Ako ste uspávali deti po odstavení?
Ahojte, mám 15 mesačnú dcérku a rada by som odstavila. Už dávnejšie som sa zmierila s tým, že sa často v noci budí, po novom ma však začala hrýzť do bradaviek a to už nedávam. Viem, že niektoré deti sa budia aj po odstavení, no chcem to risknúť. Situácia je dlhodobo taká, že sa zobudí cca každú hodinu, dve. Nad ránom aj častejšie.
Moja otázka je, ako ste uspávali deti po odstavení na nočný spánok a počas noci?
Pýtam sa hlavne na tie prípady, kedy deti nemali cumlík, nedalo sa ich uspať hladením, spievaním ani ničím podobným. Prípadne sa po preložení z rúk nanovo zobudili.
Včera mi napríklad po prvom zobudení v noci odmietla prsník a jedovala sa dokým som ju neprebrala na svetle. Nepomohlo ponúknuť vodu, hojdať na rukách, nič... nakoniec som ju uspala v šatke keď sa chvíľu pohrala (aj proti tomu najprv protestovala). Samozrejme po veľmi pomalom preložení do postele sa ajtak prebrala. 😅
Denný spánok už zvláda aj v kočíku, hoci nie je taký dlhý ako doma. 🙂 Takže to je ok. Len v noci neviem ozaj čo budeme robiť s ňou, kým si odvykne od prsníka. Plakať na posteli ju nenechám.
Ďakujem za akýkoľvek postreh.
@zuzanalila20 ale vieme porovnat kojene a nekojene deti. vieme, ze nekojene sa nebudia v noci kazdu 1,5-2 hodiny na mlieko. z tohto vychadzam. ze v akejkolvek debate o nocnom spanku je drviva vacsina "dobrych" nocnych spacov na um.
ahoj, ja som odstavovala deti, ked boli mladsie, ale mozno by si mohla skusit tuto fintu: odsleduj si, o cca ktorej hodine v noci sa ti prvykrat budi..malo by to byt kazdu noc v priblizne rovnakom case.. bude ti to mozno neprijemne, ale zapni si potom budik na cca polhodinu pred tym casom, kedy sa ti mala budi prvykrat, odsaj si mlieko alebo sprav um alebo ohrej kravske (to uz ako sa rozhodnes ty sama, ja som davala kravske), jemnulinko ju drgni, aby sa nezobudila, ale len tak rozrusila a skus ci nevypije aspon trochu.. to by ju malo trochu zasytit a mala by potom uz lepsie spat a tymto postupom sa vyhnes dostat sa do bodu, ked sa zobudi sama a vystraja.. mne toto vyslo u vsetkych troch deti a toto nocne pitie sa dokonca samo zrusilo za 1-2 mesiace, raz som nevstala, druhykrat 😀 a dieta spalo, tak som to potom nechala tak 😀 teda aby som bola presna, este sa potom prebudzali, ale nevystrajali pri tom.. ale zas ja som pouzivala cumel, tak ked som im ho dala, pritulili sa a spali dalej.. ved uvidis, ako by ti to fungovalo.. pripadne si tento sposob este niecim upgradujes 😉
@chillibubble moje deti..kojene..od mesiaca spali celú noc..nejedli, nepili..neuspavala som nikdy..mali sme vecerny ritual, potom do postielky..v spalni..v posteli sme spali my s manzelom..deti celu noc spali..ked sa aj vynimocne prebrali..neexistovalo ze hrat sa, kolisat, nosit, hojdat, pit, jest, svietit..skratka sa museli naucit ze je noc a noc nie je to iste ako den..od 3 rokov spali same vo svojej izbe..da sa to naucit..len netreba vybudovat spankovy ritual zavisly od kojenia a od spravania matky..je to tak, ze ako si naucis, tak mas, dieta si velmi tazko odvyka, od toho, na co si ho naucis..
@lacibo ja netvrdim ze take deti neexistuju. ja tvrdim, ze vacsina kojenych deti sa pomaly do odstavenia budi kazdu 1,5-2 hodiny.
Ja som odstavila ročného syna zo dňa.na deň
Prvé zaspávanie aj noc bez.prsnika.plakal, uspaval ho muž. Ale na druhý večer som si s ním ľahla a on sa jednoducho otočil a zaspal. A to bol veľký ceckos😀 v noci sa budieval potom zo 3x, mrnkal, ale som mu potichu spievala alebo iba tak hmkala, a zaspal, cez deň prvé dni v kociari.
@zuzanalila20 nepotrebujes alternativny vesmir, stacia ti praobycajne statistiky, resp.opytat sa skuseneho pediatra. Este aj na kojostranke je to jasne uvedene, ze dieta na UM sa budi na hlad, dojcene sa budi na tisic inych dovodov. Mne stara skusena neurologicka pri prvej dcere povedala, ze deti na UM sa vyspia omnoho lepsie ako dojcene deti. aj dojcene deti sa vyspia ale az vtedy, ked uz dojcene nebudu.
@lacibo a este by som dodala ze nie ja som si naucila dieta na nieco, ale ty si ho oducila od toho prirodzeneho. 9 mesiacov sa nosi v "naruci" matky, dostava jest kedy len chce, zaspava kolisanim matkinho tela a ked sa narodi, tak smitec. su kmene, kde deti nosia cely den, deti spia s rodicmi do xy rokov. ak to vyhovovalo vam, ok. mne takyto pristup nevyhovoval a nevyhovuje. a viem, ze mojej dcere tiez nie. vzdy boli naplnane v noci jej potreby aby mala istotu, ze na nej zalezi, zalezi na tom aby sa citila dobre. ale rocne dieta v noci jest uz nepotrebuje, takze tam mi bol uz potom prednejsi spanok pred dudlanim prsa...
U nas na rukach lebo nic ine nefungovalo. Tiez som mala z toho obavy. Potom uz ani ruky nie uz len v posteli. Sama nejako na to prisla.
Manzel pomohol 3 noci s nou, on aj ked by nechcel.presdtierat spal...nemala na vyber...🙈
Moja sa sama odstavila po 21 mesiacoch, postielku mala vedla nasej posteli, dala som ju bud rovno tam lahnut a drzat za ruku alebo so mnou a potom prelozit do postielky.
Lenze ja som malu od narodenia davala do postielky a odtial brala na kojenie a naspat, mali sme dvoch malych psikov, tak aj kvoli bezpecnosti vsetkych.
@matkahelka Vyspia sa dobre podľa akých parametrov? Zobrať jeden jediný údaj, a síce, že sa nebudí mama, a z toho usúdiť, že dieťa na UM sa vyspí "lepšie", je jednoducho chybné. V 80tych rokoch ešte vo väčšine Európy odporúčali UM namiesto dojčenia od narodenia. Argument 'starý skúsený lekár povedal' preto nemá váhu, podobne ako literatúra z roku 1975.
V podstate ide o to, že keď ste kolektívne presvedčené, že treba odstaviť povedzme polročné dieťa, keďže v tom veku je už prakticky schopné sa najesť aj inak ako dojčením, tak to teda urobte. Mne zo štúdia a osobného pozorovania vyšlo ako lepšie riešenie niečo iné, nemalo by byť až tak problematické to akceptovať. Veď naše deti sa v reálnom živote pravdepodobne ani nikdy nestretnú.
@chillibubble ano, z okolia viem, ze to tak je..moje deti pili stale menej a menej..aj cez den..az sa napokon v 20 mes, 10 mes. a 14 mes. odstavili same..jednoducho uz nechceli pit z prsnika a bolo..nikdy sme nemali ani flasu, ani cumel..ked sa odstavili, pili z poharika..isty cas ani mlieko, kedze umele nechceli a kravske az od roka a pol som davala..ale jedli pestro, vela mliecnych vyrobkov
@chillibubble aj ja som naplnala potreby mojich deti..aj naplnam..to vobec nesuvisi s tym, ze v noci sa mozu vsetci poriadne vyspat, aj rodicia, aj deti..hovori sa tomu spravny rezim dna..a ano, rezim maju nastavit rodicia, nie deti..a to sa tyka aj jedenia, zdraveho zivot.stylu, vychovy a pod..dieta sa prisposobi rodine, do ktorej sa narodi..mne to vyhovovalo tak, ze aj po porode som ostala oddychnuta a energicka zena s kopou zaujmov a so zaujmom o intimny zivot s manzelom..cize ten by nesiel z manzelskej postele veru nikdy..zdrave, stastne a sebavedome dieta sa da vychovavat aj inak ako 24 hodin denne kojit, uspavat a riesit rezimove zalezitosti bez ohladu na potreby vlastne..ale kazdy nech si to zariadi, ako mu vyhovuje..ja som s tym uplne ok
@matkahelka nemusi to tak byt..aj ja som kojila..nikdy sme nemali UM ani flasu ani cumel a aj tak spali celu noc prakticky od narodenia..nesuvisi to ani tak s kojenim ako s tym ze mama skratka prehnane manipuluje v noci s dietatom..skratka mu " neda pokoj" strka mu raz prsnik, raz dudel, potom prebaluje, potom nuka flasu s cajom, svieti..potom uz extremy ako hojdanie, nosenie v nosici a hranie sa..no moze ho takto niekedy vobec naucit ze v noci sa spi..🤣🤣

Ja síce ešte stále dojčim,
No pomáha nám hračka závesná kolíska pre bábätká, hojdovak.... máme ten do 25 kíl