Ako správne vychovávať syna?
Prosim vas ako sa zachovat a ako spravne vychovavat syna, ak vsetko na vsetko co mu povieme len myka plecom a snazi sa nas vyprovokovat?
Uvediem priklad, prave som mu vravela (ma7 rokov) ze uz nemoze byt stale ako dieta ze je druhak a musi prestat vymyslat a klamat (napr. nejako si niekto ublizi a on zacne haha to ja som ti prichystal tu pascu, aj ked si privriem prst, alebo to okomentuje ze to ja som to zacaroval...) vysvetlujeme mu stale dookola, ze ak si bude takto vymyslat nebude mat kamaratov a nik mu nebude verit, vsetci si budu mysliet ze je blazon alebo ze by sa mal liecit u psychiatra atd... a on mi na to a co ak my doktor povie ze som normalny, a co ak mi psychiater povie ze niesom blazon a co ak... a tak stale dookola... neskutocne nas to vytaca na jednej strane, na druhej strane sa ho snazime pochopit co ho k tomu vedie, venujeme sa mu rovnako ako dcere, chodime na vylety medzi deti navstevujeme sa s rodinou atd... minule ked isli s manzelom ku mne do prace zacal na manzela pokrikovat oci ja chcem ist do krcmy aby som si dal pivo a zafajcil... manzel bol z tohu uplne mimo, vravel ze sa po nom ludia divali ako po blaznovi, alebo dnes, odprevadzame malu do skolky a on mi zacne kricat mamka ideme si kupit cigaretky uz dlho som nefajcil, ked ho upozornim zacne ma steklit po krku alebo mi povie a co sak ja chcem fajcit,Obcas mam pocit ze nechce nic iba aby sme po nom kricali, taketo stavy sa nam stale dookola opakuju, raz by ste ho najradsej z tej lasky zjedli inokedy najradsej zaskrtili od zlosti... viem silne slova, ale ja uz fakt nevladzem, neporovnavame ho s inymi detmi, ak si zasluzi pochvalime, ak je nutne potrestame, to iste aplikujeme aj na dcere...
Nic neberie vazne, vsetko co sa mu snazime vstiepit do hlavicky neguje respektive urobi cosi uplne ine...
Ozaj uz neviem ako s nim dalej... dakujem za precitanie popripade aj za rady.
navsteva psychologa nepripada do uvahy nakolko ak spomenieme psychologa, je cely nestastny a mysli si ze ho nelubime a ze je pre nas len sklamanim... nepomaha ani vysvetlovanie ze ist k psychologovi nieje nic zle
@taga spociatku som reagovala humornym tonom, no tak to si teda dobre caroval mna teraz boli prst a nemam nikoho kto by mi ho pofukal zazracnym dychomm... ale ono to aj tak neprestalo, prisaham ze za den dostane aj 1000 pusinike a pohladeni, a aj neskutocne velakrat mu poviem ze ho lubim najviac na svete...
neskor som uz skusala aj to ze co ak by si namiesto blbosti vycaroval kvetinku alebo milion, strasne s ana tom rehotal, vraj este nieje dokonaly a zlepsi sa
@majulino a preco sa k synovi nepridas? Carujte spolu, vymyslajte, vycarujte uplne blaznovstva a po nejakrj chvili povies dost, uz sme mali hodinu carovania a teraz ideme byt necarodejnici. Neviem preco sa rodic obcas nemoze zmenit na dieta? Ak si vymedzite cas na blaznovstva, na ucenie atd on sam sa nauci veci rozlisovat
@taga to ano fantaziu ma skvelu o tom niet pochyb obcas sa az desim, napr, ked nas presviedcal ze keby mu hrozilo nebezpecenstvo pridu jeho draky a zachrania ho...
dakujem skusim tu stranku
syn je taky vtipalek a vsetko sa snazi obratiti vzdy na srandu, len mne sa to nie vzdy zda ako dobry napad, asi sa o neho prilis bojim alebo ho ozaj lubim opicou laskou, napr. ked som mu vysvetlovala ze nemoze skakat z hojdacky lebo si ublizi opytal sa ako si moze ublizit, vymenovala som mu od podvrtnuteho clenku az po zlomeninu (jasne ze muz ma sprdol ze prehanam) a syn na to noa co aspon si konecne pospim a oddychnem, aj ked je to on kto u nas zaspava a vstava prvy
@majcika podla jeho slov sa dospely nikdy nenaucia carovat lebo takymto veciam neveria, a ked niecomu neveris nemozes to robit dobre, lebo navod z knih ti nepomoze( kuzelnicka sada)
ja sa s nimi blaznim skor vonku, napr. preteky v behu alebo kto hodi co najvacsiu kopku listia do toho druheho ci najdlhsi skok a taketo veci...v zime sutaz o naskaredsieho snehuliaka najvacsiu snehovu gulu...
on ma svoje hry, ku ktorym nevpusti nikoho(carovanie, krmenie drakov, vyroba darcekov alebo pacsi na mysi, aj ked byvame v panelaku
@majulino veľmi vďačne❤ Tvoj syn je na svoj vek veľmi psychicky vyspelý, robí si zo života prdel, nechcem ťa uraziť, ale on už vás, rodičov teraz presahuje. Neudupte v ňom tú kreativitu, je to vzácne, múdre a vynachádzavé dieťa! Skúste sa na neho pozrieť kreatívnejšou optikou, nie tou upätou, prísnou, rodičovskou. A v škole sa mu ako darí? Ako ho zvládajú učiteľky?
Dieťa kopíruje správanie rodičov pripadne starých rodičov a pod s kým prichádza do styku. Treba sa zamyslieť nad vlastným spravanim, vyjadrovaním.
Tak myslím že presne na tieto typy 'nebezpecenstva' sú na nevychove triky na vysvetlenie. Ja to tak vysvetliť neviem 😂 asi že vysvetliť a prenechať zodpovednosť. Si už veľký, z tej hojdačky môžeš spadnúť a ublížiť si, ale ak sa tam chces hrať, tak ja ti budem veriť že to zvládneš. Dávaj si prosím pozor. (Jasne že pokiaľ je to niečo nad jeho sily tak nepovoliť, ale také normálne áno) a odstup. Tvoj syn je veľmi šikovný, určite sa schválne nebude hádzať aby si ublizil
@0silvia0 paradoxne v skole nema absolutne problem je milacikom kazdej ucitelky upratovacky kucharky aj ucitela, v matematike a prvovke exceluje z citania tiez horsie mu idu diktaty ma z nich 2, s rovesnikmi nema problem starsi deti ho v prvom rocniku vyuzivali obcas sa stazoval ze s amu smeju...teraz uz so starsimi neprichadza velmi do styku takze je klud...
@saslavka73 aj nad tym som rozmyslala
v diskusii je vela dobrych rad, ale priznam ze nemam rada toto diskutovanie o vychove, lebo kazde dieta je ine a kazdy rodic je iny.. za mna - prestan to brat tak vazne, uvolni sa, nevid za jeho spravanim nieco tragicke, ze aky clovek z neho rastie.. toto vystrkovanie rozkov patri k veku (mam 6,5r doma a tiez vie rozpravat pekne hluposti) a my mozeme akurat tak dodrzovat hranice a dookola vysvetlovat a ano obcas si aj pokricat (nechcem urcite nikoho urazit, ale obcas mam pocit, ze na modrom koniku 99% rodicov vychovavaju deti uplne dokonalo bez kriku a vzdy spravne - pretoto mi vadia tie diskusie o vychove)
nikto nevie co presne na tvoje dieta bude fungovat, treba na vsetko cas, menej vaznosti a ocakavani.. je sice druhak, ale stale dieta, tym este par rokov bude.. a ked aj keca hluposti typu cigarety, krcma tak to netreba brat tragicky (ze manzel bol mimo, ako sa na neho ludia divali - ved je to dieta jasne ze sa mu podari povedat hlupost).. vysvetlit uviest priklady a to urcite robite.. len to neberte tak neviem ako to napisat - vazne.. sice myslim, ze vychovat dobreho cloveka je velmi vazna vec, ale nie za kazdym vymyslom deti treba hladat niekoho zlyhanie. bohuzial sa neviem vyjadrit uplne presne ako to myslim..
A ešte zrejme ste sa párkrát zasmiali na jeho kecoch lebo ono je to vtipné keď malé decko niečo kecne, že daj mi cigu zapalim si. Ale keď to povie v nevhodnej chvíli tak to už smiešne nie je.
@jana_eyre perfektne napísané! Presne, každá môžme povedať, čo by sme robili, lebo približne vieme, čo zafunguje na naše dieťa (aj keď ja mám len krpate napríklad 😂 ) ale ani jednej mame to tiež nefunguje zakaždým a perfektne 😂😂😂 môžme akurát skúšať a niečo vyjde a potom sa 'naucit' ten štýl svojho dieťaťa...
@saslavka73 v tomto sme nekompromisni obaja aj aj aj manzel, toto pre nas nikdy nebolo vtipom na zasmiatie, stale som mu na to odpovedala sice humorne, ale nesmiala som sa... dieta nema co o takych veciach rozpravat, ale viem od neho ze jeho spoluziak chodiava s ocom do krcmy a hovori mu ako je tam super 9aj ked skor si myslim ze je to bar s ihriskom, tam chodievame v lete aj my)
@majulino ja to branie vazne chapem a obcas tam sklznem aj ja.. kazde moje dieta je z uplne ineho cesta a ja mam niekedy malo trpezlivosti (najma ak moj najmladsi reve, hadze sa o zem lebo nechcem pustit nahlas jeho oblubenu pesnicku a chcem nieco vysvetlit starsim detom..) musim obcas v sebe riesit co robim a nerobim zle a niekedy sa zachovam inak ako bysom chcela..
ale naucila som sa jednu vec - pokial vedia byt moje detivesele, pokial robia AJ spravne rozhodnutia (jasne, ze nie vsetky) a pokial sa po mojom upozorneni zhacia (aj ked sa tak stane 10x v dni), v spolocnosti sa vedia spravat primerane - tak to s mojou vychovou take zle nebude.. verim, ze z tvojich, aj mojich deti vyrastu dobri ludia co si budu uvedomovat nasledky, priciny a budu mat dostatocne EQ.. drzim palce..
@taga dakujem.. a ked sa clovek nejako nastavi na to spravne co je site na to jeho dieta, tak pride novy problem u druheho dietata a znova moze hladat 😅 obcas je to zacarovany kruh..
@fokuska @taga Dievcata uvedomte si ze je vela foriem a prejavou lasky. Za dalsie prave ta bezmezna a nekonecna laska robi z nasich deti hnusnych spratkov ktory maju pocit a su presvedceny o tom ze nech urobia cokolvek vzdy bude maminka nad nimi drzat ochrannu ruku.
Takyto milackovia posielaju ucitelky v 3. triede ucitelky do pohlanych organov neskor az v 5. 6. triede uz za tie organy chytaju spoluziacky atd. To su fakty dnesnej doby. A ako pubertiaci dopichaju vlasnu babku ktora ho bezmezne miluje tiez no tych 20 euro mu nedala.
Ako som vravel aj dobrého moc skodi.
@17juraj17 Tu mame asi ine chapanie pojmov.
To, ze svoje dieta lubim predsa neznamena, ze mu vsetko tolerujem a ze nema hranice.
Ide prave o to lubit bez akychkolvek podmienok, ale mat urcene hranice, dat najavo ked sa mi nieco nepaci atd.
To, ze dieta lubim neznamena, ze ho necham vulgarne nadavat. Ale tiez nepoviem, ze ked pouzivas take slova, tak ta nelubim. Lubim ta vzdy, ale som smutna a nahnevana ked pouzivas taketo slova. Je to velmi neslusne a ja si prajem aby si rozpraval pekne a slusne.
A je rozdiel povedat: Ked takto rozpravas, tak ta nelubim. Alebo nepohladkam ta, neobjimem ta, lebo si to nezasluszis, lebo si rozpraval skaredo.
@17juraj17 no počkať, ja hovorím o tom, že láska za nemá zaslúžiť štýlom keď toto urobíš/neurobíš tak ta budem/nebudem ľúbiť. Nie. Ľúbiť ťa budem, lebo si moje dieťa. Ale keď toto urobíš/ neurobíš tak to budem/nebudem tolerovať a budeš/nebudeš si za to SAM niesť dosledky. To je veľký rozdiel.
@17juraj17 nekonečná láska je jedna vec a hranice sú druhá vec. Môžeš milovať dieťa a zároveň trvať na dodržiavaní hraníc tak, že láskavo, ale jasne mu naznačíš, že tuto končia hranice a toto sa už netoleruje. Zas nechoďme z extrému do extrému a to, že nejaký teenager zo sociálne nevhodného prostredia zapichne babku za 20 eur je výnimka, nie pravidlo.
@majulino No, nezávidím ti. Ťažko povedať, ako ste sa dopracovali až do takéhoto stavu, ale možnosť zájsť za psychológom by som nezahadzovala. Možno aj konzultáciu so špeciálnym pedagógom, aby ste vedeli na čom ste a o čo ide. Kreativita je jedna vec. Odtrhnutosť od reality druhá a v tomto veku už skôr nebezpečná. On sa z hľadiska využívania fantázie správa ako dieťa v predškolskom veku, čo nie je celkom normálne. Dieťa v tomto veku už v istom momente musí chápať hranicu tzv. symbolickej hry a reality, musí dokázať prepnúť. Rovnako tak chápať čo je slušné, primerané... Napríklad keď si si ublížila, tvoja reakcia mala byť skôr taká, kde by si apelovala na jeho empatiu. Keď si mama privrie prst, nie je to totiž vôbec smiešne, skôr naopak. Lepšie by bolo ak by bol citovo zúčastnený, prípadne to dokázal vramci svojich možností pomôcť. Prečo to tak nie je je otázne. Či to bolo výchovou, alebo jeho možnosťami. Zdravé dieťa je schopné empatie cca okolo 4 roku. U niektorých psychických ochorení, či odchyliek táto schopnosť chýba (napr. vysokofunkčný autizmus, kretenizmus...) Kreativita je úžasná vec, ak človeku pomáha prežiť či realizovať sa. Ak ho odtŕha od spoločenstva rovesníkov, či akejkoľvek society, je mu na dve veci. Preto je potrebné naučiť dieťa využívať ju skôr pri riešení problémov, pomoci iným, tvorbe (literárnej, výtvarnej....) V tomto veku, pri úletoch so škriatkami, vílami, či čarodejníkmi, by som sa veru skôr mala na pozore 😕
@montemotherone on je empaticky, Len obcas take Cosi vypusti, napr. Dcere zasivali v lete celo. Cely cas hovoril ze radsej sa to mohlo stat jemu ako jej. Alebo vo vacsine pripadov ak SI niekto ublizi, pyta sa ci to boli a utesuje dotycneho, to co som uviedla je fakt vynimocne
@montemotherone ale ona písala, že v škole je chalan na jednotku a výborne sa učí a učiteľky ho chvália, prečo by mala jeho úlety (v domácom prostredí) riešiť so špeciálnym pedagógom keď je v škole všetko v najlepšom poriadku? 🙄

@majulino vyhrážky myslím to, že nebude mať kamarátov, že bude ako blázon, nikto mu nebude veriť atď. Strašíte ho, že ak sa nevprace do nejakých noriem, bude mať za to nejaké následky.
Neviem kde tvoje dieťa počulo o krčmách a fajčení a prečo toto práve používa na obrátenie pozornosti na neho, ale to je jedno. Chce, aby ste si ho všímali. On to s tou detskou hlavou až tak nevie vyselektovať - toto je vhodné a toto nie je vhodné povedať, hovorí, čo mu napadne, jeho hlavný dôvod je zaujať za každú cenu. Možno je to malý extrovert a z neho neurobíte introverta ani keby ste sa na hlavu postavili. Nie vždy sa deti podajú na rodičov a často ani nesplňajú rodičovské predstavy. Korigujte jeho prejavy s láskou a s pevnými hranicami, ale nenaznačujte mu, že je divný, iný, že sa nebude s ním nikto hrať, nestrašne ho psychiatrom, toto musí byť pre neho veľmi nepríjemné...