icon

Ako reagovať, keď iné dieťa ublíži tomu môjmu?

bambulka104
20. jún 2025

Ahojte maminky.
Prosím vás poraďte mi ako na takúto vec reagovať.
Dneska som išla s mojím 15 mesačným synom na ihrisko a stretli sme sa tam s jedným 2 a pol ročným chlapcom, ktorý bol dosť agresívny. Môj syn si ho ani moc nevšímal, ale ten chlapec ho neustále šticoval, sacal, bachal ho po hlave a kmasal mu ruku. Keďže je to moje prvé dieťa a absolútne neviem ako sa má reagovať, tak som tomu chlapcovi len hovorila že to nemôže robiť, že jeho to bolí, ale ten chlapec sa na tom len smial a ešte mi povedal že bábo bác a začal sa udierat po hlave a ukazovať na môjho syna. Jeho rodičia na to nič nepovedali, len sa pozerali. Nakoniec som sa po chvíľke zobrala a išli sme radšej preč.
Mala som reagovať inak? Pomohlo by ak by som dohovorila aj rodičom? Alebo je takéto správanie v jeho veku normálne? Lebo keby toto robí môj syn inému dieťaťu, tak sa určite na to len tak nepozerám. A nechápem ako v tak malom dieťati môže byť tak veľa zloby.

Strana
z2
colsami
20. jún 2025

Ano uplne slusne a normalne si mala poziadat rodicov aby korigovali chlapca, ked bije Tvoje batola. Ved je to prirodzena vec ktora musi napadnut hocikomu, aj tomu, co ma prve dieta a nema modreho konika...

biglovemom
20. jún 2025
@colsami

Ano uplne slusne a normalne si mala poziadat rodicov aby korigovali chlapca, ked bije Tvoje batola. Ved je to prirodzena vec ktora musi napadnut hocikomu, aj tomu, co ma prve dieta a nema modreho konika...

Neustale mu robil zle a ty si sa len prizerala ?🫣🫣
Suhlasim s
@colsami

simona20201309
20. jún 2025

@bambulka104 😂😂😂 ja že napíšeš ze chlapci majú 16 a 18 rokov....
Prvé dieťa že? Tiež som to takto prežívala.
Normálne upozorni rodičov nech si usmernia svoje decko lebo to urobíš ty a nemusí sa im to páčiť.
Ja som sa preto ihriskam vyhýbala ale nemala som problém byť asertivna, niekedy aj sprosto a narovinu ak som videla ze inak to tej matke nedopne

ukgirls
20. jún 2025

mala si upozornit slusne ale hlasno ich rodicov ...

deti95060810
20. jún 2025

troška zvýšiť hlas na chlpca a hneď by boli pri tebe jeho rodičia... nenechaj svoje dieťa otĺkať iným deckom.

nikaeli
20. jún 2025

Ako sa poznám, tiež by som radšej odišla.
Po skúsenostiach s rodičmi, ktorí na ihriskách venujú viac pozornosti mobilu ako svojmu dieťaťu, nemám chuť vychovávať celé okolie. Ešte by sa začali s tebou hádať a brániť svoje dieťa, ktoré sa 'len' hrá 🤷🏻‍♀️ a z teba by urobili precitlivenú hysterku..

domak2
20. jún 2025

Hlavne by som ho nenechala aby môjho "neustale " sticoval, sacal, bachal po hlave a neviem co. To si tam len sedela a kukala? Po prvom raze beriem svoje dieta ďalej od toho co mu robí zle a som pri ňom, tak bud tomu dieťaťu zastavím ruku alebo idem preč.

mdse
20. jún 2025

@bambulka104 ja neviem, ale na ihrisku som permanentne pri dieťati a teda nehrozí, aby ho niekto udrel viac než raz. Prečo si ho nechala otĺkať? Takže hej, mala si staršieho chlapca ihneď rázne napomenúť a zabrániť tomu. A ako to tu opisuješ, tak mám chuť Tebou zatriasť, aby si nebola taká pripečená matka, prepáč.

bambulka104
autor
20. jún 2025
@domak2

Hlavne by som ho nenechala aby môjho "neustale " sticoval, sacal, bachal po hlave a neviem co. To si tam len sedela a kukala? Po prvom raze beriem svoje dieta ďalej od toho co mu robí zle a som pri ňom, tak bud tomu dieťaťu zastavím ruku alebo idem preč.

@domak2 píšem že som muto chlapcovi dohovara, takže len tak som tam nestala a nepozerala sa. Celý čas som chodila za ním, ten chlapec pribehol a spravil mu zle. Aj ruku som mu chytila. Bola som tam asi 10 minút a odišla som preč

dadis
20. jún 2025

3r dieta hovorilo babo bac? Isteze.. ved 3r deti rozpravaju vo vetach.

bambulka104
autor
20. jún 2025
@dadis

@dadis 2 a pol ročný a áno hovoril len 2 slovné vety aj to nezrozumiteľne

dadis
20. jún 2025
@bambulka104

@bambulka104 Poznas jeho rodicov, ked poznas vek dietata?

dadis
20. jún 2025
@bambulka104

@bambulka104 Od 2 rokov – fáza otázok- Čo to je?, resp. Kto je to?, Kde je? Fáza negativizmu. Na všetko reaguje „nie“, „nechcem“, „nebudem“. Napriek tomu na požiadavku reaguje a splní ju. Začína ohýbať slová (časovať, skloňovať, obdobie lexemizácie). Okolo 2,5 roka tvorí vety gramaticky nesprávne

bambulka104
autor
20. jún 2025
@dadis

@bambulka104 Poznas jeho rodicov, ked poznas vek dietata?

@dadis nepoznám, ale keď sme tam prišli sme sa pozdravili a opýtala som koľko má malý rokov, lebo aj výškovo bol rovnako ako môj, tak som myslela že budú rovnako vekovo.

sevrin
20. jún 2025

Odo mňa by dostal také bábo bác že zasran od strachu by sa na detské ihrisko odvážil až po puberte.

marca12
20. jún 2025
@dadis

@dadis Nie kazde dieta hovori cele vety v 3 rokoch. A ked ma takych rodicov,co nemaju zaujem o jeho vychovu podla toho ako sa spraval na ihrisku,tak sa ani necudujem,ze je zaostaly aj v spravani. Normalny rodic vysvetli dietatu,ze to nema robit.

dadis
20. jún 2025
@bambulka104

@dadis nepoznám, ale keď sme tam prišli sme sa pozdravili a opýtala som koľko má malý rokov, lebo aj výškovo bol rovnako ako môj, tak som myslela že budú rovnako vekovo.

@bambulka104 Mozno si zle rozumela, mozno mal chlapec diagnozu..nemusis inak riesit vsetkych a vsetko, niekedy uplne postaci odist..

dadis
20. jún 2025
@marca12

@dadis Nie kazde dieta hovori cele vety v 3 rokoch. A ked ma takych rodicov,co nemaju zaujem o jeho vychovu podla toho ako sa spraval na ihrisku,tak sa ani necudujem,ze je zaostaly aj v spravani. Normalny rodic vysvetli dietatu,ze to nema robit.

@marca12 ano, niektore maju oneskoreny vyvin a aj ine problemy...

ivangeline
20. jún 2025
@dadis

@bambulka104 Od 2 rokov – fáza otázok- Čo to je?, resp. Kto je to?, Kde je? Fáza negativizmu. Na všetko reaguje „nie“, „nechcem“, „nebudem“. Napriek tomu na požiadavku reaguje a splní ju. Začína ohýbať slová (časovať, skloňovať, obdobie lexemizácie). Okolo 2,5 roka tvorí vety gramaticky nesprávne

@dadis deti nie sú tabuľky. Synovec sa rozrozpraval až v škôlke po 3 a pol roku. Poznám chlapčeka od vedľa, ma 4 roky a nik mj nerozumie ani prd.. Rodičia to už intenzívne riešia. A nie je to ich prvé dieťa ale prvé, kt jednoducho nerozpráva skutočne slova..

som_realistka
20. jún 2025

Autorka, mas prve dieta a este nevies, ze niekedy treba hodne hlasno napomenut decko co robi zle tvojmu dietatu aby sa jeho rodic vobec zobudil. Je dost matiek co pustia dieta na pieskovisko a kym ho nepocuju revat tak nic neriesia.

dadis
20. jún 2025
@ivangeline

@dadis deti nie sú tabuľky. Synovec sa rozrozpraval až v škôlke po 3 a pol roku. Poznám chlapčeka od vedľa, ma 4 roky a nik mj nerozumie ani prd.. Rodičia to už intenzívne riešia. A nie je to ich prvé dieťa ale prvé, kt jednoducho nerozpráva skutočne slova..

@ivangeline Su tabulky, a su prave na to, aby sa spoznalo, ze su niektore deti v oneskoreni. Vacsinou nie bez priciny..

ivangeline
20. jún 2025

Ja by som upozornila ráznejšie, vzala svojho vedľa, ukázala rukou, nech ide ďalej a nepribližuje sa. Pozerala sa na rodičov. Aj im niečo povedala, ak by nepomáhalo.. a ak aj s nimi nebola reč az potom odišla ale povedala si svoje.

ivangeline
20. jún 2025
@dadis

@ivangeline Su tabulky, a su prave na to, aby sa spoznalo, ze su niektore deti v oneskoreni. Vacsinou nie bez priciny..

@dadis Synovec je v pohode. ;D Zachvíľku ma 9 rokov.

dadis
20. jún 2025
@ivangeline

@dadis Synovec je v pohode. ;D Zachvíľku ma 9 rokov.

@ivangeline Iste..

lion777
20. jún 2025

No a čo keď máš prvé, veď to svoje bábo nenecháš mlátiť , už by som aj bola pri ňom a vzala ho na ruky. Trochu sebavedomia do toho.

sisaka
20. jún 2025
@dadis

@ivangeline Iste..

@dadis dieťa pravdepodobne rozpráva primerane veku.
Nie každé dieťa tvorí v danom veku komplikované súvetia. Netreba hneď z neho robiť nejakeho debilka 🙄

gagik
20. jún 2025

🙂))) prve dieta 🙂))

dadis
20. jún 2025
@sisaka

@dadis dieťa pravdepodobne rozpráva primerane veku.
Nie každé dieťa tvorí v danom veku komplikované súvetia. Netreba hneď z neho robiť nejakeho debilka 🙄

@sisaka I, me, we, plural a minuly cas je trosku rozdiel ako babo bac, kriste. Este si aj udieral po hlave.

olimuc
20. jún 2025

No asi som stara … ale nevysvetlujem … zvreskem na neho, ze sa pototo a ide prec. Alebo osobne idem za rodicmi s ich dietatom pod pazuchou a mama bac … ako Sorry .. diagnozu moze mat, ale urobi to raz max dvakrat … a beru si ho rodicia. Neviem, preco by mal byt niekto tolerantny a nechat si otlkat dieta, len preto, ze druhy ma Dg…. Ak ju vobec ma a nie je to len rozmaznane decko … Pokial to nechape maju davat rodicia pozor oni snad diagnozu nemaju a vedia kde su hranice a uz vobec nie odchadzat … ma rodicov nech sa staraju.

modrahruska
20. jún 2025

Tak ja najprv to dieta pekne upozornim, nemam absolutne ziadny problem povedat cudzim detom nech nerobia zle a ked to pokracuje, alebo proste hned vyhodnotim ze by sa mohlo nieco stat, ihned odchadzame. Isto by som si nenechala otlkat vlastne dieta.

Strana
z2