icon

Ako zvládnuť dni s náročným dieťaťom?

wazowski
22. máj 2024

Dobry den, chcela by som rady od niekoho kto ma podobne skusenosti. Vela som citala na internete aj sa pytala inych mamiek ale vela rad som nedostala. Moj syn mal nedavno 1 rok ale od takeho 4. mesiaca vnimam ze stale potrebuje nove vnemy. Ked bol drobny bolo to jednoduche ale postupne je to coraz tazsie a ja uz som minula snad vsetky moznosti ako ho zabavit. Nerobim mu animatora ale podporujem ho v samostatnej hre. Rad sa hra ale vsetko je okukane po chvilke, asi to poznate, je to normalne. Ma furu hraciek, od vymyslu sveta. Menim mu ich, chodime vela von, na ihriska, do kutikov, na skupinove cvicenia, za kamosmi, do obchodov, za rodinou, do zahrady, citame si knizky, vytahujeme pracku ci umyvacky, kupe sa vo vani aj 3x denne … Vsetko sa mu po chvilke zunuje a ked nevie co so sebou tak proste place a vyhladava ma, chce na ruky. Vela krat sme si mysleli ze ho nieco boli ako velmi plakal. On sa nudil. Uz ho poznam. Ked niekde ideme vsetci na mna pozeraju, ze co mu je, rodina tomu nerozumie, vonku rozne pohlady. Mrzi ma to velmi ked vidim ine deti v jeho veku ako sa hraju, skumaju svet, alebo kopiruju mamkyne pohyby. Moj sa potesi, pohra, ale o chvilu plac. Zapajam ho doma do vsetkeho co sa da, tiez ho necham obcas pomrnkat ked uz nevladzem. Manzel byva v praci takze pomoc nemam. Bud papame spolu alebo proste pri mne vresti. A to ma aj prechadza chut do jedla. Nechapte ma zle, on sa aj zahra sam, ale minimalne. Ked vidim ze je do niecoho zazraty, normalne nedycham, nechcem sa ani pohnut nech ho nevytrhnem z hry. O separacke Vam snad nemusim hovorit, to je dalsi level. Nemozem sa pohnut od neho. Vsade mame hracky, aj na wc, ale aj tak sa pyta na ruky. Ked si ho nevsimam zacne plakat tak, ze az nedycha. Verim ale ze to je len docasne. Niesom zastanca vyplakania, snazim sa mu vyhoviet, ale niekedy uz proste to nedavam. Sediet cele dni s nim na zemi a ponukat mu hracky ktore ho aj tak nebavia. Preto vela chodime von, ale v kociku bud musi tiez mat nejake snacky, pocuvat pesnicky, aby vydrzal dlhsie ako 2 minuty. A tiez ma to nebavi stale, je to aj fyzicky narocne. V aute je to najvacsi masaker, odjakziva. Co sa tyka spanku, bieda prevelka, v noci je 10-20x hore uplne bezne a to spinka s nami. Vacsinou vstava velmi skoro, ma naozaj nizku potrebu spanku, ci v noci alebo cez den. S jedenim je to tiez tazke, takmer nic mu nechuti. Vela sa stiskame, rozpravame, spievame si, ucim ho vsetko mozne, ja sa mu naozaj venujem, davam mu lasku a pozornost. Ale uz sa pytam samej seba ci to nieje chyba a ci som ho tym nejak nepokazila, nerozmaznala. Ked vidim na skupinovom cviceni ze deticky sa hraju, cvicia a ten moj len krici a nic ho doslova nebavi, uz aj stracam chut niekam chodit. Detske kutiky ho zabavia, na pol hodinu mozno, proste ho omrzi prostredie a uz len sa pyta za mnou. Take tie drobne v restauraciach, tam sa nezahra vobec. A to neodchadzam, som vzdy pri nom, inak by sa nehral asi nikdy.
Ja aby som prezila ranajky, wc, trochu upratala, musim mu pustit rozpravku. Snazim sa bez toho, ale ja doslova vypluvam dusu pri nom. Hlavne nechcem aby sa to odrazilo na tom, ze by som bola na neho neprijemna.
Mam pocit ze ma nikto nechape, kamaratky maju tiez deti co sa nudia ale nakoniec sa nejak zahraju, nezacnu proste plakat. Ja uz som na to snad alergicka. Ono to je najprv take mrnkanie, ako eee eee a ked s tym nic nerobim, tak to prejde do placu. Potom zacne tak revat ze ho musim tisit aj 10 minut.
Prosim vas o rady, myslela som ze casom sa to zlepsi. Take ze ja sedim na gauci a on sa hra na zemi, to sme mali mozno 2 tyzdne za jeho zivot. Vedela som ze mat dieta je tazke, ale od tehotenstva cez porod je to proste neskutocne. Dakujem vsetkym za precitanie.

Strana
z2
1ryba
Odpoveď bola odstránená
1ryba
Odpoveď bola odstránená
wazowski
autor
23. máj 2024

@1ryba ja vobec nechcem aby bol podla mojich ocakavani, ani ho neprerabam, nemam rada ked niekto si takto domysla. ja sama som introvert a naradsej som doma alebo v lese bez ludi 🙂 ja sa len snazim aby bol spokojny. neskutocne som ohucana z neho, len co sa zobudi pisti, place, mrnci, nic mu nie je dobre. na prechadzky chodime stale, uz ma tu vsetci poznaju. zacal sa obzerat okolo seba a nepotrebuje tam hracky, hladame havkov a macky, pozerame na bagre alebo auta. chcem praveze aby bol ako normalne deti, necham ho hrat sa v blate alebo v kamienkoch. mame xy kamaratov v rovnakom veku a tento problem nikto nedokaze pochopit co my mame.

sumalee
23. máj 2024

Ja normálne nechápem ze existuje ešte skoro navlas rovnaké dieťa ako moje...az na to ze ja si netrufam uz na ziadne take aktivity ako ty s nim, pretoze on nechce byt ani na ihrisku, ani nikde, v kociari neexistuje, vsade pol minuty a uz plac...je to masaker náročné...a to mam ešte staršiu školáčku, neviem ako prežijeme leto lebo ona sa nudí a potrebuje program iný a s ním sa nic neda všade len plače a mrnci...takže poctivo čítam komentáre ci aj mne nedajú nejakú nádej ze to raz bude lepšie...a viem ako sa cítiš...

anickaaa6aaa
23. máj 2024

Je to normálne ročné malé dieťa. niektoré deti v roku ešte len začínajú chodiť. tiež si myslím, že má veľa podnetov a preto je potom aj mrzutý. Tebe sa môže zdať, že potrebuje stále nové podnety, že ho to chvíľku baví, ale neskôr ma veru mozog čo robiť aby to všetko spracoval. Preto môže aj zle spať, budiť sa... atď. A to že plače.. no veľa malých deti plače pre nič.. za hocičo, chcú byť pri mame... takže nič výnimočné.

wazowski
autor
23. máj 2024

@sumalee boze tesim sa ze je nas tu zopar… ako hovorim, kto nema take dieta nepochopi a zbytocne mi bude vysvetlovat ako velmi normalne to je. mozno je, ja sa nehadam, avsak hladam pochopenie a mozno nejake rady, tipy, ci nadej z realnych skusenosti. tak ako pises 🙂 no a on nikdy nechcel byt ani v kociari, na ihrisko si dlho zvykal. musela som si najst system aby sme prezili doslova 😂 manzel s nim nechodi nikam sam lebo on nema trpezlivost, tak isto nikto z rodiny toto nechape a ked place tak mu len cpu jedlo alebo tu istu hracku pred tvar. a viem ze staci vyjst na dvor, do inej miestnosti, dat mu nieco rozhadzat a zas je lepsie.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
beata_k
23. máj 2024

@wazowski Rocne dieta ma dost velku potrebu spanku. Tam by som hladala koren problemu. Z mojej skusenosti. Deti sa casto v noci budia lebo citia nepohodu. Zima/teplo. Moje sa tiez budilo casto, kym som nevyhodila super spaci vak. Zakryla som ho dekou a v tu noc prespal celu. Nahoda? Nie. Viem si predstavit, ze unavene rocne dieta je riadne mrzute. Vlastne nepiznam cloveka, ktory by bol unaveny a nebol mrzuty.

orangeblue
23. máj 2024

My sme mali takéto dieťa. Nebudem rozpisovať čo všetko robil, utekal, neustále plač, hnevanie sa, hryzenie, žiadne posedenie pri kávičke ani jazda autom nehrozilo…. Už ma 15 rokov, vyrastlol z neho absolútne úžasný chlapec, vyborne sa učí, matika, technické predmety génius, jazyky už teraz certifikáty B2, kopec záľub, fyzicky športovo nadaný. Snowboard, skateboard, golf, klavír, folklór, domáce chlapské prace… nemám s ním problém. Je vtipný, dá sa s ním debatovať, cestujeme po svete aj v náročných podmienkach. Takze iba ľúbiť a vydržať. Do 4 rokov som sa poriadne nevyapala. Do 10 spal so mnou v posteli…bolo to fakt náročné. Hlavne mu nedávaj žiadne nálepky že je náročný, zlý, žiadne diagnózy adidas či čo to je… normálne sa mu venuj koľko vládzeš, vypusti ihriska, zamestnaj ho čo najviac a hlavne sa z neho neposrat😉😉 nech sa aj trosku nudí. Keď môj syn povedal že sa nudí tak som mu s úsmevom odpovedala že deti majú právo sa nudiť 😉

wazowski
autor
24. máj 2024

@beata_k on uz ako babo nespal vela, budieval sa o 4. v 5 mesiacoch mal iba 2 spanky a v 9 iba 1 spanok. takze co sa tyka spanku samotneho, prechadzali sme peklom miestami. robim co sa da aby spinkal dlhsie odkedy sa narodil

wazowski
autor
24. máj 2024

@orangeblue Áno presne tak, žiadne posedenie pri kávičke, niečo také že by sme išli do reštaurácie a on by sedel v stoličke nehrozí. To je ale pre mňa ok, viem že jedného dňa sa to zmení a nepotrpím si na tom. Veľmi sa teším že z tvojho syna vyrástol tak úžasný človek, šikovný, všestranný. Na to obdobie sa teším keď už sa začne prejavovať čo ho baví a budeme ho v tom plno podporovať. práveže žiadne nálepky nedávam, iba neviem ako to opísať iným ľuďom. Keď mi niekto z rodiny povie že je zlý, hneď idem do útoku. Veľa to nepridá keď mi povedia že oni by to nezvládli. A čo mám ako robiť? Nevšímať si ho? Aby mal potom psychické problémy ako ja keď som bola malá.
Aby ma niekto nepochopil zle, on je neskutočný, srandista, vnímavý, slniečko(keď zrovna neplače), vidí vo mne oporu a vie že som tu vždy pre neho. Iba je to občas Naozaj fyzicky a psychicky náročné a to pozná iba človek z vlastnej skúsenosti. Ďakujem za povzbudivé slová

beata_k
24. máj 2024

@wazowski 2 spanky v 5 mesiacoch??? Tak to sa mu necudujem, ze je taky aky je. Je to zalostne malo spanku. Musis zmenit sposob uspavania alebo miesto. Tvoje dieta musi oddychovat viac. Ak nie cez den, tak musi mat plnohodnotny spanok v noci. Jeho mozog si nema kedy oddychnut. V podstate je od narodenia preunaveny. Precitaj si o vyvoji centralnej nerovej sustavy. Pre vyvoj je maximalne dolezity spanok kedy si cns moze oddychnut a v klude sa vyvijat.

Strana
z2