Ako vychovať deti, aby neboli rozmaznané?
Ahojte, píšem túto diskusiu anonymne, lebo trocha očakávam zmiešané reakcie. Už dlhšie mám však v hlave túto otázku a rada by som sa poradila a toto sa mi zdá ako vhodné miesto. Aby som ozrejmila situáciu, ja aj môj manžel pochádzame z priemerných slovenských rodín. Obaja sme mali veľmi pekné detstvo, nič nám nechýbalo, ale ani sme nemali nejaký prebytok. Ja som s rodičmi chodila na dovolenku k moru autobusom do Chorvátska každé 2-3 roky, manžel nebol pri mori až do dospelosti, nové veci a topánky sa kupovali až keď to bolo potrebné, v reštaurácií sme nejedávali, len na naozaj výnimočne príležitosti a podobne. Aby bolo jasné, vôbec sa nesťažujem, práve naopak. Pamätám si tú radosť, keď sme mali na dovolenke dovolenú jednu zmrzlinu počas pobytu, ako som sa z nej tešila a ako som si ju vážila. Obaja sme pracovali od mladého veku a za tie roky sme sa vypracovali dovolím si tvrdiť veľmi dobre. Manžel má vlastnú firmu, ja som pred materskou pracovala na vysokej riadiacej pozícií, naše príjmy teda boli nadpriemerné. AJ keď som momentálne na materskej, stále je príjem do rodiny slušný. Nemyslím vila na Slavíne level, ale proste vyšší štandard. Tým, že obaja sme skromne vychovaný, máme jedno auto strednej triedy, obyčajný 4 izbový byt, žiadne drahé značkové veci nepotrebujeme, takže ani naše výdavky nie sú veľké a tým pádom nám zostáva dosť veľká rezerva na "život". S manželom ešte pred detmi sme si zvykli na štýl života kúpim si čo chcem, keď si zmyslím najem sa v reštike, objednám si sushi, kúpim si nové topánky len tak a pod. Veľmi veľa sme cestovali, to milujeme. Destináce ako Latinská Amerika, Havaj, Vietnam, Kalifornia, Thajsko atď popritom víkendové pobyty po Európe hocikedy sa nám zachcelo. Teraz máme dvoch synov 3 ročného a 6 mesačného. Ten starší ešte pred koronou už bol s nami 4x na dovolenke pri mori, na Maledivách, v Ríme. V bežnom živote, sme v meste a vypýta si zmrzlinu, tak mu ju proste kúpim, ani sa nad tým nezamyslím, pretože ju kúpim aj sebe. A tu sa dostávam konečne k môjmu problému. Bojím sa, že to robíme zle. Zatiaľ syn vôbec nie je taký, že by robil scény a keď poviem, že niečo nie, tak nie a proste to akceptuje. Ale bojím sa, či to náhodou nebude mať dôsledky do budúcna. Aj to cestovanie. Keď vidí krajiny a dovolenky od malička rôzne a exotické, bude sa mať ešte na čo tešiť? O čom snívať? Nespôsobím mu to, že mu potom napríklad to obyčajné Chorvátsko nebude dosť dobré? Na druhej strane sú to naše ťažko vydreté peniaze a chceme si ich užiť aj s tými deťmi, chceme si aj my dopriať to, čo si za ne môžme dovoliť. Zarábame ich primárne na to, aby sme mali spoločné zážitky ako rodina. Neviem jednoducho nájsť nejaký ten balanc medzi tým, aby som neprestrelila a stále vychovala zo svojich detí pokorných ľudí, ktorí si budí veci, peniaze a zážitky vážiť a tým, aby sme si dopriali to, čo si môžme dovoliť a čo sme si s manželom vydreli. Preto by so rada počula možno skúsenosti od vás ako vychovávate svoje deti, prípadne niekto takto vyrastal, na čo si dať pozor..nejaké možno tipy a rady, nad ktorými by som sa zamyslela. Ďakujem za prečítanie 🙂
suhlasim s @irusa, podla mna to, ci alebo ako vychovat/nevychovat rozmaznane dieta nie je v tom, ci mu kupis zmrzlinu, ked ste v meste, alebo ci ho vezmes do nejakej exotickej krajiny. Ak ho budes ucit, aby bol dobrym clovekom, aby poznal skutocne hodnoty, aby sa vedel spravne rozhodnut, das mu okrem mnozstva zazitkov s rodinou na vyletoch, ci dovolenkach, aj najlepsi zaklad do zivota a urcite nebude rozmaznany
Myslím, že dovolenky nebudú mať na neho nejaký zlý vplyv, veď skoro každý bráva deti na nejaké výlety. Pokiaľ to nebude nejako veľmi často, ako napríklad každý týždeň, tak je to v poriadku. Dieťa pochytí veľa od svojich rodičov, takže veľa urobí aj to, ako sa stavajú rodičia.
Uf....ako keby si o nás písala...v prvom momente som chvíľu pozerala ze ci to nie je nejaká moja staršia diskusia...(Aj keď vek detí a zamestnanie celkom nesedia).
Na rovinu....neviem. Deti dostávajú kopec veci od babiek a tiet, tomu neviem zabrániť. Takisto zmrzku aj bežný deň po ceste zo škôlky hocikedy. Výlety, ZOO a podobne tiež.
U staršieho sa snažíme aby však už vedel, že všetko si musíme nejako zaslúžiť...resp pričinit sa o to.
(Napríklad...aby sme mohli ísť na výlet, musí si upratať hračky a zbaliť ruksak, lebo ja balím bábätko). Alebo keď minzduje ze tato nie je v noci doma, tak vysvetliť, že keby bol, nemáme peniažky na tu zmrzku alebo výlet...
A "nie" mu hovoríme dosť často...pokiaľ to je odôvodnené nie. Nie len preto, že som povedala, ale napríklad preto, že vec ktorú chce, je zložením zla a poškodzuje planétu. Vysvetľujeme....
Zatiaľ nikdy som mu nemusela povedať nie z dôvodu že nemáme peniaze. Skôr to otáčame ekologickým alebo zdravotným hľadiskom, alebo tým, že hračky /darčeky sa kupujú len k sviatkom.
"Nie, nekúpim ti tie cukríky, pretože nášmu telíčku neprinášajú nič dobré"
"Nie, nekúpim ti tie plastové meče, lebo sa ti rýchlo zničia a budeš z toho smutný, radšej ak chceš, dáme stolárovi vyrobiť drevené a budeš mať darček na vianoce"
"Nie, nekúpim ti teraz to lego, ale môžeš si ho napísať na zoznam, čo by si chcel k narodeninám a niečo zo zoznamu určite dostaneš "
Dakujem za reakcie, presne to robime aj my. Tiez hovorim nie, nebudu hranolky, lebo to nie je pre nas dobre a podobne. A ako som pisala, zatial problem nemame, naozaj nikdy mi syn neurobil scenu, ze by nieco chcel a nedovolila som. Ale neviem, co mam cakat do buducna, ked si to zacne uvedomovat viac, pripadne sa porovnavat s ostatnymi. Bojim sa, ze veci ktore pre mna boli specialne a vysnivane, napriklad navsteva aquaparku, vylet, zoo, vecera v restauracii atd, pre nich budu tak bezne, ze ich to proste nebude tesit a budem musiet davat viac a viac, aby z toho mali radost. Mozno sa uplne mylim a ziadny problem nebude a spravnym pristupom a vysvetlovanim to bude fajn 🙂 preto som vdacna za kazdy nazor a skusenost
Ahoj ja mam miestami tiez istu dilemu... mam tiez deti, najmladsi ma len 7 mesiacov. Akurat vcera mi pisala kamaratka, ake ma ona problemy so synom. Ako jej robi sceny, ked mu nechce nieco kupit a pod. Sadne si do travy s rumazga...
tiez sa toho obavam, snazim sa tomu uz teraz predist
Je rozdiel, ked rodic v detstve stradal a svojim detom to chce vynahradit. Pripadne si sam aj sebe nieco dokazovat. Pokial je vsak v rodine prirodzene, ze sa peniaze nemusia riesit, ale pritom sa okolo nich netoci cely vesmir, dieta to vsetko berie normalne a rozumne. Ako dychanie. Nebude rozmaznane. Nevydupava si. Nemusi mat vsetko co vidi. Musi mat ale spravny vzor u rodicov. Vidiet, ze si rodicia dopraju, ale ked treba byt skromny a setrit, tak to pre nich nie je nic tragicke. Nesnaz sa nasilu a nevenuj tomu myslienky. Bud im prikladom.
nemyslim, zeby vas zivotny standart, dajme tomu mierny nadpriemer nejako vyznamne prispel k rozmaznanosti. Rozmaznane kludne mozu byt aj deti z chudobnych rozmerov...ked sa uplnatnuje dvojkolajna vychova, uplacanie starych rodicov, alebo vychovne slabsi rodicia v zaneprazdnenosti vyhoveju dietatu v nejakej cinnosti ci hmotnej veci, len aby mali pokoj.
Dieta si potom vydupava a vyzaduje pozornost v nevhodnej chvili, lebo vie ze slaby rodic nechce cirkus na verejnosti a povoli... tym sa potom pestuje tzv. rozmaznanost.
Rozmanznanost je o tom ze dieta nema hranice, vy ich mate, podla mna je to uplne OK.
a dokonca by som povedala...ze obcasna rozmaznanost az tak v globale neskodi. Dieta moze mat slabu chvilu, taha na chorobu, ci je vystresovane...a moze posobit na okolie ako rozmaznane, casto k tomu prispeje aj prichod surodenca, ze dieta sa robi mladsim, nevyspelejsim... take si prejdu rodicia aj v pripade ze davaju hranice a su slusni zasadovi..
ako by povedal moj sef /ale myslel tym uctovnictvo/... netreba vam z vychovy 1*, staci aj 1-. 😎
Zaujimava téma. Ešte nemam deti ale nemyslim si ze dovolenkami a beznymi pozitkami detom nejako ublizite. Vela je to o pristupe - to co sa tu spominalo aby sa dieta tiez pricinilo, nieco si zasluzilo, odmakalo.. Napr ja mam velmi zivu spomienku ako som si pripravovala party vyzdobu na narodeniny celé hodiny! Zvykla som to robit aj pre druhych.. Viedla by som dieta k hodnotám, stedrosti, nekonzumnosti..
To ze zazilo krasne dovolenky nemusí znamenat ze nebude tuzit po stopovani europou, dobrovolniceni v afrike, kupit si farmu na novom zelande, zazit taku exotiku zo svojou nastavajucou..
Vlastne skusenosti s vychovou dietata mam len velmi kratke, takze neviem hovorit z vlastnych skusenosti, ale podla mna sa dieta nerozmazna tym ze mu clovek dopraje nadmieru niecoho. Ci uz je to pozornost, laska, materialne veci, zazitky, hracky, skusenosti... dieta sa rozmazna vtedy ked nema hranice.
Napriklad, ak poviem ze tie tenisky nedostanes, lebo bla, bla, bla.. ale potom ustupim a kupim ti ich, lebo nariekas. Dieta sa nauci ze dostane VSETKO. Vsetko co len chce. To dieta, ktore je z chudobnej rodiny dostane podstatne menej toho VSETKEHO ale to dieta to nevie... pre neho je to VSETKO co sa da chciet. A tak aj chudobne rodiny vedia vychovat rozmaznane dieta.
Ale ako pisu ine baby, tym padom ze peniaze davaju ludom moc (priklad uvediem ze vam mozu peniaze davat moc zhrnat statky), tak treba dieta ucit ze je dobre tej moci nepodlahnut a vediet kde je zdrava hranica. Velmi dobry priklad je neplytvat jedlom aj ked na to nemusim pozerat z financneho hladiska.
To o peniazoch nie je. Mala má všetko čo chce. Chcela bábiku? V ten deň sme šli. Bol jún a povedala som jej že to má odo mňa na narodeniny. Dostala ju na 4te narodeniny a doteraz si pamätám ako mi vravela že Nana to si mi na narodeniny kúpila. Ústa som otvárala.
Minulý rok 2 mesiace hučala že chce Baby Annabell chlapca sestra odolávala ... malej sme sa pýtali čo si prosí a ona nič len BA chlapca tak ho dostala a na tú radosť nezabudnem. Tento rok odkedy videla Lego Mario reklamu tak furt len že ona si prosí LEGO Super Mario tak trz bola akcia tak som jej ho kúpila a už od soboty nič nepočúvame len LEGO MARIO TIME 😁😁😁 momentálne je sen černoška bábika tak tú sme kúpili a trz sa teším na tú radosť.
Doteraz sa však nestalo že by sa hodila o zem LEBO ona CHCE.
Inak ja si doteraz pamätám ako som si kúpila prvý mobil Samsung S7 z vlastných peňazí hoc na splátky 🙂
Riesis to co aj mna a muza niekedy trapi a podla mna to zistis az neskor, ako aj my. Najdolezitejsie je pre nas, ze deti nie su stred vesmiru a nerobime veci tak ako si oni pisknu. To ze si mozeme teraz dovolit veci, ktore nam rodicia nemohli dat, je OK, aj ked vo vsetkom treba hladat mieru. Este mas malicke deti, s vacsimi uvidis, ze im treba vysvetlovat a ukazat, ze sa treba aj zatat a pracovat, aj si oddychnut, ukszat, ze na svete su aj ini ludia, ze treba pomahat, nesudit a vazit si veci. U nas je absolutny zakaz nieco nicit len tak, teda nechat dieta znicit koberec, lebo ved zarabame, vyhodime, kupime....starsi sa tiez pytal preco si nekupime lepsie auto, lebo ved znami kupuju vacsie, luxusnejsie...vysvetlime, ze nepotrebujeme...nase nam sluzi a neberieme ho ako prostriedok niekomu nieco ukazovat... Ucime ich ze kupujeme veci take, ake potrebujeme a nie vsetko, co sa nam paci. Vidia, ze sesternica ide na nakupy a potom si posedi v "mekaci" .....snazime sa vysvetlit, ze to im nic neda-nakupit kopu triciek po 3e a naladovat sa hranolkami s kolou, lebo to je "cool". Proste, netrap sa, ze im doprajes viac a lepsie ako ste mali, deti budu dobri ludia, ak sa budete rozpravat o svete, o tom co ste vy zazili...paradoxne, nemala som to rada ked mi otec rozpraval ako sa my mame super, ze on este kravy pasol a svokra napr. muzovi, ze pri detoch hladovala, lebo stsvali a nemali peniaze...ale s odstupom to vnimam inak, je to lekcia pre mna co a ako povedat mojim detom. Uz ma parkrat prekvapili, ze sami si davaju veci dokopy, dam im 5e ked idu s triedou na vylet a syn donesie 3 naspat, z coho za 1e si kupil nanuk a dalsie euro rozdelil 2 spoluziakom, lebo mu ponukli hranolky a chipsy a este sa rozculoval ze sa skoro pohadali aby si od neho vzali po 50c:D.
Cestovanie je dobre,ucia sa, spoznavaju nove veci, zvyky, kulturu.
Nebudu rozmaznane ked k tomu ich budete viest a nebudete hocikedy kupovat darceky.
Ja pochadzam zo standardnej rodiny, ale moja naj kamaratka od detsva pochadza z bohatej rodiny a vzdy ju vychovávali k skromnosti.
Nikdy si nepytala od rodicov ze chcem iphone, iwatch(dodnes nema) atd.
Mala iphone ale dostala na narodeniny.
Na vianoce, narodeniny, meniny, na vysvedcenie dostavala iba darcek.
Aby vedela ze ak chce nieco zato treba aj pracovat.
Aj my by sme mohli dcerke pokupovat vselico ale nebudem, dostane ked si to zaslusi, len tak ze je utorok nebudem kupovat hracku.
Zmrzlina je normalna vec, dovolenka tiez.
To travite spolu cas ako rodina, to NAJ dietatu 🥰
Co sa asi nauci dieta alebo aj dospely clovek ked mu niekto bude plnit vsetko. Takto zivot nefunguje. Prirodzene je, ze vsetko ma svoju protihodnotu a nieco niekde chýba. Vacsinou v zivote to byva tak, ze najdolezitejsie veci v zivote sa kupit nedaju a uvedomenie si tohoto faktu je velke zivotne poznanie. Pises o zmrzline, no je to sice banalita ale skus sem tam nekupit tu zmrzlinu. Nie vzdy splnit jeho zelanie. Zvladnanie konfliktov a frustracie je jedna z najdolezitejsch vlastnosti do zivota.
Podla mna robis vsetko na 1*. A je dobre, ze sa nad tym zamyslas takto dopredu. Netreba rozmaznavat nezmyselnymi hrackami, ale zazitok - vylet alebo dovolenka, ta vasa teda trosku ina ako apartman s varenim v HRV, a zmrzlina je tiez fajn dufam raz za den max. Ja volim slusnost a disciplinu, k tomu pridavam pomahanie v domacnosti od malicka. To je to naj. Disciplina , co sa tyka skoly, pohybovych kruzkov a treningov a este sportu samotneho so mnou ako mamou. U mna su alfa-omega sport, skola, prace doma, pomahanie, zdravsia strava a laska ku starym rodicom. A funguje to🙂))
Moj nazor je,ze naozaj zarabate peniaze nie na to,aby ste peniaze zgrlosili v ponozke,ale pre rodinu.Aby ste mohli ist na vylet,dovolenku,dopriat si co chcete.Podla mna je ale v otazke rozmaznavania skor dolezite ako sa to robi.Tym myslim,ze dieta by sa hlavne malo od rodicov od mala ucit a dozvedat,se tie veci nepadaju z neba,alebo ze bankomat nedava peniaze len tak komukolvek kdekolvek neobmedzene (ako bola o tom svojho casu presvedcena nasa dcera)ale ze peniaze na tieto veci zarabame,kolko to rodicov stoji casu,ze mama a tato chodia zarabat tieto peniaze na ukor casu s detmi,aspon priblizne co kolko stoji,vziat ich ak je to mozne k sebe na navstevu do prace a podobne.Dieta proste musi od mala chapat ze ani dovolenka a vylet nie su len tak zadarmo.Nemyslim tym vyhadzovat im takpovediac peniaze neustale na oci, ale najst vhodny sposob ako im to priebezne vysvetlovat aby uvazovali aj v takomto kontexte.Co sa darcekov tyka ja mam v ramci nerozmaznavania pravidlo hracky iba ako darceky na sviatky,nech si to vazi.Tiez riesim ze maju vsetko co potrebuju kupene okamzite,nie ako ja ze som mala tyzden sviatok ked som dostala nove rifle a vela sa nad touto otazkou co si polozila sama zamyslam a k tomuto som teda dospela.Taktiez sa snazime deti viest viac k prirode,8 rocna nema stale mobil a tak skoro ani mat nebude,chodieva s muzom na ryby,do lesa...Berieme to tak,ze aj to,ze ju vedieme k takymto nematerialnym hodnotam,k prirode, ju uci svojim sposobom k pokore,ku skromnosti.Asi je to o mnohym veciach ktore treba do deti postupne systematicky vstepovat adekvatne veku,nie je to len o tom co dietatu kupit a nekupit.
Toto nie je o peniazoch, toto je o nastaveni človeka. Vôbec by som neuvažovala, či môže dostať zmrzlinu ci hračku, lebo peniaze. Práve naopak, toto predstieranie nedostatku peňazí môže narobiť škody a spraviť z dieťaťa lakoma. Proste zmrzlinu nekúpim, lebo ho boli hrdlo a hračku nie, lebo sa nehrá ani s tými, co už doma ma... Dieťa nebude rozmaznané, lebo mame nadštandardné príjmy. Dieťa môže byť rozmaznané jedine zlou výchovou. Ta nemá s peniazmi nič
Ja by som naviazala na maminkudeticiek.. ze ako sa mozu detom vysvetlit napr peniaze.. mne sa celkom paci sposob ako to napr robi moj znamy, dufam ze to opisem dobre 😊. Jeho syn (tusim je prvak) si k narodeninam prial akvarium a od starych rodicov kedze ziju mimo dostal peniazky. Znamy je tiez velky milovnik ryb a v mladosti sa tomu venoval, tak si povedal, ze si splni maly sen spolu so synom a zaobstaral krasne velke akvarium. Vyberali so synom rybky, rastliny, svetla atd atd.. ale synovi povedal, ze kedze na to dostal peniazky od babky a dedka tak si veci "zaplati sam". Takze mu ukazal korunky, preratal a povedal napr: chcel si do akvarka tuto rybku a tuto, tato stoji tolko a tato tolko, tolko ti ostane, ktoru si vyberies? Potom povedal napr dobre svetlo je drahe to kupi tatino ale ozdoby do akvaria si zaplatis a zase mu ukazal kolko mu ostalo, kolko stoji ta ozdoba a kolko ta a syn si vybral. Zakazdym mu nejaku tu prislusnu ciastku odobral (akoze realne mu tie peniaze normalne odlozil na sporenie co ma pre syna a vsetko platil tento znamy) ale proste snazil sa ho doviest tymto sposobom k tomu aby si uvedomil kolko veci stoja a ze sa neda mat vsetko a ze sa tie peniaze co dostal minaju a treba sa rozhodovat mudro.
Dakujem baby za velmi pekne odpovede. V podstate vela z toho co ste spominali aj robim, tak isto aj s peniazmi. Ked sme v obchode, velakrat davam jemu do ruky kartu alebo peniaze, aby zaplatil tete predavacke, nech si uvedomi, ze to len tak z obchodu neberieme. Aj napriklad tu spominanu zmrzlinu si minule “kupil” sam, euro mu vydali, tak som mu povedala, ze si ho moze nechat a nabuduce ked budeme v meste si vyberie, ci si zase kupi zmrzlinu alebo nieco ine. Jedine, nad cim sa asi budem musiet teocha zamysliet su darceky, lebo to naozaj nedodrziavame, ze darceky len na sviatok. Mozno aj preto, ze ma narodeniny, vianoce aj meniny v priebehu dvoch mesiacov, takze potom by som mu cely rok nekupila nic. Je pravda, ze vacsie darceky ako bicykel, elektricke auticko dostal na sviatok alebo za nieco (nap ze sa vzdal dudlika), ale take drobnosti, ze idem do knihkupectva kupit knizku sebea vidim nieco, co by sa mu mohlo pacit, tak kupim aj jemu. Alebo v Dm kupujem drogeriu, tak automaticky aj jemu kupim cukriky co ma rad alebo nejaku blbost do vane. Nie su to vyslovene darceky, ale tym, ze sa tak spravam k sebe, ze proste mam chut/paci sa mi tak si kupim a nerozmyslam, tak to automaticky robim aj s nim. Ale dam si na to pozor, lebo on to ani nepyta, velakrat ani nie je so mnou, len ja si poviem, ze potesi sa, kupim.

vôbec to nie je o peniaze je to o charaktere človeka..ak máš na to prečo si nedopriať, či nedopriať dieťaťu..peniaze ukazujú charakter, aj bohatý človek dokáže byť skromný...a čo s peniazmi...do hrobu ich nezoberieš...život je len jeden a keď máte na to, prečo si nedopriať, či nedopriať dieťaťu....