icon

Aký máte názor na rozprávky?

juhseverzapad
19. feb 2016

Dnes som sa dopočula, že moja budúca švagriná zakazuje deťom rozprávky! To by som ja nikdy nedopustila, ale zaujímajú ma vaše názory.

lilyen2011
19. feb 2016

@jana_eyre ok vysvetlilo sa neriesim☺

lilyen2011
19. feb 2016

@lusyke no napr. Skatulaci, carcoolka, monster high, chima pribehy, teraz ma ine nenapadaju lebo som sa skor sustredila na naucne ako mickeyho klubik, spievankovo a podobne..

sofia288
19. feb 2016

No ja určite rozprávky nezakazujem. Veľa čítame aj počúvame rozprávky a hlavne tie ktoré sú poučné. No a násilie je aj v červenej čiapočke kde ju vlk zožerie a potom mu rozrežú brucho... alebo Snehulienke ide poľovník vyrezať srdce...a Popoluškyna sestra si ide odrezať palec a pätu aby jej vošla noha do črievičky :D preto vyberám čo bude pozerať moja dcéra a pozeráme Popolušku verzia ktorá ide na Vianoce a nie ti kde si ufiknú palec 🙂 Ja som sa nad tým začala pozastavovať až keď som sa stala mamou no naposledy ma zarazila pesnička Kohútik jarabý, nechoď do záhrady, polámeš ľaliu, potom ťa zabijú. No pekne 🙂 Na to sme rodičia aby sme sa rozhodovali čo naše deti budú pozerať alebo ako sa stravovať ale zakazovať rozprávky... a ak nechcem aby moje dieťa sedelo iba pri televízore tak mu zakážem pozerať televízor...Tak mu radšej urob program aby tam nesedelo a nie že mu to zakážem. Je veľa pekných rozprávok a poučných ktoré si aj ja rada pozriem.

lusyke
19. feb 2016

Karcoolka je pre starsie deti, mozno az pre bubertakov a pre dospelych..tie ostatne spominane ani nepoznam. No podla tychto par nemozes posudzovat vsetky...ako som uz pisala..my sme doma maniaci do animakov a nedam na ne dopustit. Nieje nic lepsie ako si vecer pred spanim pustit niektory z nich...pri tych vsetkych kriminalkach co v telke chodia.
No tie nove rozpravky su super. Z tych chlapcenskych animakoch spomeniem: Bolt, Auta, Ako vycvicit draka, Megamysel, Monstra vs. votrelci, Ralf robi to, Turbo....su chlapcenske a predsa niesu nasilne. a su aj poucne.

jana_eyre
19. feb 2016

@lusyke my si tiez radi pustime rozpravky s muzom ked uz deti spia 😀 napr. si nejaku nahrame na hbo a potom ako si ju pozrieme sa rozhodneme, ci ju pustime aj detom.. niekedy si pri rozpravke dokazem oddychnut viac ako pri filme..

lusyke
19. feb 2016

@jana_eyre no zatazovat si mysel pri tych vsetkych problemoch a veciach v zivote co clovek ma este aj cumenim na kriminalky...no radsej si pozriem rozpravku alebo nejaku blaznivu komediu a idem spat s lepsou naladou a nemam zatazenu hlavu s nejakym hororom. Kedysi som pozeravala aj tazke filmy ako napriklad Pianista (ten bol moj oblubeny a je to naozaj perfektny film) ale teraz by som sa uz na neho asi pozriet nedokazala. Odkedy mam dceru tak som strasne citliva a vela si pripustam a z takych strasnych veci nemozem potom spat. Aj minule som zastavila priatela ked mi isiel rozpravat nieco co cital ze sa niekde stalo nejakemu dietatu..povedala som mu aby mi to ani nehovoril lebo zas nebudem spat.

mimla
19. feb 2016

Sú aj pekné rozprávky s posolstvom. Napríklad Horton, či Lorax. Tiež nemáme zapojenú telku. Občas koketujeme s myšlienkou zakúpiť nejaký balík programov, ale vždy nás to prejde, keď niekde na návšteve vidíme, koľko je tam reklám, DVD to istí. Rozprávky vyberám ja a teda uprednostním tie nové, kde dvaja truhlíci sústavne nedemolujú svoje príbytky (Pat a Mat), či kde záhradný škodca nekradne melóny zo stánku (krtko) a podobne.

Na margo "kohútika" ten nie je morídny, ten je dvojzmyselný, tak ako polovica ľudových pesničiek. Keď raz prezrieme a uvedomíme si čo je "kohútik" a čo je "ľalia" 😉 Ak si schcete zaspievať fakt morbídnu pesničku, skúste Zlatú bránu.

jana_eyre
19. feb 2016

@lusyke uplne viem o com vravis.. ja si este stale obcas pozriem aj narocny film /aj nedavno som pozerala pianistu 😀 / ale je to o dost menej ako to bolo predtym.. ja som uplne vylucila spravy, muz ma tiez zakazane nieco negativne mi vraviet, lebo sa z takych strasnych sprav neviem spamatat dlho..

ale vzdy si ma nejake hrozne spravy dobehnu, bud tu si to precitam, alebo pride sestra, ci kamaratka a uz mam nad cim premyslat.. vtedy si pustim rada nejaku ukludnujucu rozpravku, alebo ak je moc zle /resp. ak je to nieco co sa ma osobne dotyka/ precitam harryho pottera /to je moja terapia na trapenie/..

maminkynafazulka
19. feb 2016

Ja som na rozprávkach vyrastla a som tu :D aj ked tie co teraz davaju su pekna sprostost podaktore :D ale moj tatko doteraz hovori "zivot nie je taky,ako ho ukazujú v tv" 🙂

lusyke
19. feb 2016

@mimla hej ta cast z krtka sa mi tiez nepaci ze kradne melony a potom sa toho uja predavaca vsetky zvieratka smeju. Ale ostatne su celkom fajn..napriklad ked krtko poucuje zabu ako ma prechadzat cez cestu.

lusyke
19. feb 2016

@jana_eyre no mna tak strasne dostala sprava cez leto o tom zabudnutom dievcatku v aute...to som naozaj nespala asi 2 tyzdne a aj som si poplakala. Dcera bola v rovnakom veku ako ta mala. Vtedy som prisla na to ze uz take strasne veci nezvladam ako predtym. Spravy pozriem vynimocne ale skor si len precitam na nete to co ma zaujima. A filmy podla skutocnych udalosti uz nepozeravam.

lusyke
19. feb 2016

@jana_eyre A diky za tip. Myslim tym Harryho Pottera. Kedysi som precitala vsetky knihy ale nemam ich..Asi si zozeniem...to je naozaj dobra terapia. 🙂

salome_01
19. feb 2016

My pozeráme občas rozprávky a vyberáme tiež čo je vhodné ale staré sú najlepšie ako krtko a tak.. Počúvame aj hovorené rozprávky ako domček domček alebo koza rohatá a jež a tri prasiatka. Ale chodievame aj von keď je pekne. Priznám sa že trošku sa začalo u nás viac pozerávať ale výhradne že by som zakazovala to nie. Ale ja keď zavolám syna von tak s tým nemá problém že by nechcel ísť kôli rozrávkam von. Ale často chodievame von aj ich to viac baví ako pozeranie do televízora syn nikdy nevydržal pozerať celú rozprávku vkuse.

juhseverzapad
autor
20. feb 2016

@katka1981 Najstaršia má 9 a chlapci 3 a 1.

juhseverzapad
autor
20. feb 2016

@rubinka Nezmysel všetko zakazovať, nie čo si povedala. 🙂

juhseverzapad
autor
20. feb 2016

Ako dieťa som milovala Jurošíka, toď nedávno ju dávali v TV ako večerníček, moje deti to vôbec nezaujímalo, ale my s mm sme sedeli a rozplývali sa a nakoniec sme zahlásili: môžme ísť spať 🙂

miskax2
20. feb 2016

Ja si myslim ze zalezi aj od veku dietata tak ako nepustim 10r macka uska tak nepustim 3r transformers. A ak ide o to naucne v rozpravke alebo ako tu pisali ze dieta to rak nepochopi tak si myslim ze sa po pozreti rozpravky treba s dieratom ak porozpravat co sa mu pacilo comu nerozumel a spolocnym rozhovorom prist k tomu co vlastne vypovedal ten dany pribeh. Ci uz je to tv knika cd. To je moj nazor . U mna su top cililing pocahontas levi kral medvedi bratia merida doba ladova...

miskax2
20. feb 2016

A este : v hlave ja zloduch zvonar u matky bozej mulan..

moni244
20. feb 2016

@juhseverzapad moja pozera, ma tri, to je ta dnesna doba, neviem, co si mamicky kompenzuju, ci je to tim, ze su dlho doma, ale vsetko strasneriesia, hladaju poucne rozpravky, pustaju detom len to, co ma nejaku vypovednu hodnotu, vsetko moc rozoberaju do detailu a prezivaju

katka1981
20. feb 2016

@juhseverzapad, treba vyberat rozpravky primerane k veku, ja nasej nedovlim Harryho Pottera, hoci to pozera asi vacsina triedy. A tiez rozpravky, kt. davaju o 20.30, tie nepozera. Ked to davaju v rozumnom case, tak ok. Nepustam jej rozpravky, kde je nasilie, alebo su tam zabery, z kt. sa moze bat. Rozpravky ma na DVD svoje, alebo jej pustim z Youtube ale viem presne kt. a poznam ich. Stare ceske alebo ceskoslovenske rozpravky su krasne a poucne, tie si radi pozrieme vsetci spolu. Rocne dieta este TV ani nevnima, takze to nema zmysel aby vobec pozeralo. Nasa zacala v roku a pol Spievankovo, to si zatancovala pri tom, takze to bola aj pohybova aktivita. Nastastie TV maniacka rozhodne nie je, ani by som to nestrpela. Ale toto je na kazdom rodicovi, ked si urobi z decka zavislaka, nech sa paci, je to jeho dieta, a na druhej strane, ked zakazuje, tiez ma to netrapi, mna zaujima moje dieta, su rodicia co nechaju pozerat 4 rone decko Panelak a Burlive vino, Divoke kone, my to nepozerame a malej by som to nedovolila. Vecer max. Vecernicek, o 20. nema uz co TV pozerat, je neskoro.

juhseverzapad
autor
20. feb 2016

@moni244 V tomto s tebou plne súhlasím.Nastala veľmi divná doba. Ja mám tiež 3-ročnú dcéru a ráno, keď pije kakao, tak si hneď zahlási akú rozprávku chce pozerať. Na to si zobere ešte tablet a začne opakovať anglické pesničky z youtube.

juhseverzapad
autor
20. feb 2016

@katka1981 S tým, že večer deti majú spať súhlasím. Moje tiež 20:00 večierka, ale prečo ti vadí Herry Poter púštať školáčke? Len tak zo zvedavosti.

horana
20. feb 2016

Takze otazka je filmove rozpravky, ako som pochopila, bolo treba dat do nadpisu.
No..nasi pozeraju. A aj ked nemame TV, prave kvoli zaplave balastu, mame bohatu filmoteku, takze tie co frcia vlastne vidia, ale nie nezakazujeme, nejake zavadne som este nenadabila. Kedze maju plno ineho programu, nevidim dovod im zakazovat, pozeraju aj Harryho Pottera vsetky diely mame, aj napr. take symboly komercie ako Monster High temer vsetko co vyslo, ale napr. aj rozpravky kde vystupuje Barbie...je v tom kus dnesnej doby, niektore aspekty su mozno preflaknute, ale je za tym rovnaka viera v dobro ako v klasikach...takze za nas v pohode.

juhseverzapad
autor
20. feb 2016

@horana Pardon, patria tam všetky, čiže aj kreslené 🙂

janette321
20. feb 2016

co som zabudla ? take nieco podobne ak mate mozete doplnit :D

Velka orieskova lupez
Toy story 1 2 3
Cars 1 2
Lietadla 1 2
Doba ladova 1 2 3 4
Medvedi bratia 1 2
Madagaskar 1 2 3
Macko Pu
Shrek 1 2 3
Bolt
Vzhuru do oblak
Jak vycvicit draka 1 2
Hlada sa Nemo
Za plotom
Hotel Transylvania 1 2
Monsters ( Priserky sro , Univerzita pre priserky )
Monstra vs vetrelci
Levi kral 1 2
Na vlasku

You tube :
Mickeyho klubik . Vcielka Maja , Spievankovo , Matýsek a Jája , Traktor Tom , Statečná autíčka ...
Anglictina : Five litle ducks , Wheels on the bus , Three litle kittens ....

janette321
20. feb 2016

juuuj zabudla som najlepsiu - Mimoni :D

misel0806
20. feb 2016

@janette321 pekne si to vypisala doplnim chyba mi tam Pan Vcielka a WAL.E teraz neviem cibsom to dobre napisala ale asi vies co myslim😀😀

moni244
20. feb 2016

Napisem nase top rozpravky
Tarzan od Disney, co naspieval Patejdl
Kraska a zviera, tiez povodna disney
Ladove kralovstvo - ano, viem, komercia
Velka sestka
V hlave
Vsetky casti Cilling
Levi kral

misel0806
20. feb 2016

My zo synom mame rady vsetky disneyovky.. Ale najradsej pozera kroniky matera hatera, a najviac miluje shezow😀

whiteniko
5. mar 2016

Ja púštam svojim deťom večerníček (večer) a cez deň deťom zakazujem púšťať cez deň telku (občas)
ale ak tam dávajú nejakú rozprávku alebo slušnú komédiu tak neni čo riešiť. 🙂
Ale kde sú tie časi ked cez celé dni chodili rozprávky a až v noci dávali krimitrileri?
Teraz dávajú cez deň samé neslušné filmy a až večer dávajú slušné komédie alebo rozprávky.