icon

Ako začať úspešne s odplienkovaním dieťaťa?

25. apr 2025

Ako ste začali s odplienkovaním? Proste ste nedali plienku iba nohavice a čakali ste kým sa začne pýtať alebo ako? Neviem vôbec ako začať či mám dať plienku keď pôjdeme von a iba doma ho nechať bez plienky alebo aj von ísť bez plienky alebo von brat so sebou nočník? A ako ste prišli na to že dieťa už je/nie je zrelé na to. Môj malý ma 22 mesiacov a niekedy keď ho dám na nočník sa na ňom aj pekne vyciká, niekedy sa postaví a vyciká sa inde a sám sa naň nepýta. Ale to bolo len také zoznamovanie s nočníkom skutočne odplienkovať ho som ešte neskúšala. Tak si idem pre rady ako ísť na to čo najlepšie ďakujem

joesvk
25. apr 2025

Treba si vyčleniť pár dní, kedy nebudete veľmi nikam chodiť. Takže, aby si bola väčšinu dňa doma.
A nedať plienku celé tie dni.
Po jedle ho posadiť na chvíľu/pár minút/ a vždy,keď začína potreba a vidíš, že pišká alebo už kaká do nohavíc, tak rýchlo dať dieťa na nočník,nech tam urobí aspoň časť potreby.
Dať na sedačku igelit a deku a pripraviť veľa náhradného oblečenia.
Ak to za pár dní nepomôže, skúšať to najskôr až o mesiac- dva.
A počas tých dní mu napr pustiť detské video o kakaní alebo ukazovať na hračkách,že akože piškajú.

autor
25. apr 2025
@joesvk

Treba si vyčleniť pár dní, kedy nebudete veľmi nikam chodiť. Takže, aby si bola väčšinu dňa doma.
A nedať plienku celé tie dni.
Po jedle ho posadiť na chvíľu/pár minút/ a vždy,keď začína potreba a vidíš, že pišká alebo už kaká do nohavíc, tak rýchlo dať dieťa na nočník,nech tam urobí aspoň časť potreby.
Dať na sedačku igelit a deku a pripraviť veľa náhradného oblečenia.
Ak to za pár dní nepomôže, skúšať to najskôr až o mesiac- dva.
A počas tých dní mu napr pustiť detské video o kakaní alebo ukazovať na hračkách,že akože piškajú.

@joesvk ďakujem za rady. Som zvedavá že či sa na ten nočník aj vykaka očakávam že s tým bude problém nikdy sa doňho totiž nevykakal a čakal na plienku. Igelity asi budú musieť byť všade lebo máme v celom byte v každej miestnosti koberce

vkatush
25. apr 2025

Ja som teraz začala, zatiaľ veľký neúspech po 4 dňoch 😂 s veľkou potrebou nie je problém, to je zvyknutý do nočníka (dávam ho vždy pred a po spánku). Aj sám povie, ak treba naaahodou počas dňa, ale takmer nikdy sa to nestáva.

Horšie je to s močom. Veľa pije, takže veľa ciká a vôbec nereaguje na to, že mu treba. Až keď už pustí, tak povie, že bolo 😑 alebo v zápale hry je schopný to úplne odignorovať a hrať sa ďalej, nevadí mu, že je mokrý.
Spýtam sa ho aj 20x za polhodinu a nič. Ale keď stiahneme gate a pomôžem mu, vtedy mu ide. Takže neviem, či ešte čakať alebo skúšať ďalej, aj keď nevidím žiaden postup za tých pár dní. Ale vraveli sme, že tomu dáme aspoň týždeň dva. A keď nič, tak potom znova o mesiac skúsime.

viestta
25. apr 2025

Cakala som kym zacal hlasit, ze sa stalo a potom sa uz len striehlo, ci sa nechysta pisat alebo kakat. Zvycajne vies vypozorovat, ze dieta vykonava potrebu, zasekne sa v cinnosti, ktoru robi, odbehne (nas odbiehal do kuta). Potom uz len vcas dobehnut na zachod alebo posadit na nocnik. My sme pockali kym si zacne uvedomovat a odplienkovany bol za par dni, po tyzdni nebola ziadna nehoda, ani v noci.

autor
25. apr 2025
@vkatush

Ja som teraz začala, zatiaľ veľký neúspech po 4 dňoch 😂 s veľkou potrebou nie je problém, to je zvyknutý do nočníka (dávam ho vždy pred a po spánku). Aj sám povie, ak treba naaahodou počas dňa, ale takmer nikdy sa to nestáva.

Horšie je to s močom. Veľa pije, takže veľa ciká a vôbec nereaguje na to, že mu treba. Až keď už pustí, tak povie, že bolo 😑 alebo v zápale hry je schopný to úplne odignorovať a hrať sa ďalej, nevadí mu, že je mokrý.
Spýtam sa ho aj 20x za polhodinu a nič. Ale keď stiahneme gate a pomôžem mu, vtedy mu ide. Takže neviem, či ešte čakať alebo skúšať ďalej, aj keď nevidím žiaden postup za tých pár dní. Ale vraveli sme, že tomu dáme aspoň týždeň dva. A keď nič, tak potom znova o mesiac skúsime.

@viestta a nechala si ho nahého alebo v nohaviciach? Náš aj hlási že kaká ale bože chráň mu vtedy sťahovať plienku to je veľký plač na nočník kakať nechce
@vkatush u nás tiež toto isté veľa pije a stále veľa cika no tak som zvedavá ako to pôjde

viestta
25. apr 2025

vsak ked uz, tak nic. Treba cakat kym bude hlasit dopredu. Alebo vypozorovat, ze za chvilu bude a zasiahnut vcas. Nas na nocniku sedel presne 2x po 10 seknd. On od zaciatku chodil na WC ako "velky chlap". A nahy mi tu nebehal. Zo zaciatku s plienkou, po dvoch, troch dnoch bez nej. Ked sa tyzden budil so suchou plienkou zrusili sme j aj na noc, Nehod mal par, v noci ale to sme nejak neriesili, Matrac mal nepremokavy potah, ked sa stalo, prezliekol sa a spal dalej. Ale hned po prebudeni ho bolo treba posadit na zachod.

tinka_1807
25. apr 2025

V prvom rade je dobre keď to vie povedať. Cize mal by vedieť aspoň niečo hovoriť. Ďalšia vec - musí to mať aj trochu dozreté v mozgu. Ale dá sa dopomôcť.
Ja som to skúšala viackrát po asi 2 dňoch ale syn sa nechytal, tak potom som mu dala späť plienku. Potom mi kamoška poradila kúpiť knihu o cvičení na nočník ( obrazová kniha) kúpila som a začali sme ju každý deň čítať a pozerať. Samozrejme počas toho som mu rozprávala celý príbeh ako ten chlapček v knihe že mu bolo treba cikat a tak zavolal na maminku a tá mu pomohla dať dole plienku a nohavice a dali na nočník atd... Proste vysvetlit celý proces. Popri tom som mu občas ukázala, že aj my máme doma taký nocnicek nachystaný. A že keby aj on náhodou chcel cikať, tak môže to skúsiť do nocnika. Inak som na neho vôbec inak netlačia a ani sa ho nepýtala. Trvalo to asi 2 týždne keď sme každý deň čítali túto knihu. Myslím to tak, že medzi ostatnými knihami bola aj táto a aj túto sme si raz denne prešli. A zrazu prišiel ten deň, že úplne sám od seba zahlásil "mami cikať nočník" a sám si dával dole plienku. Tak som mu pomohla a od vtedy mu trvalo asi tka 2 dni a bol odplienkovany. Takmer úplne bez nehody - hneď začal aj kakať do nocnika.
Takže ja radim netlačit. Ale kúpiť knihu, ukazovať čo sa tma deje a rozprávať procesy. A dieťa to pochopí ;)
Držím palce ;)

petamich
25. apr 2025
@tinka_1807

V prvom rade je dobre keď to vie povedať. Cize mal by vedieť aspoň niečo hovoriť. Ďalšia vec - musí to mať aj trochu dozreté v mozgu. Ale dá sa dopomôcť.
Ja som to skúšala viackrát po asi 2 dňoch ale syn sa nechytal, tak potom som mu dala späť plienku. Potom mi kamoška poradila kúpiť knihu o cvičení na nočník ( obrazová kniha) kúpila som a začali sme ju každý deň čítať a pozerať. Samozrejme počas toho som mu rozprávala celý príbeh ako ten chlapček v knihe že mu bolo treba cikat a tak zavolal na maminku a tá mu pomohla dať dole plienku a nohavice a dali na nočník atd... Proste vysvetlit celý proces. Popri tom som mu občas ukázala, že aj my máme doma taký nocnicek nachystaný. A že keby aj on náhodou chcel cikať, tak môže to skúsiť do nocnika. Inak som na neho vôbec inak netlačia a ani sa ho nepýtala. Trvalo to asi 2 týždne keď sme každý deň čítali túto knihu. Myslím to tak, že medzi ostatnými knihami bola aj táto a aj túto sme si raz denne prešli. A zrazu prišiel ten deň, že úplne sám od seba zahlásil "mami cikať nočník" a sám si dával dole plienku. Tak som mu pomohla a od vtedy mu trvalo asi tka 2 dni a bol odplienkovany. Takmer úplne bez nehody - hneď začal aj kakať do nocnika.
Takže ja radim netlačit. Ale kúpiť knihu, ukazovať čo sa tma deje a rozprávať procesy. A dieťa to pochopí ;)
Držím palce ;)

Ja suhlasim s @tinka_1807, my sme vyskusali, skusali dva dni, ani obraz ani zvuk, akurat moc a ine vsade, nechali sme to tak a o tri mesiace sa odplienkoval zo dna na den, citali sme tiez knizku asi dva tyzdne, pripravovali sme, dosli nam plienky, tak ze ideme na vec 🙂 nehody vieme do dnesneho dna spocitat na prstoch jednej ruky, bol pripraveny, vedel nam to povedat, ziadny problem

maryetta
25. apr 2025

Na odplienkovanie su celkom fajn tie nohavickove plienky. Zo zaciatku sa ho skus pytat ci mu netreba cikat alebo kakat.
Ak ano ideme ak nie "neries". Mala som kamosku ktora kazdych 15 min posadzala dieta.
Tomu dietatu to bolo jedno. Sedi si a sedi.

Ja som davala hned po zobudeni. Ored kupanim. Pri kazdom prezliekani na nocnik alebo na wc. A postupne "zoznamovala" s touto "aktivitou".
U niekoho to ide rychlejsie. U niekoho pustupne. Zalezi ako je dieta pripravene. A ako spolupracuje.

autor
25. apr 2025

Ďakujem baby knižku doma presne takú máme už ju pozná naspamäť a rozprávať normálne vie povie už všetko čiže oznam ,,chcem cikať" vysloviť vie takže ideme na to a uvidíme ako to dopadne

betulinka1
25. apr 2025

Najprv som cakala na suchu plienku aspon kazde 3 hodiny a pýtanie sa aspon sem tam. Kazde dve hodky som ho supla na nocnik. Zacala som v lete aby sme mohli vytahovat kade tade polievať trávu 🤣🤣🤣 cikanie islo vlastne hned ale kakanie sme cakali dlhsie. Ale nenosil plienku. Om vedel, ze ide kakat a dal si tu nohavickovú plienku sam, ked bolo hovoto iba povedal kakal som. Po sediacky sa mu to akoby zaseklo. Takto sme fungovali sice bez plienky ale musela byt po ruke.

libusak
27. apr 2025

Nedala som plienku ale nohavicky. Povedala som ze nema plienocku, tak musime chodit cikat na zachod (nechcela serblik ale s tou malou redukcia na wc nemala problem)
Hotovo, vybavene
Prvy den sa hadam 20x pocikala
Druhy mozno 5