Baliť, alebo nebaliť dieťatko naširoko?
Ako ste robili vy?
Nie, nebalila som. Už v pôrodnici mi potvrdili, že ako prevencia je to prežitok. Baliť na široko ma význam vtedy, keď to odporučí ortoped po prvej kontrole kĺbov.
@lenja123 lebo som zdravotnik a je to tak
@zuzkaemmka17 neviem kde robíš, ale USG skríning sa robí až v 4. až 6.týždni. V pôrodnici sa štandartne nerobí USG kĺbov, iba ich vyšetrí neonatológ, prípadne ortopéd. Ako zdravotník by si to mohla vedieť
@lenja123 moja, v nase nemocnici sa to robi vramci pobytu novorodenca a robi to ortoped, ma sa to robit co najskor aby sa zhodnotilo ci treba to balenie alebo netreba
@lenja123 A samozrejme, ze niektore nemocnice nerobia ani vramci pobytu USG mozgu a obliciek a mamicky si to potom musia nahanat po prepusteni rovnako ako USG kox
@zuzkaemmka17 vo vašej možno, ale nerobí sa to štandartne vo všetkých. A už vôbec to všade nerobí ortopéd.
Ale k otázke autorky. Balila by som naširoko určite aspoň tie prvé týždne do kontroly. Tie ktoré tu píšete, že ste nebalili a všetko je OK....viete, že príznaky dysplázie sa môžu prejaviť až v puberte, alebo v dospelosti? Určite nechcem, aby mojim deťom v 30tke odišli bedrové kĺby a čakala ich operácia. Ale to som ja, možno príliš poctivá a zase nerobilo mi problém ich baliť naširoko.
Po prvej kontrole u ortopéda nám kázal balenie na široko nakoľko neboli kĺbiky v poriadku. Potom som kúpila abdukčné nohavičky a po 3 mesiacoch už sa to dalo do poriadku 🤗
@lenja123 ano, s tym suhlasim, radsej balit nasiroko, ak sa caka dlhsie na vysetrenie
Balila som oboch. Tie 3 mesiace podstivo. Lepsie sa drzali mne aj navsteve. Podla mna je to len dobre 🙂
Je to cudne ake je to dolezite na Slovensku a inde vo svete nie.
V Kanade sa nerobi ziadne preventivne sono klbov. Pediater pokrutil synovi nozkami a bolo vysetrene a o latkovych plienkach tu nechyrovat uz cele desatrocia, takze deti nie su preventivne balene nasiroko. Podla mna je to prezitok.
@andreatytler ako už bolo uvedené vyššie, na Slovensku je na rozdiel od Kanady veľmi vysoká dedičná predispozícia na toto ochorenie. Preto sa tu robí všetkým deťom skríning na jej podchytenie.
Nežijem na SK a usg Screening sa robil automaticky všetkým novorodencov na štvrtý deň (netuším, či v každej nemocnici, ale v tých dvoch, kde som bola áno). Dcéra dostala rovno remence, syn bol v poriadku, naširoko sa nebali a už vôbec nie preventivne.
@zuzanalila20 ja mám 172 cm a malá mala 4110g a 50 cm 🙂 ona bola v brušku tak čudne uložená, aj pri pôrode išla tvárou napred, nezrotovala ako mala... tvrdohlavá od narodenia :d
@kacero007 Hah 😅 No každopádne zaujímavé, máme teda dosť podobné deti, ale toto som nikdy nepočula, že by mal málo miesta. Ono každé dieťa má od cca 30teho týždňa veľmi málo miesta na pohyb. S kĺbami ani ničím iným žiaden problém nemal. Tiež žijem mimo SK, ozaj je to zaujímavé, ako to v rôznych krajinách rôzne poňali. A tiež ako (niektorí) lekári prezentujú svoje názory ako fakty.

Vyslovene naširoko som nebalila, ale keďže som používala látkové plienky, bolo to trošku širšie ako v jednorazovkách. Obe dievčatá mali kĺby v poriadku.