Ako presvedčiť dieťa, aby zmenilo smer?
Na tom by nebolo nič zle, ale v pripade, ze musime ist inokadial, nastava problem, pretoze inokadial nepojde, ked nechce a nedokazem ho presvedcit, aby islo…. Nastava boj, placeme, kricime, rozbehneme sa este rychlejsie, nechceme nic len ist si svojim planovanym smerom🙈 Stretli ste sa s tym niektora zienky a co pomohlo, co zabralo ? Dikes Mame onedlho dva rociky
obdobie vzdoru... a vysvetlila si mu? Prv nez odidete z domu?
Súhlasím s príspevkom vyššie. Dopredu vybrať cieľ. Potom už len korigovať- ale ihrisko je týmto smerom,tade nejdeme,zablúdime..
pomohol čas 😉 ja som sa nikam neponáhľala, išli sme kade chcel, veľakrát sme ani nedorazili 🙂 a veľa z tých "musíme" v skutočnosti ani ľudia nemusia... že? to tak rýchle utečie. teraz už drobec ukazuje správnu cestu sám 👍 lebo už je "veľký chlapec" a už cestu pozná. vlastne mi to aj chýba.
Skus s nim hrat hru. Ze on bude navigator, ako sa dostat do lekarne, do obchodu... nech ta on vedie. Obcas skus ist inde, nech ta on zastavi, ze tadial sa do lekarne nejde, atd.
Mozete najprv trenovat doma, alebo okolo baraku, aby pochopil princip ,,hry,,
A hlavne vela trpezlivosti. Obcas su deti viac tvrdohlave, ako by sme si priali. Ale prejde ich to.
1. pred cestou skusit vysvetlit
2. mat dostatocnu casovu rezervu
3. ak termin fakt hori, brat dieta v kociku ( alebo ak sme uz boli vonku bez neho, tak proste som vzala dieta pod pazuchu a odniesla, co na tom ze jacalo na cele sidlisko)
4. trpezlivost, oni z toho vyrastu
Je to normálne, myslím že to všetky deti robia vrátane nášho.
V tomto veku sme mali presne to isté. Pokiaľ sa dalo, tak som sa jej prispôsobila a išli sme tak ako chcela. Ak sa nedalo a nepodarilo sa mi s ňou asi dohodnúť ani si to nenechala vysvetliť, tak som ju vzala na ruky a išlo sa s plačom.
@zuzinka888 Vysvetliť pred odchodom z domu ani nie dvojročnému dieťaťu kam sa pôjde? A to sa dá? Čisté scifi podľa mňa...
Ja som v tomto obdobie chodila s dcérkou peso na prechádzky iba ak bola voľnost v tom kam ideme. Ak mi bolo treba do obchodu, tak kočík alebo nosič, alebo autom niekam. Ked som videla ze nieco nejde nerada som trapila seba a dcérku, je to obdobie vzdoru, vtedy nevysvetlis a ani nevychovas. Kamoska za to syna plieskala po zadku.. Tiez casom povolil a doteraz (3 roky) je taky ze na prechadzke ide vedla jej nohy a skoro sa ani nepohne..a ona ma zas nervy lebo moja dcéra beha a ja mam pokoj a jej syn je na nej nalepeny a huci po nom aby aj on isiel hrat za mojou skúmať 🙈
Alebo ak nemas možnosť ist ak potrebujes tak ze nebude mat možnosť určovať, tak jednoducho len citlivo vysvetľuj a vydrz ten plac, prejde to, každá sme to v menšej ci väčšej miere prežili
@morusha Jasné, že sa dá. Batoľatá chápu OVEĽA viac, ako dokážu prejaviť. To samozrejme neznamená, že sa tomu aj bez reptania hneď prispôsobia 😄
Je to normálne. Aj môj to robil, keď sme šli na prechádzku (teda bez časového obmedzenia) tak som ho nechala, nech si vyberá trasu.chcel ísť pozerať na vlaky, ok, chcel vidieť susedove ovce, šli sme...
No keď bolo treba už presne niekde ísť, tak proste som mu povedala, ideme tam a tam - lekár, obchod, vlak a šiel popri kočíku, alebo na to stupienku,kedze v tom čase sme chodili už aj s dcérou - maličkým bábätkom v kočíku.
Trochu poreval, poplakal a potom si zvykol. Teraz má 3,5 a bez problémov akceptuje, ze nie vždy ideme tam, kade on chce
Kočík
Dopredu hovorim kam ideme alebo sa dohodneme..kedze uz 3 deti maju svoje predstavy.. Do 3r mam stale kociar so sebou alebo ideme len blizko.. ;D
@morusha mam presne 2r 2tyzdne. Jednoducho lekaren mame kusok od technickych sluzieb- vzdy tam opravuju nejaky, bager traktor.....tak mu hovorim- pod, pojeme pozriet bager- a on presne vie ktorym smerom. Ak idem do obchodu- pod, ideme kupit banan. Ak potrebujem ist na postu- ta vedie okolo dvora kde pan chova vsetku moznu hydinu- ideme pozriet ga- ga, sliepocku- pi-pi....Takze nie je to sci-fi, chce to len nejaky figel- deti chapu omnoho viac ako si myslime.
Fakt si neviem predstaviť, ako môže slani nie 2r dieťa rozumieť kam presne ide..🙄 ja môžem doma vysvetliť čo len chcem, kým dieťa zlezie zo schodov ktoré sú mega zábava, určite si pamätá čo som mu doma hovorila..vonku XX veci ktoré ho zaujímajú, ešte ani nevyjde z dverí.. fakt tam existuje šanca ze si pamätá že ideme na nejaké konkrétne miesto??? Neverím..
@zuzinka888 Tak takto si to viem predstaviť, s tými"pomôckami". Len ten prvotný komentár, že ideme do obchodu, na ihrisko atď je v tomto veku podľa mňa dosť abstraktné pre tak malé deti, nieto aby ešte spolupracovali🙂 česť výnimkám
Tak moje deti uz v 2 rokoch presne vedeli, kde je ktore ihrisko, mali sme ich pomenovane po nasom. Aj som povedala, kam pojdeme, ale na ceste videli nieco zaujimavejsie a vysvetlovanie slo bokom. Preto ak som niekam potrebovala ist cielene, bravala som kocik.
@japata ako matka extremne temperamentneho dietata, som sa len pousmiala. 😅 good luck. Sem-tam su proste deti s ktorymi nepohnes. Inokedy maju dobre dni. Ultimatny recept neexistuje podla mna. Vysvetlovanie 0 bodov, potom uplatky, potom spacifikujem a ideme aj proti voli. Ked netreba hrotit tak sa prisposobim ja. ale aj v skolke ma uz milo upozornili na jeho tvrdohlavost. 😃
Keď som potrebovala niekam ísť ,šla do kočíka , vybavilo sa čo sa malo a cestou späť ,sme sa motali
@dominikamacakova kočík berieme so sebou a tlaci ho samé nechce si sadnúť len keď už fakt je polomŕtve a ja nemôžem tlačiť vtedy len “sama sama” 🙂

Cestu vysvetlid este pred odchodom z domu? Ideme do obchodu....ideme na ihrisko.....dnes nejdeme na ihrisko,pottebujem ist do lekarne dobre?? Cestou si to este pripomenut, a motivovat ho co tam uvidi npr.je tam potocik, alebo autobus, psa.....