Aktivity a starostlivosť o mesačné dieťa
ahojte,
mam 3 otazky, nasa mala ma zajtra mesiac:
1. ake aktivity mozem robit s babom? dajte inspiraciu - nosim ju, rozpravam jej, ked ju prebalujem, kopeme nozickami a masirujeme brusko, davam ju do polohy na brusko, uz otaca na chrbte hlavku, tak sa presuvam z jednej strany an druhu a volam ju, ona sa otaca, obcas pustim hudbu na kolotoci - co este robievate s 1 mesacnym babom? dajte tipy🙂
2. existuje niekde nejaky perhlad, co cca. z hladiska motoriky by babo malo robit v danom mesiaci? nasa napr. v 4 tyzdni zacala pozorovat svet a otaca hlavku na chrbte zo strany na stranu
3. ako sa starat o cikulku? v nemocnici mi kazali po cikani neutierat, iba vymenit plienku a namazat ritku, po kakani - bud utriet, alebo umyt, ak je moc okakana, a zasa natrieit ritku. konkretne ma zaujima. v nemocke kazali, ten bledy maz, co ma v cikukle, nedavat prec, cikulku vobec neutierat - je to tak spravne?
dakujem pekne za info
a este otazka - kremom natieram iba ritku, cikulku nie - je to tak spravne?
@cicamica1980
1. neprehanaj to, setri si sily na dalsie mesiace 🙂 ale fakt, deti netreba prestimulovat, to co robis je je akurat, najviac ju stimuluje tvoja pritomnost, hlas, tvar, mimika .. a neskor volne polozene zaujimave bezpecne objekty v jej blizkosti, ktore bude mat zaujem skumat. Ja to asi nabuduce skusim bez kolotocov a hrazdiciek (kolotoc sme skoro nepouzivali a hrazdicku sme mali pozicanu a myslim ze ho aj trosku desila), dam dalsiemu babu skor bezne objekty objavovat. Ja som aj recitovala basnicky uz v takomto veku, lezal mi na postielke, kukali sme na seba z 30cm vzdialenosti a usmievali sme sa (neskor) ... vkuse som nieco vymyslala a este v 2r ma dost problem ked sa mu nevenujem naplno ... neviem ci to tak ma byt, alebo som nieco prehnala 🙂 V kazdom pripade druhe dieta uz urcite nebude moct mat tolko luxusnej pozornosti, uz len preto ze sa budem musiet venovat dvom ... tak mozno bude samostatnejsie. Hoci teraz to uz vzdal ze som si sadla za pocitac a isiel sa sam hrat ... mam par zazracnych minut k dobru 🙂
2. je to velmi individualne, ale pocula som o knizke rozvijej se detatko ze je celkom fajn
3. mam chlapceka, takze neviem mo o hygiene dievcatiek. nabuduce vsak asi skusim nenatierat sudocremom pri kazdom prebalovani, teraz som natierala stale, mozno zbytocne ...
@cicamica1980 s mesacnym dietatom nenarobis toho viac ako teraz robis, este je malinka
prehlad vyvoja dietata je plny internet
zadok treba umyt cistou vodou po kazdom kakani a utriet bavlnenou plienkou do sucha. a natriet jemne kremom. predides zapareninam
co sa tyka cikulky, ako to ty volas, minimlane vecer treba umyt cistou vodou spredu dozadu smerom k zadku, aby si jej nieco nezaniesla. tak isto ju mozes umyt aj v predu ked je velmi okakana. cista voda nie je nikdy navyse a zla.
byva dobre na tom mieste kde to zvykne zrastat, rozotriet po vecernom kupani JEDNU KVAPKU kvalitneho oleja, aby sa zrastom predislo.
neviem co je to za moda umyvat dieta raz za par dni, ja osobne by som spinava do postele nesla. babatko kaka niekolk krat denne, cika este viac, tak intimne partie treba umyt kazdy vecer..
ale osobne osm za rychle oplachnutie cistou vodou kazdy vecer
@xlucia vzdy ked kaka tak ju v umyvadle umyjem pod tecucou vodou - tolko ku kupaniu, takze snad ok
k 2 som nasla, mozno to niekomu pomoze:
http://www.maminkam.cz/psychomotoricky-vyvoj-ditete
@cicamica1980 hej to je urcite ok, len daj pozor, aby ked je okakana a umyvas ju, aby jej to spinave netieklo dopredu. aby nedostala zapal
inak myslim ze to zvladas fajn 😉
@cicamica1980 Ja len k tomu umyvaniu, to pocujem 1x, ze ked sa len pocika tak netreba umyvat. Podla mna blbost, ved jej to predsa stecie vsade, takze samozrejme, ze umyvat. Ja som pouzivala a stale pouzivam vodu na prebalovanie, utierky len vynimocne. Sudocrem som davala len ked trebalo, ako prevenciu by som to nedavala. Co sa tyka bieleho mazu, tak na to som citala rozne nazory. Vraj sa to tam nema vobec umyvat, ale na druhej strane som citala o zrastoch a to ma nalakalo takze ja umyvam aj zvnutra. Niekedy sa stalo, ze aj tam bolo trochu kaky tak jasne, ze som to musela umyt. Urcite to treba kontrolovat ci je to ciste.
Hm,neumyvat?To sa mi zda ako hlupost.O tom zrastani som aj ja pocula a ani by ma nenapadlo,neumyt malu aj zvnutra.Umyvam jej to kazdy den,ved to,ako keby som si samu seba predstavila..brr.
A urcite je poutieram aj po cikani,keď kaka tak sup pod vodu.Potom dame Bepanthen a nastastie,zapareniny sa nam vyhybaju
@cicamica1980 ak chceš knižku, kde je dosť podrobne napísané o tom, čo má dieťa v tom-ktorom týždni ovládať, tak si zožeň knihu Otestujte svoje dieťa. neviem odkiaľ si, mohla by som ti ju darovať, ale je to staršie vydanie.
@cicamica1980 Ano,natiera sa iba ritka..
@cicamica1980 No ja som pisala, ze vlhcene utierky velmi nepouzivam a ak tak len neparfumovane samozrejme. Ked umyvam tak normalne namocim vatovy tampon do vody a utriem jej to zvnutra. Zase pri tak malom babu to netreba zakazdym, ale ked sa trebars pokaka tak urcite skontroluj ci tam nieco nema.
@dejka77 dakujem
@cicamica1980 Na vatovy tampon vodu a tym jej to vycistim,len tak zlahka,ziadne drhnutie,iba tu najhrubsiu vrstvu,zas to netreba prehanat.Urcite by som neodporučila umyvat to vlhc.obruskami.
Pekne jej to jemne roztvor a cele okolie umy,raz za den staci.
Teda to v pripade,ze ti nekaka stale,nasa tak raz za 2-3dni
@cicamica1980 Ahoj, akú máš techniku pri umývaní? Môj malý mal terza zápal močových ciest a radili mi umývať ho pod tečúcou vodou ale neviem ako, má už 3 mesiace a umývadlo v kúpeľni je dosť malé a batéria sa nedá pootočiť nabok tak sa bojím, že sa drobec o ňu udrie.
@grundia dakujem budem to teda robit 1x denne a vzdy po kakani
@novamamina vezmem malu pod pazuskami, visi mi zvislo na ruke a druhou rukou umyvam ritku poto ruku umyjem a potom este umyjem susku zpredu smerom k ritke. nestrkam ju pid tecucu vodu, vzdy si ruku namocim vo vode a tak umyvam... neviem, ci robim dobre, tak mi ukazali v porodnici
@cicamica1980 No ja som to tiež tak skúšala ale môj drobec má dlhé nohy a je veľmi živý a kopká nožičkami stavia sa mi v umývadle na nožičky 🙂 asi musím skúsiť sprchu 🙂
ja som umyvala pod tockou vo vani ked bola vacsia.Naozaj tecuca voda je najlepsia. A dolezity je hlavne ochranny krem na zadocek. Pre deti do jedneho roka je od Bepanthenu Extra mast , ktora je velmi vhodna pre ich nezrelu pokozku.Pomaha regenerovat namahanu pokozku, na ktoru stale posobi moc a stolica.

nasla som toto
http://babetko.rodinka.sk/bbt-tyzden-po-tyzdni/novorodeniatko/spod-plienocky-starame-sa-o-dievcatko/
http://baby-web.topky.sk/clanky/a2455-Vyvarujte-sa-mytov-pri-starostlivosti-o-genitalie-dievcatiek.aspx
v druhom clanku pisu, ze po skonceni kojenia hrozia zrasty
v prom clanku pisu ze vedou poumyvat maz, no nie nasilu pri kazdoneddom kupani - no ja babulu kupem tak 2x do tyzdna....
usmernite ma, co vam kazali pediatri?