Ako riešiť nevhodné správanie detí na ihriskách?
pekný deň, čo si myslíte o tom, ak sa deti na ihriskách hrajú tak, že môžu poškodiť hojdačku napríklad? mám na mysli, také väčšie deti 8+, ktoré sa hojdá postojačky na hojdačke pre najmenšie deti, alebo namiesto toho aby sa na šmýkalke šmykli, po nej lezú hore, alebo preliezajú oplotenie a pod.? snáď chápete čo myslím...ide o to, že 4 ročný syn, keď také niečo vidí, tak to samozrejme chce robiť tiež a ja neviem ako mu mám vysvetliť, nech to nerobí..čo tak vnímam okolo seba, sú dva typy mamičiek, tie, ktoré neriešia a dovolia a tie, čo zakazujú, preto by ma zaujímal názor ďalších ľudí 🙂 ja som bývala na dedine a na detskom ihrisku som bola prvýkrát až z vlastnými deťmi, preto táto otázka, ďakujem 🙂
Nie, ak viem, že sa to nemá robiť, nedovolím to dieťaťu a vyseltim, prečo mu to nedovolím. Keď sa 8r decka hojdaju po stojacky v hojdačke pre malé deti, tak ich upozornim, keď to nevedia urobiť ich matky🙆♀️
Nie, ak viem, že sa to nemá robiť, nedovolím to dieťaťu a vyseltim, prečo mu to nedovolím. Keď sa 8r decka hojdaju po stojacky v hojdačke pre malé deti, tak ich upozornim, keď to nevedia urobiť ich matky🙆♀️
@lucia13022023 rovnako
Toto vysvetliť je to najmenej. Ako mu potom vysvetlíš iné závažnejšie veci? Nesmie sa to a hotovo. Tie deti čo to robia sa správajú neslušne. Keď to budeš robiť odchádzame. A keď neprestane, odídete. Celý život bude vidieť porušovanie pravidiel. A nejako mu to vysvetliť budeš musieť. Inak ti bude sedieť na hlave.
@anonym_1e9a13 ďakujem, skôr ide o to, že si niesom úplne istá tým, či sa to nesmie, keďže to vidím robiť dosť veľa detí, preto som aj založila túto tému 🙂
@lucia13022023 rovnako
@lucia13022023
@summer138 ďakujem, asi to vyzerá, že som úplne blbá, ale naozaj netuším, aké sú pravidlá na ihrisku...
@anonym_autor Úplne normálne správanie deti na ihrisku, teda to, ktoré popisuješ ty.
@lucia13022023
@summer138 ďakujem, asi to vyzerá, že som úplne blbá, ale naozaj netuším, aké sú pravidlá na ihrisku...
@anonym_autor tak ono písané pravidlá máš na tabuly na ihrisku, nepísané sú zdravý sedliacky rozum.
Ak tvoje dieťa bude chcieť v škole sikanovat lebo to robia druhí, bude to ok? Ak tvoje dieťa bude chcieť ísť poza školu lebo to robia druhi, bude to ôk? Nie nebude, celý život sa bude stretávať s niečím co nemôže robiť a druhí robia. Treba ho učiť správnym návykom a vysvetľovať, vysvetľovať, hranice.
Prečo by sa nesmelo stáť na hojdačke a ísť hore po šmýkale ak tým nikoho neohrozujú?
To máš rovnaké, ako keď nejakí rodičia bijú svoje deti a mamička musí svojmu vysvetľovať, že to nie je v poriadku a my sa nebijeme. Keď iné deti jedia sladkosti, lízatká, a svojmu vysvetľuješ, že my také nejeme. Vieš na tom pekne modelovať, že také správanie je nevhodné z toho a toho dôvodu.
Btw, nevidím nič zlé na státí na hojdačke (prečo by ju tým mal zničiť?) a lezení po šmýkalke zdola hore, pokiaľ tým nonstop neobmedzuje iné deti. Nedala si zrovna dobré príklady, aj cez plot decká bežne lezú
Prečo by sa nesmelo stáť na hojdačke a ísť hore po šmýkale ak tým nikoho neohrozujú?
@januska12323 dúfala som, žeby som sa to tu mohla dozvedieť 🙂
vždy vysvetľuj svojmu dieťaťu prečo robiť to a prečo ono ... aj keď iné deti to robia ... dieťa to chápe, zvlášť ak je vedené k empatii...
ja som dávala príklady zo života - keď už vedel čítať, vôbec som nešetrila jeho jemnocit - primerane veku - skákali deti popred autá - čo sa stalo chlapčekovi... mali nejakú výzvu s neviem čím, s liekmi napr. - čo sa stalo chlapčekovi... vyliezli deti na stanici na vagón - čo sa stalo chlapcovi ... nedával pozor chalan na hodine keď sa učil za elektrikára - čo sa mu stalo ... išiel jak blázon 18-ročný na starej šunke - a čo sa mu stalo ...
nestrašila som ho ... ale stále som apelovala, nech si dobre premyslí čo sa môže stať v sekunde ...
@kaca222 akurát včera tu bol príspevok o romy schneider - jej zomrel syn keď sa napichol na plot ☹ takže hej, je plot a plot ...
@biba_18 u nás sú len také drevené laty do výšky pásu, preto tá reakcia. Chápem, že ak je nejaký nebezpečný, tak nie je vhodné aby tam preskakoval. Môj 16r pripitý kamarát sa veru napichol na také tie šípy nad bránkou, keď ju preliezal pri blbnutí... našťastie to skončilo len šitím, ale mal rozrezaný hrudník a podpažie 🙄
@anonym_autor
@januska12323 ale teda, ešte mi napadlo, že ak po šmýkalke ide dieťa zdola hore so špinavými topánkami a po ňom sa ide nejaké dieťa šmyknúť normálne, tak sa zbytočne zašpiní....jasné, zašpiní sa aj v piesku, ale na tej šmýkalke to nečakáš...to sa len tak zamýšľam, mne osobne nevadí, ak sa dieťa zašpiní
@anonym_autor
@januska12323 ale teda, ešte mi napadlo, že ak po šmýkalke ide dieťa zdola hore so špinavými topánkami a po ňom sa ide nejaké dieťa šmyknúť normálne, tak sa zbytočne zašpiní....jasné, zašpiní sa aj v piesku, ale na tej šmýkalke to nečakáš...to sa len tak zamýšľam, mne osobne nevadí, ak sa dieťa zašpiní
@anonym_autor Tak, ak ti to nevadi, tak preco to riesis?
My sme robili to isté 30 rokov dozadu 🤦♀️
@anonym_autor či sa zašpiní na šmýkalke alebo v piesku alebo v mláke - všetko jedno ...
@anonym_autor Tak, ak ti to nevadi, tak preco to riesis?
@beata_k vieš čo, synov otec má na toto veľmi striktný názor, že toto robia len nevychované deti, ale ja to až tak nevnímam, tak ma zaujímajú aj iné názory.. nechcem ísť proti nemu, ale hľadám nejakú rozumnú mieru, čo je ešte ok a čo nie 🤷🏽♀️
@anonym_autor
@anonym_autor som myslela,že riešis nejakých nacececkanych ,fajciacich pubisov,čo rozbíjajú ihrisko a ty si popísala bežné blaznenie väčších detí ...pokiaľ nikoho neohrozujú nevidím dôvod na zamyslania sa. Mne vadi skôr,keď bežia decká a javia ty koko. Stoj lebo ti prijeb...toho som svedkom už bola. Zasiahla som a bol kľud.
@beata_k vieš čo, synov otec má na toto veľmi striktný názor, že toto robia len nevychované deti, ale ja to až tak nevnímam, tak ma zaujímajú aj iné názory.. nechcem ísť proti nemu, ale hľadám nejakú rozumnú mieru, čo je ešte ok a čo nie 🤷🏽♀️
@anonym_autor A synov otec bol kedy naposledy na ihrisku, ze je taky znalec deti?
@anonym_autor ked jen plne ihrisko a deti sa šmýka ju logicky by mali všetky decká stáť za sebou. Hojdanie po stojacky,nech hodí kameňom,kto to nerobil ...🤣a áno mamičky, ako ide čas sa zavzdusnuju,keď majú malé bábo ,tak to je des a postupne ako dietko rastie,polavuju😅. Ploty? Ja neviem,aj stromy a iné. Fakt záleží na situácii. Ale rozhodne sa tým nič nezničí. A teda riešiť špinavé dieťa na ihrisku kvôli šmykľavka. . no,tak....🙃
Ja nevidím dôvod zakazovať 4rocnemu liezť na smyklavku, alebo akúkoľvek preliezačky.
Vysvetľujeme si, ze moze liezť hore len ked sa niekto nesmyka
Ale z hľadiska pohybu je to pre dieta veľmi prospešný pohyb, naučiť sa liezť.
Co mi vadi je ked deti vyhadzujú piesok alebo kamienky na chodnik, alebo nicia väčšie deti odrazadla pre malých atd, vtedy zasiahnem a kľudne upozornim aj cudzie deti.
Ale keby mi cudzia mamička chcela riwsit moje deti za to, ze stoja na hojdačke alebo lezú na preliezačky tak by pravdepodobne dostala veľmi rázne vysvetlene ona nech sa stará o seba 😄🙈
Ja deťom za zadkom nebeham, jedine ak robia neporiadok alebo by robili zle inym tak zasiahnem, inak nech lezú aj po stromoch alebo kde len chcu, na to su irhiska.
Potom to na deťoch vidno, ktoré su samostatne a pohybovo šikovné a ktoré nesmeli na ihrisku nic robit len sedkat v piesku 🙃
Pán ocinko má asi málo ihrísk pochodených za decka aj v dospelosti. Veď to je najväčšia zábava robiť veci inak. Aspoň po stromoch môže dieťa liezť? Či aj to je nevhodné?
Ja som dala tento rok malemu povolenie chodit hore smykalkou! Práve koli pohybu, ma to odporučené. Samozrejme len ked je tam sám!
Zasiahla som par krat ked:
- sa nas 5 rocny smykol a dvaja parchanti po ňom do šmýkačky hádzali štrk!
Zaujala som ich nech okamzite vypadnu.
Prišla mater, ze mam pekne hovorit s jej detičkami, ze oni si predsa môžu robiť čo chcú!
A tak ked sa smykli siahla som po nich tiez ten štrk! Teda ze aj ja si môžem robiť čo chcem a ci sa jej to takto paci?
Deckami sa nič nestalo len videli ake je to hnusne.
Pred tým som ich slusne poprosila nech počkajú a hádžu ked sa maly smykne.
Takže pokial mater vychovava malých zmetkov, ktorí majú povolené aj ublizit - hlavne aby mohli robiť vo chcu- tak zasiahne tvrdo!
- päť 16 rocnych stokilivych pubertaciek obsadi maly detský kolotoč a tie male deti čakajú a tie trubely nic.
Boli tam s učiteľkou, oslovila s ju činy ich mohla odtiaľ poslať "hrat sa" adekvátne ich veku. Odpoveď? A prečo, ved aj oni sa radi točia!
No pani učiteľka si môj monológ nedala za klobúk a na smrť urazena mojou priamostou odisla aj s tými kozami prerastenej.
- ked ubližujú deti druhym alebo vidím ze by sa stal uraz
- rovnako prisna som aj na svoje deti!
Inak pokial sa len hrajú a skáču ako opice, je mi jedno su to deti
Treba používať zdravy sedliacky rozum a vediet zasiahnuť. 95 % su fajn rodicia aj milé deti.
A tých 5% su proste blbci neprisposobivi.
Aj minule v detskej herní- 3x som tej matke povedala aby dozrel na svoje dieta, lebo bilo moje aj iné.
Reakcia? Ma len 4 roky - teda ale 40 kg a vyzorovo na 6. Takze taky ked slahne, boli to.
Ona nič nerobila okrem - nebi ich.
A také sa tam stretli dve, chalani si hneď "padli do oka" a chovali sa agresívne. Rovnaká vyska aj šírka. A ťapy tam len sedia a neriešia. Tiez som mu pred matkou povedala, ze este raz sa dotkne mojich detí vycapem ja jeho. Aj to tej matke bolo jedno.
A nemám super poslušne deti ze by som bola precitlivela. Ten dvojročný ma tiež občas svoje sceny, slávne a kuse. Ale vtedy poviem len raz a ked sa chystá druhy krat, odchádzame!
By mi spat nedalo keby len prizeram ako bije a kuse deti.
"16 ročné stokilové pubertiačky" sa nemôžu krútiť na kolotoči a vystriedať sa s "malými deťmi, ktoré čakajú" ? Prečo? Som za to, že sa tiež rady točia, tie "trúbely" Inak uvedomujete si, že deti rastú a vyrastú a v trinástich, hopa, predsa môžu ísť za kotolňu na prašiak si zapáliť napríklad a nie obsmrdať na ihrisku, však?? Na mňa tak kričala neurotická matka z okna, nech nesedím na hojdačke, vedľa sa húpalo moje dieťa, ja vtedy 48 kilová... asi som ju mohla poškodiť... a nie, nikto nečakal...
@januska12323 my máme na ihrisku pri vstupe obrázky, na ktorých je jasne znázornené, čo sa nesmie.. a práve státie na hojdačke a lezenie po šmykľavka tam je.. už len preto, že si dieťa môže ublížiť a potom je to tvrdenie proti tvrdeniu čo a ako sa stalo.. sú z toho opletačky.. nehovoriac o tom, že chodením po veciach sa všetko zašpiní a zničí.. aj my sme to ako deti robili, ale súhlasím, že to nie je uplne ok.. snad každý chápe, na čo je šmykľavka určená a ako sa na hojdačke hojdá..
"16 ročné stokilové pubertiačky" sa nemôžu krútiť na kolotoči a vystriedať sa s "malými deťmi, ktoré čakajú" ? Prečo? Som za to, že sa tiež rady točia, tie "trúbely" Inak uvedomujete si, že deti rastú a vyrastú a v trinástich, hopa, predsa môžu ísť za kotolňu na prašiak si zapáliť napríklad a nie obsmrdať na ihrisku, však?? Na mňa tak kričala neurotická matka z okna, nech nesedím na hojdačke, vedľa sa húpalo moje dieťa, ja vtedy 48 kilová... asi som ju mohla poškodiť... a nie, nikto nečakal...
@belbel
to by si musela zažiť. To boli fakt teste Hnilec baby. Ked boli vonku s učiteľom, ten ich hnal hrat volejbal a vyhnal ich hupaciek. Ale pani učiteľka chcela mať klud a mobil v ruke. Raz som tých chalanov poprosila, ci by mohli ísť trosku ďalej od tých malých detí. A vies co? Ospravedlnili sa a okamzite išli hrat ďalej. Ešte ich ten jeden aj par krat posunul aby do tých malých netrafili.
Tu sa často stretávame s tým, ze chalani pubertaci su super ale dievčatá su drzé a hlupe.
To nebola jednorazova zalezitost s tými babami.
A aby to nevyzeralo blbo uplne - ja mam zopár kamosiek 109kg plus a su to skvelí ludia. A ani jedna by na tu hojdačka nesadla toboz na ten kolotoč. Ty s tvojou váhou zato hocikedy a vies, ze nevlokujes male deti 🙂
Inak aj u nás bola ta slávna kotolňa a mali sme tam zakázané chodit 😁
@lucia13022023
@anonym_autor ak je to sadacka pre babatka a male deti, take hupackz maju istu nosnost, vacsinou je na nich napisane vyadu, pripadne si to vies vygooglit. 8+ dieta sa hmotnostou isto nezmesti, tak treba upozornit, ze to nieje pre vacsie deti, moze to zlomit a ublizit si. Vies upozornit aj slusne a vecne.

Toto vysvetliť je to najmenej. Ako mu potom vysvetlíš iné závažnejšie veci? Nesmie sa to a hotovo. Tie deti čo to robia sa správajú neslušne. Keď to budeš robiť odchádzame. A keď neprestane, odídete. Celý život bude vidieť porušovanie pravidiel. A nejako mu to vysvetliť budeš musieť. Inak ti bude sedieť na hlave.