Ako zvládnuť prehnane reaktívneho šesťmesačného syna?
Ahojte maminy.
S tatinom píšeme túto otázku spoločne, keďže nás to oboch zaujíma. Máme polročného syna, ktorý je od narodenia prehnane reaktívny. Aby ste pochopili situáciu bližšie, tak pozdieľam priemerný deň…
Deň začíname väčšinou medzi 6:00 a 7:00. Občas sa stane, že sa rozpráva sám so sebou už od piatej ráno. Prespíme tak 95% nocí…celú noc. Prichádzajú na rad raňajky v podobe UM. Občas spapá 180ml, občas 210ml. Kľudný je približne pol hodinu-hodinu po napapaní sa.Vtedy sa vie aj zahrať sám na podložke s hračkami. Okolo 9:00-10:00 začína byť veľmi mrzutý, a začne až histericky plakať, vyžaduje spánok. Doslovne z ničoho nič, akoby niekto prepol vypínač.
Prvý denný spánok trvá približne 2 hodiny. +/- o 12:00 je hore. Nasleduje papanica v podobe rôznej zeleniny, ovocia a potravín vhodných pre jeho vek. Hrať sa vydrží pár minút a opäť histerický plač. Nič ho dlhodobo nezaujíma. Môžeme sa s ním obaja s partnerom hrať ako chceme, aj tak bude mrnkať. Skúšali sme hračky, spievanie, tancovanie, rádio v miestnosti (to čiastočne pomáha), ale nič nezaberá do významnej miery.
Okolo 15:00 druhý denný spánok trvajúci cca 1 hodinu, max. hodinu a pol. Po zobudení sa ďalšia papanica vo forme príkrmov zo zeleniny, jogurtu, prípadne kaša. Od tej 16:00 do cca 18:30 je hore, ale celú dobu je nepokojný, veľa mrnčí, občas až histericky plače. Rýchlo sa znudí.
Vieme, že v tomto veku by už mal postupne prechádzať na 2 spánky denne, ale ešte to úplne nezvláda takto, a okolo 18:30 si ešte na pol hodinku pospí. Od 19:00 do 20:00 sa hráme. Náladovo býva premenlivý, veľa sa chce na večer mojkať. 20:00 kúpeľ, UM 210ml a do 21:00 spíme.
Poznámky k tomuto celému:
- Plienky meníme často a primerane, nikdy nemá ako sa hovorí: “blato na ihrisku”. 😁
- Papanice má dostatok. Počas dňa kúše okrem spomenutého jedla aj do 2-dňového pečiva, prípadne uhorky vychladenej v chladničke. Sem tam nejaká kukuričná, nesolená chrumka.
- Váhovo prospieva na svoj vek aj podľa pediatra ukážkovo.
- Pravdepodobne mu idú zúbky už od 4. mesiaca, ktoré mu pravidelne natierame Dentinoxom. Až je moc zle, dávame mu panadol.
Záver: Netušíme, prečo je neustále nepokojný, prečo stále mrnká, hoc jedla, zábavy, starostlivosti má všetko v dostatočnej miere, a prípadnú bolesť zo zúbkov tlmenú. Podľa lekárky mu nič nie je, a je zdravé, a spokojné bábo. Občas je to o nervy, keď z tých 12 hodín, ktorých je hore, aj vyše polovice (bez)dôvodne preplače. Tak radi by sme mu pomohli, ale nevieme, čo viac ho môže trápiť. Mala prosím vás maminy, alebo má niektorá rovnako reaktívne bábo? Čo vám prosím pomáha/pomohlo. Je to zúbkami, prípadne za tým môže byť niečo iné, keď lekárka tvrdí, že je v poriadku? Ja to v poriadku zvládam aj takto, ale partner už je trošku zúfalý, že mu nevie nijako pomôcť, lebo nevieme ani jeden, čo ho môže trápiť. Je to ukážkový partner, so všetkým pomáha, a chce sa zapájať aktívne do výchovy, len už mi je smutno, keď vidím jeho ako sa snaží, a napriek tomu malý je stále nervózny, reaktívny, a uplakaný. 😕
-hoc jedla, zábavy, starostlivosti má všetko v dostatočnej miere
-Skúšali sme hračky, spievanie, tancovanie, rádio v miestnosti (to čiastočne pomáha),
-Môžeme sa s ním obaja s partnerom hrať ako chceme,
Ahoj, možná je tady v těch vašich větách odpověď. půlroční mimčo potřebuje klid, najíst, vyspinkat, pomazlit. Když začne být kolem deváté, desáté ráno, mrzutý, a pak má spánek, do dvanácti, třeba dvě hodiny, je to úplně v pořádku. Je to drobek, sám si řekne, co potřebuje.
Off topic: hystericky s tvrdým “y”
Podľa mna normálne polročne dieťa. Akože nič reaktívne. V to to veku dieťa komunikuje úsmevom a plačom. Veď keď vieš že sa blíži čas jeho spánku, tak ho ulož skôr ako sa rozplače
Podľa mna nič na zúfanie
@vladisssimo nie ze polročné dieťa pri ničom nevydrží a nič ho dlho nebaví, to ani 3-4 ročné. V tom problém ani nič zvláštne nevidím. Je normálne, že keď chcete zabaviť také malé dieťa, treba byť doslova animátor a každých pár minút vymýšľať niečo nové. Mala som takéhoto druhého syna, trištvrte dňa čo bol hore premrnkal a ešte k tomu v noci sa tak 15x zobudil. Keď začal sám chodiť, odznelo to. Nemusí za tým byť nič zlé, proste je to len náročné dieťa.
@vladisssimo Tak u babatiek sa casto presne nevie, co ich trapi, kedze hovorit nevedia a nevieme si ani len predstavit, co pre nich adaptacia na svet obnasa (vlastnu skusenost mame zabudnutu). Tento vek nie je nic moc - nervova sustava sa lahko pretazi, travenie este nie je vyladene, dasna ominaju, neda sa este hybat podla zelania...Podla mna to bude nejaky mix tohto vsetkeho.
Inac s tymi dvomi spankami, to je prudko.individualne, moj mal v tomto veku este 4, takze to by som vobec neriesila, kolko ma spankov, ale ci je vyspaty. A skusila by som, co sa pise vyssie, ze dat ho spat o nieco skor ako zacne ta hysteria. Napr. od 6-7 do 9-10 mi pride ako dost dlhe bdenie, neskusali ste ho dat spat skor?
Podla mna ho davate cez den neskoro spat 🙂 kludne moze spat aj 3x ak potrebuje. a polrocne naozaj samo pri nicom nevydrzi (su take deti, ale je to skor vzacnost). Navyse vam spi celu noc. nerada porovnavam, tak ti nebudem pisat cely nas denny rezim, ktory bol o dost narocnejsi (v noci x krat hore a do roka mal denne spanky trvajuce 36 minut, ziadne 2h). Ked mrnci/place, alo ho skusate upokojit? Trva to uz dlhsie ci len teraz? Mozu to byt zuby, brusko, reflux, ten spanok, alebo ma proste vecer “witching hour”. Kamoskina mala takto zvykla vecet plakavat bez dovodu, preslo to casom.
@pribinak skôr ide o to, že je celý deň mrzutý nech ho uspávame kedykoľvek, a nech spí akokoľvek dlho. Boli časy pred pár týždňami, kedy v poriadku prespal aj do 8:00 rána. Posledné dni je však už o 5:00 vyspatý a nech sa robí čokoľvek, už očká nezavrie. Bojím sa toho, že ak ho dáme spať skôr, bude si ten nočný spánok stále viac a viac skracovať.
Úplne normalne dieťa, jediná vec sa mi zdá, že ho dávate neskoro spat. Necakajte na signály, to je už neskoro. No a pravdaže sa ešte nezabavi, vekom to bude lepsie. Poobede a k večeru sa veľa deťom zhorsuje nalada, tiež normalny úkaz.
@deedol bruškom a witching hour sme si už prešli vo 4. mesiaci. Toto by ho už trápiť nemalo. Toto nám obom s partnerom príde ako “znudené mrnkanie a rev”, prípadne nejaká nervozita z niečoho.
@pupava567 viac nám spať nechce. Pospí v noci 8 hodín a človek s ním môže urobiť aj nemožné, viac spať nebude. Ak ho uložíme skôr, o to skôr je hore, prípadne má len ľahký spánok v noci. S nočným spánkom teda nepohneme. Skôr sme radi, že aspoň denný spánok sme dostali z pol hodín, ktoré mal doteraz, na 1-2 hodiny/1 spánok.
@vladisssimo
Tak polročné bábätko sa samé nezabaví dlho ono potrebuje rodiča takmer nonstop
A zúbky už má nejaké vonku? Ak plače až hystericky - nemôže ho bolieť bruško? Sedí mu mlieko? Skúste masírovať pupíkom alebo dať kvapky napr. u nás zaberal coliprev
@vladisssimo hm, privela podnetov? primalo podnetov? chce sa nosit, citit blizkost? ma silny saci reflex - skusali ste cumel? zuby? ako vyzeraju tie vase bdele okna (co robite?) a ako ho skusate tisit? kolko spanku ma teda za 24h? - aky dlhy nocny spanok a kolko a ake dlhe denne spanky?
inak na babysleepscience maju dobru orientacnu tabulku
@vladisssimo U nas sa v tomto obdobi velmi oplatilo sledovat bdele okna. Musela som malu uspat skor ako na nu prisla unava lebo potom uz bola nervozna a nemohla zaspat. U nas platilo, ze cim lepsie spala cez den, tym lepsie aj v noci. Ak sa cez den dobre nevyspala, v noci sa budila a paradoxne spala kratsie. V tomto obdobi maju deticky zvacsa este 4 spanky a prechadzaju na 3, tak preto myslim, ze moze mat "dlhe" okna medzi dennymi spankami a je preto mrzuty. Kazde dieta je vsak ine a co "zabere" u jedneho, nemusi u druheho 🤷♀️
@yvanielka mliečko sme presne preto vymenili za Bebu Sensitive. Začínal úplne od malička materským, ale toho som mala úplne máličko, aj keď som sa snažila s laktačnou poradkyňou riešiť tento problém, musela som po 2 mesiacoch prestať kojiť, lebo sa chudák už ani nenajedol, koľko málo ho išlo. Skúsili sme Nutrilon, ale ten mu vôbec nesedel. Zapekal ho, mal bolesti. Prakticky od 2. mesiaca sme na Bebe Sensitive a tá mu sedí. Nevygrcká ju, nezapeká ho, chutí mu. Zúbky ešte nemá vonku žiadne, ale tlačia sa mu už 2. mesiac.
@vladisssimo Nechte brouka žít, za měsíc bude všechno zase úplně jinak, respektujte jeho potřeby - i to, že není vždy v pohodě, máte nějaké představy a nastudováno - chápu, ale každé dítě je jiné - co je stejné je potřeba rodiče nablízku. Možná v tom půlroce se právě mění jeho doby bdění a aktivity, netlačte tak na pilu.
@pribinak noted. A dakujem za opravu, nebola som si ista, tak som “odpisala” od autorky.
@vladisssimo neviem, mne prijde ze je vsetko v poriadku...deti sa v tomto veku zacinaju plazit a stavat na styri,,ked im to nejde su rozculene,,to moze byt dovod nespokojnosti babatiek,,,potrebuje uz viac nez mu davate, chce sam skumat svet...my sme take poslusne babatko nemali ,,ald ked uz som bola zufala pomahsl espumissan (zeleny tusim) nakvapkala som na dudlik a v 7z 10pripadov pomohol ,,aspon aby sa ukludnil. Mal mierny reflux a koliky,,prvy zubok vysiel az v 9.mesiaci,,nez v 2r.a 4 mes.vysiel posledny bol to cirkus..neviem ci to bolo nebolo zubkami ale ma 8rokov a nevie sa furt vpratat do koze
@vladisssimo 6 mesacny je bdely 12 hodin...a to mi uplne staci...to je dlho a potrebuje viac spanku! A nie, v 6 mes.sa neprechadza na len 2 spanky... Davas mu panadol na bolest zubov? Castejsie sa dava nurofen od 3 mes. Ani ty si nedas na bolest paralen, ale ibac. Chodievate s nim von? Ma nejake rutiny-pravidelnost? Kontakt telo na telo? Vela mojkania, nosenia na rukach a pod. Ocakavat aby sa 6 mes.hraval sam nie je ok a moze sa to vypomstit aj neskor, na to bacha.
@vladisssimo nasa ma 6 mesiacov a tiez vela z dna premrnci, hram sa s nou, spokojna je v lehatku a na rukach. Ma este 4 spanky, 3 by boli malo. Bdele okno ma cca 2.5 az 3 hod ale to je max a najma pred vecernym spankom a ukladam spat, necakam ze zacne hystericky revat ale snazim sa uspat. Podla mna je normalne babatko, chvilku vydrzi sama, potom vyzaduje skoro non stop venovanie. Dufam, ze ked bude chodit, tak bude lepsie...
skuste spankovu poradkynu Veroniku Pruzinsku. vezmi ho von v nosici nespomias pobyt vonku na vzduchu... akoze moje dieta v pidobnom veku nemrncalo lek ked som okolo neho vysavala alebo ked na mna kukalo ako sa sprchujem.... toto som robila podstatnu cast jeho bdeleho okna
Podľa tvojich odpovedí mi prídeš ako tabulkova matka. 'Deti v jeho veku prechádzajú na 2 spánky.'
Skús sa riadiť potrebami dieťaťa, nie tabulkami. A veľa si ho túľte.
Tiež by som skúsila nejak prekopat ten spánok, určite nečakať kým začne plakať to už je neskoro... Ono bohužiaľ veľakrát je to tak, že za cenu toho ze spi v noci tak cez deň to budete mat ťažšie a zase naopak ak sa v noci budí je to ľahšie cez deň, tiež by som skúsila ubrať z hraciek možno je prestimulovaný, možno mu nesedí nejaký prikrm ako spomínate tie zuby môžu byť tiež príčina ... Možností je viac a v podstate všetko môže byť okej. 6m dieťa sa určite nebude pol hodinu samé zabávať a ani inak ako plačom nepovie, že je nespokojné.
Čo znamená ,,reaktívny"?veď je to obyčajné dieťa ako každé druhé,rozprávať nevie tak plače,podľa mňa je z vás unavený,nemyslím to v zlom,niekedy je menej viac 🙂a dávať ho spinkať podľa jeho potrieb nie podľa tabuľky...
@vladisssimo mne príde ako normálne bábätko v tomto veku sa ani omylom nebude hrať sám a k tým spánkom nie nemusí mať len dva spánky nechh spí keď to cíti aj viac krát, k tomu že vždy mrnčí náš taký bol kým sa nenaučil plaziť proste chcel sám objavovať do toho aj zuby môžu dráždiť aj keď tlmite. A niekedy je menej viac na malom som videla že niekedy doslova ticho a kľud v mojom náručí bolo najlepšie

Neviem odpoved na vasu otazku, jedine co viem poradit, je necakat rano dokial sa “vypyta” spinkat, ale ked je 8:45-9h rano, ho uspat (ked ako vravite okolo 9-10 histericky place bo chce spat).