Bábätko sa boji byť nahé

maytee
22. sep 2019

Zdravim chcem sa opýtať či je tu niekto s podobnou situaciou ako my 🙂 Mam babatko ktore sa od narodenia boji ked sa ide kupat-ked je nahe a vezmem ho na ruky tak sa az trasie rozhadzuje ruckami (je to predcasniatko). Ked je uz vykupkana a lezi naha v postielke tak sa jej to paci,ale sme napr.na prehliadke u lekara je naha a potrebujem ju prelozit tak sa laka a place. Detska Mudr. zvazuje ci nema poruchu stitnej zlazy. Ďakujem za Vašu odpoveď 🙂

because
22. sep 2019

@maytee je to uplne normalna reakcia na nove prostredie. Napisem ti to v skratke... V maternici je makko, teplo, pritmie, tlmene zvuky.... Na tomto svete je vsetko hlucne, svetle, manipuluju ako sa im chce, a hlavne okolo seva uz nema tu makku stenu maternice.
Vseobecne sa hovori ze min. prve 3 mesiace ma mat babatko okolo seba perinku/deku no nieco co mu bude simulovat to makke hrejive ohranicene prostredie, kupat tak ze dieta zabalené v látkovej plienke vkladás do vody a tam az odhalujes.
Odporucam na youtube videa ako manipulovať s novorodencom... Ako kupat, ako ho prenasat atd.. Dalo mi to veľa a potom to dava vsetko zmysel.
To s rucicami je fyziologické, vola sa to Moorov reflex. Tvoje predsacniatko moze mat toto viac potrebné nakolko sa narodilo nepripravene a nezrelé.
Vela šťastia

pininka1
22. sep 2019

Naša nieje ani predcasniatko a od malinka neznáša keď sa jej dotýka hocikto iný mimo mňa a je holá,alebo ju išiel niekto prevalit. Ísť okúpať starými rodičmi bolo nemysliteľné. Poumývať spodné partie poriadne nenechá ani mne. Nerozumiem prečo to tak má, nikdy nemala žiadnu zlú skúsenosť, ani nič podobné, proste to nemá rada. Niekedy mám až strach že keď ju budú vyzliekať v škôlke do pyžama aby si nemysleli že sme jej doma niečo robili, keď sa tak boji byť holá.

eliska13
22. sep 2019

@maytee Je to normálne skús ju držať za ruku či prekryť plienkou latkovou.Aj môj syn ako bábo to robil sú to reflexy ako píše because

denisa098
22. sep 2019

@maytee ja by som skôr povedala, že u lekárky je studená podložka, a keď ide do kúpeľa je jej tiež možno chladno, veď ju zabaľte do osušky a dajte teplú vodičku.

selest
22. sep 2019

Moj to tiez nemal rad ked som sa ho dotykala ked bol nahy. Mozno mas studene ruky alebo je proste citlivy na dotyk. Ak si dr mysli ze treba nieco vysetrit tak nech vysetri, vzdy lepsie ako nieco zanedbat..

mogaa
23. sep 2019

@pininka1 v škôlke by sa už mala vedieť vyzliecť sama🙂teda samozrejme ak ju nedáš v 1,5roku🙂

janazajidova
23. sep 2019

Mna este napadlo, ci babatku nie je zima. Na stale plakal pri kupani a nevedeli sme preco, lebo teplomer na vanicke nam ukazoval ze teplota je v norme. Potom prisla moja mama a povedala, ze ta voda je studena, tak sme mu dali teplejsiu a ani slza, uplne sa tesil... Vo vode aj u doktorky moze byt nahemu babatku zima - hlavne teda predcasniatku. Vela zdaru 🙂

uhgara
23. sep 2019

Podla mna to je uplne normalne. Ako vobec by som to nespajala s tym, ze je predcastniatko. Proste este asi stale neviem, co sa bude diat a ked je po vsetkom, tak to z neho proste opadne

pininka1
23. sep 2019

@mogaa áno sú také.deti, čo sa narodia a hneď vedia všetko robiť, ale väčšina detí v dvoch rokoch sa nevie úplne dokonalé vyzliekať a prezliekať sama. Ja som.v škôlke robila a 4 ročným deťom treba ešte pomáhať, nie to dvojročným. Učiteľka mi povedala že ani jedno dieťa tam nepapa tak pekne ako naša a to je tam najmladšia, má dva a pol.

jaja23
23. sep 2019

@maytee toto robil aj náš dlho, pripisoval som to tomu, že ho v pôrodnici dosť nesetrne okupala jedna sestrička. Potom vždy keď som ho vyzliekla, tak toto robil, akoby sa bal, ze sa ide kúpať. Snažili sme sa mu kúpanie spríjemniť, veľa teplej vodičky a tak. Postupne to prešlo.

nika_m
23. sep 2019

Aj moj maly podobne reagoval ked som ho chytala a bol nahy...tesne pred tym ako som ho brala rukami som si ich v horucej vode oplachla alebo posuchala aby boli teple a bolo to lepsie 🙂 mozno je im neprijemny ten studensi dotyk...+ bol v perinke ked sme ho nosili a zrazu len tak holeho rukami sme ho prenasali ten kusok do vanicky tak mal vystraseny vyraz tvare...teraz ma 7 mesiacov a je to uz v pohode, tie ruky si ale stale presucham kusok :D ved ani mne by nebolo fajn kebyze ma muz studenymi rukami obchytava 🙄🤷

maytee
autor
23. sep 2019

Ďakujem veľmi pekne za odpovede🙂