Bábätko plače pri kúpaní s otcom
Dcérka má 4 mesiace ale odkedy viac vníma, neznesie otca keď sa kúpe. Plače jak najata. Nie len pri kúpaní ale keď ju len celú prezliekam a vyzleciem a uvidí otca okamžite plač. Prebaľovanie ok, všetko ok pokým není celkom nahá.
A pritom cez deň bežne na otcovi doslova Lipne, zbožňuje ho ale kúpať a byť hola pri ňom záchvaty plaču.
Stretli sa s tým niekedy ? Neviem či sa mám smiať alebo plakať.
Tak ju kúp ty, aký problém.
A problém máš kde?
@ala171 to bude tým, že také malé bábätko keď je nahé a ešte je v inom prostredí, voda, ostrejšie svetlo, tak sa cíti oveľa zranitelšie ako keď je zabalené v perinke. Zvaknuté je na tvoj dotyk, tvoje ruky, tvoj pach v tejto situácii. Nesúvisí to vôbec s jej vzťahom s otcom. Dôkazom je to, že jej je s ním inak dobre. vo veku okolo 4–6 mesiacov začína obdobie tzv. prvých preferencií – deti si „vyberajú“, pri kom sa cítia bezpečnejšie v náročných situáciách
nech otec pri kúpaní najskôr pomáha „z diaľky“ – podáva uterák, hrá sa na rozptýlenie, spieva, ale dieťa drží zatiaľ mama
postupne si môže „ukradnúť“ malý úsek – napr. iba osušiť, neskôr obliecť
skúste vytvoriť z kúpania rituál, kde sa opakuje rovnaká pesnička, hračka alebo svetlo – dieťa sa ukľudní, lebo vie, čo čaká
dôležité je netlačiť na pílu. Takéto fázy bývajú prechodné – často o pár týždňov/mesiacoch sa to obráti a dieťa nechce nikoho iného len otca.
Svoju odpoved som konzultoval s AI.
Asi ju zneuziva
kto vie prečo plače a ty hneď preto lebo vidí otca. to bude asi blbosť.
ale pre kĺud v domácnosti kúp bábo len ty a všetko bude OK.
Asi ju zneuziva
@anonym_3ca99b toto akože nemyslíš vážne?
Asi ju zneuziva
@anonym_3ca99b ale no..🙄
Tak ju kup ty, ked ostatne aktivity zvlada tatino, kde je problem 🤷♀️ mozno tato drzi nejako inac a jej sa to nepaci, alebo proste chce teba. Toto by som urcite neriesila, nevidim ziadny problem.
Dievčatá, ja netvrdím že je to problém, len som chcela vedieť či to mal tiež niekto tak, čisto len zo zvedavosti, tak teda pardon za zbytočny príspevok.
Normálnym odpovediam ďakujem za inteligentné vyjadrenie. 🙂
PS: radšej by som keby mám pri kúpaní asistenciu ale budem si musieť vystačiť sama kým ju to prejde.
Ja by som mozno este pozrela muzovi ruky ci ich nema nejake draplave. Moze to byt neprijemne na kozicke.
☕ Neponoril ju nechtiac? Mohla sa mu šmyknúť. Možno sa jej pocit keď ju vyzlečieš spája s tým, že sa ide kúpať ... a pamätá si nepríjemný zážitok. Chlap môže ( ale aj nemusí) mať nemotornejší postup pri kúpaní a bábo to cíti. Ako ženy sme často jemnejšie a zručnejšie pri týchto činnostiach. Asi ju teraz kúp sama, kým zabudne, ale otca neodstrkuj nabok, hlavne keď má záujem sa podieľať na výchove, pomáhať. Možno sú to len vrtochy malej dámy, detičky to mávajú. Možno podvedome chceš malú kúpať len ty a máš zapnutý silnejší obranný mechanizmus, ktorý chybne vyhodnocuje situáciu. Veď uvidíš, počkajte chvíľu a potom skúste spolu, snáď sa negatívna reakcia stratí. Váž si, že ste na ňu dvaja ...
@ala171 mňa moje dieťa odmietalo do tuším3 mesiaca 🤣 nemohol ho kúpať len tato. Nikdy sme neprišli na príčinu, vlastne som to ani neriešila... A to ho chudáka veru nie raz nechtiac ponoril 🫣 potom prišlo mama obdobie a tato už 2.5 roka kúpať nemôže 👌 a to by som si tak rada vymenila niekedy veru
@3petka nežartuj, 4 mesačné poriadne nevidí? To už rozoznáva známe a nezmáme osoby
@anonym_071450 vidi ale ešte z obmedzeniami ale jeho tvar mu proste nemusí byt príjemná. Ako inak si to chceš vysvetliť?
Ja si pamätám že môj syn keď mal rok tak v dedine sme mali suseda a stačilo že ho len zbadal a mal hysak z neho.
Dievčatá, ja netvrdím že je to problém, len som chcela vedieť či to mal tiež niekto tak, čisto len zo zvedavosti, tak teda pardon za zbytočny príspevok.
Normálnym odpovediam ďakujem za inteligentné vyjadrenie. 🙂
PS: radšej by som keby mám pri kúpaní asistenciu ale budem si musieť vystačiť sama kým ju to prejde.
@ala171 preboha, načo ti je asistencia pri kúpaní? Niektoré ženy sú fakt také lenivé a nesamostatne ze nič nedokážu bez pomoci 😩
☕ Neponoril ju nechtiac? Mohla sa mu šmyknúť. Možno sa jej pocit keď ju vyzlečieš spája s tým, že sa ide kúpať ... a pamätá si nepríjemný zážitok. Chlap môže ( ale aj nemusí) mať nemotornejší postup pri kúpaní a bábo to cíti. Ako ženy sme často jemnejšie a zručnejšie pri týchto činnostiach. Asi ju teraz kúp sama, kým zabudne, ale otca neodstrkuj nabok, hlavne keď má záujem sa podieľať na výchove, pomáhať. Možno sú to len vrtochy malej dámy, detičky to mávajú. Možno podvedome chceš malú kúpať len ty a máš zapnutý silnejší obranný mechanizmus, ktorý chybne vyhodnocuje situáciu. Veď uvidíš, počkajte chvíľu a potom skúste spolu, snáď sa negatívna reakcia stratí. Váž si, že ste na ňu dvaja ...
@amazonka13 práveže nemá žiadny negatívny zážitok lebo vždy ju kúpem ja a on mi len podával uterák alebo pyžamko a nikdy sa ho nebála až teraz ho neznesie hola. 🙂
Ja by som mozno este pozrela muzovi ruky ci ich nema nejake draplave. Moze to byt neprijemne na kozicke.
@anonym_d31116 on sa jej ani nedotyka len stojí pri mne a už plače 😃
@ala171 preboha, načo ti je asistencia pri kúpaní? Niektoré ženy sú fakt také lenivé a nesamostatne ze nič nedokážu bez pomoci 😩
@anonym_3cd70b aka asistencia. Ja som tiez rada ked muz obcas okupe babo. Co je ako na tom lenive. Zase nejaka super matka.
@autorka mozno nech skusa mu najprv obcas rucky umyt, tvaricku aj ked place samozrejme nie nasilim.
Alebo pockat kym prejde toto o dobie 😁.
@anonym_3cd70b a niektoré ženy sú zase také hlúpe, že nezapájajú muža do starostlivosti o bábätko od narodenia a potom tu vyplakávajú, že otec nemá s dieťaťom žiadny vzťah, že sa nemôžu pohnúť z domu, lebo sa nevie o svoje vlastné dieťa postarať a desia sa toho, že by nebodaj museli byť hospitalizované a babky sú ďaleko. To je o lenivosti? Okúpať štvormesačné dieťa je nejaký fyzický výkon?
U nás má na starosti kúpanie muž. Keď som ja kúpala dievčatá tak tiež nervošky 😀 uvidíme teraz keď sa chlapčok narodí či bude zmena 🙃
@anonym_3cd70b a niektoré ženy sú zase také hlúpe, že nezapájajú muža do starostlivosti o bábätko od narodenia a potom tu vyplakávajú, že otec nemá s dieťaťom žiadny vzťah, že sa nemôžu pohnúť z domu, lebo sa nevie o svoje vlastné dieťa postarať a desia sa toho, že by nebodaj museli byť hospitalizované a babky sú ďaleko. To je o lenivosti? Okúpať štvormesačné dieťa je nejaký fyzický výkon?
@anonym_071450 sama hovoríš ci kúpanie je nejaký fyzicky výkon. No vidíš, tak asi je, keď ta matka sama nedokáže okúpať dieťa, a potrebuje k tomu pomoc.
@anonym_071450 sama hovoríš ci kúpanie je nejaký fyzicky výkon. No vidíš, tak asi je, keď ta matka sama nedokáže okúpať dieťa, a potrebuje k tomu pomoc.
@anonym_3cd70b skutočne sú myslíš, že to je o lenivosti matky? Otec je taky istý rodic ako matka. Tiež môžem povedať, že je lenivý, ak svoje vlastné dieťa neokupe, ved matka ho ma na starosti celý deň aj noc.
Plače aj keď ju kúpeš a on tam nie je?
@anonym_3cd70b skutočne sú myslíš, že to je o lenivosti matky? Otec je taky istý rodic ako matka. Tiež môžem povedať, že je lenivý, ak svoje vlastné dieťa neokupe, ved matka ho ma na starosti celý deň aj noc.
@anonym_071450 áno, myslím. Jedna matka má zvládať sama takuto prirodzenú vec, ako je kúpanie dieťaťa.

@ala171 kúp ju len ty. Keď je s ostatnými činnosťami v pohode tak nerieš.