Ako zvládnuť záchvat hnevu u dieťaťa?
Milé mamičky. Ako riešite záchvaty hnevu vašich detí. Dcéra má 4 roky. Dnes to bolo peklo ktoré trvalo hodinu a pol. Jedla pribinacik s plastovou lyžičkou, do ktorej keď kusla sa jej z nej odlomilo tak som jej ju zobrala. Začala doslova ricat. Naschvál. Pekne som jej vysvetľovala že už s ňou nemôže jesť . Ona ricala stále viac a viac. Objala som ju pekne jej hovorila nič nepomáhalo. Navrieskala mi aj do ucha ucho má ešte stále bolí. Išla som od nej preč ona všade za mnou chodila ricala v kuse nie a nie prestať. Robila to doslova naschval. Nezvládla som to už psychicky, dostala na zadok. Stále ricala. Zavrela som sa pred ňou do izby ona bola kopala na dvere ricala stále. Ju som zavrela do izby nech sa ukľudní nepomohlo nič. Až kým muž konečne neprišiel z roboty a neprerušil to. Ale bolo to peklo. Snažila som sa nevytocit ale to sa nedalo. Normálne som zničená z toho. Pekné slovo neplatí, krik neplatí, po zadku neplatí proste ako zvládate takéto vypäté situácie čo robíte? Ja som normálne hotová z toho ja som mala sto chutí sa zobrať a odísť preč niekde od nej.
@autorka A ako sa zachoval manžel? V takých situáciách musí striktne stáť za tebou. Nabudúce z tej konfrontácie musíš vyjsť ako víťaz. Priprav sa na to, že to znovu skúsi. Musíš sa správať úplne inak ako dnes. Je to ako hra. Dieťa skúša limity a využíva všetky zbrane ktoré pozná. A to je v tomto prípade krik a hnev. A keď uvidí, že to na teba funguje, tak sa toho nezbavíš. Dokonca sa môžeš dožiť toho, že to bude robiť iba tebe a pri otcovi a všade inde bude milá dcérenka. 😉
Veruže sa prikláňam k názoru, že to nie je OK, 4 roky je málo, no ale mne to príde ako nejaká porucha, riešila som obdobné správanie, dlhodobo a skončili sme veru s diagnózami (skús sa zamerať a pogooglit ADHD, autizmus, atypicky autizmus, opozičný vzdor, nadpriemerne inteligentní, porucha emotivity), samozrejme nič z toho nemusí byť, ale teda ak sa to bude opakovať a stupňovať, musíš to riešiť aj s ohľadom na nástup do školy o dva roky. Čakacie lehoty na vyšetrenia sú šialené, aj pol ročné a v centrách aj ročné.
Autorka, ak môžem za tvoje dieťa poprosiť, naozaj to nerieš fyzickými trestami, ani zamykanim, ani krikom, to jej nepomôže, len ešte viac frustruje, ale viem, že ani pokojne dohováranie nepomôže, zažívali sme to iste cca v takom istom veku a tiež sme boli na nervy, nevedeli ako z toho vyjsť. U nás sme časom prišli na to, že pomáha objatie, aj keď sa bránila, odtlacala, proste som ju držala na rukách a po chvíľke sa úplne akoby rozliala a uvoľnila, dostala zo seba všetko a za chvíľu bola ako vymenená.
A nemá žiadne diagnózy, zas netreba hneď robiť z dieťaťa prípad pre odborníka a strašiť zbytočne rodičov 😏
Ujamenuj ma, ale takyo sa nechat tyranizovat od 4rocnej.., Sup obliat studenou vodou. A povyhrazat sa studenou sprchou, ak by chcela pokracovat.
Za mňa si nezvladla situacia ty , predpokladam že sa to v tebe nahromadilo viac a toto bola posledná kvapka ked si vybuchla
to že sa nevedela ukudniť bolo že sa nevedela dostat z toho plaču sama a namiesto toho aby si bola pri nej ( stačilo ju len držať kym to prejde) si jej dala na zadok, krik a odišla si čo ju samozrejme rozrušilo a plač bol jediné čo jej ostalo a znovu spadla do tej emocie a frustrácie
keď prišiel muž tak nastala zmena situacie a prelomilo to ten začarovany kruh
do buducna ak ta nahnevá niečo nedus to v sebe a daj to von alebo to nahlas vyslov a nebude sa to v tebe hromadiť
dolzite je aby si mala čas sama na seba
ju tiež mohlo niečo počas dňa rozhodiť a to že si jej zobrala lyžičku ju len nakoplo
krik a bitka nič nevyrieši
ked kričiš ty kriči aj dieťa , to že jej dáš na zadok zato že neovlada svoje emocie ved je to male dieťa a stále sa uči s nimi pracovať
ty si ta dospelá a máš jej ukazať ako ich zvladať
keď to nedokážeš ty ako to má zvladnuť ona
Asi si skusila take to, ze chapem ze ta to mrzi, a prosye byt s nou a cakat kym sa vyplace.
Len ci to nebude tak, ze akakolvek dobra rada na jedno dieta plati (ucinkuje) a na ine vobec.
@zuzkagg suhlas. U nas je to menej a menej casto a kratsie a kratsie, ale este sa obcas stane. Syn ma 6,5r. Kedy to u vas uplne preslo? Inak bez dg, videli ho viacere psych v ramci testovania, v skolke a skole bez problemov, ale teda vyslo nadpriemer iq a chodi do skoly pre nadane deti. Taketo prejavy ma vylucne doma.
@hugoboss1923 ....no ja ti neviem.U nás toto deti skúšali iba raz- dvakrát.Taky krik jak vtedy bol odvtedy a predtým u nás nebol.
U mňa by takéto dvojhodinové ricanie neexistovalo.A že objať? No určite.
@deedol u nas tiez kriky riadne niekedy. Neriesim uz, robi to tiez skoro vylucne vnutri, ak mi to spravil vonku, preniesla som dnu, nech si ulavim trosku a nie som este viac v strese. Tiez menej a menej caste, moj ma len tri a par mesiacov
Autorka, ja nevidim na kriku nic take zle. U nas sa napriklad v nervoch krici, aj u mna je to strazegia, takze sa svojmu synovi necudujem, ze sa tiez obcas potrebuje vykricat. Ak uz je to moc, odvediem do izby, pripadne odidem ja, a necham priestor. Skusam navrhovat ine strategie, naprikld vyskackanie-vytrasenie sa, vyboxovanie do vankusa, zatial je vsak krik jeho go to😀
No VAM niektorým úplne šibe. V zivote by som svoje dieťa neoblialala studenou vodou alebo sprcha studená?! To akože vážne? Nesom nejaká bio eko matka, mam 5 ročného chlapca ktorý tiež občasné vystrajal ale toto by ma v živote nenapadlo spraviť akože vážne? Normálne sa mi rozum zastavuje co tu čítam a môžte ma tu aj ukamenovat ale toto je u mňa cez čiaru.
@hugoboss1923 ....ale všeobecne sa u nás nikdy nekricalo a už vôbec nekopalo do dverí.To by uz facky lietali popravde.
Moje deti sa furt vedeli ovládať a zdedili mamvp.cizmus po svojich oboch rodičoch.
@doriiis ano dietatko objat, drzat, vysvetlovat, nebodaj pochvalit ze dava najavo svoje emocie...a to vsetko pekne aj 3 hodiny. A potom na fore hladat chybu v matke, poslat ju k psychologovi lebo ona nezvladla situaciu a hladat korene 20 rokov dozadu.
A k ostatku...
Videla som par deti ktore doma takto objimali a tie rozmaznane deti ktore nevedeli kde je hranica potom co dorabali v skolke ucitelkam a aj inym detom... No skvele metody.
Opakujem, za predpokladu ze sa nejedna o nechapajuce rocne dieta a ziadne nestastie, uraz, tragediu, nic. Proste absolutne nevhodne spravanie 4r dietata.
Ale to je zas vecna tema, 100 ludi 100 chuti. Takze bez ironie - kazdopadne napriek inemu nazoru, respektujme nazory aj vychovne metody inych.
A kľudne poviem aj to,čo si mnohí myslia ale tu je zakázané to povedať.
Ja by som jej aj facku vylepila.
Čo čakáš s takouto výchovou? Bi ju viac. 🤦🏻♀️
Popravde ja som vzdy zastala tuto respektujucu vychovu, stale k nej sympatizujem ale odkedy som matka a moj 3rocny ma vie extremne dostat do vyvrtky, sa vobec necudujem, ze to niektori ludia nezvladnu, aj odo mna uz dostal po riti aj ked si to priznavam ako moje zlyhanie ale AJ RODIC JE LEN CLOVEK. A teda mam naozaj pocit ze to neustale mojkanie, objimanie a chapanie ich pocitov z nich robi este vacsich satanov. Takze zacinam mam pocit, ze treba na taketo “vychcane” deti tvrdsie.
Neviem co by som rpbila v tvojom pripade, u nas to tak dlho netrva, vzdy pomoze, ked si to nevsimam. Naozaj neviem akoby som sa zachovala, lebo kazdy zvladame stres inak (co hodinu huciace dieta je extremny stres)
Dieťa keď je choré, tak má proste nízku frustračnú hladinu a rýchlo stratí trpezlivosť, väčšinou sám so sebou keď sa niečo nevydarí . Moje dieťa malo v lete čierny kašeľ. Tiež nedával nič, a to mu pani doktorka stanovila diagnózu a nasadila lieky ešte predtým ako došli pozitívne výsledky 🙏 . Mali sme strašné dva mesiace.
@lonely66 nuz, mne to poradila psychologicka, ale dcera bola tak 2 rocna vtedy. Ze ked je dieta v amoku, nic nevnima a treba silny impulz, aby z neho vyslo. Bud zvukovy - napr pistalka ( tu ale nebolo absolutne pocut) alebo splechnut deci vody do tvare. Toto u dcery zabralo okamzite - amok si ani nepamatala…asi 2-3x sme to urobili a z amokov bola vyliecena.
Toto je vysvetlenie sj pre teba @ariannazara. Ked dieta 1,5 hodiny rici, cervene, spotene, schvatene a nereaguje na nic, tak clovrk hlada, ako z toho von.
@mamamasama ty si v kazdej takejto teme strcena, nic neporadis len zvelicujes a obvinujes kazdeho z tyrania deti .... nie je ti to uz trocha trapne ?
@simsalabim áno, aj mne to povedala detská dr. že mám opláchnuť tvár studenou vodou ak by mával záchvaty (vtedy nemal). Paradoxné, že príčinu prečo plakáva vôbec nehľadala až na môj nátlak urobila testy na intolerancie a alergie. Proste všetko má svoj dôvod, vzdy. Treba zohľadniť príčinu a pracovať s ňou.
Zas sa bavime len v rovine “vychova bez hranic” vs “facky a bitky”. Akoby nic medzi tym neexistovalo. Potom je debata fakt o nicom.
@lonely66 tak písala som o bábätku do roka, ktoré nám doktorka veľmi zanedbala, ona mi vtedy vravela o tom silnom podnete, ktorý treba v amoku. Toľko som chcela k tomu. Moje bábo vtedy amoky samozrejme nemalo …
Autorka píše, že dcéra je chorá, zavretá v byte navyše. Čo chceš od takého dieťaťa? Proste asi fakt opláchnuť tvár studenou vodou. Áno je to vtipné, že prestala keď prišiel otec- ale aj to nemusí byť z vychcanosti. Príchod otca prerušil sled myšlienok, tak aj zabudla kde prestala :D. Tiež to ako učiteľka poznáš. Dieťaťu sa zbiera frustrácia zo zákazov, vysilenia … celý deň a keď je “ hrniec” plný, dieťa vybuchne. Mňa by zaujímalo či jej zaberajú atb,, či berie probiotiká a béčka, či dodržiava liečebný režim a nie je inak preťažená keď to dohnala do takého extrému.

@doriiis Byť otcom je najlepšia vec na svete. Pri matke kričí a kope do dverí, no akonáhle príde tatino domov, dieťa vycíti, kto má v rodine autoritu.