icon

Ako zvládate dve materské za sebou?

pusinka263
9. okt 2017

Ahoj. Mame dve.dievcatka, necelych 3.5r a takmer 7m. Obe su zlate, lubime.ich najviac, ale ja uz taham 4.rok.doma a uz som na pokraji sil. Manzel tiez. Starsia nam do skolky nechodi, nevzali ju pre nedostatok miesta. Mladsia cez den vela nepospi, niekedy len 3h za cely den aj to nie vkuse. Varim, upratujem..no proste klasika zienka domaca ale uz nevladzem. Ako ste to zvladali vy ked ste mali pocit ze uz viac nevladzete?

P.s. babky u nas nie su ,,riesenim,, ani ini clenovia.rodiny. :'(

Strana
z2
oskvarka
10. okt 2017

@emilia25 inak to je pravda aj mne neskutocne bezi cas aj ked teraz chodim do prace tam to ide trosku pomalsie ale o 2 mesiace ma caka dalsia MD a pri tych fofroch to neskutocne leti az ma clovek pocit ze si to ani nestihne cele uzit... niekedy si vzdychnem ze by som sa castejsie chcela chvilu nudit ale tak dnes je taka lahka doba a vseci sa len stazuju... ja som rada ze si mozeme doma tie deticky uzivat, ale zaroven si aj vybrat z kopca moznosti ktore zivot ponuka

sticker
emilia25
10. okt 2017

@oskvarka ked clovek zacne chodit do prace tak to pojde este rychlejsie.ja to vidim na muzovy jeden tyzden ma 4 dni volno a ani sa nenazdam a uz opet volno a to volno este rychlejsie ubehne a zas kolobeh.a to uz len ked bude praca domov praca domov tak to bude taka rychlovka ze clovek za chvilu aj na dochodku bude ak sa toho dozije.boze ved len tod som mala jedneho prvaka a uz je 3tiak ani sa nenazdam a uz aj mala pojde do skoly a najstarsi pomaly uz v 9.ach

oskvarka
10. okt 2017

@emilia25 ja som mala pocas RD dve prestavky ze chodim do prace a mam pocit trochu ze doobeda ked som v praci sa svet trosicku na chvilu spomali.. ale nie o moc.. mozno je to len docasne ale to nevadi lebo o 2 mesiace idem zase na MD... snad bude vsetko ok teda 🙂 ale jasne stale to leti ze vianoce velka noc leto a takto dookola :D

emilia25
10. okt 2017

@oskvarka mne to v robote ubehlo moc rychlo ako som prisla tak som aj odisla.clovek sa tam ani nezastavil a zrazu ide sa domov.cesta do prace nic moc ale ked uz som tam bola islo to rychlo.

emilia25
10. okt 2017

@oskvarka moja posledna sichta bola 31.12.2007 uz vtedy som vedela ze sa tam nevratim tak som sa zo vsetkymi rozlucila a isla na 2 tyzdne dovolenky a potom hned na pn.a uz budem musiet dat vypoved po skonceni rd.

oskvarka
10. okt 2017

@emilia25 mne to prislo ako uzasna zmena hlavne po prvej materskej co som bola len rok a pol.. to ticho ziadne dieta na zachode a to sedenie na stolicke... :D.. ako rychlo ubehne ale ta zmena stoji statusu oproti doma ze si sadnem na minutu len ked idem na zachod a zastavim sa az vecer o 9 tej niekedy... max. teraz si zvyknem ukradnut 15 minut na kludnu veceru a pustim detom rozpravky, lebo mi je tazko v tehu z toho jedenia za behu po stojacky ani neviem kedy... preco budes musiet dat vypoved ?... ja som rada aku mam robotu, hlavne pre to ze je to uplne ine ako praca doma okoo domu v kuchyni a z detami.. clovek mentalne zrelaxuje..

dai
10. okt 2017

@emilia25 musis si zacat zivot uzivat aby si nemala pocit ze zivot ti uteka medzi prsty...

alby2014
10. okt 2017

Ber, tot ak, ze mas v pohode rozdiel ja mam presne 2 rocneho a 5 mesacneho a musim pvoedat,ze mam obdobia, ze chcem ist na opusteny ostrov pit pinakoladu..ale vzdy to prejde. Svokrovci maju 70rokov, oni by aj chceli pomahat, ale proste niet fyzickych sil, mama este rpacuje a ma 6 vnucat a rozhodne ju surodenci nechceme zodrat, takze sme na tej boj s muzom sami...tvoja starsia uz hovori, nema plienky, moj starsi len huci a nocnik je nepriatel number 1, nevravim,ze to nemas tazke, ale ludia to maju aj tazsie...mne pomaha teda hlavne fakt, ze rano muz chodi na 9 do roboty a ja mu cca od 8smejnecham deti a idem na 40 minut behat, to ti je taky restet, ze dovi dopo...nasledne nelutujem peniaze, co raz dot yzdna platim dievcatu na upratovanie, ja idem s detmi na ihrisko a ona uprace...lubim ju a nikomu ju nedam. :D Mne chyba hlavne robit, to coc chem, kedy chcem...nie len ked deti spia, ale ved aj to bude.

emilia25
10. okt 2017

@oskvarka ja mam pracu v cr a hned pred narodenim prveho sme sa vratili na sk tak preto.ale dalo by sa prehodit ale nechcem uz robit predavacku v lidli moc tam nezarobia a makaju vkuse a robiw uplne vsetko.

emilia25
10. okt 2017

@dai uzivam si len mam hlave furt tu hlupu robotu a nemozem ju vypustit z hlavy aj ked by som rada to nechala plynut ako to pride a obzvlast ked mam este cas.

oskvarka
10. okt 2017

@alby2014 to chce cas neboj sa krpec sa rozkeca osamostatnie nas najstarsi ma 4 a vonku beha s velkimi (8-10 rocnymi detami lebo ine na kololi nie su + jedno 5 rocne) ako by bol velkac... len pride uprace obyvacku od kopi hraciek co on vie doriadit aj za 5 minut :D.a ide sa von... sice pomaly sa zjesenieva ale aj tak len cumim ako to nase babatko vyrastlo... len mladsi 2 rocny smutne kuka hned by siel s nimi.. niekedy mi aj zdrhne vezme odrazatko a ide (samozrejmne so mnou za patami... :D)
@dai mas uplnu pravdu clovek si musi uzivat veci... najlepsie sa nastavit na malickosti ktore robia zivot krajsi ale kazdy si najde ako pise alby2014 cloveku nesmie byt luto ze investuje do volneho casu raz za cas... kazdy si to zariadi inak ale netrba pchat hlavvu do piesku a byt nestastny lebo zivot ubehne sup sup..

oskvarka
10. okt 2017

@emilia25 aha no ako tiez nie som karieristka ale praca urcite nema cloveka ubyjat to suhlasim .. dnes sa da asi vybrat.. alebo mam ja take stastie... co teda ako nie je to tu idealne ani po tej systematicko logyckej stranke, ale tak system tvoria ludia, niekedy to chce asi vymenit generaciu ale tak clovek sa uci aj trpezlivosti a pocopenia inych natur.. 🙂

emilia25
10. okt 2017

@oskvarka u mna je aj problem ze soferak dlhsie ako muz.a jazdim fakt sem tam naposledy som sedela za volantom v july.a tie busy od nas cista katastrofa.

oskvarka
10. okt 2017

@emilia25 no to chce len prax.. ked sa da ist najlepsie ked mozes mat pre istotu spolujazdca sofera co by ti v pripade potreby obcas poradil ale iba ako v kritickych situaciach inak sa clovek nenauci...aj ked ja napriek tomu nerada soferujem isto je to casova pocmoc ked mozem do prace chodit autom...

vloky
10. okt 2017

@pusinka263 ja som mala prvé dve s 1.5rocnym rozdielom... O 8 vecer som dala deti spat a do 9tej som si všetko upratala. Ráno som skôr vstala a navarila... Celý deň som sa venovala len a len deťom... Užívala som si ich neskutocneee... Hneď by som vrátila čas. Ale musím priznať,že som sa veľmi tešila do práce... Teraz som doma už dlho celé tehu na PN a malý už bude mať 11m a keby nemusím už do roboty nikdy nejdem 😂😂😂 no o 2 roky ma to caka, bohužiaľ bez toho to nejde 😅

emilia25
10. okt 2017

@oskvarka keby ma muz nepostavil pred hotovu vec a soferuj tak ani vtom july nesedim za volantom ach musim zacat aspon kratke trasy ako skola je to kusok.

19031983
10. okt 2017

@pusinka263
Ja mam 3 rocneho a 6 tyz.babo.Starsi zacal chodit do skolky,ale teraz ho mam pre sopliky doma.Mladsi nema este ziaden rezim viacmenej,starsi ziarli,nemozem ho ani na sekundu nechat sameho pri malom,lebo mu niekedy vedome chce ublizit.Doteraz som mala pomoc od narodenia maleho,ale cez den som uz sama,da sa to zvladnut.Moj manzel je kamionista chodi na tyzdnovky.Jediny problem ktory mam je ten,ze rano nechcem maleho tahat so sebou do skolky.Zohnala som si opatrovatelku(4 eur/hod.) na cas kym maly nebude vacsi a neprejde zima,bide k nam rano chodit a nema problem mi ho zobrat aj na prechadzku v pripade ze budem chciet nieco vybavovat alebo starsi bude chory a ja s mladsim nebudem moct ist na vychadzku.Manzel byva aj v tyzdni takze ju nebudem potrebovat kazdy den.Mozno skus aj taku moznost,aby si mala cas aj na samu seba a mozno aj v klide co i len poupratovala,navarila,lebo je to inak maraton s dvomi detmi doma.

siska53
10. okt 2017

@petrikazuzka aj ja som mala pocit ze nic nestiham. Pri dvoch som stihala viac a to druhe bolo kolikove 3mesiace.
Ono zas nemusis sa venovat len dietatu a mne pomohol pri malej nosic..bola so mnou a ja som porobila ci povenovala som sa aj malemu..

Neboj,zvladla by si.

pusinka263
autor
10. okt 2017

@petrikazuzka aach..uplne viem co.si musis prezit. My sme mali to.iste s prvou! Hroooza. Ale potom sme si nasli rezim..zacala nam spavat 3h vonku...ano,ja som sice mrzla lebo to bolo v takom cas se.ako teraz ale spala 3h!!!pre mna oddych aj ked som mrzla...potom uz vonku nespala len sme chodili na prechadzku aa spala doma 2x 1.5h...ked som otehotnela 2krat ochorela som zo stresu co bude ked bude aj druhe take 🙂

oskvarka
11. okt 2017

@emilia25 mna takto tiez muz naucil... pri tretej jazde 100 km si v pohode zaspal v polke cesty a spal akoby nic :D:D

babulkomale
11. okt 2017

@dai
Nepochopila si ma. Ja som to myslela tak, ze vsetci ti vystudovani pravnici, ekonomovia a personalni manazeri by uz mohli vymysliet mother friendly system, ktory by fungoval a pre mamy, KTORE MAJU ZAUJEM, nie automaticky lebo su mamy, by take miesta vytvorene boli. Myslim, ze je to jedna z veci, ktore by sme mohli od inych statov odkukat.
Inak samozrejme uz z tych par prispevkov viem, ze mas brutalne uspesnu karieru, gratulujem.

laura1804
11. okt 2017

Ja som asi cudna, baby, ale tiez som tri roky doma. Mam dvojrocne a 3 mesacne, mm v jednom kuse v praci a k tomu staviame dom. Ani jedno dieta mi nespi...ten maly ani v noci niekedy, ale ja som stastna a doslova si uzivam tieto chvile. Maleho dam na chvilku do nosica, na chvilku do kresielka, obcas aj kociar v kuchyni, lebo vsade vydrzi max.10 minut, ale tak navarim, dam do pracky, zehlim nadranom, vtedy zvyknu obaja aspon hodinku pospat. Uvedomujem si, ze tieto chvile mi nikto nevrati, do prace este budem chodit mozno do 70 tky. A som tak vdacna za tie moje hyperaktivne poklady, ze vydrzim vsetko na svete...aj sa plazit 15 x v noci ku postielke 🙂 ved to tak rychlo ubehne...

dai
11. okt 2017

@babulkomale ak to myslis uprimne tak dakujem... brutalne uspesnou by som to ale zdaleka nenazvala, v praci normalne postupujem tak ako kazdy kto sa snazi a je ochotny vystupit z tej konfortnej zony - uznavam ze zial hlavne zien je takych malo☹ mojou prioritou je ale, odkedy mam deti, rodina ...
Ja osobne som presvedcena ze stat by mal co najmenej do tychto vecu zasahovat - pokial nezacnu takyto system vytvarat jednotlivci tak konkretne sr v stave akom je pochybujem ze nieco take vytvori, kedze je schopny dane vyberat len od zamestnancov... isiel by proti sebe ak by prijimal zakony kde nuti firmy skracovat uvazky...
Ako som uz pisala - podla mna skratene uvazky existuju ale nie su urcene pre nahodne okoloiducu mamu, ak sa chce na skrateny uvazok vratit mamina s dobrou referenciou ja vnimam velku ochotu firiem vyhoviet jej, jasne ale ze sa rak neprijima ktokolvek... ja sama mam 2 mamy na skrayene uvazky plus 1 co robi viac menej cisto z domu ...

oskvarka
11. okt 2017

@laura1804 niesi divna kazdy je ina povaha aj ja mam kamaratku co bola 6 rokov doma a uzivala si to.. aj moj muz si takto uziva krpcov ked moze.. teraz je s nimi na MD a kludne by ostal aj dlhsie lebo mu to vyhovuje ze porobi kolo domu spravi si rezim a ma pekne vztahy s krpcami cele dni sa jasia hraju kreslia.. on to ma rad... ja tiez ale nikedy to citim tak ze potrebujem pretavku.. on v tomto nie uziva si to je v tom ako doma.. 🙂
jedine co teda moc nedava ale musi lebo som tehu v noci nosit maleho ked nemoze spat.. prveho nosil v pohode ale teraz ho uz boli chrbat a maly ma teraz take obdobie ze sa aj 3 krat v noci zovbudi raz za cas a chce sa nosit na ruckach...lebo on je spachtos velmi rad spi...

sticker
alicka850
11. okt 2017

@dai @babulkomale
ja som sa po oboch detoch vratila na skratene uvazky, ale dopadlo to tak, že skratenu mam len pracovnu dobu, za ktorú musím stihnúť objem roboty určenej pre plný uvazok. Čiže zamestnávatelia trochu zneužívajú skratené uvazky, ušetria na plate, ale praca sa urobí tak či tak. Pravdou ale je, že pre mňa je momentálne prioritný čas pre rodinu, čiže mi to svojím spôsobom vyhovuje. Podľa mňa netreba do tohto procesu zasahovať legislatívne, ak má zamestnavateľ vhodnú pracovnú pozíciu a chýbajú ľudia, určite pracu na skrátený úväzok umožní, ak nie, potom by to bola to pre zamestnávateľa pomerne nepríjemná komplikácia.

zuzikak
11. okt 2017

prepac nestiham citat predosle prispevky. Ja mam rozdiel medzi detmi 2r. - teda 5 rokov doma. Tie casy uz pominuly ale velmi dobre si pamatam moje dusevne rozpolozenie, ked mi tiez syna nevzali v 3,5r. do skolky. Pomoc rodiny tiez nebola mozna a mladsia dcera velmi nespave a ukricane dieta. Velmi mi pomahalo travit cas vonku. Ked uz bolo moc zle investovali sme. Neviem ake mate financne moznosti, no davali sme starsieho 3x do tyzdna na doobedie so sukromnej skolky. Neznasal to dobre a rok mu trvalo, nez si zvykol. Nakoniec o rok na to nastupil do statnej, kde sme zistili, ze ta sukromna mala pre neho, co sa adaptacie tyka velky benefit. Manzel ho rano vozil, ja som vyzdvihovala pred obedom. Unaveny, potom cez obed spal a aj ja som si troska oddychla. Za ten cas som sa snazila mladsiu unavit aby pospali spolu. Nie vzdy sa to vsak podarilo. Neviem, ci sa ti da ale skus aspon zainvestovat do studentky. Nemusis jej dat hned 2 deti naraz mimo tvoj dohlad. Ja som hysterka a nedokazem dat deti cudziemu cloveku. Tak bola u mna 2-3 hodinky (ako som potrebovala). Spory deti som riesila sama. Ona ich zabavala a ja som si porobila, co som potrebovala. Ak to bolo poobede (manzel chodi neskoro z prace) tak sa pohrala s detmi, ja som si uvarila na dalsi den, poprala a ked deti vecerali, slecna mi este pomohla napr. umyt dlazku (chodba, kupelna, zachod). Mala som takto 2 mile slecny, ktore deti mali radi. Striedali sa podla rozvrhu v skole. Mne osobne to velmi pomohlo. Chvilku som bola "mimo" deti ale zaroven boli stale pod mojim dohladom 🙂 Nechodili ku mne kazdy den ale bolo obdobie, kedy som ich potrebovala castejsie (da sa dohodnut na nepravidelnosti. Studentky byvaju flexibilnejsie a mnohe su vdacne za kazde euro. Obzvlast, ked nemaju extra zodpovednost za zivot a zdravie dietata. Len sa s nim hrat)

Strana
z2