icon

Bitka - áno či nie

lola568
14. aug 2020

Ahojte, viem, že veľa z vás nezastáva fyzické tresty, no u nás fungujú, ale chcela by som tomu zamedziť. Dcéra (6r.) dnes dostala rukou aj varechou. Dostala bitku už viackrát a vždy zabrala. Niekedy cítim výčitky, ale neviem ako inak docieliť, aby som ju "skrotila" . Je veľmi aktívna, drzá, neposlušná a stále odvrava ako v puberte. Keď ju zbije manžel, u dcéry to vzbudí väčší rešpekt a poslúcha ho na prvé slovo. Starší syn je veľmi slušný chalan, v detstve dostával.. Nebije ich často, ale dnes to bol poriadny vyprask, este aj klacala v kúte. Okolie nám vraví, že sme veľmi prísni rodičia, naše deti musia doma dosť pomáhať, mávajú zákazy, obmedzené telefóny, jasné pravidlá. Keď niečo nedodrzia a nevyriesime to komunikáciou, príde bitka. Nezdá sa mi, že by to malo negatívny vplyv, je komunikatívna, inteligentna, spoločenská, ale keď je zuriva, panovacna, dostane. Doteraz som nemala nič proti, ale niečo sa zmenilo. Ja by som to aj chcela riešiť inak, ale neviem ako..

negymama
14. aug 2020

uff, daco som tiez vyhladala...no tak tu tazko radit. a kolko tych deti vlastne maju? spomina pri strihani 2 dievcata, potom ze chalani...takze minimalne 4. chudak decka.
10 rocna upratuje cely dom...
no ja mam 14 a 16 rocnu, poupratuju svoju izbu, pomozu mi s varenim /radi lebo my mame pri vareni pohodu, pokecame, beru to ako cas, ktory sa im venujem/, raz do tyzdna im muz vycleni 1 meter stvorcovy pre kazde dieta na vyplenie, a to uz si pripadam ako prisny rodic. Chlapci vencia psa a upratuju terasu. Proste maju par povinnosti, bez trestov a bitiek, ale velku cast detstva a prazdnin...je bazen, trampolina, citanie, hranie.

Moja dcera ked raz videla svagrinu ako ide vytahovat varechu na bitie...akoze strasenie, az stuhla od strachu a doma mi hovori, mamka my s varechou len varime.

veronikaszabova
14. aug 2020
negymama
14. aug 2020

cize, 6, 8 a 10 rocne dcery...a plus chalani..5 deti. Inak to je zaujimave, ze vyskumy hoviria, ze rodicia s viac detmi, po kazdom dalsom dietati su menej prisny a ubuda trestov. tu to asi neplati.

pribinak
14. aug 2020

@lauriema môj syn má tiež svoje dni. Ale nikdy nedostal varechou. Nikdy !!! Rukou po zadku to áno, akože nečakal to, bol dosť prekvapený.
Ale poviem ti, že mužovi to bolo sj trápne ho buchnúť po riti. Svokor mu raz tiež capol, keď stúpal po jahodach v záhrade, ale raz.

Bit dieťa pravidelne ako autorka, to znamená, že tá výchova zlyháva. Nie je efektívna. Ale asi jej to nedopuna a očividne nerozozná strach a rešpekt 🤷‍♀️

aylinn
14. aug 2020

FUJ

ayanamirei
14. aug 2020

@lola568 kolko tych deti vlastne mas ? pises minuly rok vo fore o 3r. (takze teraz ma 4), v tejto teme pises o 6r., v dalsich aj o 8r. a 10r. a este spominas starsich chlapcov, tj. mate 6 deti minimalne ??? Si sa rozhodla, ze si porodis sluzobnictvo? A este ako sa k vsetkemu vyjadrujes, ako keby ta mali tie deti velebit a na slovo posluchat ako cvicene opice, sa hanbi! A ked neposluchaju , tak ich s muzom zderiete s varechou, nedate jest alebo ktovie ake tresty este mate v zalohe . OTRAS!

miskooo1987
14. aug 2020

@pribinak akoze capnutie po zadku, len tak bez cieleného vyvolania bolesti sa dá akceptovať, len za cieľom privolaním pozornosti to sa dá ešte akceptovať... ale zmlátiť dieťa po holej varechou skôr smeruje k sociálke...

1gabriela13
14. aug 2020

@veronikaszabova a išla spat bez večere. Nieeeee. Toto fakt? To co sú za sposoby? Normálne sa mi nechce veriť ze existujú takto vypatlani jedinci.

veronikaszabova
14. aug 2020

@1gabriela13 tiez nechapem :( otrasna vychova, zlyhanie na plnej ciare

pribinak
14. aug 2020

@miskooo1987 aby raz neboli prekvapení, keď im decka v 18tke zdrhnu z domu.
Škoda že sa nezapája do debaty

luccija
14. aug 2020

@lola568 ty si jedna chudera a to, že ste prísni je ešte slabé slovo.V puberte sa Vám všetci zdivocia a utečú a bude po rodinke.Aj ja dám na zadok či vysticujem za vlasy, ale neponizim tak ako vy.Tvrda direktivna výchova neviem prečo by sa mali dievčatá ostrihať.Len tak ďalej budú Vás nenávidieť ešte si neokusuk
ju nechty, nepomocuju sa?zlosť plodí len zlosť.Zbijes ich, nakricis a budú ešte zlostnejsi, alebo sa báť.FUJ

henamichal
14. aug 2020

@lola568 keď dcéra vyrastie bude vás nenávidieť a bude mať depku celý život, aj traumu. Len tak ďalej....pestujete u nej nenávisť, agresivitu.

negymama
14. aug 2020

@1gabriela13
@veronikaszabova ako nechcem teraz krivdit vseobecne veriacim...ale obcas sa najdu medzi nimi taki fanatici, kde je prvorada poslusnost, a bitie deti za ucelom "bazne" k bohu, autorite, rodicom, to by vysvetlovalo aj pocet tych deti.
samozrejme nemusi to tak byt, a chapem ze bezni ludia veriaci ci neveriaci sa tak nemusia spravat. Len tu mi to trochu evokuje. Moji svagrovci mali tiez doma v kniznici, podobny tym "krestansky vychovnych knih"...kde sa spominal prutik na syna a podobne veci, a bili deti tiez dost, plus aj tie drily a povinnosti a tie decka maju z toho nasledky. tak mi to pripomenulo...

miskooo1987
14. aug 2020

@pribinak ono asi vie prečo sa nezapája... ako aj ja si viem predstivavit naživo, že keď mi niekedy v 16 oznámi že nabúchal priateľku tak dostane pár cez hubu...ale vtedy už budeme rovnocennejsi...

1gabriela13
14. aug 2020

@negymama u mňa to nemá žiaden filozoficky ani náboženský podklad. Jedine ma napadá slovo psycho.

negymama
14. aug 2020

@1gabriela13 vzdy je to psycho, zalezi uz len cim si to clovek "ospravedlni"

emily.s
15. aug 2020

Zle sa to číta 😱 Možno bitkou docieliš dočasný 'úspech', ale dlhodobý efekt môže byť katastrofa. Teta susedka bola veľmi prísna na svoje deti, samé príkazy, zàkazy, tu facka, tam bitka... Jej deti sa naučili, že všetko sa rieši fyzicky. Jej syn v dospelosti bil svoju ženu. A najsmutnejšie je, že teta je už stará, je odkázaná na pomoc svojich detí a tí sa k nej správajú tak ako sa k nim správala kedysi ona. Niečo rozleje - bum po ruke, s niečím nesúhlasí alebo 'odvráva' - letí facka...

lauriema
15. aug 2020

@pribinak Tak vidíš očividne autorka nevie co so sebou. Môj muž keď som raz capla dcérke po zadku podotknem že úplne slabucko sa na mňa urazil že či si chcem deti odplasit, on vôbec neuznáva bitku. Ja som zas taka ze keď sa im už veeeeeela pre veľa nazbiera čapnem s rukou po zadku. Syna už nie to je trápne ako píšeš aj ty on už má 8. Ale autorka bije deti asi denno denne zo už je cez čiaru a evidentne nezvláda deti. Bo svojej práci sa stretávam s tyranim deti a poviem ti ak aj ona a jej muž deti bijú tie deti potom nemajú u nikoho oporu a cítia sa stratené v živote.

missdiva
15. aug 2020

@lola568 uf este tie tvoje komenty v ostatnych temach co pridala @veronikaszabova
To nie je vychova ale tyranie, pripad pre socialku. Nikdy nepochopim preco maju takito ludia deti...🤮 aby ste mali v dome pracovnu silu zdarma?

anos18
15. aug 2020

@ayanamirei a my sme si sestrou veľa vystrájali,aj som veľakrát dostala,najprv ja,lebo som staršia a sestra sa už stihla medzitým rozplakať, tak dostala málokedy. Doteraz sa smejeme,že žila z rozumom 😁 Traumy nemám žiadne, vždy som dostala,keď som si to zaslúžila 😁 Napriek tomu,že ja som v detstve dostávala, tak syna som hádam 1 x capla po zadku,keď bol malý. Lenže on bol rozumné dieťa, ktorému väčšinou stačilo všetko vysvetliť a pochopil to. Ktovie,keby boli dvaja a vystrájali by, možno by sa to celkom nedalo bez toho "po zadku", neviem.

veronikaszabova
15. aug 2020

@anos18 je rozdiel dat po zadku a zbit 3r dievcatko varechou. Nemyslis?

ketrint
15. aug 2020

Toto snad nie je pravda!!!
Jasne, ze decka utecu z domu len co sa bude dat. Tiez mame za sebou tazke detstvo (nie kvoli nasim povaham, ale kvoli otcovej) a obe sme utiekli pred 18tkou z domu, zacali sa zivit sami a mozno teraz po 10r si zacali pomaly budovat vztah aspon s mamou (t.j. obcas telefonat, navsteva tak 2-3x do roka). Tych traum je kopec a hoci si to clovek neuvedomuje, strasne mu zasahuju do bezneho aj partnerskeho zivota...
Tym detom velmi drzim palce aby ich to poznacilo co najmenej a hlavne aby sa im v tej 18tke tiez podarilo niekde uchytit a zistit, ako pohodovo sa da zit, hoci narocne (uzivit sa bez praxe, dorabat dialkovo skolu podla individualneho stud. planu), ale MAT DOMA POHODU.

anos18
15. aug 2020

@veronikaszabova ano, to určite. Ja som až teraz dočítala celú tému. Toto je už rozhodne cez čiaru. Akoby si vynucovali slepú poslušnosť. Dieťa má mať hranice a pravidlá a treba si stat za ich dodržiavaním, ale nie takýmto spôsobom

miriam11
Odpoveď bola odstránená
malasandrika
15. aug 2020

@lola568 odhliadnuc od Tvojich vyjadrení v iných diskusiách, zaujíma ma, čo také musí spraviť 6 ročné dieťa, aby dostala rukou, varechou a ešte aj kľačala v kúte?!?!?!

biela_sova
15. aug 2020

@lola568 Mame jedneho kamarata, ktoreho podobne ako vy bili rodicia. Kokce zacal sa pocikavat v 4 rokoch do gati a ppcikava sa ddones, ma aj poruchy erekcie a neveri si. Napriek vysokej skole robi nekvalifikovanu oracu. Nema tym padom rodinu ani deti. A dnes ss donho obuvaju jeho primitivni rodicia, preco nemaju vnucata.
Zacal chodit na psychoterapie.
Bitie je kratkodoba ulava.
Aby ste sa raz necudovali, ze v 18ticj sa dcera natajnasa zbali a odmlci sa navzdy.

sashabb
15. aug 2020

@ayanamirei podla mňa je to vymyslené. V jednom tom skopírovanom príspevku píše chalani a dcera. Čiže dcera jedna a v ďalšom už má dcéry dve. Potom rôzne veky. Čiže diskusie na rozprudenie, nič viac 👎

danielahamar
15. aug 2020

Som za výchovné , ale toto mi skôr príde ako nezvládnutá výchova, možno aj Vás dvoch. A tým pádom neviete, čo robiť s deťmi.

veronikaszabova
15. aug 2020

No skoda, ze sa nam k tomu nevyjadruje autorka... @lola568

v3rca11
Odpoveď bola odstránená