Aký máte názor na rozprávky?
Dnes som sa dopočula, že moja budúca švagriná zakazuje deťom rozprávky! To by som ja nikdy nedopustila, ale zaujímajú ma vaše názory.
dievčatá odporúčam tú veľkonočnú Dobu ľadovú . už ju máme nejaký čas stiahnutú . ale tuším to má ísť aj v telke niekto spomínal - ja telku nepozerm ... :D
@evka129 áno presne ja mám na usb a púšťam cez xbox na veľkú telku čo mám zavesenú na stene . ale malý má aj v noteboou tak sem tam aj odtiaľ ...
Ahojte, ja rozdelujem rozpravky na vhodne a na nevhodne, podla obsahu nasilia. Rada rozpravky citam, vsaka nim ma mala velku slovnu zasobu. 🙂 🙂
môj malý je autista a bude mať 4 roky . tak ja zasa rozdeľujem rozprávky na tie ktorých sa bojí a nebojí ... :(
@janette321 Ahoj, prosím ťa, aké sú rozprávky, ktorých sa nebojí? Nejaké bežne dostupné? Nedala by si aspoň zo tri tipy? Ďakujem.
Ja som videla teda jeden diel mimonov a teda bolo tam nasilia tolko, ze az. Ked tam gulometmi ci cim po sebe strielali. Napr. Pre 3 rocnu to teda vhodne nie je, darmo ze tam bojuje dobro so zlom.
Mne sa velmi paciamstare dobre rozpravky ako vcielka maja, babulka, vo veceenickoch davaju tiez pekne.
@mimla dobrý . celý ten zoznam čo som aj napísala - dám ho ešte raz . to my pozerávame . on tomu nerozumie ale sú tam zvieratká a tak ... a je to ako naživo - však Disneyovky a podobne ... a rehoce sa keď sa tam naháňajú alebo bláznia . a tom a jerry a podobné to už je moc rýchle pri tom plakal a ani tie čínske ako kung fu panda a podobné to sú také iné rozprávky pre neho nepekné ... a ešte dodám že všetko máme stiahnuté s českým dabingom je to zábavnejšie . so slovenským sú tie rozprávky ako keby len okomentované ...
ok tak tu je zoznam :
Velka orieskova lupez
Toy story 1 2 3
Cars 1 2
Lietadla 1 2
Doba ladova 1 2 3 4
Doba ľadová Veľkonočná
Medvedi bratia 1 2
Madagaskar 1 2 3
Macko Pu
Shrek 1 2 3
Bolt
Vzhuru do oblak
Jak vycvicit draka 1 2
Hlada sa Nemo
Za plotom
Hotel Transylvania 1 2
Monsters ( Priserky sro , Univerzita pre priserky )
Monstra vs vetrelci
Levi kral 1 2
Na vlasku
Ja padouch ( Mimoni ) 1 2
Pán Včielka
Croodsovi
V hlave
You tube :
Mickeyho klubik . Vcielka Maja , Spievankovo , Matýsek a Jája , Traktor Tom , Statečná autíčka ...
Anglictina : Five litle ducks , Wheels on the bus , Three litle kittens ....
@janette321 Ďakujem.
Prečo zakazovať??? My tiež pozeráme rozprávky či Spievankovo... Alebo Dora pruzkumnice... Máme takmer 4 roky a češtine rozumie úplne bez problémov a dokonca sa na ňu začínajú lepiť aj anglické slová a bežne ich používa ;) a to si popri tom kreslime či hráme 😉
My máme radi Disney rozprávky ako Frozen, Popoluška, Cilliling....
@mimla ešte by som tak dodala že keď pozeráme shreka alebo monstra príšerky tak tam sem tam vrieskajú ako strašidlá a ja pri tom tiež s malým že uaaaaaa alebo Fiona tam takú operu spieva vtáčikom a smejeme sa a on sa potom nebojí . jemu sa to skôr aj páči lebo on ani nevie ešte sám rozprávať tiež len také zvuky ... on už aj sám niekedy spieva operu tým vtáčikom :D a najradšej má veveričiaka s orieškom z doby ľadovej :D
ja by som doplnila este:
smolkovia (kresleny serial)
kacerovo
rychla rota
vevericiak risko
macko usko
su to vsetko rozpravky, ktore su aj na youtube a su to skor "starsie" rozpravky - vyrastala som na nich aj ja a dufam, ze ked nase deti budu mat aspon 2 roky a pustime im rozpravku (dovtedy ziadna TV, PC, tablet), tak sa im budu tiez pacit
Ja detom nezakazujem rozpravky.
Ked v telke davaju blbosti pustim im rozpravku na USB alebo ich poslem von.
@sonka129 Bohužiaľ tých rozprávok v tv už moc nedávajú, tak tiež volíme usb 🙂
@bubinko1506 rychla rota chip a dale to som už niekoľkokrát hľadala na you tube ale doteraz nenašla . len znelky 1 minútové alebo v angličtine všetko ... ak to budete mať niekedy otvorené poprosím či by ste nehodila link ... ďakujem vám .
a tí šmolkovia u nás sa moc nepáčili - až teraz . vždy to hrá v daichmane keď chodíme kupovať malému nejakú obuv a konečne sa mu to už teraz zapáčilo . nechcel tento poslednýkrát odtiaľ ani odísť tak som mu to pustila už aj doma ... :D
V dnesnej dobe su v telke same neslusne filmy alebo krimiserialy.
Preto my použivame USB 🙂
Krtko a Tip a Tap sú pekné rozprávky a ešte Maša a medveď
@lauricka jeej kohutik jarabi tato pesnicka ma ako dieta dokazala vzdy dohnat k slzam...
@zuzulik236 ja som zbožňovala Koník vraný
Zakazovať rozprávky? Prosím? To už kde ste? Však deti rozprávky zbožňujú. Si pamätám na moje detstvo ako som každé ráno cez víkendy zapla telku a pozereala rozprávky pokiaľ ešte rodičia spali. Rozprávky vedia byť aj náučné. Jasné netreba dovoliť aby dieťa celý deň sedelo len pred telkou ale chvíľku, nejakú jednu dve rozprávky treba dovoliť
@sofia288 neda mi aby som ti ako vystudovany etnograf neobjasnila vyznam pesnicky Kohutik jaraby..v prvom rade to nie je detska pesnicka..spievavali ju mlade dievcata na pri najroznejsich obradovych prilezitostiach a odkazuje na zachovanie panenstva a nasledny trest...
Kohut jaraby...symbolizuje mladenca
Zahrafa..zensky priestor
Lalia..symbol panenstva
Polamanie...zabit ...symbol zbavenia panenstva a nasledneho trestu
Sorry neodpustila som si okienko
K teme..nie je rozpravka ako rozpravka
Ja by som zase velmi chcela Skriatka Davida. Na tu som sa s malymi surodencami vzdy tesila. 🙂 Mala super znelku. Mnohe vecernickove stare z arcbivu by som brala...Tieto nove rozpravky su uplne desne niektore... My telku nemame,len u starkych,ked sme,tak kukne vecernicek...ale mne sa vobec nepaci,aky je dlhy vecernicek. Myslim,ze jedna rozpravka vo vecernicku , nasich cias nas tiezniecomu ucila... Dieta mohlo rozmyslat,v mnohych aj nejake ponaucenie...Teraz im tam mixuju vela roznych rozpravok. Len ten atelier je este super. To by som dala na zaciatok a potom rozpravkuna dobru noc. A hajde do spisa 🙂.
Ani ja rozpravky neodsudzujem,ale vyberam a vysvetlujem,ked v nich nieco nie je podla mna vhodne... Neznasam napriklad slova "zabijem, hlupak,sprosty" v rozpravkach...hlavne v disneyovkach ich je hodne...
@puklica13 presne tak,nie je rozprávka ako rozprávka,napr. aj toto hororové dielo o Modrofúzovi sa radí k rozprávkam
http://www.juko56.dobrosoft.sk/rozpravky/ax91.htm
a o tom kohútiovi je to zaujímavé,to som nevedela
Nojo, ved je predsa jednoduchsie zakazovat, ako vysvetlovat. K zakazanemu sa decka tak ci tak raz dostanu, takze si kludne zakazujte dalej 😎
@puklica13 je tam toho, drvivej vacsine pesniciek, co nam spievali ako detom, som porozumela az vo vyssom veku, ked som si niekde nasla a precitala ich text. Dovtedy to bolo len nejake nezmyselne blablabla a vymyslene slova, co sa nikde inde nepouzivali a teda nemali pre mna ako decko ziaden vyznam ;)
Mimochodom, tema je 4 mesiace stara.
@janinah jo jo...etc..mna vie pobavit, ked pocujem ako sa niekto rozculuje ze moderne rozpravky su plne nasilia a detom treba citat Dobsinskeho ..no neviem ci ho tito ludia aj citali celeho..lebo v prvom rade to nie su rozpravky pre deti ale zozbierane povesti ktore si rozpravali ludia pri parackach a podobnych udalostiach ..a tam boli prevazne dospely a dospievajuci...a po druhe..kto preluska vsetky..najde tam kanibalizmus, zombie, najroznejsie variacie rodinnych vrazd, zavrhnutie deti...a podobne chutovecky...a to este, vp vseobecnosti takmer vsetci zberatelia (nielen Dobsinsky ale aj Francisci a dalsi) "prikraslovali" zozbierany material (najma vykreslenie sexu)..lebo chceli ukazat slovensky lud v "lepsom" svetle...
@maslenka47 stara nestara..ale pekna 😀
Ved ja som to len na vysvetlenie..aby rec nestala...jasne ze dieta nechape vyznam, az dospely..len ked niekto "hani " rozpravky a pritom to ani rozpravky nie su... 😀
Je rozdiel ked rocne dieta civie hodinu na spievankovo, duck tv a pod... a je rozdiel ked si skolkar pozera rozravky. U nas sa pozeraju, ked sme chori tak aj dlhe DVDckove, inak sem tam.. vecernicek pravidelne nie je. Ale miesto toho rozpravky pocuva, mame hadam 30 CDciek, slecna uz na prve narodky dostala radio, cize teraz ho ovlada lavou zadnou a ropravku si pusti.. aj popri upratovani, hrani.. a k naplni rozpravok?? Mame dobsinskeho narozpavaneho napriklad, to su take strasiaky ze dovidenia.. konkuruje to aj ScoobyDooovi :D

Podľa mna telka patrí k detsvu. Síce teraz už v telke nedávajú samé rozprávky ako kedysi ale v tejto dobe sa dajú rozprávky stiahnúť na USB alebo na počítač. Ked v telke dávajú samé blbosti tak detom pustím bud na USB alebo na počítači. 🙂