icon

Aký máte režim s dieťaťom? Ako všetko stíhate?!

22. máj 2020

Ahojte. Citim sa ako uplne neschopna a je mi z toho poslednu dobu uzko, preto by som sa s vami chcela poradit. Mala uz cez den nespi, ide nonstop od 7:00-20:00, neposedi 10 minut. Jedno ulozim, druhe vybera, stale vsetko rozbija, vytahuje, zhadzuje, zosypava, vsade musi byt, pod chvilou si ide umyt ruky, vsade je voda a mydlo.
A tak sa pytam - obmedzujete deti tak, aby "nerobili bordel"? Alebo ako to vlastne zvladate cez den? Ja som doteraz fungovala v noci, ale momentalne uz doslova padam na hubu. Minule som jednu izbu upratovala dookola 3 hodiny. Jedno odlozila, ona druhe vybrala...vysvetlovanie nepomaha vobec. Ako to riesite, ked ma prist navsteva? Kedy varite? Napiste mi prosim vsetko ja si sama neviem rady. A ziadne poznamky prosim, asi som ozaj neschopa, ze to tu neviem udrzat (a to nespominam, ze chce byt stale vonku....cize neviem ci mam mat ruky aj dnu, aj von, napr ak treba varit, umyvat riad atd...). Som s nou cely den sama. Dakujem

Strana
z2
lenka2710
22. máj 2020

Vieš čo?? Ja som zavrela dvere, aby som ten bordel nevidela 😂😂😂 neviem koľko rokov ma mala, moja od 2 rokov cez deň nespavala, naučili sme sa fungovať! Keď bolo veľmi zle pustila som jej nejaké pesničky v telke alebo cez net, až môžem aspoň kávu vypiť! Pri varení som ju mala pri sebe na kuchynskej linke, dala som jej dačo do ruky a hrala sa, pri pečení takisto! Keď prišla neohlasena návšteva typu svokra, mala som hlboko v paži ci je upratané alebo nie, keď sa návšteva ohlásila, tak som samozrejme aspoň troska upratala, ale proste máš dieta, niekto nemôže riešiť, že sú hračky po celom byte, to pre mňa nebol problém! Keď ju muž zobral na chvíľu von, tak som ozehlila alebo okná umyla, proste také veci, ktoré som sa bála robiť pri malej! Dieťa musí pochopiť, že svet sa netoci len okolo neho, ale ze ako matka a dospelá osoba máš tiež svoje povinnosti, zapájaj ju do všetkého co robíš, nech ti pomaly vytiahne prádlo z práčky, moja ma 5 rokov už a koľkokrát sama zoberie handru a ide utrieť prach 😂😂 alebo podobne, musí vidieť, že sú aj povinnosti, nielen hra! Proste robte všetko spolu, aj keď bude pri tom možno viac bordelu a co?? Ved pokiaľ nemáš s prepáčením hovno v strede obývačky, tak nerieš😘

soldi
22. máj 2020

poriadok je u mna az na poslednom zozname priorit 😀

mam 4 deti, dve male vo veku 1 a 3 roky, k tomu dvoch skolakov - prvaka a druhaka, s ktorymi sa treba ucit. Mam k nim este aj steniatko boxera 😀 a este aj pracujem z domu 2- 4 hodiny denne.

upratujem, ked stiham. mame 3 poschodovy dom, cize stale sa nieco najde, na druhu stranu sa v nom cast bordelu "strati" .

nepises nic o muzovi. vsak ak si tak velmi potrpis na poriadok, tak ked pride z prace, nech zoberie dieta von a Ty mozes upratat.
ja varim vecer alebo doobeda. len rychlovky, alebo veci v trube. kedze nas je 6, tak su to vzdy velke mnozstva 😀 ale deti mavaju varene ranajky aj vecere, vacsinou kase, kedze pecivo nechcu.

moja rada pre Teba: kasli na poriadok. upratovat dookola jednu izbu 3 hodiny? to ma aky zmysel? uzivaj si materstvo, nebud otrokom domacnosti. tak budes mat rok doma nie vsetko tip top. no a co? navstevy to preziju. aj vy 😀 deti rastu rychlo, radsej si uzivaj dietatko 🙂

bibg
22. máj 2020

Môj syn bude mať 2 roky tiež niekedy nechce spávať cez deň. A keď spi väčšinou oddychujem aj ja. Takže v prvom rade musí mať režim. My sa rano zobudíme, naraňajkujeme sa a potom mu pustím rozpravky kym ja poupratujem aspon základne veci (prať,vyvesit,povysavať). Keď idem variť už chodí väčšinou okolo mňa tak mu všetko ukazujem čo robim, prečo to robím, ako to robím. Prisuniem mu stoličku k doske a pozera sa.. prípadne mu dam niečo nech sa s niečim hra. Navarím, naobedujeme sa, upracem on mi pritom pomaha, podáva mi veci a ja ich ukladam do umývačky, pozametame a ideme sa hrať. Má zákazane chodiť do kupelne, do zachodu a do izieb kde robí neporiadok. Izby teda zamknem. Musíš dceru niecim zaujat alebo ju zapoj do vsetkeho. Syn napriklad rad vysava aj ked vysava jedno a to iste miesto vydrži to robiť aj 20 minut. Takže ked upratujeme, upratuje aj on a ked sa dohra, hračky si odloží na miesto. A teda druha vec co je u nas disciplina. Ked poviem nieco, ze nie tak nie. Poslucha, nerobi neporiadok, hracky si vzdy odlozi aby neboli aspon pod nohami. Treba ju zapojit do vsetkeho a co sa ti nepaci ze robi bordel, zobrat jej to. Zivot nieje len hra. Mne nebude 2 rocne dieta skakat po hlave.

bagerka
22. máj 2020

V skratke-co sa dá upratať pri nom-robim s ním,dám mu tiež dačo ruky nech "umyva" vysava, upratujem, cez deň bordel neriešim, no vždy pred spaním, aj keby to trvalo hodinu, tak si uprace to, čo rozhadzal za den-pomaham mu(podávame) veci. O týždeň ma dva roky.ked je najhoršie, tiež zapnem rozpravku

daganov
22. máj 2020

upratovať v izbe, v ktorej sa nachádza malé dieťa, je ako čistiť si zuby a zároveň jesť makový koláč. U mňa hlavná zásada bola - čo najviac byť vonku, keď je dieťa vonku, nerozhadzuje dnu. Nie vyvážať sa v kočíku, ale aktívny pohyb, potom veru zaspalo aj poobede. Počas toho času som rýchlo navarila a upratala, dala prať, podľa potreby, aj kávu som dala. Po spánku olovrant a hajde zase von, dnu sme sa hrali len ráno a chvíľu poobede po príchode domov, ak sa hráš s ňou, nemá ako rozhadzovať. Var jednoduché, rýchle jedlá, polievku na dva dni, sem tam donáška. Žehli naozaj len nevyhnutné veci, myslím tým pánske košele a pod. Celý deň si sama a víkendy? Tie by som využila na dôkladnejšie upratovanie, pranie a pod. Je to prechodná doba, o pár mesiacov, o rok bude lepšie, prehrá sa viac. Fakt som bola vonku za každého počasia, ak niekto stretol šibnutú ženskú s dáždnikom a pri nej dieťa v gumákoch, pršiplášti s palicou v ruke, tak to som bola ja. Ešte taký detail - pomôže vždy odložiť vec na svoje miesto. Nie prehodiť bundu cez kreslo, ale zavesiť, nie topánky pri dverách, ale do botníka. Sú to sekundy, ale veľmi to pomôže. V žiadnom prípade sa nesmieš cítiť neschopná, mamina, ktorá má dieťa, že ho posadí na deku, dá mu tam hračky a o dve hodiny ho tam nájde, môže mať poupratované, Ostatné sa na to môžu vykašľať, deti vyrastú, potom sa budú realizovať.

lenka2710
22. máj 2020

A pokiaľ by som od niekoho počula, že nemám utrety prach alebo povysavane, nech sa páči handra je v kúpeľni, vysávač v skrini, komu sa nepáči, nech uprace!! Ja keď idem k niekomu na návštevu, neberiem so sebou bielu rukavicu a nechodím s nou po nábytku a už tobôž neriešim domácnosť, kde sú malé deti a to isté očakávam aj ja od druhých! Radšej som sa venovala malej a aj sa mi to vrátilo, je to veľmi múdre a šikovné dievča, sme na ňu veľmi hrdí! Takže stokrát spokojne dieťa ako byť otrokom domácnosti a dieťa s tabletom v ruke 😉

le4
22. máj 2020

Nemozes upratovat cely den, staci ti upratat poobede a teraz ked je pekne pocasie, treba byt co najdlhsie vonku, inak je to o nicom..
Hracky treba koncentrovat do jednej miestnosti a zakazat hracky vynasat viac ako po 1 kuse
A ked to nepomaha, schovaj hracky do krabic na nedostupne miesto a obmienaj krabice ktore su vytiahnute. A asi by to chcelo reorganizaciu domacnosti a poistky aby dietatko nevedelo vytiahnut vela veci.

daganov
22. máj 2020

@lenka2710 keby mi niekto povedal, že nemám utretý prach, alebo povysávané, tak sa rozosmejem a poviem mu, že ho po tom nič nie je a že to, že sa hrám so svojím dieťaťom, je u mňa na prvom mieste, že ono si nebude pamätať, či som drhla obloky každú sobotu, ale tie spoločné hry určite. A odkladať dieťa pred TV alebo mu strčiť tablet do ruky? To neuznávam. Čítala som nedávno dobrý výrok - stále sme doma upratovali, lebo čo keby niekto k nám prišiel? Ni nikto neprišiel, lebo všetci si vonku užívali života.

deti95060810
22. máj 2020

@daganov no pokiaľ je to len ten niekto tak to je ešte ten lepší prípad...Horšie je keď so teba vŕta denno denne manžel, partner popr. svokra....Ešte len vtedy nastáva problém....stačí si čítať niektoré príspevky od mamičiek , ktorým mm rozprávajú že čo vlastne robia veď sa celý deň doma len vyvaľujú . A oni pritom musia zarábať e....😉

daganov
22. máj 2020

neviem, ako staré je dieťa a ako máte riešený byt alebo dom. Moje nerozvlákalo hračky po celom dome, čiže keď som doobeda varila, tak sa hralo pri mne v kuchyni, maximálne vybehlo na chodbu. Obývačka a spálňa sú tým pádom upratané - počas týždňa stačí utrieť prach, povysávať, zotrieť podlahy, vybavené. Našťastie som nemala ten nezmysel mať spojenú kuchyňu s obývačkou. Takže som zatvorila dvere, do kúpelne tiež, dajú sa aj zamknúť, kým je dieťa maličké. A že boli hračky na chodbe alebo v detskej? Veď to dieťa sa hrať musí, pozberajú sa, keď sa dohrá, alebo keď pôjde spať. A keď bolo raz v zime ozaj že hnusné počasie - silný studený vetrisko, tak sme mali v obývačke bunker, čo by si o tom myslela nečakaná návšteva, mi bolo ukradnuté

lenka2710
22. máj 2020

@daganov kamoška to riešila, mala stvrtacku a malu dvojročnú, tak jej dala papier a pečiatky, kým niečo vysvetli staršej! No samozrejme, bol opeciatkovany viac stôl ako papier! Medzitým prišla jej sesterka a totálne ju zvozila, že aký má bordel, či nevie upratať, mimochodom bezdetna! Ja by som jej dvere otvorila, nech ide odkiaľ prišla a keď bude mať deti, že prídem na návštevu, či bude mať tip top domácnosť! Proste su všelijaki ľudia! Ja som mala toľkokrát prachu na obývacej stene, že by sa dal lopatou odhadzovať 😂😂 a co?? Koľkokrát som padala na hubu po celom dni nonstop s malou a nejaký prach som mala na salame! Teraz ma 5 a ja som v 35tt,takze ma to čaká od začiatku, už sa teším 😉

daganov
22. máj 2020

@deti95060810 vŕtajú do nich preto, lebo si to dajú. So svokrou chcú byť zadobre, preto šúchajú nohami a keď je zle, píšu na MK, potom vybuchnú a povedia v afekte aj to, čo nechceli. Mužovi by som nechala dieťa na celý víkend a potom môže mudrovať.

le4
22. máj 2020

@daganov no ja som presne takto upratovala, lebo manzel nema presnu pracovnu dobu. Teraz spatne si vravim, ze skoda toho casu a ze by ten o nieco vacsi neporiadok manzel nejako pochopil. Aj tak sa mi nepodarilo mat v kazdej sekunde poriadok a len som bola vynervovana, je mi luto ze som ten cas nevenovala detom a viac si neoddychla. Koniec koncov o tych 10-20% lepsi poriadok ma stal o 80% energie naviac, cize to bolo cele nezmyselne . Preto kazdej mamicke odporucam, nech si zorganizuje domacnost tak, aby toho mala co najmenej. Zaklad je zminimalizovat pocet veci doma, vyhadzat, popredat alebo schovat a aj si domacnost strategicky zorganizovat v tom co kde je a co je dietatu dostupne. Treba byt vela vonku a niekedy sa na neporiadok vykaslat, aj tak sa dookola robi, naco sa nicit.

daganov
22. máj 2020

@lenka2710 sesternicu by som poslal do riti, mudrovať môže potom, keď bude mať dieťa a opečiatkovaný bol aj môj syn - pre istotu tričko. Zastavili sme sa u mojej maminy v práci, kým sme kvákali pri káve, dali sme mu farbičky a veľký papier, tak sa realizoval.

daganov
22. máj 2020

@lenka2710 zavrieť dvere, aby si ten bordel nevidela, je absolútne top rada! Ja som si pred rokmi pozvala bývalé kolegyne na kolaudáciu, ako schválne som v tom týždni chytila chrípku...takže ešte v sobotu som sa cítila...no viete ako. Moje zlato mi pomohlo navariť a všetko nachystať, potom ale musel odísť. Kým som sedela a kvákala s kolegyňami, fajn, ale keď skoro o polnoci odišli, tak som sa len tak tak držala na nohách. Oni sa ponúkali, že mi to v kuchyni spracú, asi videli, že ešte nie som celkom fit, ale mne to bolo trápne, tak som zatvorila dvere a bolo. Normálne ma ten bordel do rána počkal. Veľmi dobrá rada.

lenka2710
22. máj 2020

@daganov bordel nikdy neutečie, bohužiaľ 😂

sapetka
22. máj 2020

Moj si vyberie to s cim sa hra, hrat sa viem pekne aj sam lebo sme ho to naucili , venovali sme sa mu velmi vela od narodenia takze vie co sa moze a co nie. Cize kym ja varim on sa pekne hra s autickami alebo legom, alebo mu citam knihy ma to velmk rad ked mj citam. Ak sa zvoje dieta megie hrat samo necakaj ze budes mat klud

drozdajkahra
22. máj 2020

Kebyže ti teraz sfotim hračky mojej dcéry ktoré vytahala do obeda asi odpadnes a to z toho som bola s nou von ja, potom ešte hodku moja sestra sa zastavila mi "pomôcť"a vieš čo som robila? Nič! Vyložila som si nohy a počúvala hudbu, momentálne som v 34tt a neriešim, upracem keď sa mi chce, dnes bola na plane kúpeľňa, vysávanie a podlahy, lebo veď navarene mam od včera tak mam čas a mam ale nechce sa mi, ešte som si aj s malou na obed zdriemla 😂 drzosť ... Je mi totálne šumák kto mi co povie keď tu príde bez ohlásenia... Nauč sa neriešiť "bordel"
A keď muž mudruje že je bordel tak nech pomôže, môj rýchlo pochopil jak som ležala v nemocnici

lenka2710
22. máj 2020

@deti95060810 ešteže ja mam takého muža, ktorému je to jedno, či je upratané alebo nie! Keď už videl, že mám toho plné zuby, tak sám zobral vysávač alebo utrel stôl! Keď bral malú von, väčšinou v nedeľu, vždy som šla žehliť! Nie jedenkrat mi povedal, až sa na to vykašlem, nech si radšej pustím film alebo prečítam knihu! Takže nieje muž ako muž! Ja to neznášam, keď to tu veľakrát čítam, že žena sa moze veľakrát aj urvat a stále len čistiť, lestit, upratovať, variť a chlapovi aj tak nieje nič dobré a ze ved dovolenka, tak čo sa má čo sťažovať! Sa mi až chlpy z toho jezia! Pri niektorých príspevkoch mam chuť obsypat toho svojho chlapa zlatom, keď čítam, čo niektoré majú doma za debilov 🤦‍♀️

lenka2710
22. máj 2020

@drozdajkahra 😂😂😂 sa musím smiať, ja som v 35tt,navarene mam tiez od včera! Dnes som mala v plane žehliť, umyť okno v obyvke a podlahy a vieš čo robím?? Kukám film, nohy mam vyložene a pijem kávu 😂 mala je pri babke a ved do večera ešte dačo stihnem, aspoň kvety poliať na balkóne

drozdajkahra
22. máj 2020

@lenka2710 no ja som mala tiež veľké plány, chcela som po pol roku vyprať závesy, možno ešte aj okná pretriet(tie som umyvala pred veľkou nocou), keďže nebudem mat čas pri dvoch deťoch za chvíľku... No nevyšlo to akosi dnes 😂 možno zajtra... Dnes zatiaľ kúpeľňa uprataná, dve práčky vypraté a dieťa spokojné keďže sa mu dostatočne venujem😊 za mňa fajn, teraz sa nezbláznim že nemám všetko jak z katalógu

lenka2710
22. máj 2020

@drozdajkahra ved ja si to tiež hovorím, že čo môžem urobím ešte teraz pri jednom, lebo pri dvoch to už bude zložitejšie, okno som nakoniec umyla aj záclonu vymenila a vytiahla som žehličku, momentálne sa na ňu len pozerám, uvidim, či sa jej ešte chytím 😂😂

daganov
22. máj 2020

@drozdajkahra
@lenka2710 čo si neurobila dnes, neurob ani zajtra a máš dva dni 😍voľna

lenka2710
22. máj 2020

@daganov no máš pravdu, ja zajtra nespravím nič, lebo idem k mame na chalupu 😂😂

daganov
22. máj 2020

@lenka2710 ja dnes ešte musím, aj keď sa mi nechce, ale zajtra mám vegéééét

lucinka1988
22. máj 2020

Ahoj, toto je všetko veľmi individuálne a veľmi závisí od povahy dieťaťa. Poznám mamičky, čo majú absolútne kľudne deti, ktoré sa zabavia aj 3 hodiny same a aj tak nič nezvládajú a potom sú take, čo majú mega živé náročné dieťa a stále majú čas- moj prípad. Ja mám 2 ročného, popritom od nástupu na MD pracujem z domu- 2 odborné roboty a občas mám pocit, že ešte by som stíhala aj niečo navyše. Maly mi dával 2 roky hrozne zabrať, tetaz sa to mierne ukludnilo, keď bol menší boli obdobia, že som bola sj 5x v noci hore a na druhý deň ma čakali náročné pracovne povinnosti a tu som. Síce sama sa na sebe čudujem, ako som to zvládla, ale aj tak..Možno jedna rada- príliš všetko nerieš, keď urobí neporiadok, nech, upraces to večer, nemusí byt nonstop všetko tip top a ani nikdy nebude pri deťoch, na začiatku som bola tiež veľmi úzkostliva na poriadok ale veľmi rýchlo som pochopila, že je to zbytočne. Síce mám doma stále čisto aj poriadok, ale nepreháňam to, nechodím denne s handrou, varím aspoň na 2 dni, okrem toho existuje aj donaskA a dá sa najesť aj vonku, ak povyhadzuje hračky v izbe, nechám ich tam do večera, zbytočne to ukladať keď za 10min to bude rovnaké. No a ešte veľmi závisí od povahy a priorít. Ja som od mala taký akčnejší typ, vždy som chcela všetko, ale nič som nehnali do extrému, v podstate aj teraz mám všetko- som s malým, zároveň pracujem, posuvam sa v kariére ale zároveň sa malému venujem- ale nič z toho nerobím na 100%. A v živote sa mi potvrdilo, že je to tak najlepšie. Ak budeš chcieť mat doma denne vyleštený byt, 3x za deň teple jedlo, dieťaťu sa stále venovať a mat všetko na svojom mieste, tak to nepojde, akurát sa ustves.

drozdajkahra
22. máj 2020

@daganov
@lenka2710
Tak predsa som sa chytila ešte vysávača tak asi aj zotrem podlahu a na zajtra padla, ajtak dnes deň úplne v pohode, aj som sa venovala dieťaťu, aj sedela, aj zdriemla, aj upratané úplne bez ujmy 😂
Inak autorka sa dnes ešte nevyjadrila, asi upratuje 🤦‍♀️

lenka2710
22. máj 2020

@drozdajkahra a ja idem s mužom na zmrzku, tej zehlicky som sa nakoniec chytila, už ma ta kopa prádla nebude stvat 😂 pekný večer všetkým mamičkám 😘😘

daganov
22. máj 2020

@drozdajkahra možno mala len taký hlúpi deň, vieš, keď sa všetko na teba sype, možno si to nedokáže zorganizovať, byť trošku prísnejšia na dieťa, ťažko povedať, hádam si niečo z tých rád zobrala. Ty si šikulka, ja mám ešte prácu v záhrade, už sa asi hodinu odhodlávam, aj sa zotmie, kým sa tam vytrepem

drozdajkahra
22. máj 2020

@daganov možno, ved každý máme dobré a zlé dni, ale keď je sama s dieťaťom tak ako za mňa rozhádzané hračky niesu bordel, no ale kto ma jaké nároky, denne nevysavam, nezmyvam podlahy...aj ja chcem aspoň poliať záhradu, aby mi to nevykapalo, vraj ma pršať ale neverím 😂🙈
@lenka2710 aj tebe pekný večer 😊

Strana
z2