sa nechce nic okrem jedenia … ani neopakuje slabiky ide si len svoje … ale reaguje na meno hra sa smeje toto všetko preto si nemyslim že je iný problém len má trápi že iné deti už veselo stvornozkuju a on nic ani len ten šikmý sed :/ ale plávanie skusim a tie veci do tricka tiež 🙂 a vy ste už na veľmi dobrej ceste 🙂

A možno aj taký detail... nechať ho viac nudiť...😅
To niekedy tiež pomôže, dieťa potom viac skúša, hľadá si zábavu a nie vsetci mu všetko podávajú a tak