Aký je váš názor na spanie bábätka pri mamine?
ahojte.chcem sa vas opytat aky mate nazor ked babo spi medzi rodicmi na posteli??? vidite tam rizika??? ako vy uspavate vase babo??? a ete sa chcem opytat ci je normalne ak moj 4-mesacny syn zacal vyplazovat jazycek???
@brady1 Neda mi nereagovat nato ,ze rodicia nezaregistrovali ,ze dieta dodychalo lebo bolo mezi nimi ,a to akoze dokazes skor zaregistrovat ked je vedla v postielke alebo v inej izbe? Pokial nemas monitor dychu ktory si mozes kludne dat aj do svojej postele to nezistis.A este aj novy matrac kazdemu dietatku nie? Pane Boze ,naozaj si vazim nazory inych a mam pred nimi respekt aaaaaaaale niekedy bojujem si myslienkou ,ze zbohom zdravy rozum:keby niekto napisal ,ze vyskumi potvrdili ,ze deti sa maju chovat, prepacte za vyraz vo vakuu tak niektore by toho boli schopne uz iba prejst na kozmicku stravu a hotovo.
Moji dvaja chlapci spali pri mne, ked nam bolo uz "tesno", prisunuli sme este postel, aby mali vsetci miesto, a vsetci sme boli stastni, ja som kojila prveho rok, druheho dva roky, a bolo to o 100 % pohodlnejsie aj pre nich, aj pre mna, ako vstavat k nim a vyberat z postielky (to som skusila pri prvom ale rychlo som sa vyprdla na blbe rady babiek....) Ked bol starsi predskolak, sli do detskej izby s tym ze hocikedy mozu prist ku mne, a to sa v noci stalo asi iba tri krat, myslim ze keby som im to zakazovala, tak by chceli chodit furt. Tiez som nechcela aby si to spajali s novou sestrickou, ona teraz spi so mnou, k manzelskej mam priviazanu postielku - bez tej jednej strany, a je to suuuuuper, polubime, pokojime, potom ked chce odgula sa,ked chce sa prituli... ja si to velmi uzivam, je to krasne. Neviem si ani predstavit zeby bolo moje decko ako babatko v inej izbe... uprimne to ani nechapem. Aj psychlogovia najnovsie odporucaju spolocne spanie- deti uspokojuje..., niesu stvorene na to, aby boli same. Lahko si vygooglis aj nazor odbornika, ale riad sa srdcom 🙂.
@brady1 blbosti. Ja kojim v noci sa budila dcéra a teraz syn aj 6 krát uz ťa vidím ako vkuse vstavas a bezis kojit do vedľajšej izby a krásne si oddychnes. Trvalo týždeň kým si dcéra v 2 rokoch zvykla na svoju posteľ a izbu teraz jej dám pusu a zaspi sama za 2 minuty. A so sids si vedľa ako ťa jedla 😀 je to presne opacne. prosím pokial nemáš overene informácie nepis a hlavne neplas ludi. Dakujem 😀
@brady1 nehnevaj sa ,ale tvoja konverzacia nema ani hlavu ani patu,pises len o nejakych statistikach,clankoch v novinach...a s tym matracom je to skor komicke,aby umierali deti kvoli tomu,ze zdedia matrac po starsom surodencovi... riesi sa tu,ci ma dieta spat samo alebo s rodicmi a nie na akom matraci spi...
@jarkaleskova však ja som napisla len svoj nazor ja som to nechcela rozvijat.
@jarkaleskova tysi reagovala a iny.
@livocka21 😀 jazýček vyplazujeme aj my 🙂
a malá spí so mnou na posteli ak je môj na nočnej inak nie 🙂
spolocne spanie? ano, ano, ano ;) pokial je dodrzana zakladna bezpecnost, - rodic nie je pod vplyvom drog, omamnych liekov, alkoholu, nejde o vodnu, ci inak velmi makku postel a dieta nespu na kraji postele bez zabrany ;)
Práve v decembrovom "mama a ja" bol článok o spoločnom spinkani. Skús si to zohnať...ak si ho nenajdes, môžem ti to odfotit a poslat mailom...ja osobne - z vlastných skúsenosti - som absolútne za 😉.
@brady1 ved kazdy tu pise len svoj nazor,tak co sa vkuse tu ohanas len s tou vetou....
nase dieta spi s nami od narodenia...vsetci sme tak spokojni. Ziadne riziko neexistuje...
@jarkaleskova lebo je to fakt, zevy ste reagovali namoj nazor a snažili sa ho znevážit. končim idem spat, mala vstava už o 8mej.
@jarkaleskova ja som mala monitor dychu, tak som sa citila istejsie, kdezto v spolocnej postely by nefungoval..suhlasim s brady...
@brady1 Problematiku spolocneho spania s babetkom som studovala pomerne podrobne a o riziku totavirusov (?) som nepocula. Nemyslela si nahodou rotavirus? A pre ten je zas "cielova skupina" prave babetka az od 6 mes do 5r praveze, a ze by bol hlavne v matracoch som nepocula, mohla by si dat na tuto skutocnost link?
O spani na brusko nebudem rozvadzat diskusiu, nakolko ci da matka babo na brusku do velkej spolocnej postele alebo postielky je uplne jedno, netyka sa to tejto polemiky. Skor ked sa uz vie prevalit prevali sa na to rizikove brusko ked ho nikto nekontroluje - pri separatnom spani.
Inak co sa tyka tych bakterii/varusov v matraci, co sa tyka "prirodzeneho ockovania" a sice cim skorsiemu vystaveniu celej skale ludskych bakterii a ludskemu prostrediu ako takemu bez obmedzeni som sa praveze tiez venovala a viem ze je dobre nielen uz od porodnice davat nahe babo bez oblcenia prakticky hned po porode na nahe telo matky, co som si mmch vydupala, nakolko je vyslovene ziaduce aby prirodzne bakterie preskakali a osidlili telicko novorodenca, je potom zdravsie a ma stit ktory nemaju umelo temer sterilne drzane deticky, ale aj potom doma a neskor je dobre nechranit dieta prilis, to je skor zastaraly nazor ktory je postupne konecne prekonavany, a totiz ze prilisna hygiena robi babo chulostivejsie nez normalny zivot v obvyklom prostredi.
Co sa tyka tlacenia sa, je dobre ked na podobne veci rodicia myslia dopredu a zozenu si skutocne siroku postel, ono je vsak v podstate jedno ci sme s babom spolu v 1 posteli alebo ked ju mame uzku a moc by sme sa tam tlacili ci je babo vo svojej postielke prirazenej odstranenou bocnicou k dospelackej, ked babo si mozme tulit, hladkat a prejavovat mu neznosti svojou pritomnostou, kedy pocuje nas dych. To je totiz klucove pre dalsi rozvoj jeho mozgu. Babo ma mat moznost sa zobudit a citit neustale pri sebe rodica, tak sa najlepsie rozvija. Aj matka je hormonalne nastavena tak ze pre jej telo je dobre aby co najviac citilo telo babetka, pomaha jej to.
Ako nie som zastanca nejakeho spolocneho spania apriori zo zasady akoze dobra matka je len taka ktora ma babo pri sebe - nie som extremistka, ide o to aby to vyhovovalo aj babetku aj matke, obom. Dnes je vsak na rozdiel od celej doterajsej historie taka divna separacna doba, co nikdy nebolo ze matky chcu matky "svoj klud" a preto davaju akoze do svojej izby.
Ked to babetku vyhovuje, spi dobre a neplace, nemam nic proti, aj ked je tam prave to riziko ze to najmensie mimino bude spat az "prilis dobre" (hlboko) ako som pisala o tom ze nekopiruje mozgove vlny matky pri spanku, co je ziaduce. Ved aj v kulturach kde spia prirodzene babetka s rodicmi sa tento syndrom prakticky nevyskytuje. Ale ako OK. casto aj babetka ktore takto nejaku dobu spavaju same, ked sa uvedomia zacnu mat tu potrebu co predtym nevedeli vyjadrit vedomu a pocituju nahle popud ist naspat sa do tej rodicovskej postele, nejak sa tam dostat. A mnohi ridicia im v tom potom brania argumentami ako ved uz mas svoju izbicku atd.
Nase deti spali s nami do 5,5 roka jedno a cca 6 druhe, az potom sa prirodzene odputali, izbicku mali pritom samozrejme pripravenu uz davno. A je mi za nimi obcas aj smutno, je to doba ktora utecie ani neviete ako a ten tesny kontakt mame aj s muzom v mysli doteraz. Bola to fajn doba, aj napriek tomu ze sme sa obcas skutocne nevyspali. Je fajn ze uz su teraz samostatnejsi, ale bolo fajn aj to predtym. Rada na to spominam, je to jedna z tych veci ktore sa uz nevratia a mali svoje caro.
Dnes sa za to ludia akoby hanbia ze spia so svojimi vlastnymi detmi. Neviem preco, treba viac sirit skutocnosti ze je to nielen normalne ale vyslovene prospesne:
"Riaditeľka strediska mentálneho zdravia detí v Londýne Margot Sunderlandová na základe dlhoročných výskumov tvrdí, že rodičia by mali spávať s deťmi, a to približne do veku ich piatich rokov. Odlúčenie od rodičov spôsobuje úzkosť a zvyšuje u dieťaťa hladinu stresových hormónov. Ukladanie osamotených detí na spánok spôsobuje zvýšené riziko syndrómu náhleho úmrtia dieťaťa. Podľa dr. Sunderlandovej to nastáva preto, že dieťaťu chýba upokojujúci vplyv vedľa neho ležiacej matky na dýchanie a funkciu srdca. Dr. Sunderlandová poukazuje aj na vedecké výskumy, ktoré preukázali vplyv osamoteného spávania na rozvoj niektorých telesných ochorení v neskoršom veku."
mám 2 deti jedno 6,5 a druhé 11 ročné a spíme spolu v manželskej posteli, hoci majú svoje vlastné detské izby, tam sme odsťahovali ocina (nech si tam pochrapkáva) starší spával asi 3 roky vo svojej ,ale ako začal chodiť manžel na týždňovky tak sa pýtal k nám , mladší spať sám vôbec nechcel a aj keď som ho večer uspala v noci sa zobudil a kričal na mňa , tak som to nechala pri mne, veď dúfam , že sa do tej 18-tky sa odploužia a nedonesú mi do postele aj svoje frajerky . niekedy som aj celkom rada veď pritúliť sa k takému malému voňavému spiacemu dieťatku je niečo úžasné, ja nechcem ani niekoho súdiť ani mu radiť čo je správne , nech si každý urobí tak ako mu vyhovuje, veď každé dieťa je iné nehľadiac na to čo píšu múdre knihy a odborníci 😵
@brady1 Ok tak si prečítajte toto http://www.sewex.sk/OSids.aspx, http://najmama.aktuality.sk/clanok/227972/mali-...
pokiaľ si teda myslíte že máte správne informácie. jediná pravda je v tom, že by dieťa nemalo spávať na brušku, čo je jasné.
Napísať svoj subjektívny názor na niečo, a prezentovať akože overené a pritom nepravdivé informácie, ktoré môžu vyvolať neopodstatnený strach je sakra rozdiel. takže pokiaľ máte jedno dieťa, ktoré papá raz za noc, nech sa páči nech spí samo v postieľke to je Váš názor na vec a Váš postup. Ale pokiaľ má niekto také deti ako ja, že sa budia každú chvíľku v noci na kojenie, alebo sa zobudia pri každom preložení do postieľky a pri tom zobudia celý barak, je lepším riešením aby dieťa spalo s matkou lebo inak je to nezvládnuteľné. A tu je podstata problému, nie je to vôbec nebezpečné a pre dieťa je podľa môjho názoru lepšie spať pri matke, lebo ona je jediná istota, ktorú po narodení pozná a potrebuje jej blízkosť. Taktiež nám trvalo naučiť spávať samostatne jeden týždeň, takže žiadna tragédia, tu ide skôr o to, aby bol rodič dôsledný, keďže 2 ročné dieťa už veci chápe, narozdiel od malého bábätka.
A nakoniec, ja neznevažujem nikoho názor, vadí mi keď niekto prezentuje niečo, čo nie je pravdivé alebo vyjadruje názor na niečo, s čím nemá vôbec žiadne skúsenosti.
u nas dcera od narodenia spinkala v postielke, teraz uz v posteli, ma 2,5 roka 🙂 Ja som zase dala na radu mojej mamy a zvysku zien v rodine, ze najlepsie je, ked sa dieta nauci spinkat same, tak to takto praktizujeme a nie je s tym problem od zaciatku 🙂 Je pravda, ze ja som nekojila, pre mamicky, ktore koja je urcite lepsie, ak spia pri nich 🙂 Ak vsak bola mala chora, mala horucky atd, tak samozrejme spala pri nas, ale inak stale sama s tym, ze mame otvorene dvere jak do jej izby tak aj do spalne a pocujeme ju keby nieco, ja mam totiz strasne slaby spanok a budim sa aj na to, ako sa vo vedlajsej izbe mala pretaca na druhu stranu 😀
@bastika suhlasim, moja prva dcerka vstavala na kojenie kazdu hodinu... spavala medzi nami. Potom mala SIDS, davala som ju spavat do postielky, kedze potrebovala monitor. Vtedy som sa uz nevyspala takmer vôbec. Nakoniec som ju davala spat k sebe, bolo to pre nu lepsie... bola pokojnejsia a velmi pekne mi spala. S dychanim nemala vôbec ziadne problemy... aj doktorka mi vravela, ze pokial bude pri mne, bude ma citit, pocut... nemusim sa obavat, zeby doslo opat k zastave dychania. Do postielky som ju davala len cez den... bez problemov. Takto spavala do takmer 2 rokov, v jednu krasnu noc, ked som uz bola kvalitne od nej "dokopana", som si povedala dost, "supla" ju do postielky a od vtedy bez problemov spala tam. Vôbec sa k nam nepytala... asi zistila, ze ma viac miesta. 😀 Taktiez aj "prechod" do vlastnej izby a do svojej novej postele bol bezproblemovy... Teraz mam druhu dcerku, taktiez spava pri mne... vstava tak 1 - 2x za noc. Nema ani 5 mesiacov... 😉
@veriiii ja som mala monitor dychu a maly spal s nami... uz existuju take, ze sa to da na plienku a zaznamenava to dychanie 😉
obaja moji chalosi spavali s nami, hlavne ked boji dojceni, nam to viac vyhovovalo...
teraz spia u seba, prechod sme zvladli bez problemov...
kazdy nech si robi ako uzna za vhodne... na toto nie je univerzalna rada, kazdemu vyhovuje nieco ine, tu nema vyznam sa hadat, co je lepsie... toto si musi rodina vyriesit sama doma 😉

Moj nazor je,ze bez problemov,starsich sommavala v postielke a ked som ich vyberala na krmenie tak sa prebrali oni aj ja.Teraz pohodlne mrnkkne dam prsnik a spime obaja.Nasi chlapci spavali obaja u nas jeden do 5 rokov a druhy mal 3 a ked sa nam narodil teraz treti tak sme ich dali do izbicky samich popripade mame roztahovaciu postel a ked chcu tak mozu spat aj teraz.Nemali sme problem s tym aby od nas odysli.Skor to vadilo mne ako im 😀 .o ja by som nedala babatko do inej izby iba skrz mojej lenivosti nevim si predstavit ,zeby som mala 3x v noci stat zobrat maleho nakrmit a znova sa odstrikovat do svojej izby pri mojej dlzke zaspavania by som toho moc neneaspala veru.Ale kazdemu co mu vyhovuje podla mna 😉