Ako zvládať nervy pri starostlivosti o dieťa?
Ahojte... Odkedy som na materskej, celkom začínam byť nervavý človek. Doobeda všetko ok, pekný deň, poobede už mi začnú tiecť nervy a veľakrát vybuchnem aj na bábo, nie fyzicky, ale skrátka zakričím, idem si do kuchyne normálne ponadavat od nervov, proste otras, neznášam sa za to... Bábo máme uplakanej povahy, najradšej by sme totiž boli len na rukách, príkrmy nula bodov, a z toho mi už nervy tečú, ak sa vzdialim na chvíľu co len na wc, tak rev, rev... Ak ste to niektorá mala podobne, ako ste sa odnaucili vybuchnut? Nejaké dychové cvičenie alebo skrátka ako sa postupne zmeniť... Ďakujem
skus sa menej riadit pravidlami ak nechce príkrm daj jej ho neskor ak nevydrzi bez teba vezmi si ju na wx otvor dvere a nechaj ju na chodbe ak sa chce nosit kup si satku.... popr ju nechaj chvilu vyplakat kym budes na wc bez vycitiek svedomia neumre na plac
drzim palceky
ja som sa naučila ,, mať v paži,, ak som najedená a dodržiavam pitný režim nič ma už nerozhádže
ak som bola unavená a syn spal išla som tiež aj cez deň
všetko ostatné počká
nejdol prikrm fajn dá si neskor , sedeli sme 20 minut na lavičke a pozerali na kameň fajn , ked mal separačku tak som mala otvorené dvere na sprche aj wc nevadi všetko je obdobie kroré prejde
musiš si vybrať priority bud v pohode ty to je doležité
Áno komentár vyššie - super rady. Na prikrmy sa vykašli, keď nechce. Ani môj nechcel. Tiež som kvôli tomu nervacila. Nepíšeš vek dieťaťa - ale daj 1-2-3 lyžičky, nech ma aspoň zavedené potraviny a netráp seba ani babo. Nikomu to nepomôže. Kašli na režim. Skús spomaliť, upokojiť sa. Pozrieť na vaše reálne potreby a nie na to, čo sa práve ma. A možno keď nebudes cítiť ten tlak, pôjde to lepšie.
Ja mam v ostatnom case nervy uplne mimo, lebo moje male batola sa krmi mlieckom ako male dojciatko - prikrmy koncia na zemi- ako to je mi fakt jedno, nech sa olepi, zaspini, pohadze, hra sa s tym - vacsinou aj tak viac zjedla ako nezjedla. ale teraz? ja to povazujem za svoje zlyhanie, lebo som mala take ruzove predstavy, ako jej budem pripravovat same vyvazene jedla a dnes som revala po ranajkach, lebo slecna sa vykaslala na vsetko ostatne a zula suchy rohlik, zapijala ho cajom a pred doobednym spankom sa dorazila mlieckom - a to robi tieto dni stale 🥲
Ja mam v ostatnom case nervy uplne mimo, lebo moje male batola sa krmi mlieckom ako male dojciatko - prikrmy koncia na zemi- ako to je mi fakt jedno, nech sa olepi, zaspini, pohadze, hra sa s tym - vacsinou aj tak viac zjedla ako nezjedla. ale teraz? ja to povazujem za svoje zlyhanie, lebo som mala take ruzove predstavy, ako jej budem pripravovat same vyvazene jedla a dnes som revala po ranajkach, lebo slecna sa vykaslala na vsetko ostatne a zula suchy rohlik, zapijala ho cajom a pred doobednym spankom sa dorazila mlieckom - a to robi tieto dni stale 🥲
@evcagabi ziadne zlyhanie 🙂 obdobia. Idú zúbky. Časom začínajú byt vyberave a uvedomujú si, že im niektoré potraviny chutia viac a iné menej. Väčšinou je to len obdobie a nemá to s mamou nič do činenia.
Dalsia dolezita vec pri deťoch - naučiť sa nebrať si veci, ktoré robia naše deti veľmi osobne. 🙂
Dva magneroty a mat v pazi. Nepapa prikrmy, tak daj do ruky cosi a co zje to zje... boxri blw metodu, mozno bude viac vyhovovat.
moja najprv nezjedla nic kde nebola cuketa, potom len prikrm zo skla. Prikrm je to preto, lebo prikrmujes k mlieku, nie opacne. Staci sa s tym vsetkym vnutorne zmierit. Moju nerozjedla ani skolka, ako vsetci tvrdili - mudrlanti 😂
Chce sa nosit? Kup nosic a nos. Moja mala reflux, nosila som ju skoro cely den, a mala aj kocikovy strajk, kocikovanie som si vydrela - mesiace som ju na kocik ucila...
Pocuvaj seba a dieta, a bude ti lepsie, budes spokojnejsia a aj dieta bude spokojnejsie.
@evcagabi ziadne zlyhanie 🙂 obdobia. Idú zúbky. Časom začínajú byt vyberave a uvedomujú si, že im niektoré potraviny chutia viac a iné menej. Väčšinou je to len obdobie a nemá to s mamou nič do činenia.
Dalsia dolezita vec pri deťoch - naučiť sa nebrať si veci, ktoré robia naše deti veľmi osobne. 🙂
@malinkajozka
@javiemneviem
Baby, ja to viem, ale mne prislo tak strasne luto, ako si tam ticho sedela a napchavala sa suchym roztekom a zapijala ho cajom 🥲 akoze, vyzerala spokojne ale na mna to dolahlo. Mam svoje dni tak som uplne precitlivela 😅
@malinkajozka
@javiemneviem
Baby, ja to viem, ale mne prislo tak strasne luto, ako si tam ticho sedela a napchavala sa suchym roztekom a zapijala ho cajom 🥲 akoze, vyzerala spokojne ale na mna to dolahlo. Mam svoje dni tak som uplne precitlivela 😅
@evcagabi môj 4 ročný si dnes sadol na schody pred domom. Povedal, že odchádza do inej krajiny a už ma v živote nechce vidieť. Iná krajina boli zjavne schody pred domom. 😀 Tiež mi to bolo ľúto. Hneval sa, lebo som mu zakázala bit mladšiu sestru. Povedala mu to nie rovno najšťastnejším spôsobom. Tiež som na seba nebola rovno hrdá. Mne je z týchto veci zasa veľmi ťažko. Tak som sa ho len išla opýtať, či mu odomknem aj branicku, aby mohol ísť ďalej do sveta, alebo sa radšej chce ísť potulit na gauč. Vybral si druhu možnosť. 😀
@anonym_autor Jedno dieta je pohoda...ked si nervozna dieta je urevane. Prvu matersku som spala furt s malou ked spala ona.
.
Mam aktualne rocne a mesacne dieta. Krizove situacie su tie, kedy som nevyspata, a ked obaja naraz vstanu/placu/pokakaju sa/chcu jest atd. Jednoducho nemam 4 ruky.
1. Snazim sa ich uspavat a rezimovat cca naraz, aby mi babo spalo ked aj starsi, a v ten moment vyuzivam tu hodinku a lahnem s nimi. Ak mas len 1 dieta, ked spi, Ty spi s nim.
2. Ak su situacie kedy jednoducho nieco treba a druhy sa dozaduje/poplace, na plac tu minutu dve neumre, kym napriklad prebalim. Absolutne ma to nerozhodi. Vacsinu dna ak mi babatko zrovna nespi, tak je jednoducho na rukach, na prsniku, a druhou rukou robim vsetko co sa da aj okolo rocneho. Ak babatko spi, venujem sa proste len rocnemu.
3. NEUPRATUJEM, maximalne povysavam. Toto robi doma manzel. Mala som parkrat snahy s babom na rukach lebo ved "som superzena" a viesco? Nie, nebudem to robit, nie som na to odkazana a nikomu to neprospieva.
4. NEVARIM nic ine ako jednoduche rychle jedla. A idealne len vtedy, ked je doma manzel (tj vecer alebo vikend).
PS: ziadne babky ani pomoc na okoli. Da sa to. Zvladnes aj Ty. Ale uber z toho co robit NEMUSIS (najma domacnost a prace, nech robi manzel) a co to ide, oddychuj. Dieta na prikrmoch uz je dost velke na to, aby s nim dost casu travil aj jeho otec a ty mozes kde tu aspon hodku vydychnut.
PS2: jasne ze aj mne velakrat rupnu nervy. Potom mi to je luto... Mne pomaha naozaj vzdy cim skor si uvedomit, ze male dieta fakt neplace/netrucuje naschval. Bud ho nieco trapi, alebo sa dozaduje toho, co mu je prirodzene a normalne a to je matka alebo jedlo alebo dotyk, spanok, hocijaky dovod jeho aktualneho nekomfortu.
Drz sa, ved si pre svoje dieta/deti ta najlepsia 😉
Nadych, vydych a napocitat aspon do 10. Vzdy si povedat,ze je to len obdobie-jedno skonci,pride druhe 😁 Hlavne si neklast na seba vysoke naroky, dieta si v niecom vies vycvicit,no vysok cvici ono teba, je lahsie sa prisposobit dietatu, jeho rezimu. Ak chce nosit,nos, ze nezje prikrmy, svet sa nezruti (moj nejedak sa rozjedol az druhy rok v skolke,ked pochopila,ze inak ostane hladna a ani v 7rokoch to nie ke nic svetoborne). Mna naucilo az druhe dieta mat niektore veci uplne na haku, nebrat vsetko uplne vazne, nezblaznit sa z neporiadku. Nastav sa na uzivanie sitohto casu,nie na to co musis (v podstste nic nemusis,len zabezpečiť aby bolo dieta spokojne). A skus si najst sebahygienu a preniest niektore povinnosti na ocka.
Prijala som to, ze je to tazke…
ale aj tak som kopka nervov ak je toho na mna moc, ale ta tolerancia sa kazdym mesiacom zvysuje a zvysuje.
Najviac som nervna, ked nemam cas pre seba.
@anonym_autor aké prikrmy dávaš? Moje ani jedna nechceli doma robene, tiez som mala z toho nervy v kybli. Kúpila som hotové a bolo. Daj mu len za lyžičku, nech aspoň ochutna. A určite nenosím stále na rukách, na wc už vôbec. Nepises koľko má, ja som na nevyhnutný čas nechavaka v ohradke, aj sa pohrali tam, neskôr si tam aj pospali. Ono ako si naučíš, tak budeš mat. A jednoducho keď pride domov otec, nech sa paci, preberá si doeta a ty relax. Chod si zacvičiť, na kávu, do obchodu e o sa len tak prejsť do lesa. To je uplne jedno. Drzim ti palce.
@anonym_autor ahoj, u nas revy zacali v piatich mesiacoch a odvtedy sa to len zhorsuje, teraz ma 12m
Nemozem odist do vedlajsej miestnosti,dokonca nemozem ani vstat z miesta,bo uz tusi,ze kamsi odidem
Teraz zacali trosku zaberat kukuč hry, ze idem za roh a vystrcim sa kukuč a takto postupne predlzujem interval, az nakoniec mozem aspon na 20 sekund odist ulozit napr.nejaku vec do skrine
Inak vresky, revy,opuchnute oci,potom vzlyka este dlho a nalada fuč, potom je uz podrazdene
U nas to zacina uz rano, od 7 mesiacov ma len 1 denny spanok, ktory sa uzchvalabohu predlzil na 1,5 hodiny takze aspon cez ten obedny spanok vypnem od vresku,ale zasbeham ako utrhnuta z retaze vsetko rychlo porobit, lebo ked nespi, tak sa mi neda skoro nic urobit
Ps: som ako furia, dost vybuvhujem,som podrazdena a unavena, v noci znova zacalo jedavat 1-2x, takze dufam ze sa to zlepsi
Mam rovnaky problem. Moj sa vacsinou tyka spanku ked mi dlho trva ho uspat, reve v postielke aj na rukach a nakoniec spi 30 minut. Neustale mrncanie bez zjavneho dovodu ma privadza do sialenstva ( casto viac krat za den) a mam pocit ze robim vsetko a este viac a proste to nikdy nestaci. Kupila som si knizku kde hovoria odist, dychacie cvicenia, studena voda na tvar, stlacat si bod na ruke ( kde by si robila karate), vytancovat hnev, nasilu sa usmiat. Mam sluchatka co tlmia zvuky a reward chart kde si davam nalepky ked som bola trpezliva a nemala som zachvat hnevu ale nemam pocit ze to vsetko nejak pomaha lebo ked sa nastvem moj racionaly mozog ide do prdele a hnev proste vyhrava tak sa snazim ist si hadzat vankus o zem alebo kricat donho v druhej miestnosti. Kupila som si vitaminy co nejak vytvaraju serotonin ale este neviem povedat ci funguju. Chystam sa dakam vypadnut sama aspon 2x za tyzden ale to sa mi este nepodarilo. Minuly tyzden som zacala chodit na skupinku mamiciek co maju psychicke problemy po porode a to bolo fajn pokecat a uistit sa ze v tom nie som sama a proste sa vyrozpravat a zdielat zazitky. Uvzujem ist aj k doktorovi ci nemam poporodnu depresiu ale este to monitorujem. Zijem v zahranici a nemam absolutne ziadnu pomoc od nikoho ( okrem partnera). Co mi pomohlo je chodit von na skupinky a plavanie a s kamoskami a ich detmi von co bol cez leto problem lebo skupinky neboli a kamosky po dovolenkach. Drzim palce nech sa to zlepsi.
Mam rovnaky problem. Moj sa vacsinou tyka spanku ked mi dlho trva ho uspat, reve v postielke aj na rukach a nakoniec spi 30 minut. Neustale mrncanie bez zjavneho dovodu ma privadza do sialenstva ( casto viac krat za den) a mam pocit ze robim vsetko a este viac a proste to nikdy nestaci. Kupila som si knizku kde hovoria odist, dychacie cvicenia, studena voda na tvar, stlacat si bod na ruke ( kde by si robila karate), vytancovat hnev, nasilu sa usmiat. Mam sluchatka co tlmia zvuky a reward chart kde si davam nalepky ked som bola trpezliva a nemala som zachvat hnevu ale nemam pocit ze to vsetko nejak pomaha lebo ked sa nastvem moj racionaly mozog ide do prdele a hnev proste vyhrava tak sa snazim ist si hadzat vankus o zem alebo kricat donho v druhej miestnosti. Kupila som si vitaminy co nejak vytvaraju serotonin ale este neviem povedat ci funguju. Chystam sa dakam vypadnut sama aspon 2x za tyzden ale to sa mi este nepodarilo. Minuly tyzden som zacala chodit na skupinku mamiciek co maju psychicke problemy po porode a to bolo fajn pokecat a uistit sa ze v tom nie som sama a proste sa vyrozpravat a zdielat zazitky. Uvzujem ist aj k doktorovi ci nemam poporodnu depresiu ale este to monitorujem. Zijem v zahranici a nemam absolutne ziadnu pomoc od nikoho ( okrem partnera). Co mi pomohlo je chodit von na skupinky a plavanie a s kamoskami a ich detmi von co bol cez leto problem lebo skupinky neboli a kamosky po dovolenkach. Drzim palce nech sa to zlepsi.
@anonym_8dc350 ahoj prosim ta o ake vitaminy ide? jak keby som citala o sebe…zdravy rozum sa vypne a ja mam chut rozmlatit vsetko naokolo 🙈
autorka, nemam radu, len pochopenie. som na tom uplne rovnako. pripisujem to spankovej deprivacii, prestimulovanej nervovej sustave a minimu casu pre seba. materstvo zo mna vytahuje najhorsich demonov. verim, ze sa to postupne zlepsi ✊🏽✊🏽
@malinkajozka
@javiemneviem
@evcagabi akože to ešte len príde tie suché rožky.
Mne syn papal krásne zdravé prikrmy ale už ma 16 mesiacov a už by najradšej len rožky jedol a chrumky.🤭

@anonym_autor čas pre seba. Aspoň pár minút denne. Alebo hodina - dve týždenne. Potrebuješ vypustiť paru, inak uplne vyhoris. Tréning nervov aspoň u mňa prichádzal postupne. Ja som si stále hovorila, že mi nerobí naschval. Že niečo ho proste trápi. Ale pri prvom to bolo uf. Pri druhom je to akosi ľahšie už. Odísť nachvilku so vedľajšej izby je zlato.