icon

Ako správne obliecť novorodenca v horúcom počasí?

jvasenka
16. jún 2025

nikdy by mi nenapadlo že sa budem pýtať takú hlúpu otázku ale čo obliekate svojim 1mesacnym detickam? u nás je 23 stupňov, mne je aj v šatách v dome horúco -keby sa mám riadiť podľa seba bol by iba v plienke 😁 viem že také deti ešte nemajú termiregulaciu a nehýbu sa.. ak mu dám krátky rukáv tak ma potom studené tie obnažené ruky alebo ak nedám ponožky ma studené nohy-je to ok? maly od narodenia často kýcha takže aj to ma dosť mätie

alison11
16. jún 2025

@jvasenka bavlnené ponožtičky ak vetráš aj čiapočku,rukavičky a bodyčko z dlhým rukávom,dupačky.

jvasenka
autor
16. jún 2025
@alison11

@jvasenka bavlnené ponožtičky ak vetráš aj čiapočku,rukavičky a bodyčko z dlhým rukávom,dupačky.

@alison11 máme všade otvorené okna lebo je v dome dusno a teplo... akurat mi treba ísť po dcéru do škôlky (musím ísť na obed bohužiaľ) takže do kočiara čo? tenký overal s dl rukávom+ponozky+ciapka a na prikrytie muselinova prikrývka s tým že nanoznik uz nedám? alebo nieco s krátkym rukávom? ach ja sa v lete neviem obliecť lebo mi je vo všetkom teplo a nie to také malé babo 🫨

alison11
16. jún 2025
@jvasenka

@alison11 máme všade otvorené okna lebo je v dome dusno a teplo... akurat mi treba ísť po dcéru do škôlky (musím ísť na obed bohužiaľ) takže do kočiara čo? tenký overal s dl rukávom+ponozky+ciapka a na prikrytie muselinova prikrývka s tým že nanoznik uz nedám? alebo nieco s krátkym rukávom? ach ja sa v lete neviem obliecť lebo mi je vo všetkom teplo a nie to také malé babo 🫨

@jvasenka Ak máš košieľku tú zavinovaciu bavlnenú z dupačkami alebo z polodupkami a zakryť len dekov obyčajnou a keď už bude okolo 30stupňov som vzvykla dať bavlnenú plienku na prikritie nožičiek a tenučkú čiapku alebo klobúčik.No keď máš pootvárané okná tka obleč ako som písala v predošlom,lebo bábätká sa ešte nehýbu a tak im je zima.

kiki68
16. jún 2025

Ja som davala kratkorukavne bodycko, vzdusne kratsie nohavice, ponozky a prekryla ked bolo treba tenor muselinovou dekou. Podobne to budem robit teraz. Nikdy som nemala dieta dole zaparene, prepotene, ale ani mu nebola nejak zima.

jvasenka
autor
16. jún 2025
@alison11

@jvasenka Ak máš košieľku tú zavinovaciu bavlnenú z dupačkami alebo z polodupkami a zakryť len dekov obyčajnou a keď už bude okolo 30stupňov som vzvykla dať bavlnenú plienku na prikritie nožičiek a tenučkú čiapku alebo klobúčik.No keď máš pootvárané okná tka obleč ako som písala v predošlom,lebo bábätká sa ešte nehýbu a tak im je zima.

@kiki68
@alison11 áno mám tu košieľku a to mu nebude zima keď je dnes 23 iba a mierne pofukuje? to že ked bude mať 3-4m tak jasne opaľovacky prip iba plienka a zakryť muselinom ale pri 1m a 23 stupňoch som normálne hotová. dcéra je jesenná tam som nemala najmenší problém

januska12323
16. jún 2025

Obleč podľa seba plus jedna vrstva navyše, pokiaľ má teplo za krkom je v pohode.

alison11
16. jún 2025
@jvasenka

@kiki68
@alison11 áno mám tu košieľku a to mu nebude zima keď je dnes 23 iba a mierne pofukuje? to že ked bude mať 3-4m tak jasne opaľovacky prip iba plienka a zakryť muselinom ale pri 1m a 23 stupňoch som normálne hotová. dcéra je jesenná tam som nemala najmenší problém

@jvasenka Tak potom svetrík alebo perinku

jvasenka
autor
16. jún 2025
@alison11

@jvasenka Tak potom svetrík alebo perinku

@januska12323 nemôžem podľa seba lebo mne je v lete stále strašne teplo. aj sa rýchlo spotim.. to iste dcéra a muž, im je stále horúco (dokonca aj keď mne je chladnejšie 😅)
@alison11 no máme 25 a pocitovo 28.. takže asi dám len krátky rukáv a tenké nohavice a zakryť muselinom.. prip otvoriť na vanicke okienko..

saxana000
16. jún 2025

Na 23 som.kurila v zime a babo malo dlhe leginy ponozky a bodyno.mladsia bola jarna a obliekala som tak isto. Pri teplotach cez 25 som dala dierkove body s ponozkami nozicky hole prekryte plienkou.pri teplote nad 30 kratke body s ponozkami alebo bez podla toho ako sa mi zdala mala..

kiki68
16. jún 2025

Ak svieti slnko a pocitovo je 28 tak naozaj by som radsej prekryla lahkou dekou ako to dieta parila. Alebo dat taky akurat overal. Ja moc nie som na to babusenie deti, u nas pediatricka raz dopucovala mojho muza, ze co maleho tak bali ako cibulu ( moj chlap je zimomrivy totiz) 😀

guudy
16. jún 2025
@jvasenka

@januska12323 nemôžem podľa seba lebo mne je v lete stále strašne teplo. aj sa rýchlo spotim.. to iste dcéra a muž, im je stále horúco (dokonca aj keď mne je chladnejšie 😅)
@alison11 no máme 25 a pocitovo 28.. takže asi dám len krátky rukáv a tenké nohavice a zakryť muselinom.. prip otvoriť na vanicke okienko..

@jvasenka ked je pocitovo tak teplo, tak je blbost davat dietatu ciapku. Staci kratkorukavove body, najtensie nohavice. Muselinovu prikryvku vezmi so sebou a pouzijes podla potreby. Ved vo vanicke je teplo tak ci tak.

Ja som mala predcasne narodene dieta (2,2kg malo po prichode z porodnice). Jul, vonku hic. Chodili sme von od prveho dna. Oblecene mala len kratkorukavove body a prikryta bola obycajnou bavlnenou plienkou.

lucia13022023
16. jún 2025

V hm majú muselinovy overal, ten by som dala dieťaťu. Čiapku určite nie, ponožky by som nechala.

nikushka8
16. jún 2025

tenke body s dlhym rukavom a tenke polodupacky alebo leginky a ponozky. Mam dve julove deti, narodili sa do najvacsich horucav, ale vacsinu casu doma boli v dlhom rukave, v kratkom jedine ak boli fakt horucavy a doma sme mali 30°C. Rovnako aj vonku. V lete staci prikryt plienkou v kociku

katusik456
16. jún 2025

@jvasenka von do kočiara by som obliekla ľahké muselinove body s dlhým rukávom, na spodok by som dala ľahké nohavice alebo kraťasy tie aj tak jej budu dlhé, ponožky ľahké žiadne hrubé, neprikryvala by som s ničím, max v tieni muselinovou plienkou. Keď svieti slnko dala clonu. Keď veľmi fúka čiapočku úplne tenkú. Za mňa veľa mamičiek preobliekava dvoje deti, ja som novorodencovi dávala krátke body, bol narodený v horúcom auguste. Doteraz je horkokrvny a je mu teplo.

jvasenka
autor
16. jún 2025

pocitovo máme 30.. uprimne skoro som 🫠 v tom teple .. a vzala som aj tašku veci “pre prípad”🤭🫣 a nakoniec body krátky rukáv a tenké tepláky kt slm nakoniec vyhrnula hore, ponožky dole, mušelín siel na kočiar podľa toho kde práve svietilo slnko😂😂😂 ale ta čiapka štve aj mňa lebo ho zbytocne zohrieva. už som obj muselinovy klobúk tak by to malo byt lepšie nie?

jvasenka
autor
16. jún 2025
@katusik456

@jvasenka von do kočiara by som obliekla ľahké muselinove body s dlhým rukávom, na spodok by som dala ľahké nohavice alebo kraťasy tie aj tak jej budu dlhé, ponožky ľahké žiadne hrubé, neprikryvala by som s ničím, max v tieni muselinovou plienkou. Keď svieti slnko dala clonu. Keď veľmi fúka čiapočku úplne tenkú. Za mňa veľa mamičiek preobliekava dvoje deti, ja som novorodencovi dávala krátke body, bol narodený v horúcom auguste. Doteraz je horkokrvny a je mu teplo.

@nikushka8 doma máme chladnejšie ako je vonku ale teda naozaj tu praží..
@katusik456 ja by som ho aj obliekala na ľahko ale tiež mám z toho obavy či mu nebude zima že neprechladne. ale asi je to lepšie ako keby sa mal prehriať však?
a to som tu ešte nespomenula cestovanie v aute to je ďalšia kapitola pre mňa 😂

januska12323
16. jún 2025

Nie je taká zima aby v kočiari prechladol.

smajliica
16. jún 2025

Je lepšie keď ku je zima ako prehrievať. Ale to spoznáš keď mu je zima - môj mladší začal kýchať, potom ho po chvíli striaslo a potom začal plakať. Tak sme ho jednou vrstvou prihodili.
Keď mu je teplo tak sa potí, daj jednu vrstvu dole.
Z trochu zimy neochorie, iba že by mu bolo extrémne zima.

jvasenka
autor
16. jún 2025

ďakujem ste ma ukludnili 🙂 mne ráno kychal ale zas to bolo iné počasie aj bol inak oblečený. a zas je pravda že on kycha od narodenia, takže uz celý mesiac 😂

katusik456
17. jún 2025
@jvasenka

@nikushka8 doma máme chladnejšie ako je vonku ale teda naozaj tu praží..
@katusik456 ja by som ho aj obliekala na ľahko ale tiež mám z toho obavy či mu nebude zima že neprechladne. ale asi je to lepšie ako keby sa mal prehriať však?
a to som tu ešte nespomenula cestovanie v aute to je ďalšia kapitola pre mňa 😂

@jvasenka jasne horšie je keď je im teplo, na zátylku treba testovať teplotu. V aute no každé dieťa sa spoti ja obliekam čo najmenej, keď je horúco ma len body, aj tak je spotený. Mame kryt na autosedačke takže na ňu nesvieti slnko pre istotu. Vždy nosím 2x náhradné oblečenie a prezleciem dá spoti

jvasenka
autor
17. jún 2025
@katusik456

@jvasenka jasne horšie je keď je im teplo, na zátylku treba testovať teplotu. V aute no každé dieťa sa spoti ja obliekam čo najmenej, keď je horúco ma len body, aj tak je spotený. Mame kryt na autosedačke takže na ňu nesvieti slnko pre istotu. Vždy nosím 2x náhradné oblečenie a prezleciem dá spoti

@katusik456 ja testujem len keď ja som rozhorúčená alebo spotena tak už to neviem dobre odhadnúť.. ja náhradné nosím lebo hrozne veľa pisa a sa zvykne precikat často😅 ale teda minule som dala dole striešku z autosedacky a mám pocit že pomohlo. do autosedacky dávaš čiapku ak je zapnutá klíma?

katusik456
19. jún 2025
@jvasenka

@katusik456 ja testujem len keď ja som rozhorúčená alebo spotena tak už to neviem dobre odhadnúť.. ja náhradné nosím lebo hrozne veľa pisa a sa zvykne precikat často😅 ale teda minule som dala dole striešku z autosedacky a mám pocit že pomohlo. do autosedacky dávaš čiapku ak je zapnutá klíma?

@jvasenka nie čiapku keď si spomínam keď bol novorodenec nedávala som nikdy a klíma nefukala išla len na čelne dohora. Teraz ma 10 mesiacov a čiapku kebyže mu zabudne dá si ju dole sám ale teda potí sa mu hlavička a je stále vo vajíčku takže netreba mu ani klobúk , mame tienidla

libusak
21. jún 2025

Ak mate 30 stupnov tak ciapocka, "opalovacky" a ponozky