Ako riešiť strach dieťaťa z umývania vlasov?
Ahojte, potrebovala by som poradiť ohľadom umývania vlasov dcérky. Má 2 roky, konečne jej normálne zhustli vlasy a má ich aj dlhšie, postupne už vzadu až pod krk. Od narodenia sa rada kúpala, keď som jej aj hlavu umývala, tak žiadny problém. No ale pár mesiacov začala pri umývaní vlasov plakať. Myslela som, že to odzneje, ale skôr to graduje a dneska sa mi pri kúpaní takmer dovracala. Už jej fakt umývam vlasy extrémne sporadicky (cca raz za 2 týždne), lebo ma ten vreskot nebaví. Kúpila som jej aj tú čelenku na kúpanie, že nech jej nejde voda do tváre a nič. Minule som kúpila aj poháriky v tvare zvieratiek, že budeme sa pomaly s vodou oblievať, ale nič. Kým oblievame chrbát, alebo ruky, všetko ok, akonáhle zaciti vodu čo i len na šiji, tak sa ide zblázniť. Sprchy sa boji celkovo, takže sa len kúpe. Inak v lete sa bazéna nebála, aj si v ňom vlasy vymáčala a dokonca sme jej kúpili taký s fontánou a tam jej nevadilo, keď jej to striekalo do tváre a na vlasy. Poraďte mi, prosím, ak maté nejaký fígeľ na toto, lebo ja už som zúfalá.
Skús sa s ňou okúpať a tak vlasy umývať alebo ju zobrať na seba nech si lahne na chrbát a tak umyť vlasy
Skús sa s ňou okúpať a tak vlasy umývať alebo ju zobrať na seba nech si lahne na chrbát a tak umyť vlasy
@anonym_9953da nemáme vaňu, ona má svoju detskú umelú, inak máme len sprchový. Ale pravidelne sa kúpe so mnou, teda že ona sa kúpe a ja sa sprchujem. Už som jej ak ukazovala 100x ako si umývam vlasy, aj že mám tiež mokré, aj ovoňať som jej dala šampón, že bude krásne voňať aj ona (teraz máme obdobie, že všetko ovoniavame), aj hráčkam sme hlavy umývali... Už nemám fantáziu popravde 😥
Nepomohlo nic, proste jedno obdobie nefungovala sranda, nefungovalo nic, len rev a umyt vlasy a hotovo. A vobec som nepredlzovala na dva tyzdne a ani by som to nerobila, normalne v beznom rezime, prost enech si zvykne.. rovnkao sme okolo 3,5 roku mali amoky s obuvanim topanok pri odchode z domu.. a potom s cistenim zubov.. a este aj neskor uz v skole s cesanim a umyvanim.. proste ako keby stale nieco... pockala som, kym to pekne prejde ale ja som si robila to co treba = umyt vlasy, ucesat, obliect, obut... 🙂 a jasne lieky dat to tiez bolo istu dobu hardcore...
@simca06022011 ach jaj... Takže len vydržať. Akože asi to budem musieť zase zintenzívniť to umývanie, lebo dneska sa už neskutočne škrabala na hlave celý deň, takže už som musela. Kúpila som jej aj olejčeky, že aspoň s tým jej vyčešem vlasy, keď tak často neumyvame, ale to tiež nie je dlhodobé riešenie..
Mame 2r a 3,5rocneho. Umyvanie hlavy je peklo. Nepomaha nic. Umyvame 1x tyzdenne, ked nie su nejako moc unaveni, su najedeni, proste v pohode. A aj tak je vacsinou peklo, raz za cas sa stane, ze su v pohode. Ale co to ovplyvnuje, na to som este neprisla. Akoze som za respektujucu vychovu a 95% casu sa dohovarame, ale na toto uz nemam nervy. Furt daco s tymi detmi. Ja som tiez len clovek.
@simca06022011 také prírodné. Lebo mávala vlasy ako ocikanú slamu niekedy a to mi poradila jedna maminka. Celkom fajn sú inak. Používam ich už aj pre seba po umývaní ale 🙉
Mame 2r a 3,5rocneho. Umyvanie hlavy je peklo. Nepomaha nic. Umyvame 1x tyzdenne, ked nie su nejako moc unaveni, su najedeni, proste v pohode. A aj tak je vacsinou peklo, raz za cas sa stane, ze su v pohode. Ale co to ovplyvnuje, na to som este neprisla. Akoze som za respektujucu vychovu a 95% casu sa dohovarame, ale na toto uz nemam nervy. Furt daco s tymi detmi. Ja som tiez len clovek.
@hederamonstera aspoň v tom nie som sama teda 🥹🥹🥹 u nás to fakt začalo zo dňa na deň. Ani sa nikdy nestalo, že by jej šampón šiel do očí alebo čo. Nechápem, prečo zrazu taký odpor 😓 tak si držme palce, nech to prejde 🙌
@hederamonstera aspoň v tom nie som sama teda 🥹🥹🥹 u nás to fakt začalo zo dňa na deň. Ani sa nikdy nestalo, že by jej šampón šiel do očí alebo čo. Nechápem, prečo zrazu taký odpor 😓 tak si držme palce, nech to prejde 🙌
@weleda123 ano, aj u nas, z jedneho dna na druhy. Mne to pride ako keby uz viac vnimali a zacalo im to proste vadit.
Aj ja drzim palce. Nech uz su dospeli doboha🤣
@weleda123 olejceky pre 2rocnu? ved to jej len zamasti hlavu, to nie je ziadne riesenie... za mna = proste vydrzat, s rozpravat sa pirhovarat sa a rychlo umyt hlavu, ziadne ritualy a vysuchovanie, namocit, razdva nasamponovat, zmyt s tym ze uz to bude.. ja viem ze som malu drzala jednou rukou a proste litrovou nadobou som jej obliala hlavu nech sa to umyje.. na rev som potom s usmevom reagovala, vsak nic ot nie je, uz je hotovo a bolo.. utreli sme ucesali a pohcodovala spat...
podla mna to natahovanie casu je este horsie medzi tym = by som to prave robila castejsie nech si zvykne...
inak tiez som si myslela ze na nas socialku zavola niekto, ale nic :D a hlavne potom uz s tym obuvanim, lebo to mala aj hlas uz iny a ked zacala huact, tak to som ju uz aj ja ako skolkarku zhucala riadne. Fakt toto bolo na nervy obdobie.. lebo dietae male, co mu navysvetlujes, huci ze ti ide bubienky vytrhnut..
Tu sa pripnem. 5 a polročný, a nič nepomohlo. Raz, z ničoho nič, mu preplo a odvtedy cirkus. Vydržíme, kým si bude hlavu už umývať sám, dovtedy to budeme robiť s vreskotom.
Ináč, robíme to tak, že mám prichystaný uterák, ktorým si ususi hneď tvár, ako mu prejde s vlasov kvapka vody na čelo. Rýchlo navhlcim, šampón, a potom mu prepláchnem, hlavu drží dozadu, ináč nedovolí. Medzitým kričí či plače, niekedy to ide rýchlo a nestihne protest. Podľa mňa mu tam zostane polka peny, ale kašlem..
Ináč, aby nestačilo, mu rastu brutálne rýchlo a má ich super husté a len málokedy dovolí ostrihať 😂
@weleda123 ano, aj u nas, z jedneho dna na druhy. Mne to pride ako keby uz viac vnimali a zacalo im to proste vadit.
Aj ja drzim palce. Nech uz su dospeli doboha🤣
@hederamonstera hej a vsetko im vadi postupne... najma to co treba robit :DDDD co ma potom mama povedat, ze jej deti vadia? :DDD neskusala som ale skusila by som sa asi dnes aj ja rozrevat a rozkricat.. by ma zaujimalo ako by reagovalo to dieta :DDDD
Aspoň raz do týždňa umy hlavu detským šampónom a opláchni, žiadne olejčeky nepotrebuje to jej akurát viac zašpiní vlasy. Raz to prejde.
@weleda123 ahoj u nás bolo to isté. Vreskot a olac. Az som raz zistila ze mu vadí to,ze ich má mokré. Tak sme sa dohodli ze mu ich hned vyfenujem. A toto pomohlo. Teraz si vlasy umyje bez placu a ja hned vyfenujem. Skús mozno to pomôže
Neumyvam. Ma krásne nemastniace sa vlasy dieta.
U nas pomohlo, ze mala maly tvarovy uteracik, a dala si ho na tvar, drzala na usiach a ja som jej iba poharikom poliala vlasy. Aspon nerucala, ale neznasala to. Nepreslo ju to nikdy, kym som jej umyvala vlasy ja. Asi ako 8 rocna si uz sama umyvala. Ale stale len poharikom. Mozno keby sa vam podarilo zistit, ci jej vadi voda na hlavicke, alebo v usiach... Nasa neznasala cokolvek na hlave, ziadne sponky, copiky, celenky, ciapky, to okamzite davala dole. Ani nausnicky nema rada, dodnes. Proste ma taku citlivu hlavu. Jedine ako mala zniesla zimne ciapky, to si proti zime si nechala. Ale dnes nenosi. Dnes ma 15 a hlavu si umyva stale len v umyvadle, neznasa spchovat si hlavu. A vodu si vraj dava vlaznu. Ja to nechapem, ale uz som sa s tym davno zmierila.
Mojej proste osprchujěem vlasy, namydlim a oplachnem. Krika plac, umyt treba, potom este necham hrat vo vode a hnev prejde. Ano a este vravi, ze ju bolia mokre oci 🤷♀️
U nas pomohlo, ze mala maly tvarovy uteracik, a dala si ho na tvar, drzala na usiach a ja som jej iba poharikom poliala vlasy. Aspon nerucala, ale neznasala to. Nepreslo ju to nikdy, kym som jej umyvala vlasy ja. Asi ako 8 rocna si uz sama umyvala. Ale stale len poharikom. Mozno keby sa vam podarilo zistit, ci jej vadi voda na hlavicke, alebo v usiach... Nasa neznasala cokolvek na hlave, ziadne sponky, copiky, celenky, ciapky, to okamzite davala dole. Ani nausnicky nema rada, dodnes. Proste ma taku citlivu hlavu. Jedine ako mala zniesla zimne ciapky, to si proti zime si nechala. Ale dnes nenosi. Dnes ma 15 a hlavu si umyva stale len v umyvadle, neznasa spchovat si hlavu. A vodu si vraj dava vlaznu. Ja to nechapem, ale uz som sa s tym davno zmierila.
@anonym_93afdf to ešte 6 rokov mám toto prežívať? 🙈🙉 No, nemyslím, že má nejako citlivú hlávku. Doma síce nechce mať nič, ale keď niekam ideme, tak si nechá aj copik urobiť, alebo si dá čelenku, či sponky. Náušnice jej tiež nevadia. Ale dnes som si práve všimla, že keď som jej oplachovala vlasy, tak popri vrieskani si zakrývala uši. Doteraz to ale nerobila, tak neviem či jej vadí, keď má mokré uši...
Niekedy jej zvyknem len tak preplachnut vodou. Začne mrnčat, ale keď jej poviem, že nech sa nebojí, dnes šampón nedáme, tak sa ukľudní. Takže celkom tými mokrými vlasmi to asi nebude 😐
@anonym_93afdf to ešte 6 rokov mám toto prežívať? 🙈🙉 No, nemyslím, že má nejako citlivú hlávku. Doma síce nechce mať nič, ale keď niekam ideme, tak si nechá aj copik urobiť, alebo si dá čelenku, či sponky. Náušnice jej tiež nevadia. Ale dnes som si práve všimla, že keď som jej oplachovala vlasy, tak popri vrieskani si zakrývala uši. Doteraz to ale nerobila, tak neviem či jej vadí, keď má mokré uši...
Niekedy jej zvyknem len tak preplachnut vodou. Začne mrnčat, ale keď jej poviem, že nech sa nebojí, dnes šampón nedáme, tak sa ukľudní. Takže celkom tými mokrými vlasmi to asi nebude 😐
@weleda123 nasim vadia usi
Nič nepomohlo, u nás to trvá už dva roky, ak nie viac. Najskôr to začalo vrieskaním už len pri vete, že ide sa do vane. Potom už len vlasy boli problém. Má päť. Toto leto sme mali prvýkrát bazén a tam to vôbec neriešil, tiež. Ani šilt nepomohol, ani pohárik. Jediné čo si nechá, tak si špongiou splachovať, aj to musí mať po ruke uterák a rýchlo utierať oči 🤣
Neumyvam. Ma krásne nemastniace sa vlasy dieta.
@anonym_18049c a ked sa spoti? Nasype si tam piesok? Ma vo vlasoch prach? Ja mam 6 rocneho a tiez sa mu hlava nemasti, ale po tyzdni ma uz vlasy zlepene od potu a spiny.
Neporadim velmi, my sme sa s tym borili tiez. Asi len vydrzat. U nas prve 3 roky nebol problem. Chodila som s nim na baby plavanie od 4 mesiacov. Bol zvyknuty na mokru hlavu, vodu v ociach, sprchu, vsetko bez problemov. Potom ako nastupil do skolky, zacali choroby, znizena imunita, plavanie pediatricka s imunologickou zatrhli. Do pol roka zacal cirkus s umyvanim hlavy. Dvaja sme ho museli v tej vani drzat, aby sme mu hlavu splachli. Na tvaricku sa mu nemohla dostat ani kvapka vody (v bazene a mori s tym doteraz problem nema, ani pri kupani vo vani, len pri umyvani hlavy...). Pred par mesiacmi sa to zacalo zlepsovat. Bez zjavnej priciny. Nie je to oblubena cinnost, ale da si hlavu umyt bez cirkusu.
Nijako. Vydrzat. Co sa bavim s mamami v mojom okoli, drviva vacsina ma taketo problemy. U nas trocha pomohlo ked sme zacali chodit na plavaren, ale pizukal aj dnes 🤷♀️
Nas ma tiez 2 roky. Predtym uplna pohoda a jeden vecer zrazu totalny cirkus a to pokracovalo par dni. Tak sme vymysleli, ze budeme mat akoze welness a on si pekne zakloni hlavu vo vanicke, tatino mu ju podlozi rukou a druhou mu drzi uteracik na cele aby voda nestekala. Samponom sa pomasirujeme a potom oplachneme a on si moze nabrat vodu do salky a “uvarit” nam kavu 😂 Ja to vzdy tvrdim, ze rodicovstvo je velka skola kreativity a nastastie nam to na tento pokus (zatial) vyslo 😁 Aspon sa budeme mat na com potom spolu zabavat.
Ja som plakala, vrešťala ako menšia ...to som mala vlasy dlhé...lebo mama ma asi dávala so ľahnúť do vane na preplachnutie alebo voda zo sprchy mi zatiekla na tvár. Celá kúpeľňa bola mokrá vrátane mami 🤷🏼♀️🥴
@weleda123 nic rychlo umyt a vydrzat
U nás pomáhalo, posadiť do vane, hlavu zaklonila, podoprela som rukou - dlaň na rameno, hlava cca na mojom lakti a druhou rukou som umývala - podobne ako keď kúpeš malé babätko. Oplachovala som pohárikom, tak aby sa voda nedostala ani na čelo.
Neskôr, keď sa trochu osmelila, som mohla zmývať aj jemným prúdom sprchou
Hygiena je dôležitá, hlavu treba umyť. Rychli osprchujem nasamponujem a splácaním. Plače ale hned potom aj prestane a smeje sa pri zábavnom utierani 🙂. Zasxidtial potiaľ. S 2 ricnym nebudem diskutovať o takýchto veciach. On jed je naoriklad pokakany a ma zaparenu kožu- zrovna mu rastu posledné zuby, tak tiez plače . Uteka mi a nechce vymeniť obliekla ku, lebo ho to boli. A tie sa neparam, silno drzim a prebalim, vybavene.
Moja teraz 4-rocna začala mať tiež rovnaký problém cca od 2 rokov. Neviem, či náhoda, vôbec sme nemali podozrenie, ale cca od 3 rokov riešime, že má pravdepodobne PAS...takýmto deťúrencom vadí veľa podobných veci

Nepomohlo nic, proste jedno obdobie nefungovala sranda, nefungovalo nic, len rev a umyt vlasy a hotovo. A vobec som nepredlzovala na dva tyzdne a ani by som to nerobila, normalne v beznom rezime, prost enech si zvykne.. rovnkao sme okolo 3,5 roku mali amoky s obuvanim topanok pri odchode z domu.. a potom s cistenim zubov.. a este aj neskor uz v skole s cesanim a umyvanim.. proste ako keby stale nieco... pockala som, kym to pekne prejde ale ja som si robila to co treba = umyt vlasy, ucesat, obliect, obut... 🙂 a jasne lieky dat to tiez bolo istu dobu hardcore...